Dodaj do ulubionych

materialy budowlane

IP: *.ppp.tiscali.fr 07.08.05, 11:39
Ogladalem strone Hydralu i czytalem komentarze.Nasunelo mi sie
spostrzezenie,jesli chodzi o materialy do pokrycia dachu.Gdybyl bym
budowlancem,to otworzylbym zaklad produkujacy pokrycia dachowe ale na wzor
dawnych,takie estetyczne i trwale kopie.Nie sadze ze nie byloby zbytu.Wielu
teraz kupuje stare budynki i remontuje,ale chyba z braku odpowiednich
kopii,nie wyglada to estetycznie.Inna sprawa,dzisiaj jest bardziej moda
handel niz na rzemioslo,a szkoda
Obserwuj wątek
    • Gość: zenon5 Re: materialy budowlane IP: *.ppp.tiscali.fr 07.08.05, 11:48
      dlaczego napisalem ten post?Przypomniala mi sie historia jak znajomy jechal do
      Berlina Zachodniego.Pokazal mi zabytkowy zamek od bramy wejsciowej.Tam sprzedam
      to drogo,Niemcy lubia takie rzeczy.Po powrocie pokazal mi znow ten
      zamek/przywiozl z powrotem/oraz paczke w ktorej byly IDENTYCZNE KOPIE!Pieknie
      wykonane,z metalu,zaden plastyk.I na tych kopiach dopiero zarobil!Sprzedal
      komus kto restaurowal stary zamek.To samo mozna chyba robic z dachowkami,albo
      jak sie to fachowo nazywa?
      • Gość: szu Re: materialy budowlane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 23:16
        Można odpuścić sobie nawet kopie składając dach z prawdziwego pałacu, na co
        pozwoliła sobie doktor Barczyk (?) z ulicy Słowackiego. Wyszabrowane piękne
        dachówki kryją jej dom, podaczas kiedy wg mnie najpiękniejszy pałac w naszej
        kotlinie - Boberstein obok Karpnik niszczeje z dnia na dzień :-((((((
        Jak widać w naszym kraju wszystko jest możliwe
    • kazimierzp takie materiały są ! 08.08.05, 04:21
      Takie materiały są na rynku. Wiele "zastępczych pokryć" typu blacha fałdowa,
      eternit zostało położone "za komuny". Teraz właściciele kładą na dachach gont
      bitumiczny, blachę typu Rautaruuki - chyba że ich stać na coś lepszego. Wtedy
      kładą łupek, lub łupkopodobne materiały. Mozna takie zobaczyć na nowych
      stajniach w Goduszynie!
      Problemem jest to, że nie zawsze właścicieli interesuje wygląd zewnętrzny
      budynku. W mieszkaniach miewają odpicowane, a na zewnątrz...
      Inym, ważkim powodem nie przywiązywania wagi do używania materiałów w
      charkterze starego budynku jest to, że wiele zabytkowych budynków nie jest
      wpisanych do rejestru. A jeżeli już są wpisane to uzyskanie dopłat od
      konserwatora zbytków jest praktycznie niemozliwe.
      Obecnie blokadą we wpisywaniu do rejestru jest fak, że mieszkancy budynków nie
      są zainteresowani takim wpisem bo czekają ich wtedy obostrzenia w razie
      remontów. Jest bonifikata przy wykupie budynków zabytkowych ale od kiedy radni
      uchwalili sprzedaż lokali komunalnych za 1% wartości to taka bonifikata nie ma
      znaczenia.
      Powinien konserwator zabytków z własnej inicjatywy wpisywać cenniejsze obiekty,
      ale tłumaczy się że nie ma na to środków. Koszt przygotowania dokumentacji dla
      wpisania do rejestru kształtuje się w wysokości około 1 tysiąca złotych.
      • Gość: zenon5 Re: takie materiały są ! IP: *.ppp.tiscali.fr 08.08.05, 18:09
        jedno tylko pytanie.SOLIDNY I ESTETYCZNY REMONT nie jest odpisywany ,w
        czesci,od podatku?Bo w niemczech i we Francji tak!
      • Gość: zenon5 Re: takie materiały są ! IP: *.ppp.tiscali.fr 08.08.05, 18:19
        Aha,jeszcze jedno,drogi kazimierzup mnie nie chodzi o lupki.Jadac do pracy
        widze jak nowobogacki restauruje dawny hotel,normalne dachowki na wzor starych
        sa kladzone.Poniewaz jest to kolega mojego szefa wiec sie pytalem co to
        jest.Zaden problem to dostac.Blacha jest dobra ale chyba do zatykania
        prowizorycznych dziur,rdzewieje szybko,nawet ocynkowana,zadna ekonomia i
        wyglada obskurnie,zgodzisz sie?
        • kazimierzp Ja się zgadzam i jestem zwolennikiem! 08.08.05, 21:23
          Ja się zgadzam i jestem zwolennikiem, ale ja nie jestem inwestorem i nie wolno
          mi narzucać komukolwiek jakie materiały ma zastosować! Tu potrzeba wyjaśniania,
          perswazji, przykładu, pokazywania innych rozwiązań. Co jak wiesz robię!
          • Gość: zenon5 Re: Ja się zgadzam i jestem zwolennikiem! IP: *.ppp.tiscali.fr 08.08.05, 21:56
            Ostatnio staje sie modne ogrzewanie na baterie sloneczne,wbrew temu co sie
            sadzi po nazwie,jest bardzo popularne w Europie poludniowej.Czy jest szansa na
            popularnosc w Polsce?
            • jamx Re: Ja się zgadzam i jestem zwolennikiem! 11.08.05, 14:49
              Witam.

Zenonie w Jeleniej pochmurne dni :)

A tak naprawdę to rozwiązanie dostarczania energii przy pomocy baterii
              słonecznych na dzień dzisiejszy z tego co wiem jest bardzo drogim rozwiązaniem.
              Niestety posiada jedną wadę - brak stabilności. Co gdy nie zaświeci? Co gdy nie
              zadmucha?

:)

Pozdrawiam

jamx
              • Gość: zenon5 Re: Ja się zgadzam i jestem zwolennikiem! IP: *.ppp.tiscali.fr 11.08.05, 18:46
                witam jamx,

Jak dobrze pojdzie przywioze troche slonca od nas,bede w jeleniej w niedziele.

nie trzeba bedzie bateri slonecznych.

pozdrawiam,i zapraszam na piwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka