Dodaj do ulubionych

dosyc już populstycznych haseł

IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.09.05, 11:00
Dosyc mam już tych banałow,którymi zasypują nas kandydaci do koryta!jak zwykle obiecują nam gruszki na wierzbie a jak będzie kazdy wie.Kiedy już dorwią się do włdzy to to co obiecywali nie bedą mogli w żaden sposób zrealizowac(bo nie chęci są ważne lecz możliwości)lub poprostu nas oleją,nikt nie chce pracowac na nazwisko,by naprawdę zrobic coś dla swojego regionu i kraju ,liczy się tylko prywata!Aż krew zalewa,że w blisko 40 milionowym kraju,który leży w samym środku Europy,który ma 1000 letnią tradycję chrześcijaństwa(inni wtedy biegali jeszcze po drzewach)nie ma ludzi,którym zależy na tym żeby poprawic byt "szeregowego Polaka".Tylko wtedy ruszy gospodarka,kiedy właśnie taki szeregowy będzie dysponował środkami by godnie życ.Bo nikt na nim nie zarobi,jeżeli on po zapółaceniu rachunków ,bedzie miał tylko na skromne jedzenie.nie będzie miał na nowe spodnie,nowe okno czy wyjście w niedzielę z dziecmi do kina.Uważam,że niezbędne jest podniesienie minimum socjalnego.Podniesienie z urzędu zarobków,stopniowo co miesiąc,żeby nie wyłożyc niektórych na łopatki aż do przyzwoitego pozimu.nie jest prawdą,że pracodawców na to nie stac.To po prostu ich pazernośc.Oni nadal byliby bogaci ale w ten spsób stworzyłaby się klasa srednia.Tylko obrót pieniądza napędza gospodarkę."Szeregowy Kowalski" wymieniłby sobie w koncu np.okna,a stolarz który je robi pozyskiwałby wtedy kolejne zamówienia, co za tym idzie musiałby ztrudnic pracowników,zmniejszyłoby się bezrobocie,itd to tylko przykład.Ale uważam,że w tym kierunku powinno to wszystko zmierzac.Niemiec,francuz czy Belg też pewnie mogliby zarabiac 150-200 euro,tylko jakby wyglądała ich gospodarka?

Jeśli zaś chodzi o naszą Jelenią Górę,w której cały przemysł umarł(właściwie został bestialsko zamordowany)i już się nie odrodzi,ponieważ nie pozwala na to położenie-daleko od autoatrady,fatalny górzysty dojazd do miasta n nie wykorzystuje się wspaniałych walorów turystycznych.Kiepska sprawa.Borowice,Przesieka,Zachełmie kiedyś tętniące życiem przez cały rok teraz przypominają krajobraz po bitwie.Puste ośrodki po byłym FWP popadające w ruinę,dawni ich pracownicy snujący się przez wioskę z butelką wina w ręku!OTAKE Polskę walczyliśmy???Trzeba było siedziec na dupie i nie zawracac sobie głowy,bo efekt chyba marny.Szzklarska i Karpacz to już tylko legenda,jak to teraz wygląda i co tam robic?Można isc w góry,ale co kiedy pada deszcz??Iśc z dzieciakami do knajpy na piwo?
Od kilku już lat Cieplice mają odwierty wód termalych i co?I nic!Dlaczego władze miasta do tej pory nie rozpoczęły żadnej inwestycji,żeby wykorzystac tą gorącą,darmową wodę np. na kompleks basenowy.Przy budowie mogłyby znaleśc zatrudnienie lokalne firmy,a potem do obsługi mieszkańcy miasta.Miasto zarabiałoby cały rok.Korzystaliby turyści oraz szkoły.Tak zarabiają Czesi,gdzie do Liberca jezdzi pół Dolnego Śląska.Chyba,że czeka się jak zwykle na inwestorów z zewnątrz i liczy się na własny w tym interes!
Dlatego mam już dosyc nasych byłych władz np.pani Czernow,która dla miasta nie zrobiła zbyt wiele-teraz jest prezesem Banku Zachodniego.Pana Kusiaka,który też się zbytnio nie wysilił,a kandyduje do senatu jako sprawdzony samorządowiec(?).zaczynam miec odruchy wymitne jak sobie pomyślę co będzie dalej.Pozdrawiam.
Krzysiek
Obserwuj wątek
    • Gość: obywatel Re: dosyc już populstycznych haseł IP: *.dami.pl 20.09.05, 12:15
      Po wyborach do sejmu nic w Jeleniej się nie zmieni, ale proponuje wziąć udział
      w wyborach samorządowych za rok. Tam mądrze oddany głos może sprawić że nasze
      kochane miasto znowu odzyska blask. Proponuję postawić na młodych, bo starsi
      już mieli okazję się wykazać!!!!!!!!!!!
    • Gość: skimen1 Re: dosyc już populstycznych haseł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 12:29
      W pełni zgadzam sie z przedmówcą.Potencjał naszego regionu to ewenement w skali kraju a moze nawet Europy.Rozwój regionu powinien zmierzać w kierunku turystyczno -rekreacyjnym, aby społeczność dużych miast i molochów mogła w pełni zaznać spokoju i oderwac sie od całotygodniowej pracy.A tu co?Jak zauważył mój przedmówca wszystko sie "wali"!Pensjonaty padają, promocja denna,nowych obiektów brak, a jak juz sa to dla przeciętnego obywatela za drogie.Trafnie wspomniane odwlekane prace związane z wodami termalnymi, niewykorzystany potencjał gór Izerskich z którymi mogłyby sie wiązać nowoczesne ośrodki narciarskie, transport szynobusowy do Jakuszyc....Polecam wszystkim wycieczki w tym regionie które dech w piersi zapierają. Dlaczego nic się z tym nie robi?Dlatego, ze władze zajęte są partkularnymi interesami i pchaniem we własną kieszeń.Dużo mówia przed obięciem władzy i nawet po, ale nic nie robią jak już sie do niej dostaną. Brak nam prawdziwych entuzjastów we władzach , którzy mogliby sprawić , aby nasze marzenia urzeczywistniły sie! Pozdrawiam przedmówcę i wszystkich tych co podobnie myślą!!!!!!!! Moze nam kiedyś uda się to zrobić....?
    • cyg Re: dosyc już populstycznych haseł 20.09.05, 13:24
      Zgadzam się z Tobą w kwestii tytułu wątku - ale co zrobić skoro ludziom nie
      wystarcza to co jest realne, ale lubią sobie pomarzyć i głosują własnie na
      populistów... :(

> Uważam,że niezbędne jest pod
      > niesienie minimum socjalnego.Podniesienie z urzędu zarobków,stopniowo co miesią
      > c,żeby nie wyłożyc niektórych na łopatki aż do przyzwoitego pozimu.nie jest pra
      > wdą,że pracodawców na to nie stac.To po prostu ich pazernośc.

To że to jest pazerność to się zgadza, ale pazerność to synonim kapitalizmu i na
      to nic nie poradzisz. Owszem, zgodze się, że w PL płaca minimalna jest bardzo
      niska , a to nie sprzyja wzrostowi popytu, a nagannym jest wręcz żeby urzędnik
      państwowy z wyższym wykształceniem po dwóch latach pracy dostawał na rękę
      900zł. Ale trzeba zrozumieć, że rezerwy polskiego kapitału są zbyt małe żeby
      utrzymać przyzwoity wzrost gospodarczy i do tego potrzebujemy pieniążków z
      zewnątrz. A tajemnicą nie jest, że jednym z głównych atutów naszego kraju są
      niskie koszty pracy co skłania do lokowania w Polsce pracochłonnych i
      kosztochłonnych przemysłów gdzie zarobki wyznaczane są właśnie przez płacę
      minimalną. Oczywiście, że naprostszym wyjściem byłoby ściągnięcie do nas
      inwestorów B+R, finansistów, IT czy z innych wysokopłatnych usług, ale nie mamy
      ku temu warunków... jeszcze. Jest taki wskaźnik, Microeconomic Competitiveness
      Index (konkurencyjność bieżąca - obejmujący m.in. otoczenie biznesu, strategie
      rynkowe przedsiębiorstw) i na jego podstawie jest tworzony ranking w którym na
      75 krajów Polska zajęła dopiero 47 miejsce dając się wyprzedzić całemu regionowi
      środkowoeuropejskiemu za wyjątkiem Bułgarii i Rumunii. Jest jeszcze jeden
      wskaźnik GCI – Growth Competitiveness Index (konkurencyjność wzrostu – obejmuje
      m.in. ocenę zaawansowania technologicznego, oddziaływanie instytucji publicznych
      na gospodarkę) i w bliźniaczym rankigu wypadamy poza pięćdziesiątkę. Czy to sa
      warunki w ktorych możemy sobie pozwolić na podwyższanie płac minimalnych? I tak
      musimy ostro walczyć z Chinami i Indiami o inwestycje, a pamiętać należy, że
      kraje te dysponują, co ciekawe, zdecydowanie lepszą infrastrukturą
      technologiczną i lepiej wykształconą kadrą. Musimy być cierpliwi i dzielnie
      zasuwać za te 899zł, a przy tym wysyłac dzieci na studia, wybierać rozsądnych,
      lokalnych samorządowców, którzy zadbają o rozwój regionu, a przede wszytkim o
      rozwój szlaków komunikacyjnych bo to co dzieje się wokół Jelonki czyni z naszego
      miasta głęboką prowincję. Zgadzam się, że trzeba zwiększyć płacę minimalną i
      zgadzam sie, ze nie należy tego robić drastycznie, ale stopniowo. Tyle tylko, że
      chyba różnimy się w kwestii długości tych stopni. Ja myślę o conajmniej 15 latach.

>nie wykorzystu
      > je się wspaniałych walorów turystycznych.Kiepska sprawa.Borowice,Przesieka,Zach
      > ełmie kiedyś tętniące życiem przez cały rok teraz przypominają krajobraz po
      >bitwie.

A to już jest sytuacja za którą odpowiedzialność w pełnej mierze ponoszą nasi
      samorządowcy. Beznadziejna promocja, brak nakładów, chęci i co gorsza pomysłów
      to główne powody przyczyniające się do stagnacji Cieplic, Karpacza, Świeradowa,
      Szklarskiej i Jeleniej Góry oraz upadku Borowic, Przesieki, Sosnówki i podobnych
      miejscowości. Jaka jest na to rada? Na pewno nie krytyka na forum, albo kolejne
      głosy oddane na "sprawdzonych" samorządowców. Takich jak my jest dużo, myślimy o
      mieście w kategoriach szerszych niż sposób zarobienia na życie i fajną chatę,
      mamy przeważnie pracę i zarabiamy na siebie, albo studiujemy, a nasze pomysły
      sie są dyktowane przez prywatne pobudki. Może właśnie dlatego są aż tak dobre...

pozdrawiam
      Damian
      • Gość: Zabobrze III Re: dosyc już populstycznych haseł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 13:59
        "... a nagannym jest wręcz żeby urzędnik państwowy z wyższym wykształceniem po
        dwóch latach pracy dostawał na rękę
        900zł..."

A z tym to się zgadzam. Powinno się zredukować tych urzędników do takiego
        stopnia, aby nie mieli czasu biegać po mieście i po sklepach, bo popołudniu
        szkoda prywatnego czasu lub autobus o 15:10 odjeżdża. Wtedy będzie płaca dla
        tych ambitnych i chcących pracować. A co powiesz o pielęgniarce dyplomowanej,
        która od dwudziestu pięciu lat zarabia mniej od tego urzędaska? Może o
        budowlańcu, który za 4,70 za godzinę pracuje już 40 rok życia. Albo o prezesie
        spółki z udziałem skarbu państwa, który od 15 lat zabiera 15, 20 lub 30 tysięcy
        miesięcznie (oby tylko tyle), a jak się ktoś na niego zdenerwuje i prezesa
        odwoła to jeszcze mu odda z 800 tys. nagrody za to, że doprowadził firmę do
        ruiny gospodarczej. Taki człek i tak krzywdy nie będzie miał, bo go raz dwa
        trzy kolesie przygarną pod swoje skrzydełka i tym razem już w kupie trzepią
        kasę państwową (naszą) aż piszczy.
        • cyg Re: dosyc już populstycznych haseł 20.09.05, 14:45
          Jestem za tym, aby urzędnicy nie mieli czasu podrapać się po ... , ale żeby
          pracowali za godne pieniądze. Szlag mnie trafia jak widze, że robotnik na
          budowie zarabia więcej. Chce sie az powiedzieć: "nie po to studiowałem".
          Bolączką polskich urzędów nie są oni sami, ale niejasność prawa, która im na to
          pozwala. Można powiedzieć, że wiele zależy od człowieka, fakt, ale tych
          ambitnych ze świecą trzeba szukać. Póki polskie urzędy nie zaczną funkcjonować
          tak jak prywatne firmy to dalej będzie sytuacja z jaką mamy dziś do czynienia.

Nie chciałem żebyś mnie zrozumiał jako obrońcy prezesa, który co miesiąc zgarnia
          grubą kasę, ale nie uważam, że te pieniądze mu się nie należą. Ja abstarahuje od
          tych "kolesi" co zostali wybrani przez innych "kolesi", ale człowiek na
          kierowniczym stanowisku powinien być solidnie motywowany i chroniony,
          szczególnie w polskim środowisku, przed łąpownictwem, m.in za pomocą wysokich
          pensji. Oczywiście to może brzmieć trochę śmiesznie bo póki co powszechny
          wizerunek polskiego dyrektora jest zbliżony do "Prezesa Buraka",ale jakoś tak,
          nieśmiało liczę, że to będzie się zmieniać.

pozdrawiam
          Damian
      • Gość: Krzysiek Re: dosyc już ............Do CYG IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.09.05, 11:20
        Piszesz,że pazernośc to synonim kapitalizmu ale pamiętaj, że naprzykład taki
        niemiec,który jest bogatym przedsiębiorcą,politykiem,itd jest przede wszystkim
        patriotą!Dla niego ważne jest co dzieje się z jego krajem.Pamięta o tym,że to
        co robi zostawi pokoleniom.Tam widac na co idą podatki,wszyscy patrzą innym na
        ręcę,a u nas jest właśnie przyzwolenie społeczne na wszelakie wypierdolki!Nie
        ma takiej korupcji jak tutaj, nawet tej drobnej.Prztoczę taki przykład,który
        mi się cholernie spodobał.Mój kolega,który przez wiele lat pracował w Szwajcu,
        próbował innemu koledze, który też tam był przemycic kilkanaście wagonów
        fajek.Znalazł je niemiecki celnik.Kolega zaproponował mu 100 marek.Celnik go
        wyśmiał.Powiedział mu tak:a moja kaariera zawodowa?moja emerytura?moje nazwisko?
        że jego państwo na tym straci!My skomentowalibyśmy,że to frajer,że sto marek
        piechotą nie chodzi.
        Cholera, tego nam chyba brakuje.Takiej mentalności.
        • cyg Re: dosyc już ............Do CYG 21.09.05, 12:13
          Jasne, masz rację. W krajach o dojrzałej demokracji kapitalizm jest widziany w
          zupełnie innym świetle. Nam dopiero niedawno pozwolono decydować o własnym życiu
          i jeszcze niestety wiele osób nie wie do końca jak w takiej sytuacji się
          zachować. Wielu będzie miało pretensje do innych, że mają więcej, a przecież w
          demokracji każdy ma równe szanse na sukces, niektorzy z pewnością się załamali
          bo całe zycie udawało im się unikać pracy, a "jakoś się żyło", a niektórzy biorą
          całymi garściami. Wydaje mi sie, że potrzeba nam wymiany pokoleń żeby Polska
          zaczęła normalnie funkcjonować. Ja w każdym razie jako świeżo upieczony
          absolwent jestem dobrej myśli i póki co moje nastawiaenie jest jak najbardziej
          optymistyczne ;-) .

pozdrawiam
          Damian
          • Gość: Krzysiek Re: dosyc już ............Do CYG.... IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.09.05, 12:36
            Damian,to już 15 lat wygrzebujemy się z tego doła! niby ile jeszcze?Litwa.Łotwa,Estonia ,Cześki,Węgry oni sobie jakoś radzą a my ciągle mamy pod górę!
            Ciągle tylko lustacje,sprawy żydów,,aborcja.Tematy zastępcze.
            Lustracja powinna byc na początku,a nie pod koniec kadencji okazuje się,że gośc jest ubekiem czy pedofilem.
            Zbiera się wtedy za nasze pieniądze Komisja Sejmowa i pół roku walą temat,jakby nic innego nie było do roboty.Są chyba ważniejsze sprawy.
            • cyg Re: dosyc już ............Do CYG.... 21.09.05, 16:22
              Zgadzam się i nie zgadzam :)

15 lat to wcale nie tak dużo. Porównując nas do Europy Zachodniej to nasza
              kultura demokracji jest o kilka klas niższa. I mimo tego co głośno się krzyczy w
              mediach że państwa bałtycki, Czechy czy Węgry są takie wspaniałe a my FE to oni
              też mają sporo problemów, podobnej natury. To jest typowe dla krajów
              transformacji i tego się nie uniknie. Inna sprawa, że cześci czyWęgrzy bardzo
              szybko rozliczyli się z komuchami, zaraz na początku lat dziewięćdziesiątych
              rozpoczeli reprywatyzację, prywatyzację już w zasadzie ukończyli. my nie mamy
              jeszcze nawet ustawy reprywatyzacyjnej i prędko jej już nie uchwalimy bo jest na
              to poprostu za późno. Prywatyzacja się wlecze, ciągle słychać krzyki albo z
              jednej strony, że nie oddamy narodowego majątku, albo z drugiej że się ślimaczy,
              albo pełno afer... cóż to są właśnie efekty nieutemperowania postkomuchów. Z
              jednej strony wydaje mie się, że jest lepiej bo zaczyna ubywać cwaniaczków typu
              Oleksy, ale z drugiej strony jak widzę szopkę pod tytułem "Komisja śledcza" to
              mam poprostu ochotę opuścić ten seans. Może taka nasza polska natura? Kiedyś
              Bismarck powiedział, że najlepszy sposób na pokonanie Polaków to dać im się
              samym sobą rządzić. Coś w tym chyba jest.

