cosmolinka 20.10.05, 21:44 Zależy mi na jakości i kolorach, no i aby to nie była maszyna cyfrowa. Możecie coś takiego polecić? jest taki zakład foto, który to zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wk53jan Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie 21.10.05, 01:20 Zakładam, że chodzi o zwykły film. Jeżeli robisz srandard (dla mnie to 10x15, mniejszych nie rób, nie ma sensu), to polecam Rossmanna. Niedrogo, szybko i jakościowo zadowalająco. Ale warunek: masz zdjęcie 'popstrykane' porządnie a nie na zasadzie 'pstryk a potem zobaczymy' bo tam robią jak leci i po odebraniu się okaże, że połowa jest do wywalenia. Ja tego problemu nie mam, bo przed naciśnięciem spustu myślę. Ale ja w swoim zyciu zrobiłem już parę zdjęć. Nieco drożej ale jakościowo nieco chyba ciut lepiej jest w Kodaku (d.Orbis))Tam za nieudane nie płacisz, tzn. nie bierzesz ich. Mają też inne materiały (Kodaka), które nieco inaczej oddają barwy. Kiedyś skorzystałem z usług zakładu pod arkadami (spore powiększenie, praca ekstra). Zrobili całkiem przyzwoicie, ceny nie pamiętam dokładnie ale z nóg mnie nie powaliła. Postanowiłem kiedys skorzystać na próbę w punktu na Bankowej (bok kantoru i kiosku RUCH. Przede mną na szczęście weszła jakaś klientka i jak zobaczyłem jak panienka jej negatyw w rękach obraca, byłem zadowolony, ze to nie mój negatyw. Natychmiast wyszedłem i już tam nie wejdę. Nie korzystałem z Jokera i paru innych więc nie oceniam. Przy okazji- w fotografii najważniejszy jest negatyw. jak jest dobry , zropbic można wszystko. Jak jest sknocony (fotograf lub lab), to zapomnij o reszcie. A techniki specjalne ratowania negatywu to już zupełnie inna bajka i raczej dla bardzo wtajemniczonych. I nie każde zdjęcia można ratować. Przepraszam za wymądrzanie... Już milczę... Odpowiedz Link Zgłoś
holejnik Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie 21.10.05, 23:14 witam , wg mnie to zakład Zająca ( 1 go Maja) jest w Jelonce najlepszy i z tradycją. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
oleswava Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie 21.10.05, 23:49 Zdecydowanie polecam Kodaka. Korzystałam z usług Jokera, ale moim zdaniem Kodak duuuużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie IP: *.lan.org / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 19:15 WK53JAN - ty na każdy temat masz tak dużo do powiedzenia, iż odnoszę wrażenie, że g... wiesz na każdy z nich. "Nie chodzi mi o maszynę cyfrową..." - to po kiego piszesz, że zakładasz że chodzi o zwykły film - czyż to nie logiczne???.. i rób sobie dalej fotki w Rossmanie. A tak w ogóle albo nie filozofuj i wypowiadaj się sensownie, albo zniknij z forum raz na zawsze, bo juz mnie drażnisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fotograf Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.10.05, 11:27 Polecam lab na ul. Pocztowej. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmolinka Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie 25.10.05, 23:32 Dzięki za odpowiedzi, ale więcej szczegółów bym prosiła, możecie napisać? Chodzi mi o to, że jak jest zachód słońca to mi to ładnie przyciemnią, nasycą kolorami? Skóra osoby na zdjęciu będzie taka jak rzeczywiście jest czy zrobią żółtą, itd...? Nie ma tu osoby która robi zjęcia, ale takie... bardziej na wystawę lub coś w tym kierunku? Prosiłabym ją o wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie 25.10.05, 23:52 A ja naiwnie sądziłem, ze chodzi Ci o laba... W takiej sytuacji proponuję aparat cyfrowy i wtedy możesz sobie zrobić z synka córeczke a córeczkę upodobnic do lepszej babci lub na odwrót... Wybacz ten sarkazm ale o zdjęciu myśli się przed naciśnięciem spustu migawki. Potem można co najwyżej lekko podretuszować. Przy czym retusz zawsze będzie w fotografii lekkim oszustwem. Jest kilka sposobów, zarówno negatywowych jak i pozytywowych, najprostszy to... użycie odpowiedniego papieru (mat zamiast błyszczący) lub niepowiększanie powyżej pewnego formatu wzglenie odpowiednie kadrowanie przy powiększaniu. Albo zrobić z tego fotogram ale tutaj to już jest wymagany kunszt Hartwiga. Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cosmolinka Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie IP: *.lan.org / *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 00:16 Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o lab, ale taki, który nie robi zdjęć po swojemu, tylko przywiązuje wagę do każdej klatki na negatywie. Zachód słońca to był przykład, ale skoro o nim mowa, to nie raz mi go zrobiono tak, że dokładnie i jasno było wszystko widać, tylko nie zachód. Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie 26.10.05, 21:18 Miałem się wynieść z forum ale jeszcze tu zajrzałem. Cała filozofia labów zasadza się na robieniu masówki. Mazzyn nie obsługują ludzie znający się na fotografii lecz zwykli operatorzy. Analizie podlega praktycznie tylko jedna klatka a resztę robi maszyna - dosłownie - automatycznie.Miałem się wynieść z forum ale jeszcze tu zajrzałem. Obawiam się , że takiego laboratorium niwe znajdziesz. Chyba że ktoś ze znajomych prwadzi albo pracuje i wtedy Ci spóbuje zrobic coś ekstra wg Twojego pomysłu. Ale próbuj.Życze powodzenia ! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Są takie! 27.10.05, 00:02 Jak jeszcze robiłem na negatywach (było to bardzo niedawno) to nosiłem zawsze do zakładu który znałem i w którym mnie znano. Dlatego było mi łatwiej. Reżimów technologicznych pilnują w Kodaku pod WUS na 1 Maja, ale trochę jest drożej. Bardzo stara się dobrze wydobyc szczegóły i nastrój zdjęcia pan Roman w zakładzie przy Bankowej - foto Kurpiel (koło wlotu Krótkiej), ale tylko w tym zakładzie pan Roman. Panienka która go zasepuje to już nie to. Na przyzwoitym poziomie robią w Foto Zając przy 1 Maja. W Foto Jokerze w Tesco (w Carefourze nie maja labu) zbyt forsownie wywołuja negatywy i uciekają szczegóły. Dlatego jeżeli juz ktoś wybierze sobie lab do robienia odbitek to sie jego trzymać. Stajesz się stałym klientem i zaczynają (choć powinni wszystkich) Ciebie bardziej szanować. Co do Kodaka i innych labów. Kodak daje ładne pastelowe kolory na odbitkach. W innych gdzie jest Fuji te kolory są bardziej ostre, cukierkowe. Tym też należy się kierować! W sumie najważniejsze jest miejsce gdzie szanują negatyw. Potem odbitki mozna dawać do innych! Niektórzy fachowcy radzą aby negatywy Fuji wywoływać w chemii Fuji, a Kodaka w Kodaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strejner Re: Są takie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 00:23 A najlepiej robi to fotograf, który nosi później wasze zdjęcia do gazety celem zdobycia fortuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Gdzie najlepiej wywołają mi zdjęcia w Jelenie IP: *.lan.org / *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.05, 19:19 To, czy w labach pracują ludzie wykształceni w fotografii, czy też nie - zależy od firmy. To, czy przykładają się do każdej klatki negatywu - to też zalezy od firmy. Tak się składa, że długi czas pracowałem w labie, więc wiem, jak to się odbywa. A odnośnie ciebie - wk53jan - to mam wrażenie, że w życiu nie zrobiłeś żadnego dobrego zdjęcia... Odpowiedz Link Zgłoś