IP: *.ppp.tiscali.fr 23.07.05, 12:14
Dzisiaj Was pomecze,trudno.Wyobrascie sobie ze jestescie Bogiem i chcecie
wprowadzic dekalog na miare 21-wieku.Jaki on powinien byc Waszym zdaniem?
Dopuszczalne sa zarty,ale takie na poziomie.Znajac inteligencje
Jeleniogorzan,mozemy sie pobawic,bo o to przedewszystkim chodzi,ale chodzi
tez o glebsze refleksje,pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: negus Re: dekalog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 22:46
      Coś tu nudnawo... A może niektórym brakło jaj ? jak przystało na porządnego
      cynika, podejme próbę.
      1. w naszym demokratycznym i tolerancyjnym społeczeństwie, rzeczywiście każdy
      mający inne poglądy (boga, upodobania itp) jest wrogiem. Nic sie nie zmieniło
      2.jakos nie widzę tego przykazania
      3. oj, tak! ale podobno Madagaskar ma więcej świąt. Jedziemy na Madagaskar. Ale
      tak żeby wszechpolacy nie wiedieli, bo kiedys chciano tam wysłać (oczywiście w
      ramach telerancji) 'starszych braci w wierze' (jakos tak to brzmiało)
      4. Jak rodzice z rentami/emeryturami, to oby nam zyli jak najdłuzej ! Ktos nas
      w końcu musi utrzymywać!
      5. Nieaktualne. Dzisiaj to nawet mordercy wielokrotnego juz nie wolno powiesić.
      6. Nie zgadzam się! Na tym polega mój pech, że cnota mi śmierdzi a pachnie mi
      grzech (to Sztaudynger)
      7. ...mało! Dobry złodziej nie wisi. A i na najlepszego papuge cos trzeba mieć.
      8, Dedykuję szczególnie tym oszołomom z wszelkich komisji śledczych
      9. A jeśli takowa jest w potrzebie, bo mąż nie ma dla nije czasu? uważam, że w
      ramach dobrych stosunków (sorki za 'stosunki')jest wręcz wskazane aby taka
      nieszczęśnica zaznała nieco czułości
      10. A dlaczego niby nie? On wyjechał, żona atrakcyjna, dom wolny, to siup do
      jego sypialni (to ta rzecz z 10. przyklazania)a jego drugim autkiem na jakąś
      imprezkę. A co?!

Chyba nie o to chodziło zenonowi... ale ktoś musi zacząc. A że jest to nieco
      prowokacyjnie, to może ktoś jednak zabierze głos. Choćby po to by mi dołożyć.
      I będzie wesoło.
      Pozdro!
      • Gość: zenon5 Re: dekalog IP: *.ppp.tiscali.fr 24.07.05, 07:30
        Dzieki negus za zabranie glosu,a juz myslalem ze temat bedzie olany.jest duzo
        prawdy w twoim dekalogu.Czekamy na nastepnych.Problem w tym ze trzeba duzo
        pisac,a nie wszystkim sie chce.
        • Gość: zenon5 Re: dekalog IP: *.ppp.tiscali.fr 24.07.05, 07:46
          Wlasnie na stronie z dowcipami znalazlem taki dowcipny dekalog:

Człowiek rodzi się zmęczony i żyje, aby odpoczywać.

Kochaj swe łóżko jak siebie samego.

Odpoczywaj w dzień, abyś mógł spać w nocy.

Jeśli widzisz kogoś odpoczywającego, pomóż mu.

Praca jest mecząca więc należy jej unikać.

Co masz zrobić dziś zrób pojutrze będziesz miał dwa dni wolnego.

Jeżeli zrobienie czegoś sprawia ci trudność, pozwól zrobić to innym.

Nadmiar odpoczynku nikogo nie doprowadził do śmierci.

Kiedy ogarnia cię ochota do pracy, usiądź i poczekaj aż ci przejdzie.

Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia.

• kazimierzp Re: dekalog - może nie pełny! 24.07.05, 09:05
            Przywyczailismy się do ujmowania wszystkiego w Dekalog.
            Ja swoim synom przekazałem takie zasady:
            - nie kłam - zawsze mów prawdę, a jak nie chcesz jej powiedzeć to nic nie mów!
            - staraj się być szczęśliwym ale nigdy nie kosztem innych (pod tym rozumiałem
            nie żerowanie na nieszczęściu innych);
            - kochaj ludzi takimi jakimi są;
            - można innych wychowywać, ale trzeba te głoszone zasady w pełni samemu
            stosować;
            - jak już coś robisz dla innych to nie dla poklasku, ale dla samej satysfakcji
            i oglądania zadowolonych wokół siebie twarzy. Nie oczekuj przy tym pochwał i
            nie dziw się krytykantom!:-)
            - ciesz się życiem takim jakie jest, ale Twój los zależy głownie od Ciebie;
            - szanuj starszych.
            Jak na razie: synowie wchodzą w dorosłe życie i są w swych środowiskach
            poważani.

• Gość: zenon5 Re: dekalog - może nie pełny! IP: *.ppp.tiscali.fr 24.07.05, 09:16
              Moze nie pelny,bo nie o to glownie chodzi,ale wartosciowy,zycze synom
              kontynuacji w duchu tego dekalogu.Nie ukrywam ze to bedzie trudne,ale ambitne
              wyzwania zawsze warto podejmowac,oplaca sie poprostu.Ja to mowie ze kazdy tez
              powinien miec zawsze swoja charyzme,jest wtedy rozpoznawalny.Madrzy go
              szanuja,glupcy omijaja.
    • Gość: zenon5 Re: dekalog IP: *.ppp.tiscali.fr 24.07.05, 10:17
      to sie tez odnosi do dekalogu

3. Uważaj na zasadę kontrastu

Każdy miał możliwość zauważyć, że dziennikarze sportowi prowadzący wywiady z
      koszykarzami są zazwyczaj niskiego wzrostu. Ci sami dziennikarze już następnego
      dnia rosną w oczach. Gdy prowadzą wywiad z dżokejem na wyścigach konnych, są
      zdecydowanie wyżsi. Jak to się dzieje? Jeśli jest to nadal jeden i ten sam
      dziennikarz, odpowiada temu tzw. efekt kontrastu. Ocena faktów uzależniona jest
      od dostępnej skali porównawczej. Dlatego na giełdzie samochodowej warto
      sprzedawać swój pojazd obok dużo gorszego auta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka