patysia00 06.03.08, 23:39 Zna ktoś może jakiś bułgarskich wykonawców? Chciałabym posłuchać bułgarskiej muzyki, takiej jakiejś fajnej... wpadającej w ucho :) O ile może ona w ucho wpaść :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ptaszor.only Re: Muzyka bułgarska 07.03.08, 08:11 "o ile może wpaść w ucho"?????? ja słucham na okrągło. kupiliśmy tam 3 płyty. ale to muza z rejonu o który zahacza macedonie. moze na wybrzeżu słuchają czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nana Re: Muzyka bułgarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 12:21 Emilia przede wszystkim :), Gergana, Teodora. Da sie posłuchać, jak najbardziej. Miłego słuchania :) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abocijawiem Re: Muzyka bułgarska IP: 193.152.196.* 07.03.08, 16:44 Patysiu, ta muzyka Gergany, Iliany i innych wykonawczyn to nazywa sie "czalga" (to l to nie l a l jak w lozko ;])i jest to pop-folk. Muzyka oparta na elementach ludowych, ale z poziomem moze byc roznie. Popytaj o dobre skladanki, to czasem jest co posluchac, takie letnie, wakacyjne. Jesli interesuje Cie inny rodzaj muzyki to napisz jaki, a moge Ci polecic wykonawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
patysia00 Re: Muzyka bułgarska 07.03.08, 17:51 Ja się nie znam na muzyce bułgarskiej i wogóle chciałabym poznać trochę bliżej ten kraj przed wakacjami. Chodzi mi o muzykę pop.. takie fajne skoczne kawałki, wykonawców którzy są tam popularni i których muzyka jest tam lubiana. Folklor też może być, ale wolałabym jakąś taką bardziej "młodzieżową" muzykę, o ile taką tam śpiewają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nana Re: Muzyka bułgarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.08, 19:39 Patysia...własnie Ci napisałam wykonawców pop, tylko że to u nich nazywa sie czałga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patysia00 Re: Muzyka bułgarska IP: *.globalconnect.pl 07.03.08, 22:38 Dziekuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abocijawiem Re: Muzyka bułgarska IP: 80.30.213.* 08.03.08, 17:30 Czalga do popu ma daleka droge, choc jest kilka utworow mieszajacych gatunki. Musisz wiedziec, ze w Bulgarii folklor nie jest taki jak u nas, a raczej jak w Irlandi. Nie sa to tylko przyspiewki gospodyn wiejskich (choc tez) ale tez cala gama muzyki melodyjnej i mlodziezowo zaaranzowanej. Jesli chcesz posluchac "europejskiego" popu to polecam (juz wspomniana) Nina Nikolina, Karizma, Rumunec i Enczev, D2, Maria Iliewa, Doni i Momczil. Interesujace sa tez dinozaury bulgarskiej muzyki rozrywkowej: B.T.R, Tangra, Signal, Lili Ivanova. A jakbys chciala posluchac obie b. fajnej muzyki tradycyjnej to polecam hora. Horo moze byc rozne, ale sa to super skoczne melodie, wlasnie tu jest analogia do Irlandii - przy tej muzyce mlodziaki lepiej sie bawia niz przy swiatowych kawalkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abocijawiem Re: Muzyka bułgarska IP: 80.30.213.* 08.03.08, 18:18 A tak wlasciwie to posluchaj juz teraz: es.delicast.com/radio/Bulgaria/BG_Radio jest to link do bulgarskiego radia poszczajacedo pop i rok bg muzyke. strone mozesz obie wyswietlic klikajac w www. I probuj poczytac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: Muzyka bułgarska 09.03.08, 21:54 patysia00 napisała: > Zna ktoś może jakiś bułgarskich wykonawców? Chciałabym posłuchać > bułgarskiej muzyki, takiej jakiejś fajnej... wpadającej w ucho :) O > ile może ona w ucho wpaść :P Kilka kawałków - cos w rodzaju ich disco polo: jest nawet stacja TV Planeta która nadaje ta muzyke 24 godziny na dobe. Janica (wielki przebój 2007): pl.youtube.com/watch?v=OEC4pDSDoVE pl.youtube.com/watch?v=KSzZL_70udM&feature=related Presława - chyba największa gwiazda: pl.youtube.com/watch?v=Xa40lfyLdxI&feature=related pl.youtube.com/watch?v=XXlRFX20O2w&feature=related pl.youtube.com/watch?v=oR7-OcUZZMw&feature=related Gergana: pl.youtube.com/watch?v=_PF23k0t2ys Rajna: pl.youtube.com/watch?v=OKzemmknLKM&feature=related pl.youtube.com/watch?v=aP-5fI53NVs&feature=related pl.youtube.com/watch?v=RpxVF9SSETM&feature=related pl.youtube.com/watch?v=CUUoy3rAF1U&feature=related Dżena: pl.youtube.com/watch?v=lo0Il-T3MPQ Tania Bojewa: pl.youtube.com/watch?v=S-uAauc4le0&feature=related Cvetelina: pl.youtube.com/watch?v=awgi4WxSWGw etc, etc .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parisienne Re: Muzyka bułgarska IP: *.telpol.net.pl 27.07.08, 18:16 Czy zna ktoś może tytuł piosenki, która tego lata (lipiec) bardzo czesto leciała w Sozopolu? Śpiewa ja kobieta, po bułgarsku, oczywiście;) Z góry dziękuję za odpowiedź;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LKUG Re: Muzyka bułgarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 15:05 ja mogę zaproponować też zespoły rockowe: SZTURCITE,EPIZOD, KIORA.. albo HIP HOP: Miszo Szamara,ypsurd, z czalgi dodam:ANELIA,RAINA,KATI,PRESLAVA, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100krotka Re: Muzyka bułgarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 15:24 pl.youtube.com/watch?v=e7l1H1WHcoo pl.youtube.com/watch?v=gYvUKQ9S6Sk pl.youtube.com/watch?v=oE2Y1-wv9Pg&feature=related pl.youtube.com/watch?v=-AFPDnDgo58 pl.youtube.com/watch?v=yLu43b512pA pl.youtube.com/watch?v=x6M9RuCq900&feature=related pl.youtube.com/watch?v=CmxSAdXhJps pl.youtube.com/watch?v=lJ6jlTPJcus pl.youtube.com/watch?v=m3s0Rwh9EZo&feature=related pl.youtube.com/watch?v=TlmGacu7SzA&feature=related pl.youtube.com/watch?v=HwaO4ixgpHc&feature=related pl.youtube.com/watch?v=snLrhrzujko&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cygan Muzyka bułgarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.08, 15:38 narodnamuzika.start.bg/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Muzyka bułgarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.08, 14:27 Jeśli chodzi Ci o bułgarskich wykonawców to znam Teodorę. Ładna dziewczyna, ma piękny głos i śpiewa pop połączony z bułgarskim folkiem zwanym czałgą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PhallusDei Re: Muzyka bułgarska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.14, 14:09 A ja mogę zaproponować ANGELITE tyle że to muzyka artystyczna, przepiękna ale nie łatwa, przejmująca, poruszająca, wzruszająca i trudna, na pewno nie "do kotleta". To chór kobiecy, śpiewający typowe bułgarskie harmonie (tekstów nie rozumiem) w typowy bułgarski etniczny sposób (dla wyjaśnienia polecam encyklopedię muzyki). Ogólnie muzyka jest bardzo melancholijna, jet w niej mnóstwo tęsknienia i takiego wyśpiewanego żalu. Ma w sobie też mnóstwo magii - jest czarodziejska, z ogromną ilością przestrzeni, powietrza, mgły i romantyzmu. Naprawdę polecam. Wszystkie płyty są świetne. Panie nagrały nawet płytę z mongolskim artystą HUN HUR TU ale to jest już dzieło sztuki dla prawdziwych znawców i koneserów piękna. Odpowiedz Link Zgłoś