Dodaj do ulubionych

Przejazd przez Rumunię w 7 godzin

IP: *.lukman.pl 11.07.09, 21:30
Jadąc do Bułgarii przez Ukrainę, Rumunię i całą Bułgarię (do Primorsko)
zrobiłem 1504 km. Drogi w Ukrainie fatalne, ale za to w Rumunii rewelacja.
Droga Suceava, Roman, Bacau, Focsani jest dwupasmówką na której jest niewielki
ruch i nie ma TIRów. Granicę ukraińsko-rumuńską przekroczyliśmy o 14:30, a na
granicy rumuńsko-bułgarskiej w Silistrze byliśmy o 22:00. Na liczniku nie było
ani razu ponad 130 km/h. Polecam tą drogę. Jeśli ktoś jest zaintresowany
szczegółami, to chętnie coś podpowiem.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin IP: *.c152.petrotel.pl 11.07.09, 22:31
      mam pytanie jak z noclegami w bułgarii w okolicy przy granicy z
      rumunią/ czy sa jakies motele? ceny? czy mozna płacić kartą?
      • des4 nigdy przez Ukrainę 11.07.09, 23:32
        szkoda mi samochodu i czasu straconego na granicy...
        • Gość: master Re: nigdy przez Ukrainę IP: *.lukman.pl 12.07.09, 11:50
          Na granicy polsko-ukraińskiej w Hrebennem staliśmy 12 minut, zaś na granicy
          ukraińsko-rumuńskiej w Porumnej k/ Czerniowce 7 minut.
          • Gość: drinq granica to masakra IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 12.07.09, 16:18
            dwudniowy wyjazd do Lwowa, w piątek na wyjazd w Medyce czekaliśmy
            prawie 2 godziny, powrót wczoraj przez Korczową, kolejka na prawie 5
            godzin
      • Gość: master Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin IP: *.lukman.pl 12.07.09, 11:44
        My nocowaliśmy w granicznym mieście Silistra w motelu Albatros. Standard wysoki,
        miła obsługa 38 Euro/doba ze śniadaniem za czteroosobową rodzinę, płaciliśmy
        oczywiście kartą Visa. Motel nad samym brzegiem Dunaju i 100m od głównej drogi.
        W Rumunii blisko granicy było sporo moteli, po stronie bułgarskiej zdecydowanie
        mniej.
        • bruncio13 Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin 13.07.09, 08:44
          ...napisz proszę jak wygladała przeprawa promem; w jakich godzinach,
          jak długo trwa cała procedura i oczywiście ile kosztuje cała
          przyjemność?
    • jasjan Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin 12.07.09, 12:29
      Jechałeś na Tarnopol czy Ivano Frankovsk? Napisz szczególy o drodze przez UA w
      tym o tankowaniu paliwa. Jakie ceny, jakośc itd. i czy faktycznie można "zgubic
      koło" na dziurach. Dzięki.
      • Gość: master Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin IP: *.lukman.pl 12.07.09, 18:26
        Granica w Hrebennem 5:30. Tankowanie zaraz za granicą do pełna. Ciekawostką są
        osobówki, w które nasi rodacy nalewali nawet 85 litrów. Na CPN zapłaciłem kartą
        Visa, później do Lwowa i przejazd obwodnicą. Cały czas droga słaba i dziurawa,
        ale bez przesady. Obwodnica ze sporymi koleinami. Na obwodnicy zjazd na
        Tarnopol, niezbyt dobrze oznakowany (gdyby nie info przez CB od polskiego TIRa,
        pewnie bym przejechał zjazd). Droga na Tarnopol z dużymi koleinami i sporo
        TIR-ów, więc podjęliśmy decyzję, że zjeżdżamy na Iwano-Frankowsk. Na tej drodze
        skończyły się TIR-y i ruch zdecydowanie zmalał. Niestety dziury i koleiny
        zostały aż do granicy regionu lwowskiego. Szczególnie nieciekawie było gdy w
        koleinach zebrał się deszcz. Po kilkudziesięciu kilometrach zobaczyliśmy znak
        "Region Iwano-Frankowsk" i drogi natychmiast się poprawiły. Najgorzej było w
        Czerniowcach, 6 km po bruku. Podsumowując: drogi gorsze niż w Polsce, ale koła
        ani zawieszenia nie stracisz. Milicja nie zatrzymywała nas ani razu, a tam gdzie
        stali to kierowcy ostrzegają się światłami. Aha. Zatankowaliśmy jeszcze na CPN
        przed granicą rumuńską. I tu ciekawostka. Najpierw musiałem zapłacić kartą, a
        później dopiero tankować. Zapłaciłem za 30 litrów (myślałem, że tyle wejdzie) a
        weszło tylko 23 litry, więc gość dał mi 5 litrowy baniaczek, a pozostałe 2 litry
        wlał, co jakiś czas bujając samochodem! Na małych stacjach nie przyjmują zapłaty
        kartą, jakość paliwa bez zastrzeżeń. Pozdrawiam.
    • Gość: iwtom Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin IP: 94.254.250.* 12.07.09, 21:28
      Dzisiaj wróciliśmy z Bułgari jechaliśmy przez Serbię kierowcy
      autokaru mówili, że jest bezpieczniej niż przez Rumunię!?
      • trypel Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin 12.07.09, 21:35
        chodzi o Draculę? bo innych niebezpieczeństw w Rumunii nie znam
      • Gość: Pyziorek Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin IP: *.aster.pl 12.07.09, 21:35
        Czy dlugo staliscie na granicy bulgarsko-serbskiej, w ubieglym roku stalismy
        ponad 5 godzin z Niemcami tureckiego pochodzenia :) i chcielibysmy uniknac
        podobnej sytuacji w tym roku... i planowalismy przez Rumunie.
    • Gość: KASIA Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin IP: *.aster.pl 12.07.09, 22:22
      Prosba o informacje jak na granicy ukrainskiej - jakie dokumenty trzeba posiadac
      i jak dlugo jedzie sie przez Ukraine?
      • Gość: master Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin IP: *.lukman.pl 12.07.09, 22:44
        Tak jak pisałem wcześniej w Hrebennem o 5:30 staliśmy 12 minut, zaś na
        ukraińsko-rumuńskiej 7 minut, czyli właściwie nic. Na granicy polsko-ukraińskiej
        podobno najlepiej jest między 3:00 a 6:00, choć kolejka wjeżdżających do Polski
        była bardzo długa, na oko 1,5 h czekania. Z Lwowa do Czerniowców przez
        Ivano-Frankowsk jechaliśmy 6,5 godziny. Z dokumentów tylko paszport, a na
        granicy dostaniesz kartkę do wypełnienia (vouczer), który wypełniasz na miejscu
        i oddajesz na granicy wyjazdowej. Żadnych łapówek nie dajemy.
        • Gość: dżon Re: Przejazd przez Rumunię w 7 godzin IP: *.toya.net.pl 12.07.09, 23:58
          jaka cena benzyny w UA?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka