Gość: Miki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 09:34 Witam Moglibyście napisać jakie są aktualne kursy skupu Euro w kantorach w różnych miejscowościach w Bułgarii. Chodzi mi o ludzi ,którzy tam są lub wrócili niedawno. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marzena Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:42 w Słonecznym Brzegu - 1 euro - 1,91-1,92 lewa Odpowiedz Link Zgłoś
mama_68 Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 12:04 24 wróciliśmy z Albeny było cudownie kurs 1 Euro od 1,89 do 1,95 lewa w zależności gdzie się wymienia. Najbezbieczniej w hotelach po okazaniu paszportu Odpowiedz Link Zgłoś
ggw1 Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 13:17 Nesseber, bank Alpha - 1 euro - 1,95 Dane z soboty, pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
zizou_zizou Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 14:55 w nowym pomorie skupowali euro za 1,90 lewa, w starym pomorie za 1,92 w burgas natomiast znalazlam kantor, w ktorym dawali 1,95. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 15:47 a to nie prosciej pójsć do bankomatu i dostać gwarantowane 1,95583 lewa za 1 euro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 16:43 Czy uważasz, że bank wystawcy karty i bank operatora bankomatu są instytucjami charytatywnymi? Dostaniesz 1,955 za €... minus 1 do 2% za przewalutowanie z BGN na €, minus 1 do 2% za przewalutowanie z € na PLN. Minus ewentualnie prowizja za wypłatę z obcego bankomatu. Niektórzy prowizji nie liczą, np. mBank, ale odbijają sobie na kursie, oj odbijają, szczególnie w strefie "nie-€", bo wtedy zawsze dwa razy się przelicza. No chyba, że masz kartę do konta w €, to wtedy prowizja tylko raz. Aha, i raczej wypłacajmy debetówkami, bo za wypłatę kredytowymi liczą np. 2% prowizji plus odsetki od dnia wypłaty (z reguły nie działa w tym wypadku grace period) Mimo to, ze wzglęgu na wygodę i bezpieczeństwo, zalecam kartę (najlepiej dwie - Visa i MC) i jedynie trochę € w gotówce. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kursy walut w BG 30.07.08, 08:29 Gość portalu: c# napisał(a): > Czy uważasz, że bank wystawcy karty i bank operatora bankomatu są instytucjami > charytatywnymi? > > Dostaniesz 1,955 za €... > minus 1 do 2% za przewalutowanie z BGN na €, minus 1 do 2% za przewalutow > anie z > € na PLN. Minus ewentualnie prowizja za wypłatę z obcego bankomatu. Niekt > órzy > prowizji nie liczą, np. mBank, ale odbijają sobie na kursie, oj odbijają, > szczególnie w strefie "nie-€", bo wtedy zawsze dwa razy się przelicza. No to polecam uzupełnienie wiedzy. Ponieważ od ładnych 5-6 lat lewa są na stałe zwiazane z euro własnie w podanym stosunku 1,95583 to nie ma żadnych opłat za przewalutowanie na €, z drugiej strony ani pekaosa ani lukas nie biorą ani grosza za przewalutowanie z € na pln wiec jakie banki biorą? i dochodzi wyłącznie prowizja w wysokosci 1-2% sumy, ale oczywiscie są banki które gwarantują wypłatę ze wszystkich bankomatów bez prowizji. Stąd najlepszą opcją w Bułgarii jest korzystanie z bankomatu. Oczywiscie jeszcze lepiej jest płacić kartą bo odpada nawet prowizja ale nie wszedzie jest to możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 09:21 No to polecam telefon do infolinii banku. To, że kurs BGN/€ jest stały nie ma absolutnie nic wspólnego z tym, po jakim kursie przeliczy go Visa International. Figiel polega na tym, że gdy wypłacasz w € (zakładam, że jest to waluta rozliczeniowa Twojej karty), to jedynie Twój bank sprzedaje Ci te € po ustalonym przez siebie kursie sprzedaży. Zakładam, że spread na € w wysokości 1-2% jest w Polsce normalny, bo inaczej banki by poupadały. Visa/MC dostaje swoje € i nic nie dolicza. Inaczej rzecz się ma, gdy wypłacasz nie-€. Wtedy przeliczenia na walutę rozliczeniową (czyli €) dokonuje Visa lub MC, według swoich stawek. I gwarantuję Ci, że nie robią tego bezpłatnie. Spokojnie kasują kolejne 2%. A to, czy kurs jest stały, czy nie, nie ma nic do rzeczy. Wypłać lewy, zachowaj kwit, sprawdź kurs €/PLN Twojego banku z dnia transakcji, weź kalkulator i przelicz sobie, po ile Ci przeliczono BGN/€ albo po prostu zajrzyj do tabeli NBP z tego dnia - BGN też w niej znajdziesz. Miałem to w ubiegłym roku, zadzwoniłem na infolinię i teraz wiem. Zresztą kwoty prowizji są też (o czym mnie panienka poinformowała) zapisane w warunkach prowadzenia kart, czy jak się to nazywa - oczywiście nikt tego nie czyta. Wypłacałem jeszcze korony szwedzkie i 3 waluty państw nadbałtyckich. Porównałem sobie kursy, po których bank mi to przeliczył na wyciągu z kursami NBP z tego dnia. Spokojnie 3-4% różnicy. Rekord był z litami jakiś rok temu. W kantorze w Suwałkach kupiłem płacąc 1,10 za lita, tego samego dnia płaciłem za coś kartą i na wyciągu przeliczono mi po kursie 1,16. Ostatnia transakcja w Szwecji kartą w połowie lipca: Kurs średni NBP 1SEK = 0,3434 Kurs z wyciągu: 0,3559 Różnica 3,6% To są wszystko groszowe kwoty, ale nie warto łudzić się, że cała operacja będzie kompletnie bezpłatna. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kursy walut w BG 30.07.08, 11:53 Sprawdzałem co roku przez ostatnie 8 lat (tyle lat tam jezdze minimum raz w roku), zawsze (powtarzam zawsze) kurs euro/pln był korzystniejszy w tych dwóch bankach niż w tym samym momencie kurs sprzedaży w kantorze. A lewa na euro oczywiscie było wymieniane po kursie jaki przedstawiłem. Dochodziła prowizja ale te 2 % sprawiają że i tak wolę takie rozwiazanie niż kupowanie euro i jazda przez poł Europy z 1000 euro w portfelu Odpowiedz Link Zgłoś
zizou_zizou Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 17:46 trypel napisał: > a to nie prosciej pójsć do bankomatu i dostać gwarantowane 1,95583 lewa za 1 euro? nie mam karty debetowej, bedac na miejscu nie wiem tez, jak duzo euro powinnam wymienic. wymienialam male kwoty, wiec euro w gotowce bylo dla mnie nalepszym rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambi25 Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.08, 13:38 1,91-1,93 w Neseberze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Kursy walut w BG IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.08, 16:45 właśnie wróciłam i kurs 1 euro=1,93-1,95 leva. Miałam dolary i lepiej na tym wyszłam 1$=1,25 leva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 09:01 Magda a ile miałaś dolarów? Piszesz że lepiej wyszłaś. Ja się zastanawiam czy Euro czy Dolary? Odpowiedz Link Zgłoś
ikytna Re: Kursy walut w BG 26.08.08, 11:46 Widzę,że kurs ten sam co dwa lata temu.Do krajów z poza strefy euro zabieram zawsze dolary i dobrze na tym wychodzę.Magda też o tym wiedziała.Tylko w Polsce dolary są nic nie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati1024 Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 12:47 kursy z Bałczika 100 euro - 195 leva 100 dolarów - 120 leva 100 zł - 48 leva kursy walut są z 1 sierpnia tego roku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naa123 Re: Kursy walut w BG 05.08.08, 13:02 Śv. Vlas - kantor w ryneczku - 1 euro - 1,95 lewa Odpowiedz Link Zgłoś
aisog Re: Kursy walut w BG 05.08.08, 13:19 Przede wszystkim potwierdzam, ze najkorzystniej z bankomatu, poniewaz kurs euro jest staly - regulowany przez panstwo bulgarskie. I nawet przy prowizji banku sie bardziej oplaca. Nie wiem dlaczego to, ze kurs euro jest staly, nie obowiazuje w miejscowosciach turystycznych. Słoneczny Brzeg - przez caly moj pobyt kurs to 1.91. Nie wymieniac w kantorach, zwlaszcza na promenadzie, oszukuja. Najlepiej wymieniac w hotelu albo w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna6_6 Re: Kursy walut w BG 07.08.08, 22:00 skoro bylas w SB prosze podaj nazwy banku z ktorego warto korzystac ja wybieram sie do SB juz za kilka dni i zbieram informacje nt. walut. mam karte maestro, czy ona wystarczy, czy musze brac takze Vise? bede wdzieczna za wszelike info dot. waluty z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Kursy walut w BG IP: *.ostnet.pl 08.08.08, 19:19 Dzisiaj wróciłam z Bułgarii miałam tylko karte maestro i nie miałam żadnych problemów. Z tego co zauważyłam tam gdzie mozna płacić karta wystepuje maestro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga123456 Re: Kursy walut w BG IP: *.171.119.59.crowley.pl 11.08.08, 12:33 to zobaczysz jak dostaniesz wyciag a na nim mega prowizje :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kursy walut w BG 11.08.08, 12:49 A cos sie zmieniło od tego roku??????? masz jakies sprawdzone informacje??????? bo od 8 lat wypłacam z bankomatu (jest prowizja 3%) i płace kartą (zero prowizji) i wychodzę na tym najlepiej ale skoro mówisz że nagle sie coś zmieniło to prosze napisz wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 22:14 Gość portalu: aga123456 napisał(a): > to zobaczysz jak dostaniesz wyciag a na nim mega prowizje :) Za płatności bezgotówkowe nie jest pobierana prowizja. Tylko przy wypłacie z bankomatu, a i to nie jest takie złe bo przy wypłacie jednorazowej gotówki jest nawet opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na 102 <a href="http://spravochnik.netinfo.bg/?tid=20&oid=8283" target="_ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 08:40 spravochnik.netinfo.bg/?tid=20&oid=8283 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SB Re: Kursy walut w BG IP: 83.238.175.* 11.08.08, 15:05 okolo 1,90 lev=1eur dokladnie to 1,90 do 1,95 ja wymienialem w recepcji po 1,90 ale na ulicach bylo widac 1,91 lub 1,95 ale nieryzykowalem bardziej sie oplaci z bankomatu wziasc wychodzilo mi po odliczeniu prowizji za 1 lev=1,71 zl a wymiana na euro i potem na levy 1,75 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajączki Re: Kursy walut w BG IP: *.chello.pl 11.08.08, 19:55 Wróciliśmy 2 dni temu.2 x wymienialiśmy po 1.92 leva=1 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Kursy walut w BG IP: *.tvsat-kv.net 11.08.08, 20:06 Kavarna = 1,94 - najwyzszy jaki widzialem Kranevo = 1,90 Zlote Piaski = 1,88 Kursy aktualne, ponieważ już 3 tydzień jeździmy po Bułgarii i mamy pewne porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinek231 Re: Kursy walut w BG 12.08.08, 12:20 a nie lepiej kupic dużo Lew w Polsce teraz jest kurs 1,66? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morpheus1982 Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 10:53 1,66 tak ale skupu, sprzedaz wychodzi po 1,95 wiec dobrze sie zastanow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 20:46 hej wrocilam ze zlotych piaskow w sobote w nocy i kursy sa rozne trzeba chodzic jesli okolice varny to tam warto zalezy gdzie bedziesz ja moge wypowiedziec sie na temat zlotych piaskow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kursy walut w BG IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.08.08, 22:48 witam, wróciłem kilka dni temu i jeśli chodzi o Słoneczny Brzeg to najkorzystniejszy kurs euro był w Banku Alpha 1.95 z jakąś tam jeszcze końcówką jednym słowem niecałe 1,96- bardzo polecam ze względu zarówno na wskaźnik kursu jak i bezpieczeństwo transakcji. Bank znajduje się przy głównej trasie idąc od strony Nessebaru w kierunku głównej promenady w Słonecznym Brzegu ( po prawej strony ulicy, chwilę przed restauracją Condor którą przy okazji również bardzo polecam. W hotelu Royal Sun był najmniej korzystny z jakim spotkałem się coś ok 1,85. W kantorach przeważnie ok 1.92. Spoglądajcie tylko dokładnie czy jest to "cena" skupu czy sprzedaży. Dla osób które będą spędzać urlop w Royal Sun do Banku Alpha jest max 5-10 minut drogi po dojściu do głównej ulicy skręcamy w lewo i tam po prawej stronie zaraz przy ulicy będzie wspomniany przeze mnie bank Odpowiedz Link Zgłoś
marcinek231 Re: Kursy walut w BG 12.08.08, 12:21 Nie lepiej kupic dużo Lew w Polsce? teraz jest kurs 1.66 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morp Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 10:55 1,66 SKUP; sprzedadza Ci po 1,95 - co Ty nigdy w kantorach nie byłeś ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Kursy walut w BG IP: 85.232.233.* 26.08.08, 14:26 kurs kupna jednego lewa 1,72 wlasnie kupilem Odpowiedz Link Zgłoś