Gość: Paweł
IP: *.play-internet.pl
02.05.12, 10:13
Wiele osób znajomych, bliższych i dalszych, prosi mnie o porady, złote myśli, cudowne wskazówki , jak żyć zdrowo. W związku z tym, że moja żona jest doradcą żywieniowym, aktualnie kończy studia z zakresu dietetyki, wydaje im się, że jeżeli podpytam Ją o jakieś wskazówki żywieniowe, to w magiczny sposób, znikną ich wszystkie problemy zdrowotne, np z nadwagą, przemęczeniem, stresem.
Otóż, są w błędzie. Nie wystarczy od czasu do czasu, przegryźć "coś" zdrowego. Trzy miesięczna dieta, wspomagana suplementami z najwyższej półki, to po prostu nabijanie pieniążków.
Prawda jest taka, moi drodzy, że aby naprawdę żyć zdrowo, to trzeba narodzić się na nowo.
Zakończyć etap życia pt "żyj szybko, jedz byle jak" i rozpocząć nowy: "chcę zdrowo żyć"
Mam trzydzieści lat i jeszcze rok temu miałem 8 kilogramów nadwagi. Pomimo intensywnego trybu życia, odnajduję teraz czas na sport. Aktywność ruchową wspomagam poprzez dietę. Nie są to jednak wyszukane potrawy, w skąpych porciach, trzy razy dziennie. Dostarczam mojemu organizmowi tyle energii, ile naprawdę potrzebuje. Schudłem 8 kilogramów i mimo, że mogłem więcej, to dobrze się czuję z moją wagą.
Adresuję to forum do wszystkich zainteresowanych tematem. Jest to kolejna forma mojej aktywności życiowej, tym razem intelektualna. Uważam, że każdy ma prawo żyć zdrowo. szkoda tylko, że nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Nie jest to możliwe, bez silnej motywacji oraz wsparcia osób dobrze znających temat, zdrowego stylu życia.
Zapraszam do podzielenia się swoimi problemami, spostrzeżeniami, receptami na zdrowy styl życia.