beatawaww 05.07.09, 23:50 Czy na granicy z Rumunią i Bułgarią są sprawdzane paszporty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: paula Re: paszporty IP: 195.116.107.* 06.07.09, 07:53 Rumunia i Bułgaria są w Unii, więc paszporty nie są obowiązkowe. Wystarczy dowód osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: paszporty IP: 87.204.40.* 06.07.09, 08:00 A ja mam pytanie trochę filozoficzne...Wyszłam za mąż i mam na razie zmieniony dowód os. z nowym nazwiskiem ,a paszport choć mam dop. od 2 lat mam ze startym nazwiskiem....czy będą problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: paszporty 06.07.09, 08:04 to masz filozoficzną odpowiedź - a po cholere Ci paszport?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: paszporty IP: 87.204.40.* 06.07.09, 08:08 bo jadę do Sozopolu..... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: paszporty 06.07.09, 08:41 wydaje mi sie że Sozopol nadal leży w Bułgarii. Jakies zmiany? Wystapił z UE? 2 tyg temu jeszcze leżał na wybrzeżu Morza Czarnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?! Re: paszporty IP: 87.204.40.* 06.07.09, 10:39 Ale do Sozopola pojadę autobusem przez Serbię.... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: paszporty 06.07.09, 11:58 No to pisz że jedziesz przez Serbię a nie że do Sozopola. Tak sie składa że kraj tranzytowy ma znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: paszporty 06.07.09, 13:22 Pokazujesz paszport a dowd trzymasz w kieszeni Skad beda wiedzieli ze nazwisko zmienilas? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: paszporty 06.07.09, 13:30 mąż powie specjalnie - zeby jej nie przepuscili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: paszporty IP: 87.204.40.* 06.07.09, 13:43 Ktoś chyba dziś wstał lewą nogą...:-)albo myśli że jest zabawny...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: paszporty IP: 87.204.40.* 06.07.09, 13:56 No chyba dla bezpieczeństwa jednak pojadę do Obzoru, bo trasa nie biegnie przez Serbię...Tylko czy ten Obzor jest tak ładny jak Sozopol...może Globtrotter trypel mi odpowie?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: paszporty 06.07.09, 14:01 a co jest niebezpiecznego w Serbii??? tipsy wyrywają??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: paszporty IP: 87.204.40.* 06.07.09, 14:06 Nie.....przecież pisałam o zmianie nazwiaska na dowodzie osobistym, a poszportu nie wyrobią mi przed wakacjami..więć będzie na stare nazwisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADZIK Re: paszporty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 14:17 no i co? bierz paszport i się nie przejmuj. Na granicy sprawdzą paszport (dowodów nikt nie będzie oglądać) i po sprawie a to czy jedziesz z mężem nikogo nie będzie interesować. A do Sozopolu jak i do Obzoru też można jechać przez Serbię. Ja jadąc w podróż poślubną do Egiptu byłam w takiej samej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: paszporty 06.07.09, 14:17 kurde moja ex zmieniła paszport tuż przed ślubem i 9 lat jezdzilismy na stare nazwisko. Paszport ważny? ważny. To cała reszta sie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: paszporty IP: 87.204.40.* 06.07.09, 14:28 dziękuję za odpowiedź:-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: paszporty 06.07.09, 14:38 proszę baw sie dobrze i nie przejmuj głupotami bo od tego tylko wrzody i łupież Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: paszporty 06.07.09, 17:25 Gość portalu: katka napisał(a): No to nie bierz dowodu tylko paszport. To znaczy możesz wziąć, ale wazne jest by wjechać i wyjechać na ten sam dokument. (Jeżeli masz jasne włosy, to lepiej nie bierz) Trzeba pamiętać ze Bułgaria (oraz Rumunia i Cypr) nie są jeszcze w Schoengen, więc kontrola graniczna de facto obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: paszporty 06.07.09, 17:38 > Trzeba pamiętać ze Bułgaria (oraz Rumunia i Cypr) nie są jeszcze > w Schoengen, więc kontrola graniczna de facto obowiązuje. Problemy mogą się pojawiać w sytuacjach nadzwyczajnych. Np wizyta u lekarza, jeżeli ubezpieczenie jest na Kowalska, a przychodzi Wiśniewska .... ;-) To samo gdy nie jedziesz indywidualnie, lecz przez biuro podrózy, a zdaje się ten przypadek zachodzi? lepiej mozed wyrób sobie paszport. Teraz nie czeka się az tak długu i termin otrzymania jest gwarantowany Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: paszporty 06.07.09, 17:42 Przecież w biurze podróży podaje sie dane wg dokumentu jaki sie bedzie używać. Ich nie obchodzi czy to Kowalska czy Nowak byle sie zgadzało potem z dowodem bądź paszportem. Z paszportem na inne nazwisko bylismy w Indiach, w Maroko, w Turcji i nie było problemu ani z wizą ani z niczym mimo że PJ było na inne nazwisko a dowód osobisty na inne. Wykupując wycieczkę po prostu podawalismy dane z paszportu a nie realne. Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: paszporty 06.07.09, 18:59 trypel napisał: > Z paszportem na inne nazwisko bylismy w Indiach, w Maroko, > w Turcji i nie było No właśnie o to chodzi. Wszystkie kwity których będziemy używać powinny być na to samo nazwisko. Albo to z dowodu, albo to z paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: paszporty 06.07.09, 19:03 no masz rację ale to chyba jest po prostu logiczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
first-kantabile Re: paszporty 06.07.09, 17:43 turx_01 a jeżeli pojadę do Obzoru...to biuro podaje, że paszport nie jest potrzebny...a tak z ciekawości to o co chodzi z tymi jasnymi włosami..bo takie mam i to do pasa!!! :-) żeby było śmieszniej... Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: paszporty 06.07.09, 19:03 first-kantabile napisała: > turx_01 a jeżeli pojadę do Obzoru...to biuro podaje, że paszport nie > jest potrzebny...a No bo nie jest, pod warunkiem ze jedziesz przez kraje należące do UE. > tak z ciekawości to o co chodzi z tymi jasnymi > włosami..bo takie mam i to do pasa!!! :-) żeby było śmieszniej... Hm.... Jasnymi czyli blond ... PS. Musisz ślicznie wyglądać - liczymy na zdjęcia po przyjeździe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adzik Re: paszporty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.09, 12:19 jak jedziesz przez Serbię to paszport jest potrzebny Odpowiedz Link Zgłoś