Dodaj do ulubionych

Kursy walut w BG

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 09:34
Witam
Moglibyście napisać jakie są aktualne kursy skupu Euro w kantorach w
różnych miejscowościach w Bułgarii. Chodzi mi o ludzi ,którzy tam są
lub wrócili niedawno.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: marzena Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:42
      w Słonecznym Brzegu - 1 euro - 1,91-1,92 lewa
    • mama_68 Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 12:04
      24 wróciliśmy z Albeny było cudownie
      kurs 1 Euro od 1,89 do 1,95 lewa w zależności gdzie się wymienia.
      Najbezbieczniej w hotelach po okazaniu paszportu
    • ggw1 Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 13:17
      Nesseber, bank Alpha - 1 euro - 1,95
      Dane z soboty, pozdrawiam, Gosia
      • zizou_zizou Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 14:55
        w nowym pomorie skupowali euro za 1,90 lewa, w starym pomorie za 1,92 w burgas
        natomiast znalazlam kantor, w ktorym dawali 1,95.
        • trypel Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 15:47
          a to nie prosciej pójsć do bankomatu i dostać gwarantowane 1,95583 lewa za 1 euro?
          • Gość: c# Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 16:43
            Czy uważasz, że bank wystawcy karty i bank operatora bankomatu są instytucjami
            charytatywnymi?

Dostaniesz 1,955 za €...
            minus 1 do 2% za przewalutowanie z BGN na €, minus 1 do 2% za przewalutowanie z
            € na PLN. Minus ewentualnie prowizja za wypłatę z obcego bankomatu. Niektórzy
            prowizji nie liczą, np. mBank, ale odbijają sobie na kursie, oj odbijają,
            szczególnie w strefie "nie-€", bo wtedy zawsze dwa razy się przelicza.

No chyba, że masz kartę do konta w €, to wtedy prowizja tylko raz.

Aha, i raczej wypłacajmy debetówkami, bo za wypłatę kredytowymi liczą np. 2%
            prowizji plus odsetki od dnia wypłaty (z reguły nie działa w tym wypadku grace
            period)

Mimo to, ze wzglęgu na wygodę i bezpieczeństwo, zalecam kartę (najlepiej dwie -
            Visa i MC) i jedynie trochę € w gotówce.
            • trypel Re: Kursy walut w BG 30.07.08, 08:29
              Gość portalu: c# napisał(a):

> Czy uważasz, że bank wystawcy karty i bank operatora bankomatu są instytucjami
              > charytatywnymi?
              >
              > Dostaniesz 1,955 za €...
              > minus 1 do 2% za przewalutowanie z BGN na €, minus 1 do 2% za przewalutow
              > anie z
              > € na PLN. Minus ewentualnie prowizja za wypłatę z obcego bankomatu. Niekt
              > órzy
              > prowizji nie liczą, np. mBank, ale odbijają sobie na kursie, oj odbijają,
              > szczególnie w strefie "nie-€", bo wtedy zawsze dwa razy się przelicza.

No to polecam uzupełnienie wiedzy. Ponieważ od ładnych 5-6 lat lewa są na stałe
              zwiazane z euro własnie w podanym stosunku 1,95583 to nie ma żadnych opłat za
              przewalutowanie na €, z drugiej strony ani pekaosa ani lukas nie biorą ani
              grosza za przewalutowanie z € na pln wiec jakie banki biorą? i dochodzi
              wyłącznie prowizja w wysokosci 1-2% sumy, ale oczywiscie są banki które
              gwarantują wypłatę ze wszystkich bankomatów bez prowizji.
              Stąd najlepszą opcją w Bułgarii jest korzystanie z bankomatu.
              Oczywiscie jeszcze lepiej jest płacić kartą bo odpada nawet prowizja ale nie
              wszedzie jest to możliwe
              • Gość: c# Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 09:21
                No to polecam telefon do infolinii banku.
                To, że kurs BGN/€ jest stały nie ma absolutnie nic wspólnego z tym, po jakim
                kursie przeliczy go Visa International.

Figiel polega na tym, że gdy wypłacasz w € (zakładam, że jest to waluta
                rozliczeniowa Twojej karty), to jedynie Twój bank sprzedaje Ci te € po ustalonym
                przez siebie kursie sprzedaży. Zakładam, że spread na € w wysokości 1-2% jest w
                Polsce normalny, bo inaczej banki by poupadały. Visa/MC dostaje swoje € i nic
                nie dolicza.

Inaczej rzecz się ma, gdy wypłacasz nie-€. Wtedy przeliczenia na walutę
                rozliczeniową (czyli €) dokonuje Visa lub MC, według swoich stawek. I gwarantuję
                Ci, że nie robią tego bezpłatnie. Spokojnie kasują kolejne 2%. A to, czy kurs
                jest stały, czy nie, nie ma nic do rzeczy.

Wypłać lewy, zachowaj kwit, sprawdź kurs €/PLN Twojego banku z dnia transakcji,
                weź kalkulator i przelicz sobie, po ile Ci przeliczono BGN/€ albo po prostu
                zajrzyj do tabeli NBP z tego dnia - BGN też w niej znajdziesz. Miałem to w
                ubiegłym roku, zadzwoniłem na infolinię i teraz wiem. Zresztą kwoty prowizji są
                też (o czym mnie panienka poinformowała) zapisane w warunkach prowadzenia kart,
                czy jak się to nazywa - oczywiście nikt tego nie czyta.

Wypłacałem jeszcze korony szwedzkie i 3 waluty państw nadbałtyckich. Porównałem
                sobie kursy, po których bank mi to przeliczył na wyciągu z kursami NBP z tego
                dnia. Spokojnie 3-4% różnicy.
                Rekord był z litami jakiś rok temu. W kantorze w Suwałkach kupiłem płacąc 1,10
                za lita, tego samego dnia płaciłem za coś kartą i na wyciągu przeliczono mi po
                kursie 1,16.

Ostatnia transakcja w Szwecji kartą w połowie lipca:
                Kurs średni NBP 1SEK = 0,3434
                Kurs z wyciągu: 0,3559
                Różnica 3,6%

To są wszystko groszowe kwoty, ale nie warto łudzić się, że cała operacja będzie
                kompletnie bezpłatna.
                • trypel Re: Kursy walut w BG 30.07.08, 11:53
                  Sprawdzałem co roku przez ostatnie 8 lat (tyle lat tam jezdze minimum raz w
                  roku), zawsze (powtarzam zawsze) kurs euro/pln był korzystniejszy w tych dwóch
                  bankach niż w tym samym momencie kurs sprzedaży w kantorze.
                  A lewa na euro oczywiscie było wymieniane po kursie jaki przedstawiłem.
                  Dochodziła prowizja ale te 2 % sprawiają że i tak wolę takie rozwiazanie niż
                  kupowanie euro i jazda przez poł Europy z 1000 euro w portfelu
          • zizou_zizou Re: Kursy walut w BG 29.07.08, 17:46
            trypel napisał:

> a to nie prosciej pójsć do bankomatu i dostać gwarantowane 1,95583 lewa za 1 euro?

nie mam karty debetowej, bedac na miejscu nie wiem tez, jak duzo euro powinnam
            wymienic. wymienialam male kwoty, wiec euro w gotowce bylo dla mnie nalepszym
            rozwiazaniem.
    • Gość: bambi25 Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.08, 13:38
      1,91-1,93 w Neseberze
    • Gość: magda Re: Kursy walut w BG IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.08, 16:45
      właśnie wróciłam i kurs 1 euro=1,93-1,95 leva. Miałam dolary i
      lepiej na tym wyszłam 1$=1,25 leva
      • Gość: Janek Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.08, 09:01
        Magda a ile miałaś dolarów? Piszesz że lepiej wyszłaś. Ja się
        zastanawiam czy Euro czy Dolary?
        • ikytna Re: Kursy walut w BG 26.08.08, 11:46
          Widzę,że kurs ten sam co dwa lata temu.Do krajów z poza strefy euro
          zabieram zawsze dolary i dobrze na tym wychodzę.Magda też o tym
          wiedziała.Tylko w Polsce dolary są nic nie warte.
    • Gość: mati1024 Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 12:47
      kursy z Bałczika
      100 euro - 195 leva
      100 dolarów - 120 leva
      100 zł - 48 leva
      kursy walut są z 1 sierpnia tego roku
      pozdrawiam
      • naa123 Re: Kursy walut w BG 05.08.08, 13:02
        Śv. Vlas - kantor w ryneczku - 1 euro - 1,95 lewa
    • aisog Re: Kursy walut w BG 05.08.08, 13:19
      Przede wszystkim potwierdzam, ze najkorzystniej z bankomatu,
      poniewaz kurs euro jest staly - regulowany przez panstwo bulgarskie.
      I nawet przy prowizji banku sie bardziej oplaca. Nie wiem dlaczego
      to, ze kurs euro jest staly, nie obowiazuje w miejscowosciach
      turystycznych.
      Słoneczny Brzeg - przez caly moj pobyt kurs to 1.91. Nie wymieniac w
      kantorach, zwlaszcza na promenadzie, oszukuja.
      Najlepiej wymieniac w hotelu albo w banku.
      • joanna6_6 Re: Kursy walut w BG 07.08.08, 22:00
        skoro bylas w SB prosze podaj nazwy banku z ktorego warto korzystac
        ja wybieram sie do SB juz za kilka dni i zbieram informacje nt.
        walut.
        mam karte maestro, czy ona wystarczy, czy musze brac takze Vise?
        bede wdzieczna za wszelike info dot. waluty
        z gory dziekuje za odpowiedz
        • Gość: Maja Re: Kursy walut w BG IP: *.ostnet.pl 08.08.08, 19:19
          Dzisiaj wróciłam z Bułgarii miałam tylko karte maestro i nie miałam
          żadnych problemów. Z tego co zauważyłam tam gdzie mozna płacić karta
          wystepuje maestro.
          • Gość: aga123456 Re: Kursy walut w BG IP: *.171.119.59.crowley.pl 11.08.08, 12:33
            to zobaczysz jak dostaniesz wyciag a na nim mega prowizje :)
            • trypel Re: Kursy walut w BG 11.08.08, 12:49
              A cos sie zmieniło od tego roku??????? masz jakies sprawdzone informacje???????
              bo od 8 lat wypłacam z bankomatu (jest prowizja 3%) i płace kartą (zero
              prowizji) i wychodzę na tym najlepiej ale skoro mówisz że nagle sie coś zmieniło
              to prosze napisz wiecej
            • Gość: Adam Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 22:14
              Gość portalu: aga123456 napisał(a):

> to zobaczysz jak dostaniesz wyciag a na nim mega prowizje :)

Za płatności bezgotówkowe nie jest pobierana prowizja. Tylko przy wypłacie z
              bankomatu, a i to nie jest takie złe bo przy wypłacie jednorazowej gotówki jest
              nawet opłacalne.
    • Gość: na 102 <a href="http://spravochnik.netinfo.bg/?tid=20&oid=8283" target="_ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 08:40
      spravochnik.netinfo.bg/?tid=20&oid=8283
    • Gość: SB Re: Kursy walut w BG IP: 83.238.175.* 11.08.08, 15:05
      okolo 1,90 lev=1eur dokladnie to 1,90 do 1,95 ja wymienialem w
      recepcji po 1,90 ale na ulicach bylo widac 1,91 lub 1,95 ale
      nieryzykowalem bardziej sie oplaci z bankomatu wziasc wychodzilo mi
      po odliczeniu prowizji za 1 lev=1,71 zl a wymiana na euro i potem na
      levy 1,75
      • Gość: zajączki Re: Kursy walut w BG IP: *.chello.pl 11.08.08, 19:55
        Wróciliśmy 2 dni temu.2 x wymienialiśmy po 1.92 leva=1 euro.
        • Gość: Artur Re: Kursy walut w BG IP: *.tvsat-kv.net 11.08.08, 20:06
          Kavarna = 1,94 - najwyzszy jaki widzialem
          Kranevo = 1,90
          Zlote Piaski = 1,88

Kursy aktualne, ponieważ już 3 tydzień jeździmy po Bułgarii i mamy
          pewne porównanie.
          • marcinek231 Re: Kursy walut w BG 12.08.08, 12:20
            a nie lepiej kupic dużo Lew w Polsce teraz jest kurs 1,66?
            • Gość: morpheus1982 Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 10:53
              1,66 tak ale skupu, sprzedaz wychodzi po 1,95 wiec dobrze sie
              zastanow
    • Gość: kaska Re: Kursy walut w BG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.08, 20:46
      hej wrocilam ze zlotych piaskow w sobote w nocy i kursy sa rozne
      trzeba chodzic jesli okolice varny to tam warto zalezy gdzie
      bedziesz ja moge wypowiedziec sie na temat zlotych piaskow
      • Gość: Tomek Re: Kursy walut w BG IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.08.08, 22:48
        witam, wróciłem kilka dni temu i jeśli chodzi o Słoneczny Brzeg to
        najkorzystniejszy kurs euro był w Banku Alpha 1.95 z jakąś tam jeszcze końcówką
        jednym słowem niecałe 1,96- bardzo polecam ze względu zarówno na wskaźnik kursu
        jak i bezpieczeństwo transakcji. Bank znajduje się przy głównej trasie idąc od
        strony Nessebaru w kierunku głównej promenady w Słonecznym Brzegu ( po prawej
        strony ulicy, chwilę przed restauracją Condor którą przy okazji również bardzo
        polecam. W hotelu Royal Sun był najmniej korzystny z jakim spotkałem się coś ok
        1,85. W kantorach przeważnie ok 1.92. Spoglądajcie tylko dokładnie czy jest to
        "cena" skupu czy sprzedaży. Dla osób które będą spędzać urlop w Royal Sun do
        Banku Alpha jest max 5-10 minut drogi po dojściu do głównej ulicy skręcamy w
        lewo i tam po prawej stronie zaraz przy ulicy będzie wspomniany przeze mnie bank
    • marcinek231 Re: Kursy walut w BG 12.08.08, 12:21
      Nie lepiej kupic dużo Lew w Polsce?
      teraz jest kurs 1.66
      • Gość: morp Re: Kursy walut w BG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.08, 10:55
        1,66 SKUP; sprzedadza Ci po 1,95 - co Ty nigdy w kantorach nie
        byłeś ??
        • Gość: ff Re: Kursy walut w BG IP: 85.232.233.* 26.08.08, 14:26
          kurs kupna jednego lewa 1,72 wlasnie kupilem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka