27.03.09, 13:05
witam,
jedziemy czerwiec/lipiec do Bułgarii, na 2 tyg., noclegi mamy ze
śniadaniem, więc na resztę posiłków i nie tylko musimy mieć kasę.
Pytanie - ile jej wziąć? Co lepsze: euro czy dolce? a może od razu
kupić levy?
z góry dziękuję za wszelkie rady :)
Obserwuj wątek
    • wojak999 Re: ile kasy? 27.03.09, 17:38
      Dolary lub Euro nie ma znaczenia. Nie opłaca się kupować lew w
      Polsce. Jeśli masz kupować Euro to rozważ opcję pobierania gotówki z
      bankomatu (uwaga na prowizję banku przy wypłatach za granicą).
      • Gość: leon Re: ile kasy? IP: 91.192.78.* 27.03.09, 21:15
        Najlepiej mieć kilka kart,znam przypadki gdy bankomat zjadł kartę i co wówczas?
        Miałem problem z kartą gdy chciałem zapłacić za hotel we Francji,gdybym nie
        gotówka nocleg w samochodzie.Ja w Słonecznym Brzegu wymieniałem euro w banku po
        kursie 1,95 bez prowizji i strachu że mnie ktoś oszuka w kantorze.
        • Gość: Navona Re: ile kasy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 00:04
          Też jestem zwolenniczką wymiany euro na lewy w banku. Kantory są
          różne, różnie też może się skończyć wymiana, a mając jedną kartę
          wolę nie ryzykować, że jakiś bankomat się nią posili.

Ile wziąć? Zależy, jak planujesz wypoczynek, czy będziecie korzystać
          z wycieczek, wynajmować parasole i leżaki na plaży itp. W tym roku
          założyliśmy sobie z mężem, że 100 lewa na dzień musimy mieć, dlatego
          na dwutygodniowy pobyt minimum 700 euro weźmiemy.

• Gość: Gość Re: ile kasy? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.09, 17:46
            Bankomat w SB zjadł żonie kartę ,była to sobota a bank który poleciła jej koleżanka wypłacał bez prowizji. Mieli go otworzyć w poniedziałek,a zgłoszenie pozarcia karty Visa przyjęto od razu.W portfelu zostało 20 LV, więc zły jeszcze bardziej od żony wyciągnąłem 100 E w banknocie i zdecydowanie szybko i w żłości poszedłem do kantoru wymienić na LV, słysząc wcześniej o oszustwach. W kantorze wielkosci TOYA TOYA pisało 1e=1.1955LV i to mnie zgubiło te 1 po 1. Jak podałem te 100e bez odwrotu otrzymałem niecałe 120LV Dopiero żły się ocknołem ,że mnie w żywe oczy orżnięto w biały dzień. Kazałem zwrócic bez reakcji>kazałem dopłacic bez reakcji. Zaczołem się gotować od środka kiedy wezwano ochronę ,a ja z zapasem sił przewróciłem tą budkę razem z kasjerką ,dosłownie to ją przechyliłem o 45 st i poszła szyba oraz oderwały się drzwi.Następne godziny spędziłem na komisariacie ,ale i tak mnie wypuszczono wieczorem. Dowodem oszustwa był kwit wymiany, ten oszukańczy.Było to w lipcu 2004 w samym centrum SB a nieszczęsny kantor stoi do dziś jakieś 200m w alejce od tego wieżowca /hotelu/ przy głownym deptaku na molo, jest troche rozbudowany a kurs z 2008 1e=1.5955 Te kantory będą funkcjonować i w tym roku,uważajcie na nie, już nie wywróci się ich jak toaletę toya toya.
            • anetka1971 Re: ile kasy? 28.03.09, 19:43
              Pieniądze należy tylko wymieniać w kantorach CROWN są sprawdzone i
              bezpieczne lub w kantorch hotelowyh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka