Gość: wara IP: *.olsztyn.mm.pl 07.05.08, 11:49 Czy, jeśli wezmę ze sobą do Bułgarii euro, to mogę nimi płacić, czy muszę je wymienić tam na lewa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papalaya Re: Euro w Bułgarii 07.05.08, 12:47 a jak wezmę do UK zlotówki tu moge tam nimi płacić, czy muszę je tam wymienić na funty??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saska Re: Euro w Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.08, 19:43 Co za złośliwość... ;P Oczywiście weź ze sobą euro, a w Bułarii wymień je na levy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Euro w Bułgarii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.08, 21:53 Papalaja powinien się zapytać dzieci w gimnazjum, które z pewnością mu wytłumaczą że euro jest powszechnym środkiem płatniczym w Europie, a złotówka już niekoniecznie. Ale wracając do tematu, to spotkałem się z sytuacją że można płacić w euro , jednak zazwyczaj proponowany kurs nie jest satysfakcjonujący. Także tak jak radzi przedmówca najlepiej wymienić na lewy. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Euro w Bułgarii 08.05.08, 07:52 Jarek powinien się zapytać dzieci w przedszkolu, które z pewnością mu wytłumaczą, że walutą obowiązującą w Bułgarii jest lew, a w Europie waluty narodowe poszczegolnych krajów, lub też euro w krajach, które tę walutę przyjęły... ot takie ekonomiczne, przedszkole.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Euro w Bułgarii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 09:34 Zupełnie niepotrzebna jest Twoja riposta, palnęłaś babola i jak widze nie za bardzo potrafisz to przełknąć. Każdy rozumie że w danym kraju obowiązuje jakaś tam narodowa waluta. Jednak złotówka o której nawiązałaś w swojej głupiej odpowiedzi nie jest pospolitym środkiem płatniczym, a śmiem twierdzić że w w wielu miejscach Europy nie wiedzieli by co z tym zrobić. Inaczej jest z Euro. Jako powszechnie wymienialna waluta będzie przyjęta w większości państw naszego kontynentu. Oczywiście nie zawsze po dobrym kursie, ale jeśli kogoś "przyciśnie" na pewno da radę regulacji w euro dokonać. I o to mi właśnie chodziło. A twoja odpowiedź potwierdza jedynie że oprócz złośliwości charakteryzuje Cię brak elementarnej wiedzy. A tak na marginesie to ciekawe że w naszych przedszkolach uczą dzieci wiedzy na temat obowiązujących walut w danych krajach. Ta nasza oświata nie jest jednak taka zła. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Euro w Bułgarii 08.05.08, 09:54 a to teraz mamy "jak kogoś przyciśnie"??? jak kogoś przyciśnie to ureguluje się i w pesetach kulumbijskich, hehe... a co do złotowki, to biorąc pod uwagę liczbę Polaków jezdzących do Bułgarii, mozna rownie dobrze powiedzieć, że zamiast euro, mozna tam płacić też złotowkami...jak kogoś przyciśnie"... elementarna ekonomia drogi Watsonie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIN Re: Euro w Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 17:29 Kolego Papalaya-geatuluję wyboru Nicka-odzwierciedla w pełni twoje predyspozycje. A co do pytań.Można płacić w Euro-ale najkorzystniej jest zabrać eurasy ze sobą i wymienić -najlepiej w banku Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Euro w Bułgarii 08.05.08, 18:28 klego FIN, nie ośmieszjacie się i na tym wątku... środkiem płatniczym w Bułgarii jest lew, można oczywiście wymienić dowolną walutę wymienialną na lewy, najlepiej w kantorze, bo komu będzie się chciało jechać 30 km do banku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Euro w Bułgarii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 18:32 Widze że jakakolwiek konstruktywna dyskusja z papalają jest nierealna.Jak mój dawny szef powiadał, mam takie zdanie i tego będziemy się trzymać. Podobnie jest w tym przypadku. Kończąc tą wymianę poglądów dodam jedynie że, swoich peset kolumbijskich możesz użyć w Europie jedynie jak Cie przyciśnie..., ale w kiblu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIN Re: Euro w Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 18:51 Paplaja-tak,ośmieszam..ale takich ak ty-i nie zaniecham tego zbożnego dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
goon Re: Euro w Bułgarii 08.05.08, 21:27 papalaya 08.05.08, 18:28 Odpowiedz klego FIN, nie ośmieszjacie się i na tym wątku... środkiem płatniczym w Bułgarii jest lew, można oczywiście wymienić dowolną walutę wymienialną na lewy, najlepiej w kantorze, bo komu będzie się chciało jechać 30 km do banku... Uprzejmie informuję iż w Bułgarii przez ostatnie kilkadziesiąt lat nastąpiło wiele zmian i będąc w miejscowości wypoczynkowej (nawet niezbyt dużej) nie trzeba jechać kilkadziesiąt kilometrów do banku, gdyż - TAK, NAPRAWDĘ - w Bułgarii banki nie są czymś tak rzadko spotykanym jak u nas autostrady, można wręcz powiedzieć iż banki w BG są czymś powszechnym. Ciężko uwierzyć, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Euro w Bułgarii 08.05.08, 21:48 Zgadza się. W Kranevie euro można było wykorzystać co najwyżej na tipy dla pokojówki albo barmana w hotelu. Poza tym kasę przyjmowali tylko w lewach, podobnie było w Albenie i Balcziku. Menu w restauracjach, ceny w sklepach wyłącznie w lewach. Wymiana w kantorze bez problemu. Kurs wymiany z tablicy zgadzał się z tym co nam dawano w zamian za euro. Bank był jeden ale daleko i czynny w określonych godzinach, kantory za to co 50 metrów i czynne non-stop. Odpowiedz Link Zgłoś
goon Re: Euro w Bułgarii 09.05.08, 01:22 Najlepiej w PL wymienić PLN na euro, a w BG wymieniać euro na lewy - i wszystko. Kantorów mnóstwo (najlepiej spytać kogoś z biura podróży lub właściciela wynajmowanych pomieszczeń gdzie wymieniać-w wielu kantorach oszukują)a banki też są w prawie każdej większej miejscowości. Ja osobiście preferuję kantory - lepszy kurs (ale trzeba wiedzieć gdzie nie kantują i najlepiej zapytać ile za daną kwotę euro się lewów dostanie-niech pokażą na kalkulatorze). W bankach minimalnie gorszy kurs (w Sozopolu to były groszowe kwoty) ale 100% że was nie okantują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pimo Re: Euro w Bułgarii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.08, 21:02 Że tak wtrącę. Złotóweczki na Euro a w Bułgarii Euro na Lewy :) Starajcie się nie trzymać Euro i Lew razem. Są do siebie okrutnie podobne (wyglądem) i łatwo można się pomylić płacąc rachunek. Mi zdarzyła się 3 razy taka pomyłka w zeszłym roku ale sprzedawcy byli uczciwi i poinformowali mnie o błędzie :) Zdarzają się nieuczciwi i Euro nie oddają. Tak tylko dodałem :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Euro w Bułgarii IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.08, 20:00 co myślicie o zabraniu karty i wypłaceniu lewa w bankomacie? Opłaca się i czy w miejscowościach wypoczynkowych są bankomaty, które akceptują karty płaskie typu visa electron? Odpowiedz Link Zgłoś