pozdrawiam
              Damian
    • Gość: obywatel Re: dosyc już populstycznych haseł IP: *.dami.pl 20.09.05, 13:57
      Już nie mogę się doczekać wyborów samorządowych, zobaczycie jak obecni nasi
      samorządowcy będą zachwalać swoje dokonania i snuć nierealne wizje po to by
      zdobyć Wasz głos, już teraz musimy myśleć co zrobić by przyśpieszyć rozwój
      naszego regionu, to ostatnia chwila, bo może już być za późno - inwestorzy
      zaczną wybierać Białoruś, Ukrainę etc, a w Polsce tym bardziej w jeleniej nikt
      już nie będzie chciał inwestować. Nic nie mam przeciwko ludziom doświadczonym,
      ale patrząc na skład naszej Rady Miasta to odnoszę wrażenia że średnia wieku
      jest grubo po 50. TRZEBA TO ZMIENIĆ, ci ludzie już nie mają pomysłów i
      koncepcji na rozwój!!
      • Gość: zenon5 Re: dosyc już populstycznych haseł IP: *.ppp.tiscali.fr 21.09.05, 20:20
        w starozytnosci istniala Sparta,tam zrzucali starcow ze skaly do morza!I dawno o
        niej zapomniano,jeden malarz pokojowy z Niemiec byl zafascynowany kultura
        Sparty,tez mu sie nie udalo.To ze maja ponad 50 lat to nic nie znaczy,wazniejsze
        czy ci ludzie sa MADRZY CZY NIE!
    • Gość: Lord Vader ROZLICZYĆ KUSIAKA !!!! IP: *.54.udn.pl 20.09.05, 15:41
      TAK JEST ! Rozliczyć Kusiaka i jego koleżankę od interesów Zofiję ! Ale żeby to
      było mozliwe nie możecie wybrać go na senatora! A za rok w wyborach
      samorządowych czas odstawić na boczny tor całe to towarzystwo i głosować na
      ludzi spoza układów i układzików. Kolejny dramat - pretendent do stołka
      prezydenta miasta to pan prystrom - nie daj Boże nam takiego Prezydenta !!!
      • Gość: Igor KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 16:33
        Zgadzam się z opinią, że najlepszy sposób rozliczenia ze sprawdzonym
        samorządowcem i jego ekipą to wybory samorządowe, w tym prezydenckie. Problem
        jednak w tym, kto mógłby zająć miejsce tego pana,w beżowej marynarce,na stołku
        prezydenta Jeleniej Góry. Prystrom to tragedia dla naszego miasta. Mam więc
        propozycję - postarajmy się podać nazwiska osób, które mogłyby pełnić ten
        zaszczytny urząd i nie pozwólmy by poraz kolejny partyjne elity bądź inne twory
        wypromowały lidera potrzebnego tylko im. Niech będzie to inicjatywa
        obywatelska!!!
        • Gość: Lord Vader Re: KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? IP: *.54.udn.pl 20.09.05, 16:59
          Jedyną szansą dla miasta są młodzi ludzie - trzydziestokilkulatkowie -
          wykształceni, z otwartymi głowami, nie umoczeni w partyjne klimaty
          jeleniogórskiego światka. Tylko czy to możliwe ?
          • Gość: Marta Re: KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.09.05, 18:42
            Pracuję od samego początku, po otwarciu Szpitala Wojewódzkiego, na stanowisku
            pielęgniarki. Kiedy dwa lata temu walczylismy w szpitalu z Marszałkiem i
            dyrektorem szpitala Gryblem byli u nas wszyscy politycy. Od lewicy do prawicy i
            wszyscy obiecywali złote góry. Potem wyjeżdżali i ślad po nich ginął. Nic nam
            nie pomogli. JEDYNYM człowiekiem, politykiem, który przyjechał do nas, kiedy
            już wszyscy nas oszukali był pan Robert Prystrom. Zorganizował nas i tylko
            dzięki niemu udało się obronić szpital. Jakim prawem dyskredytujecie tego
            człowieka? Gdzie wy byliście panowie, kiedy było potrzeba działać? Moim zdaniem
            i zdaniem bardzo wielu moich znajomych właśnie pan Prystrom zagwarantuje zmiany
            i wprowadzi do miasta nowych, młodych ludzi. Zanim będziecie go dyskredytować
            poznajcie go. To jest naprawdę dobry kandydat na prezydenta. On już pokazał, że
            można i że potrafi.
            • Gość: Lord Vader Re: KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? IP: *.54.udn.pl 20.09.05, 18:51
              Pan Prystrom to krzykacz i pieniacz, chorągiewka na wietrze politycznych zmian -
              moim zdaniem jeszcze gorszy od Kusiaka który przynajmniej nie zmienia
              poglądów. Co do tego jakim prawem to proszę sprawdzić na wokandzie ile ten Pan
              miał, ma i ile jeszcze będzie miał spraw sądowych?...... ile jest winien
              miastu - czyli nam - pieniędzy?, a już te jego bzdury pisane w nowinach - tego
              bełkotu nie da się czytać - taki człowiek nie może być prezydentem naszego
              miasta !
              • Gość: Marta Re: KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.09.05, 19:19
                Pan Prystrom nie należy do żadnej partii. Jest przewodniczącym stowarzyszenia
                Wspólne Miasto, które powołał po wyborach samorządowych. Wiem o tym bo byłam u
                niego w biurze w czasie ratowania szpitala. Przynosiliśmy tam listy z podpisami
                poparcia. Więc z tymi partiami i choragiewką na wietrze to coś nie tak. Nie
                wiem ile ma spraw na wokandzie sądowej i szczerze mówiąc to mnie nie obchodzi.
                Sądy i prokuratury są dla ludzi. Jeżeli on ma odwagę stawać przed sądem to
                tylko o nim dobrze świadczy, bo mnie taka perspektywa przeraża. Ostatnio w
                Nowinach Jeleniogórskich pisali, że ściagał go prezydent Kusiak za felietony,
                bo podobno kłamał, a prokurator umorzył dochodzenie. Przyznał rację
                Prystromowi, więc i z tymi zarzutami chyba nie jest tak jak piszecie. Mój mąż
                mówi, że trzeba wiele odwagi i wiedzy żeby walczyć z układami w naszym mieście,
                a wie co mówi bo pracuje w MPGK. On też popiera pana Prystroma własnie za tą
                wiedzę. Ja po prostu nie zgadzam się na obrzucanie błotem człowieka, który
                zrobił naprawdę dużo dobrego.
                • wk53jan Re: KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? 21.09.05, 23:16
                  cytat:
                  a prokurator umorzył dochodzenie. Przyznał rację
                  > Prystromowi, więc i z tymi zarzutami chyba nie jest tak jak piszecie.
                  --------
                  To nie jest tak. Nie wiem, czy prokurator umorzył, czy tez nie umorzył postępowania ale na pewno to nie oznacza, że przyznał rację temu matołowi.
                  Odmowa wszczęcia postepowania oznaczam tylko, że prokurator nie dopatrzył się znamion przestępstwa.Postanowienie taklie jest oczywiście zaskarżalne do prok. okegowego. A umorzenie warunkowe postępowania może oznaczać, ze czyn nie stanowi wielkiego zagrozenia.
                  Oczywiście, napisałem to w duzym uproszczeniu.
                  Nie jestem też z zwolennikiem tow. Kusiaka , o czym wielokrotnie pisałem, ale Prystrom na jego tle wygląda gorzej niż Glemp na tle Wyszyńskiego.
            • Gość: gosc Re: KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.09.05, 23:26
              Co potrafi zrobic Prystrom to oby tak się nie stało, ale zobaczymy jakby został
              naprawdę Prezydentem. Zamarzymy o tych których dzis krytykujemy.
              A co do działania Prystroma na rzecz szpitala, to uaktywnił sie bo z góry
              wiadomo jest, że szpitalowi tak jak pogotowiu ratunkowemu nie może sie stac
              krzywda
          • Gość: Ziomal Re: KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.09.05, 19:08
            Ludzie, co wy macie do Prystroma. Chłop dostaje po zadzie od całej bandy, a wy
            go glanujecie? To jedyny gość, który mówi prawdę o tym jak jest i jedyny który
            robi tak jak mówi. Prawdziwa rzadkość. Nie ukrywam, że popieram gościa, bo
            kiedy ludzie do niego docierają, to on jedzie do nich i załatwia sprawy w
            terenie. Moja mama mieszka w Sobieszowie i przez 6 lat nie mogła nic załatwić z
            ZGM-emem nr 5. Prystrom przyjechał do niej i w ciągu miesiąca załatwił jej
            wszystkie mieszkaniowe kłopoty. Razem z mamą chodził do ZGM-u i jeździł do
            urzędu miasta. Gość ma jaja i pomaga ludziom. Skończcie z ta nagonką.
            • wk53jan Re: KTO NA PREZYDENTA JG W 2006? 21.09.05, 23:22
              Właściwie to nie powinienem juz pisać, bo sie powtarzam i ktoś mi zarzuci przynudzanie ale jednak spróbuję.
              Poczekaj, jak ten pan zostanie Prezydentem i zobaczysz komu i co pomoże załatwić.
              Kiedyś byłem swiadkiem działania Wojskowych Grup Operacyjnych (były takie). Jak przyszli do UM - pracowałem tam wtedy - to chcieli dac mieszkania wszystkim oczekującym ,bo mieli informacje ze jest wolnych lokali od czorta i ciut, ciut...
              Po kilku dniach jak jeden z oficerów to opowiadał to śmiał się z samego siebie, że był taki naiwny.
    • Gość: Lord Vader Jeszcze słowo o Prystromie IP: *.54.udn.pl 20.09.05, 20:37
      Przez jakiś czas byłem dokładnie takiego samego zdania jak Marta i Ziomal, ale
      kiedy zacząłem się temu bliżej przyglądać gwiazda Pana Prystroma zdecydowanie
      przyblakła. O Kusiaku nie ma co pisać bo facet jest w JG spalony (mam
      nadzieję). Natomiast co do Prystroma - do wyborów samorządowych jeszcze rok-
      nie mam zamiaru i nie będę obrzucał nikogo błotem ale wspomnicie kiedyś moje
      słowa. Przypatrzcie się temu panu bliżej, wyjdźcie poza obraz który kreuje sam
      Prystrom, a wtedy zmienicie zdanie.... A wystraczy odrobina obiektywizmu bez
      emocji....
      • Gość: Ziomal Re: Jeszcze słowo o Prystromie IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.09.05, 10:31
        Nie wiem co masz na myśli i jakie fakty ugruntowały w Tobie takie oceny. Ja
        jestem bardzo obiektywny, bo oceniam gościa po tym co robi. Moja mama mówiła
        mi, że ten gość ani nie jest oszołomem, ani krzykaczem i pieniaczem. Oceniła go
        jako bardzo zrównoważonego gościa, który zna przepisy i którego nikt w urzedzie
        nie może zrobić w balona. Mówiła o tym że jest bardzo sympatyczny, wygadany i
        nikomu nie da zrobić krzywdy, bo glebi urzędasów znajomościa przepisów i prawa.
        Nie bronię gościa, bo pewnie jak każdy z nas ma wady i zalety. To normalne, ale
        uważam, że należy mu się odrobina zaufania i powinniśmy dać mu szansę, żeby
        zrobił jakieś zmiany. Niezależnie od tego jak nie oceniać jego działania to
        gość nie zbija gruch, ale robi coś dla szarych ludzi. A skoro Ty masz do niego
        dystans to dobrze, bo bardzo wnikliwie będziesz pilnował jego poczynań. Myślę,
        że wymyślanie jakiegoś kandydata znikąd jest ryzykowne, bo teraz przed wyborami
        każdy obieca nam złote góry. Wolę kogoś, kto się jakoś sprawdził w robocie.
        • Gość: :P Re: Jeszcze słowo o Prystromie IP: 82.139.17.* 21.09.05, 21:49
          Prystrom jest beznadziejnym oszołomem...
      • wk53jan Re: Jeszcze słowo o Prystromie 21.09.05, 23:24
        wyjdźcie poza obraz który kreuje sam
        > Prystrom, a wtedy zmienicie zdanie..
        -----------
        Wręcz przeciwnie, nie wychodź! Tylko uważnie czytaj. Przezciez ten pan sam nie wie, o czym pisze.
        No, chyba że ktoś nie umie czytać ze zrozumieniem, to takiemu tylko książeczka do nabożeństwa i kolorowe gazety...
        • Gość: Ziomal Re: Jeszcze słowo o Prystromie IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.09.05, 19:05
          Nie wiem, co i gdzie czytacie. Ja tam czytam Nowiny Jeleniogórskie i to co
          pisze Prystrom absolutnie ma sens. Zresztą większość rzeczy opisywanych przez
          niego w artykułach to są rzeczy widoczne gołym okiem. Np.: ostatnio opisał
          ścieżkę na Perłę Zachodu, że jest tam syf i nie ma gospodarza. I to jest
          prawda! Jeden wielki śmietnik. Opisał też remont ulicy w Maciejowej i ma gość
          rację, zrobienie tam takich chodników to porażka. Ulica wąska i niebezpieczna.
          Gość popiera budowę basenów w Cieplicach i ja też popieram, bo to szansa dla
          miasta. Wytyka zaniedbany plac po targowisku przy 1-Maja ima rację. Naprawdę ja
          nie spotkałem żadnej nieprawdziwej informacji. A już napewno on nie jest
          oszołomem jak napisał P. Gość myśli logicznie i robi dużo dobrego, choćby
          poprzez piętnowanie głupoty.
          • Gość: z maciejowej Re: Jeszcze słowo o Prystromie IP: *.54.udn.pl 22.09.05, 19:19
            Mieszkam w Maciejowej i może dla wszystkich dupków przejeżdżających tamtemdy w
            luksusowych brykach droga jest za wąska a chodniki za szerokie, a le dla ludzi
            tam mieszkających wreszcie będzie normalnie. Wiesz ilu pieszych tam zginęło z
            powodu braku chodnika ? To teren zabudowany a nie autostrada o czym większość
            kierowców zapomina. Na 50km/h droga będzie wystarczająco szeroka jak skończą
            się roboty. Więc bardzo cię proszę nie wypowiadaj się na tematy o których nie
            masz pojęcia
            • Gość: gosc Re: Jeszcze słowo o Prystromie IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.09.05, 21:29
              Popieram ul.Wrocławska to droga miejska i powinna spełniać warunki takiej
              drogi. Bezpieczeństwo jest najwazniejsze, Jezeli ludzie z PO i PiS-u odblokują
              pieniadze dla SLD Prezydenta Jeleniej Górzy (bo zablokowli na złośc) to
              będziemy mieli obwodnice i przez ul.Wrocławską będą przejezdzali tylko ci,
              którzy zmierzaja do miasta a nie innych miejscowości z Wrocławia
              • jakotakotak Re: Jeszcze słowo o Prystromie 22.09.05, 23:30
                Dlaczego pieniądze zostały zablokowane? To chyba wiemy wszyscy.
                Ta władza zbudowała już drogi które niewytrzymują 4 lat.
                Jakaś zaprzyjaźniona firma zrobi itp..
                • kazimierzp Co ty tu bredzisz! 23.09.05, 18:52
                  Jeżeli nie wiesz dlaczego zablokowano środki budżetowe rękami pana Łosia i pana
                  Skorupy na Zarządzie Województwa to się nie wypowiadaj!
                  Nikt nikomu nie zarzucał marnowania środków przy budowie obwodnic, czy dróg w
                  mieście. Poczytaj na forum wrocławskim co wyczynia się z drogami pod zarządem
                  wrocławskiego zarządcy dróg. Tam rządzi inna opcja polityczna!
                  Jak żeś taki mądry i tak świetnie znasz wszelkie szczegóły to napisz dokładnie
                  co wiesz! Bo pisanie ogólników to tylko czysta demagogia!
                  Mieszkaniec z Maciejowej dokladnie pokazał we wcześniejszym poście jak się ma
                  krytyka pewnych rozwiazań do rzeczywistości!
                  Miałem nieszczęście poznac wielu głupków z różnych (właściwie wszystkich) opcji
                  politycznych i szczęście poznać wielu mądrych z tych samych opcji politycznych.
                  Niestety nie argumenty merytoryczne, tylko politykierstwo kilku panów z PO
                  pozbawiło Jelenią Górę i gminy sąsiednie środków na tak potrzebną obwodnicę
                  południową! W rewanżu inni politykierzy z Urzędu Województwa blokowali
                  podpisanie umów dla innych gmin rządzonych przez samorządowców prawicowych. To
                  też było głupie politykierstwo.
                  Ciekawe kiedy doczekamy się racjonalnego działania władz i zaprzestania
                  przeszkadzania przez polityków w gospodarce.
                  Bo w hasła i obietnice wyborcze nie wierzę!
      • Gość: janek Re: Jeszcze słowo o Prystromie IP: *.iapt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 19:02
        nie bede obrzucal blotem nikogo... hehehe poczytaj swoje wczesniejsze posty. to
        sie nazywa hipokryzja Pamietam jak SLD mowilo na spotkaniach ze prystrom jest
        winny miastu pieniadze... wlasciwie w to uwierzylem. potem po wyborach
        przeczytalem ze J ozef Paw lowski etatowy cz lonek zarz adu miasta w wyniku
        przegranej (!!!) sprawy odwołał te kalumnie...wykupujac ogloszenie w nowinach.
        Ja z moja rodzina i moi znajomi beda glosowac na Prystroma. A za 4 lata
        bedziemy go z tego rozliczali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka