nikol12 10.04.08, 19:20 mam pytanie dotyczace aktu urodzenia(mojego)czy to ma byc akt miedzynarodowy?czy normalny akt z pieczatka od ministerstwa?i czy ma byc przetlumaczony z pol na alb ?z gory dziekuje za odp Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
llydiaa-82 Re: slub w Albanii 10.04.08, 19:55 pełny akt urodzenia póżniej pieczątka apostile a póżniej tłumaczenie i gotowe ))))) Odpowiedz Link
nikol12 Re: slub w Albanii 10.04.08, 20:39 a gdzie po ta pieczatke mam sie udac??czy to sie wysyla do ministerstwa?bo nie mam pojecia i jak dlugo sie czeka? Odpowiedz Link
nertila Re: slub w Albanii 10.04.08, 20:48 do Ministerstwa Spraw Zagranicznych w Warszawie,to takie bbiuro na parterze na rogu ulicy jakiejś tam i al.Szucha Właściwym do wydawania apostille urzędem, w stosunku do polskich dokumentów, jest Ministerstwo Spraw Zagranicznych (adres: MSZ Dział Legalizacji, Al. Szucha 21, 00-580 Warszawa tel: 22 523-9463 lub 22 523-9128; godziny przyjęć: 9-13, od poniedziałku do piątku). Jedna Apostille to 60zł (1 na każdy dokument więc nie zależnie od ilości stron) Jak podejdziesz osobiście to dostajesz w 5minut Wysyłania pocztą nie polecam bo leży na kupie innych papierów i im wcale nie śpieszno by odsyłać na już! Odpowiedz Link
nikol12 Re: slub w Albanii 11.04.08, 15:59 a czy potrzebuje zaswiadczenie ze nie jest mezatka czy jest to konieczne? Odpowiedz Link
krystyna_ewa Re: slub w Albanii 11.04.08, 16:08 Zaświadczenie z USC jest niezbędne i również opatrzone pieczątką Apostille /zaświadczenie musisz załatwić osobiście /i jest ważne 3 m-ce Odpowiedz Link
olia24 Re: slub w Albanii 29.04.08, 13:42 a ja zalatwilam apostille w Londynie,jest tu urzad,ktory potwierdzil moj akt urodzenia i akt slubu.Wiec nie trzeba jechac doWarszawy,jesli ktos mieszka w Anglii. Odpowiedz Link
nikol12 Re: slub w Albanii 10.04.08, 21:54 czy jest mozliwe poswiadczenie aktu w ambasadzie w londynie, jesli nie ma w kraju? Odpowiedz Link
nertila Re: slub w Albanii 11.04.08, 07:35 Wydaje mi się że tak, bo w końcu nie każdy mieszka w Polsce a ambasady od tego są w końcu by pomagać nam z naszymi papierami tyle tylko że nie wiem ile im to zajmie? jak jedziesz osobiście na szucha to masz za 5minut tego samego dnia gotowe, a jak przez ambasade to oni by to musieli wysłać potem troche poleży na szucha, bo pierszeństwo ma klient który przyjeżdża osobiście i to im sie właśnie podbija na już a tym z kupki papierów to jak nie ma petentów i potem odsyłają to do konsulatu chyba czy ambasady? nie załatwiałam apostill inaczej niż osobiście więc może ktoś kto to robił pocztą powinien się tu wypowiedziec ile czekał/a? Odpowiedz Link
krystyna_ewa Re: slub w Albanii 11.04.08, 07:43 Właściwym do wydawania apostille urzędem, w stosunku do polskich dokumentów, jest Ministerstwo Spraw Zagranicznych (adres: MSZ Dział Legalizacji, Al. Szucha 21, 00-580 Warszawa tel: 22 523-9463 lub 22 523-9128; godziny przyjęć: 9-13, od poniedziałku do piątku). I nie ma innej możliwości z zagranicy można też przesłać pocztą wraz z opłatą wszystko jest wyjaśnione w tej notatce ale trzeba czytać uważnie!! www.msz.gov.pl/Apostille,-,poswiadczanie,dokumentow,1796.html Odpowiedz Link
krystyna_ewa Re: slub w Albanii 11.04.08, 07:46 Jeśli chodzi o czas przesyłka polecony priorytet/około 3dni w PL/+1dz.MSZ+ 2-3 dni zwrot dokumentów /to zalezy od poczty MSZ wysyla natychmiast . Odpowiedz Link
zeg-ata Re: slub w Albanii 11.04.08, 09:37 Niestety nie odsylaja tak szybko jak byc moze twierdza. Jedna z moich kolezanek czekala okolo poltora miesiaca,a druga 3 tygodnie.Wiec jesli komus nie zalezy na czasie moze wyslac poczta, a jesli zalezy na czasie i pewnosci, ze gdzies to sie nie zapodzieje po drodze to lepiej zalatwiac osobiscie. Odpowiedz Link
nertila Re: slub w Albanii 11.04.08, 09:50 Ja to załatwiam w ten sposób: nie mam zamiaru kolejny raz jechać do Warszawy na głupie 5minut,płacić za podróż i tłuc się pociągiem z Wrocławia 7h w jedną strone. więc wysłałam moje dokumenty to przyjaciółki która tam mieszka i ona podejdzie do Ministerstwa po moje apostille. Potem odeśle mi dokumenty poleconym a ja zrobie przelew na jej konto przez internet i w ten sposób się rozliczymy Pozdrowienia dla ciebie moja Warszawianko Odpowiedz Link
nikol12 prosze o pomoc 11.04.08, 23:04 czy moze mi ktos napisac jak to jest dokladnie z ta pieczatke?czy apostille ma byc opieczetowany moj pelny wypis aktu urodzenia jak i rowniez zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego(te zaswiadczenie jest wazne przez okres 3 miesiecy?)czy te 2 dokumenty powinnam wyslac do ministerstwa?i czy kazdy ma byc tlumaczony?prosze niech mi ktos odpowie Odpowiedz Link
krystyna_ewa Re: prosze o pomoc 11.04.08, 23:48 nikol 1/pelny wypis aktu urodzenia 2/zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego to są dokumenty niezbedne !!!należy je potwierdzić w MSZ/apostille/ -pamiętaj o ważności Zaświadczenia 3-ce Następnie trzeba oba dokumenty przetłumaczyć /może być w Albanii jutro znajdę Ci namiary a może Idylla pomoże bo miala z tym Panem kontakt Odpowiedz Link
llydiaa-82 Re: prosze o pomoc 12.04.08, 08:00 no ja tłumaczyłam w albani i powiem że wyszło mnie to dwa razy taniej ale od początku bo coś pani nikol miesza najpierw tu w pl załatw pieczatki na orginały polskie ja miałam trzy dokumenty *pełny odpis aktu urodzenia *zaświadzcenie że nie byłam wcześniej mężatką *zaświadczenie że polska honoruje ślub z obywatelem albanii na tych trzech miałam pieczątke apostile pojechałam z tym do albanii i tam przetłumaczyłam u pana Leonarda Zissi jeśli chcesz namiary do niego to daj znać pozdrawiam Odpowiedz Link
ramikalee Re: prosze o pomoc 21.04.08, 17:43 A po slubie ile trwa zeby albanczyk dostal wszystkie wizy, papiery itd. zeby mogl wyjechac z kraju - do Anglii. Czy anglicy robia duze problemy - slyszalam ze boja sie malzenstw dla papierow i moga poddac w watpliwosc zawarty zwiazek malzenski . Moga tak ? Odpowiedz Link
a.hysa Re: prosze o pomoc 24.04.08, 07:36 moga, dlatego jest tu tyle watkow na ten temat poczytaj i poszykaj na forum a wszystko zrozumiesz pozdrawiam Odpowiedz Link
a.hysa Re: slub w Albanii 24.04.08, 14:45 u mnie sam slub byl nudny bo tylko my i swiadkowie, w 2004 roku, zakonczylismy mala kalacja we dwoje, za to w 2006 roku zrobilismy wesele na okolo 100 osob, i musze przyznac to byl moj dzien! wybawilam sie jak nigdy przy albanskiej muzyce, w 97% byli sami albanczycy tylko 3% to polacy ale nie zaluje, zrobione to bylo na bardziej albansa impreze czyli na koniec spalilismy chucte na szczescie Odpowiedz Link
tatianka23 Re: slub w Albanii 03.10.08, 23:20 Hej ....mam male pytanko, czy pieczatka apostille jest rowniez potrzeba, zeby wziasc slub cywilny w Wielkiej Brytani???? Odpowiedz Link
olia24 do tatianka23 22.10.08, 21:21 Witaj ! Tatianka,ja mieszkam w Londynie,jesli ty tez,to kolo Trafalgar Square jest specjalny urzad,ktory wydaje pieczatki apostille Odpowiedz Link