Dodaj do ulubionych

Jelenia Gora, co nowego?

IP: *.nas.one.net.au 23.04.01, 13:43
Nie kazdy moze miec tyle szczescia i przebywac na stale w Jelonce, to tez
proponuje forme informatora ktorego celem bylo by przekazywanie zdarzen (nawet
tych blachych z pozorow) dotyczacych tego wspanialego miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: bondido Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.04.01, 14:31
      Popieram inicjatywę.
      Na dobry początek - zdarzenie z dzisiejszej nocy:
      przed godziną 23 w niedzielę 23 kwietnia nastąpiła 'eksplozja' transformatora w
      rejonie ulicy Spółdzielczej, skutkiem czego było przerwanie dopływu energii
      elektrycznej dla znacznej części miasta (okolic ul. Spółdzielczej i
      Zgorzeleckiej, oraz Cieplic do wysokości apteki 'Pod koroną')
      Prąd popłynął ponownie ok. godziny 4.

P.S. Wiadomość rzeczywiście błacha, ale od czegoś trzeba zacząć :)
      • Gość: koras Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.focal-chi.corecomm.net 28.04.01, 05:57
        Witam wszystkich.Popieram cos takiego jak swieze
        wiadomosci z Jelonki. Tez jestem ciekaw co tam sie
        dzieje. A niestety nie moge byc w tym pieknym
        miescie.Wiadomosci niby blache ale ostatnie dwa lata
        spedzone w Jeleniej mieszkalem wlasnie na
        Spoldzielczej.Takze blache moga byc dla kogos kto jest
        tam na codzien a nie kto jest kilka tysiecy kilosow
        dalej.Mnie np. interesuja postepy budowy obwodnicy na
        odcinku anilux-zremb albo i dalej. Jak wyjechalem to
        byli kolo mechanika.I wogole co sie dzieje.Pozdrawiam
        wszystkich .NA RA!!!!!
    • bondido Wieści błaHej treści 23.04.01, 17:40
      przepraszam za błąd ortograficzny z poprzedniego postu i spieszę z kolejnymi
      wieściami:
      Jak podaje telewizja 'DAMI' duże kontrowersje wzbudziła propozycja zmiany nazwy
      ulicy Żabiej w Sobieszowie. Inicjatywa wysunięta przez Stoważyszenie Miłośników
      Sobieszowa spotkała się ze zdecydowanym sprzeciwem samych zainteresowanych,
      czyli mieszkańców ulicy Żabiej. Proponują oni, aby członkowie Stoważyszenia
      zajęli się raczej zmianami nazw swoich własnych ulic. Ulicy Żabiej - jak
      twierdzą mieszkańcy - bardziej niż nowa nazwa, potrzebna jest nowa nawierzchnia
      (z czym nie sposób się nie zgodzić ogladając ilustrujący informację materiał
      filmowy).
      • Gość: emil Re: Wieści błaHej treści IP: *.muzyczneradio.com.pl 25.04.01, 08:05
        Proponuje korzystanie z portalu www.jelenia.gora.pl albo www.karkonosz.pl. Tam
        mozna niemal na biezaco to, co dzieje sie w Jelonce i okolicach.
        • Gość: Goodey Re: Wieści błaHej treści IP: *.nas.one.net.au 25.04.01, 12:25
          Dziekuje za dodatkowa informacje z ktorej z przyjemnoscia skorzystam.
          Oczywiscie,ze blad kardynalny ale Hej, bez nich bylibysmy doskonali a po za tym
          moze nie otrzymalbym tak szybko pomocnej odpowiedzi.
          Jeszcze raz dziekuje za adres i pozdrawiam.

• Gość: Goodey Re: Wieści błaHej treści IP: *.nas.one.net.au 25.04.01, 12:27
        Jaki zbieg okolicznosci, na ulicy Zabiej doprawdy nie ma zbyt dobrej
        nawierzchni a wiem poniewaz mialem przyjemnosc odwiedzenia mojego przyjaciela
        ktory wlasnie na tej "kumkajacej" ulicy mieszka i w ten sposob Twoja wiadomosc
        przyblizyla miejsce i ludzi z ktorymi kojarza sie wspaniale chwile.
        Dziekuje i pozdrawiam,
        • Gość: artur Re: Wieści błaHej treści IP: *.skane.se 28.04.01, 03:42
          Gość portalu: Goodey napisał(a):

> Jaki zbieg okolicznosci, na ulicy Zabiej doprawdy nie ma zbyt dobrej
          > nawierzchni a wiem poniewaz mialem przyjemnosc odwiedzenia mojego przyjaciela
          > ktory wlasnie na tej "kumkajacej" ulicy mieszka i w ten sposob Twoja wiadomosc
          >
          > przyblizyla miejsce i ludzi z ktorymi kojarza sie wspaniale chwile.
          > Dziekuje i pozdrawiam,

czy sa jacys fajni faceci w Jeleniej potrzebujacy srednie pieniadze.
          • Gość: SoSoS Re: Wieści błaHej treści IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.04.01, 10:12
            Gość portalu: artur napisał(a):

> czy sa jacys fajni faceci w Jeleniej potrzebujacy srednie pieniadze.

Np. ja jestem z Jelonki ale kompletnie nie rozumiem o co biega w tym pytaniu

• Gość: Goodey Re: Wieści błaHej treści IP: *.nas.one.net.au 28.04.01, 11:24
              Tekst nie moj, banku nie posiadam pozyczek nie udzielam.

• Gość: bondido Re: Wieści błaHej treści IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.08.01, 22:06
        Staw w Parku Norweskim zarósł glonami (sinice chyba?)
    • Gość: bondido Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.04.01, 23:35
      no proszę!
      na forum pisuje raptem kilkanaście osób. Czytuje może
      troszkę więcej, a tu dwie wiadomości, które wpadły mi
      pod rękę ot tak - i obie okazały się w jakimś stopniu
      interesujące :)
      to jest właśnie potęga internetu!

Kontynuując:
      Budowa obwodnicy zatrzymała się w rejonie wiaduktu
      kolejowego przed Zrembem (i właściwie stoi tak od
      jesieni). Pierwotnie prace miały się zakończyć w
      czerwcu tego roku, ale wiadomo już, że nic z tego nie
      wyjdzie. Zarząd miasta zrezygnował ze współpracy z
      firmą, która zajmowała się budową obwodnicy, gdyż ta
      nie wywiązywała się z zawartych umów. Dokończeniem
      robót zajmie się więc nowy wykonawca. Ale kiedy?

P.S. Kolo Mechanika samochody jeżdżą już po nowej
      drodze, a co równie ważne - jest tam też ścieżka
      rowerowa :)
      • Gość: koras chicagowskie wiesci IP: *.focal-chi.corecomm.net 04.05.01, 03:49
        Siedze wlasnie w domku,ale pare ulic dalej jest straszna biba a to z okazji
        konstytucj 3-go maja. Wiara jezdzi autami oflagowanymi,chodzi tez oflagowana.
        Jest extra chociaz raz czlowiek czuje sie jak w polsce. Policja troche przegina
        bo zamykaja ulice i wala mandaty za byle co.Ale i tak polonia jakos sie tu
        trzyma sporo ludzi co maja biznesy oglasza sie ze beda oplacac mandaty.Tak poza
        tym to zycie w chicago plynie normalnie jak by ktos z forum chcialby wiecej
        informacij o tymco slychac w chicago to pytajcie,jestem na forum prawie
        codziennie. A nowymi wiesciami z Jelonki nie pogardze.Pozdrawiam narazie.
        • Gość: Jaga Re: chicagowskie wiesci IP: 212.244.45.* 28.05.01, 13:04
          Obecnie w Jelonce kwitną bzy, jest zielono i dzięki temu ładniej niż
          zwykle.Teren wokół MEchanika jest nie do poznania ( pozytywnie) . Obwodnica
          jest super , ciekawe jest też rozwiązanie przeciwhałasowe - oryginalny ekran
          chroniący Chemika i Mechanika. W okolicy Ciepłowni PEC na Zabobrzu -
          supermarket TESKO , drugi w okolicy ZUS na Zabobrzu - "wielki świat". Od
          jakiegoś czasu nie ma już targowiska na Kilińskiego ( było od zawsze). Obecnie
          jest tam pusty i brudny plac. Władze miasta mają jakieś plany z tym związane -
          nie wiem jakie. A poza tym z obwodnicy widok na nadal przepiękne góry.
          Pozdrowienia
          • Gość: bondido na forum o Forum :) IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.05.01, 17:01
            Gość portalu: Jaga napisał(a):
            >Od jakiegoś czasu nie ma już targowiska na Kilińskiego ( było od zawsze).
            >Obecnie jest tam pusty i brudny plac. Władze miasta mają jakieś plany z tym
            >związane - nie wiem jakie.

Jak to nie wiesz!?! :)
            Przecież ma tam powstać 'Forum (sic!) Jelenia Góra'. Sklepy, restauracje, kino,
            parkingi, cuda-wianki i niewiadomoco jeszcze. Od zeszłej jesieni przy schodach z
            ul. 1 maja stoi tablica informacyjna :) Obstawiam, że padnie ze zniszczenia nim
            roboty się rozpoczną. Kiedy się pojawiła - przeczytałem w lokalnej prasie, że
            obiekt będzie gotowy do kwietnia 2001 :))))))))))))))))))))
    • Gość: Maurycy Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 02.05.01, 10:37
      Na Pl. Ratuszowym nareszcie wiosna i są ogródki piwne.
      Poseł jeleniogórski, Marcin Zawiła oskarżył miejscową policję, że albo się boi
      kryminalistów lub z nimi współpracuje.
      • Gość: SoSoS Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.05.01, 18:44
        Gość portalu: Maurycy napisał(a):

> Poseł jeleniogórski, Marcin Zawiła oskarżył miejscową policję, że albo się boi
        > kryminalistów lub z nimi współpracuje.
        Tak z ciekawosci zapytam - w zwiazku z jaka sparawa te oskarzenie (oczywiscie
        jesli chcesz sie tymi nowinami podzielic z innymi).
        Pozdro!
        • Gość: Maurycy Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 02.05.01, 19:44
          Wiadomość jest z portalu Karkonosz. Nic więcej na ten temat nie wiem.

Pozdrowienia,

Maurycy
        • Gość: emil Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.muzyczneradio.com.pl 07.05.01, 16:06
          Obawiam sie, ze podstawy do tego pytania (albo policja boi sie, albo pracuje do
          laysych) stanowi obserwacja otoczenia oraz zdrowy rozsadek. Przeciez od kilku
          juz lat wiadomo, koto, kiedy i czym sie zajmuje (raz nawet policjanci
          zorganizowali oblawe!), ale "z braku dowodow" wszyscy sa wypuszczani.

A tak w ogole, to od dzis na nowo zaczynam "wzywac sie" w Jelenia Gore, bo
          troche podrozowalem przez ostatnie 10 dni. Na przyklad wczoraj bylem w Brukseli
          i smiem twierdzic, ze miasto mamy na poziomie zaprawde europejskim. Domy na
          starowce mamy ladniejsze, niz w "stolicy Unii Europejskiej". Trudno tez u nas o
          tyle papierow na ulicach, co w Brukseli. Bez wstydu, bracia i siostry! Tylko
          musimy jeszcze troszke popracowac nad estetyka naszej codziennosci oraz zdrowa
          duma z tego, ze jestesmy Polakami: czy po 3 maja na ulicah miasta i na
          budynkach (chocby tylko publicznych) zostaly jakies flagi narodowe?
          • bondido Re: Jelenia Gora, co nowego? 07.05.01, 20:57
            Podziwiam Twoj optymizm (wnoszę, że to skutek
            oddziaływania gorącego greckiego słońca :-) )
            Plac Ratuszowy rzeczywiście można z dumą pokazywać
            turystom, ale spójrz co się dzieje zupełnie niedaleko -
            na ulicy Wojska Polskiego (ach, te wiewiórki, o
            których w swoim czasie pisał Goodey). Chyba troszeczke
            jeszcze pozostało nam do zrobienia.
            Okazywanie w pozytywny sposób swojej dumy narodowej
            rzeczywiście bardzo mi się podoba. Myślę, że można tu
            brać przykład ze Skandynawii, gdzie przed większością
            domów na wsiach i przedmieściach stoi maszt z
            wciągniętą narodową flagą (często nawet 2-3 maszty z
            innymi skandynawskimi flagami). Zauważyłem, że przed
            jednym domkiem w Maciejowej jest taki maszt z flagą
            polską. Bardzo ładnie to wygląda. A może
            zamanifestujmy nasz lokalny patriotyzm i oprócz flagi
            narodowej wywieśmy przed domem jeszcze flagę
            jeleniogórską bądź dolnośląską.
            Właściciele domków, willi, posiadłości i pałaców - to
            propozycja dla Was!
            (IMHO oflagowane bloki na jeleniogórskich osiedlach
            wyglądałyby trochę dziwnie)
            • Gość: Goodey Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: 203.101.65.* 09.05.01, 13:48
              Nie ulega watpliwosci, ze renowacja rynkow byla pierwszorzedna potrzeba, nie
              mniej calkowicie aprobuje spostrzezenia (Bondido) dotyczace ul. Wojska
              Polskiego ktora szczegolnie (w dobie transportu samochodowego)jest nie
              mniejszym wizerunkiem Jeleniej anizeli rynek i chociazby tylko ze wzgledu na
              nazwe powinna sie lepiej prezentowac.
              Moze nie bede daleki od prawdy mowiac, ze wiekszosc zmotoryzowanych turystow (i
              nie tylko)korzystajacych z polaczen kolei ta wlasnie ulica przejezdzaja.
              Pomysl z flagami jest bardzo udany tym bardziej,ze miejscowy herb jest rowniez
              samym w sobie atrakcja ekologiczna nie mniej nalezy pamietac, ze utrzymanie
              godnosci symbolu flagi wymaga nie tylko jednorazowego zawieszenia. Ale moze za
              wczesnie i niepotrzebnie wybiegam naprzod z napomnieniem ktore w praktyce nie
              bedzie musialo miec zastosowania.

Pozdrawiam,
              zyczac dalszych roztropnych pomyslow.
    • Gość: bondido Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: 217.30.148.* 09.05.01, 01:49
      Na Placu Energetyka (zwanym lokalnie 'skwerkiem') ma zostać wzniesiony pomnik
      dwóch wieszczów: Adama Mickiewicza i Juliusza Słowackiego.
      W liście Przewodniczącej Rady Miasta - Pani Czernow - opublikowanym w 'Nowinach
      Jeleniogórskich' autorka napomknęła coś o publicznej 'zrzucie' na ten cel.

A w ogole to wiedzieliście, że Słowacki odwiedził nasze piękne miasto?
      • Gość: emil Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 01:22
        Ostatnio prawie codziennie przejezdzam z Cieplic do Karpacza i oborotno. No i
        iczom nie wierze: poziom wody w zbiorniku Sosnowka podnosi sie! No to jednak
        bedzie jeziorko! Ciekawe tylko, kiedy powstanie kolektor (czy jak to sie tam
        nazywa) doprowadzajacy wode do miasta, bo w zalozeniach to mial byc zbiornik
        wody pitnej. Smacznego!
    • Gość: bondido Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.06.01, 14:53
      Wiadomość kompletnie z innej beczki, ale co tam :)

Gdyby ktoś miał ochotę brać ślub w 'oryginalnej' atmosferze - zapraszam do
      jeleniogórskiego Ratusza.
      Miałem dziś przyjemność uczestnictwa w takiej uroczystości i wyobraźcie sobie,
      że po tradycyjnym Marszu Weselnym, podczas nawijki Urzędnika Urzędu Stanu
      Cywilnego, pani zapodaje na organach muzyczkę z... ...serialu pt. "Na dobre i
      na złe" :))))
      • Gość: koras Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.focal-chi.corecomm.net 05.06.01, 04:07
        Gość portalu: bondido napisał(a):

> Wiadomość kompletnie z innej beczki, ale co tam :)
        >
        > Gdyby ktoś miał ochotę brać ślub w 'oryginalnej' atmosferze - zapraszam do
        > jeleniogórskiego Ratusza.
        > Miałem dziś przyjemność uczestnictwa w takiej uroczystości i wyobraźcie sobie,
        > że po tradycyjnym Marszu Weselnym, podczas nawijki Urzędnika Urzędu Stanu
        > Cywilnego, pani zapodaje na organach muzyczkę z... ...serialu pt. "Na dobre i
        > na złe" :))))

Jak ja bralem slub to(moze ta sama pani)grala WE ARE THE CHAMPIONS,zespolu QUEEN
        ale to akurat bylo niezle poniewaz jestem fanem FREDDIEGO.
        • Gość: bondido Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.t16.ds.pwr.wroc.pl 05.06.01, 12:56
          > Jak ja bralem slub to(moze ta sama pani)grala WE ARE THE CHAMPIONS,zespolu QUE
          > EN
          > ale to akurat bylo niezle poniewaz jestem fanem FREDDIEGO.

Gratuluję koncentracji!
          Kiedy spytałem paru osób w rodzinie, co im grali - nikt nie pamiętał :)

• Gość: koras Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.focal-chi.corecomm.net 05.06.01, 21:06
            Gość portalu: bondido napisał(a):

> > Jak ja bralem slub to(moze ta sama pani)grala WE ARE THE CHAMPIONS,zespol
            > u QUE
            > > EN
            > > ale to akurat bylo niezle poniewaz jestem fanem FREDDIEGO.
            >
            > Gratuluję koncentracji!
            > Kiedy spytałem paru osób w rodzinie, co im grali - nikt nie pamiętał :)
            >
            Moze akurat nie grali tego co lubieli.W moim wypadku bylo inaczej.
    • Gość: maurycy Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 10:29
      Sezon ogórkowy, ale będziemy mieli swoją Nessie w zalewie w Sosnówce - trwają
      wlaśnie rozmowy z klanami szkockimi.
      • Gość: kama Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 08.07.01, 19:02
        Maurycy miej litość. Jak panowie rajcy wezmą sobie do serca Twój pomysł,to
        ostatnie pieniądze faktycznie przeznaczą na wyjazd do Szkocji.
        • Gość: koras Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.focal-chi.corecomm.net 08.07.01, 22:26
          Gość portalu: kama napisał(a):

> Maurycy miej litość. Jak panowie rajcy wezmą sobie do serca Twój pomysł,to
          > ostatnie pieniądze faktycznie przeznaczą na wyjazd do Szkocji.

Co do Szkocji to chetnie bym odwiedzil ten kraj.Tez maja niezle widoki.

• Gość: kam Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 09.07.01, 14:58
            Nic nie stoi na przeszkodzie,żebyś odwiedził ten kraj,jednakże będziesz musiał
            wydać swoje zaskórniaki,odwrotnie niż nasi kochani samorządowcy
            • Gość: koras Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.focal-chi.corecomm.net 12.07.01, 01:20
              Gość portalu: kam napisał(a):

> Nic nie stoi na przeszkodzie,żebyś odwiedził ten kraj,jednakże będziesz musiał
              > wydać swoje zaskórniaki,odwrotnie niż nasi kochani samorządowcy

Wlasnie i to jest ten bol.
              • Gość: kama Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 12.07.01, 13:57
                Nie koniecznie ból.Możesz wrócić.Wybory tuż,tuż.A nuż się uda?Dieta na
                wyciągnięcie ręki.
    • Gość: maurycy Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 01.09.01, 01:21
      W poniedziałek będzie cisz w domu - małolaty idą do szkoły.
      • Gość: SoSoS Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.10.01, 06:39
        Na ulcach J.G. pojawil sie nowy autobus MZK - w niebiesko-zielonych kolorach,
        ale pewnie go przemaluja (szkoda bo w tych kolorach mu ladnie).
        • Gość: kama Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 24.10.01, 22:13
          Jeżeli się podoba, to trzeba dążyć do tego żeby taki pozostał.
          • Gość: SoSoS Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.10.01, 09:21

> Jeżeli się podoba, to trzeba dążyć do tego żeby taki pozostał.

Nie da rady - wszystkie nowe autobusy MZK maja swoje ustalone wczesniej barwy.

• Gość: kama Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 25.10.01, 14:19
              Napisz jakie barwy sa obecnie obowiązujące. Za moich czasów były czerwone.
              • Gość: SoSoS Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 25.10.01, 16:53

> Napisz jakie barwy sa obecnie obowiązujące. Za moich czasów były czerwone.

Czerwono-lekko kremowe.
                • Gość: kama Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 25.10.01, 22:55
                  Czy kolor jest jednolity czy są kontrasty? Pomyślisz, że masz do czynienia z
                  idiotką (chociaż czasami mam odbicia). Jednak dla mnie jest to ważna sprawa.
                  Jak będę chciała podjechać przystanek to mogę nie zwrócić uwagi, że to autobus,
                  o który mnie chodzi i przepuścić.
                  • Gość: SoSoS Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 26.10.01, 19:53
                    Stare autobusy sa jednolicie czerwone (Ikarusy przegubowce i Jelcze) a nowe
                    (Volvo i Jelcze) u gory i dolu maja czerwone pasy a srodek wypelnia
                    jasny "krem".
                    Ponadto kazdy autobus posiada numer wozu (czarny na zoltym tle - po bokach i z
                    tylu).

pzdr.
                    SoSoS
                    • Gość: kama Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 26.10.01, 22:49
                      Dzięki. Teraz napewno wsiądę do odpowiedniego.
                      • Gość: SoSoS Re: Jelenia Gora, co nowego? IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.10.01, 10:20
                        Wlasnie rozpoczyna sie remont mostu przy ul. Wolnosci kolo PMPoland (dawna
                        Fampa i Beloit)- moze go w koncu poszerza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka