Gość: Biker IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.10.05, 15:27 Niedaleko Cieplic zauwazylem, jadac do Szklaskiej Poreby, budowe ogromnych hal w konstrukcji stalowej. Czy moze mnie ktos oswiecic co to takiego tam bedzie. Pozdr Ciekawski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Strejner Re: Co to za budowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 17:22 A może raczej na wysokości Piechowic? Jeśli o to chodzi to będzie to nowy POLCOLORIT - producent płytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porky Re: Co to za budowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 18:01 Tak właśnie niszczy się góry i ludzi którzy tam mieszkają. Zakład będzie zagrożeniem dla strefy chronionej w Cieplicach, nikt nic nie robi a pył będzie leciał na Uzdrowisko nie mówiąc już o mieszkańcach Piechowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Strejner Re: Co to za budowa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 19:00 Mam nadzieję, że nowoczesne urządzenia i filtry na nich nie zniszczą naszego pięknego zakątka, w którym mieszkamy. Mam również nadzieję, że wszystko to powstaje zgodnie z prawem. Z drugiej strony nie da się żyć samym pięknem krajobrazowym rejonu, w którym nie ma miejsc pracy. Taka fabryka na pewno będzie potrzebować nowej kadry pracowniczej, a to wiaże się ze spadkiem współczynnika bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biker Re: Co to za budowa? IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.10.05, 19:33 Az sie wierzyc nie chce ze do produkcji ceramiki potrzebne sa hale o takiej gigantycznej powierzchni i wysokosci okolo 40 metrow. Ciekawe co na to ekolodzy Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Co to za budowa? 23.10.05, 20:39 Albo ja mam rozdwojenie jaźni albo ktos tutaj nie wie , o co własciwie chodzi... Zdecydujmy się; albo chodzi nam o przyciągnięcie inwestycji, stworzenie stanowisko pracy, podatki, albo chodzi nam o "ochronę kraobrazu". Zresztą i tak największe zagrożenie stanowią te nowobogackie bungalowy, otoczone kilometrami murów. Zobaczcie co się dzieje z Wojcieszycami, co się dzieje z terenem pomiędzy Sobieszowem a Podgórzynem. Na tych kilometrach terenów za kilka lat będą może jedynie ptaki, bo żadnej zwierzyny tam nie uświadczymy. Sarny, dziki nie mówiąc juz o jeleniach będziemy oglądac w ZOO. Pod warunkiem oczywiście, że jacyś nawiedzeni ochraniarze nie wypuszczą tych zwierząt na wolność. Czytaj: pomiędzy bloki, na zatłoczone jezdnie. Ale chyba odjechałem za bardzo od głównego wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Polcolorit! 23.10.05, 21:39 Buduje się Polkolorit! Decyzję o warunkach zabudowy wydała gmina Piechowice (albo wypis z planu jeżeli mają), a pozwolenie na budowę wydał Urząd Starostwa Powiatu Jeleniogórskiego. Jakiekolwiek strefy ochrony Cieplic nie sięgają do Piechowic i nigdy nie siegały! Do wk53jan! Jak widzisz niektórzy dyskutanci na tym forum zabierają głos, że by skrytykować i ponarzekać. Jak ktoś chce inwestować w Kotlinie to zaraz przywołuje się przyrodę, wydumane zapylenie. Jak ze względów ekologicznych zabrania budowania się czegokolwiek to wtedy w czambuł krytykuje się ekologów, że wstrzymują postęp, a stwierdza się, że Czesi robią... Jak łatwo, na zasadach ogólności się narzeka. Najbardziej zadziwia mnie przywoływanie Cieplic. Kiedyś zlikwidowano tramwaje bo podobno od wstrząsów źródła wód mineralnych zanikały. Potem zlikwidowano wszelkie możliwości dojazdu w okolice placu Piastowskiego (patrz argumenty wyżej), potem nie pozwalano na jakiekolwiek inwestycje (usługowe też) w obrębie starych Cieplic - od Rataja po Marcinkowskiego. Kiedy powstają nowe plany zagospodarowania przestrzennego, kiedy są organizowane spotkania i debaty nad tymi projektami to nikt z mieszkańców nie uczestniczy w nich mimo szerokiej informacji, a to są właśnie momenty kiedy możemy wpłynąć na to co wolno, a co nie wolno. Potem kiedy już plany zostaną przez radnych Rady Miejskiej zatwierdzone, kiedy ewentualni inwestorzy występują o pozwolenia to zaczyna się walka o zabronienie budowania czegokolwiek obok... Tylko wtedy, gdy wniosek spełnia warunki zapisane w planach to już nikt nie ma prawa i możliowści prawnej takiej inwestycji powstrzymać! Na dyskusjach o planach trzeba wystąpić publicznie, przed innymi ludźmi, z otwartą przyłbicą i podać racjonalne argumenty! Może w tym jest problem. Co innego na forum. Można walić na lewo i prawo, pisać mądrzejsze i głupsze tezy i nawet nie musieć się tego wstydzić. Niemniej ćwiczenie czyni mistrza i dlatego ćwiczmy tutaj sztukę dyskutowania! Potem może się przydać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omega Re: Polcolorit! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:44 Nic nie usprawiedliwia budowy takiego zakładu, prawie w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: porky Re: Polcolorit! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 22:06 Jeśłi nie ma pan pojęcia o tym co się dzieje w Piechowicach i jak do tej pory funkcjonował Polcolorit I i czy były organizowane spotkania na ten temat z mieszkańcami to proszę niezabierać głosu. Co pan wie o Piechowicach oraz o rzeczach jakie tu się dzieją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hel Re: Polcolorit! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 22:41 Organizowane spotkania.... o czym pan pisze?czy ma pan jakiekolwiek wyobrażenie jak wygląda władza w Piechowicach i jakie metody stosuja nasi urzędnicy? Widział pan te hale?Czy w miejscowości które ma aspiracje turystyczne konieczny jest taki moloch?Przecież to jest budowane praktycznie w centrum miasta, zaraz za torami jest szkoła i bloki mieszkalne gdzie mieszka najwięcej piechowiczan.Mało jest w Polsce miejsc mało atrakcyjnych turystycznie?to tam powinno się stawiać takie paskudne konstrukcje!Może się pan popyta mieszkanców jak pani Marconi i jej ludzie przestrzegają prawa, jak było przestrzegane prawo do ciszy nocnej.Polecam strone www.piechowiczanin.info/ tam się pan więcej dowie na temat budowanego zakładu Ceramika Marconi Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Polcolorit! 24.10.05, 21:49 Zajrzałem na stronkę. Wygląda mi na typową stronę zbudowaną w określonym celu, tzn, zaistnienia na modnej fali krytykowania wszystkiego, szczególnie tego co zwiazane z władzami. Mile natomiast zaskoczony byłem artykułem o Woodstock. PO przeczytaniu kilku gragmentów na tematy 'różne' byłem pewien, że spotkam następny artykuł potępiający to warcholstwo, ruje i nieróbstwo. Otóż nie. Całkiem sympatycznie napisane. Zajrzałem na stronę harcerską, bo mam (a właściwie to miałem) do tej organizacji senstyment. A tam jakieś harcerstwo w USA (?!) Cholera wie, co i po co... Zrezygnowałem więc i spóbowałem przejrzeć galerię. Pomysł z galerią moze i dobry. Ale tylko pomysł. W każdym razie podwyższyłem właścicielowi stronki oglądalność. Nie sądzę jednak abym zajrzał tam powtórnie. Ale właściwie, to chciałem się ustosunkować do tego stwierdzenia, które może przytoczę:"/.../Czy w miejscowości które ma aspiracje turystyczne/.../" Toż to najlepszy humor. W życiu bym nie wpadł na to, że Piechowice mogą mieć takie aspiracje. Co z tego, że mają Szklarkę i hotel LAS skoro oba te miejsca kojarzone są ze Szkl.Por.? Czy nam się to podoba, czy - nie, Piechowice stanowią jedynie miejsce na trasie do Szkl.Por. przez które się tylko przejeżdża. Jak była KARELMA i JULIA, Piechowice były potęgą. Ale przemysłową. Na turystykę bym nie liczył zbytnio. Jak zbuduja drogę na Lubawkę, skorzystają na powietrzu. Będzie mniej spalin. Ale chętnie się pomylę i odszczekam to co napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m I wszystko jasne 24.10.05, 21:55 I wszystko jasne, w obec takich faktów wszystko jest w porządku budujmy przemysł.... Z takimi autorytetami nie można i nie wypada dyskutować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: I wszystko jasne 24.10.05, 22:22 Obawiam się, że znowu ktos czyta u mnie to co chce wyczytać. A jak nie znajduje tego napisanego wprost, to sobie 'dośpiewuje'. Obawiam się też, że na taką metodę nie znam lekarstwa. Na tej stronie jest kilka moich wpisów, w ktorych zawarłem swoją filozofię do środowiska. Jeżeli komus ochrona srodowiska kojarzy się jedynie z torpedowaniem budowy jakiegos zakładu, to ja mu życzę "zdrowia". Dla mnie ochroną środowiska, to wyrzucanie śmieci do kubła a nie za płot. Szczególnie ten drogi, postawiony wzdłuz lasu. Opakowania plasikowe z baru nie pali się w ognisku tylko wrzuca do kubła. Opon z zakładu wulkanizacyjnego nie wywowi się w pole (kierunek Staniszów, koło tzw. betonki). Likwiduje ktoś piece i przechodzi na ekologiczne drewno. A pozyskuje je w najbliższym lasku. Zobaczcie ile dębów zostało wyciętych przy skałkach Mnich i Mniszka. Ja naliczyłem ponad 30 pniaków. Zdjętą z dachu papę wywozi się do tzw. Morskiego Oczka (nad cmentarzem w Cieplicach). itd itd I może tytułem anegdoty. Parę lat temu w Karpnikach była afera z kopalnią kaolinów. Że jest to miejscowość turystyczna, to chyba wątpliwości nie ma żadnych. A tu maja jeździć wielkie ciężarówki... Hałas, spaliny, drgania niczyn trzęsienie ziemi. Nałgłośniej p-ko kopalni protestowali ci, którzy sprzedali te nieużytki za grosze, nie mając pojęcia, że nabywca opyli je JOPEX-owi za większe pieniądze. A kopalnie JOPEX kupił celem zbicia ceny w Czechach, skąd zresztą nadal jest importowana bo jest ... tańsza. Uwaga:za rzetelnośc tej historii nie ręczę chociaż opowiedziana była przez poważnego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: I wszystko jasne 24.10.05, 22:32 Każdy czyta to co jest napisane. Mnie jeszcze ciekawi opinia mieszkańćów Szklarskiej Poręby na temat prawdopodobnego tranzytu surowca z Czeskich kopalni przez ich miasto. 600 ton surowców dziennie będzie przerabianych. Przywiezienie 600 ton, wywóz produktu drugie tyle. 1200 ton dziennie. 300 wagonów, 400 ciężarówek. Ile z nich będzie jeżdzić przez Szklarską Porębę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eka Re: Polcolorit! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 16:53 do wk53jan powiedz mi człowieku czy obrona swoich praw np. do ciszy nocnej to tez krytyka?, może mam sobie kupić stopery do uszu i udawać że nic nie słyszę? Czy to dziwne że krytykowana jest władza która czesto ma problemy z "trzeźwym myśleniem, tez może trzeba udawać ze się nic nie widzi, aż do czasu kiedy się wydaży np.jakaś tragedia?A może mamy przemykać oczy na szerzący się nepotyzm w naszym urzędzie? Zaraz będzie że sami sobie wybraliśmy takiego burmistrza.. ja go nie popierałem i popierać nie będę zreszta wielu sądzi tak samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośćć Re: Polcolorit! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 00:26 Kiepsko się znacie mądralo. Strefa ochronna wód cieplickich sięga do Piechowic i kończy się właśnie na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Piechowice! 24.10.05, 07:08 Taka jest róznica, że je wiem co piszę a niektórzy piszą co wiedzą! Pana Ejnika znam i nie jestem jego zwolennikiem! W swym poście pisałem kto wydał decyzje co do Polkoloritu, a nie oceniałem tej decyzji. Co do stref ochrony Cieplic: dzielą się na strefy "A", "B", ... Inna rzecz że z powodu różnych uwarunkowań przez pewien czas te strefy praktycznie nie obowiązywały. Jak są przeprowadzane procedury uchwalania planów to musi być dyskusja nad ich rozwiazaniami. Chyba, że Piechowice nie mają planu zagospdoarowania (o takiej możliwości napisałem) i wtedy jest wydawana Decyzja o warunkach zabudowy - przy tworzeniu tego dokumentu uczestniczą jedynie tak zwane strony. Do Piechowiczan? Jeżeli jest tak źle po rzadami pana Ejnika to dlaczego jest wybierany przez społeczeństwo tej gminy na tę funkcję? Rządzi kolejną kadencję!?! Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Piechowice! 24.10.05, 18:12 Uwaga mieszkańcy gminy Janowice i jej fani !. Niedługo na terenie gminy będą czynione wielkie nakłady. Przeciwnicy cywilizacji! Mobilizujcie się juz teraz!. Może uda się wam zachowac jeszcze jeden skansen. A więc, do boju.... A do pracy pojedziecie do Zielonej Irlandii, która kilkanascie lat temu nie była wiele bogatsza od naszej Ojcowizny (tego słowa szukajcie w temacie WYBORY). Nie prześpijcie tematu jak wasi kiledzy z Piechowic. Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m . 24.10.05, 18:54 Wk53jan nie wiem czy był Pan w Irlandii, ale i bez tego powinien Pan wiedzieć, że nie na przemyśle zbudowała ona swoją pozycję gospodarczą w Europie. Tylko na centrach i instytutach badawczych oraz wszelkiego rodzaju usługach. Ilość podobnych inwestycji, jak w Kotlinie Jeleniogórskiej, można policzyć w całej Irlandii na obu rękach. Proponuje trochę poczytać zanim zabierze się Pan za pisanie podobnych wpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: . 24.10.05, 21:11 Chyba zaszło jakieś nieporozumienie. Po części z mojej winy. Nie chciałem za bardzo się rozpisywać i wyszło na to, że jestem zwolennikiem dzikiego budowania fabryk, przetwórni, odlewni i koksowni ale może też krochmalni i rafinerii. Jednym słowem wszystkiego, co w sposób znakomity zamienia tereny zielone w tereny szare i wyjałowione. Otóż NIE. Pragnę tylko zauważyć,że musi istenieć jakaś sensowna linia, wokół której się to obraca. Japonia nie dlatego jest tak bogata, że produkuje komputery tylko dlatego że jest potęgą w produkcji stali. Chiny tez nie stanowią zagrożenia dla świata produkując zapalniczki , zabawki i tandetną odzież. Polski boom węglowo-koksowo-złomowo-stalowy wynikł właśnie z rozbudowy w Chinach przemysłu tzw. ciężkiego. Ale chyba jest to zbyt szeroki temat. I tak go nie wyczerpiemy. Co do Irlandii, faktycznie nie byłem ale pewnie nie ja jedenz tych, którzy o niej wspomkinają. Ale z drugiej strony żeby coś wiedziec o chodowli drobiu wcale nie trzeba być kogutem :-) A przy okazji forumowiczowi tak dbałemu o wody cieplickie (skądinąd chwała mu za to!), to sugeruję popytać wśród znajomych, którzy jakieś 30-20 temu budowali domki w Cieplicach, szczególnie okolice Picassa, Po Wałami itd. Proszę ich zapytać, jak często muszą korzystać z usług "szambelanów". Z tego co mi wiadomo, to standardem było budowanie szamb świadomie nieszczelnych, bo po cholerę płacić za wywóz fekaliów, skoro część może wsiąknąc w ziemię, szczegółnie dnem. Proszę zgadnąć, jaki to ma wpływ na jakość wody podskórnej ale nie tylko. Nie wiem ile takich 'szamb' jest zbudowanych ale wiem o tym od jednego, który ten patent zastosował. I to by było na tyle... Pozdrawiam! PS Dla dociekliwych; szambo 'oryginalne' ma nieco inną konstrukcję od dzisiejszego, które po prostu powinno być nazywane zbiornikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zszokowany Taka mała fabryczka w centrum miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 15:09 www.jelonka.com/?showartlist=15f4a90dbc9ffbac32f7b1c9b0c7cdc1&artid=fcc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zszokowany Władza nas olała! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 23:28 Artykuł z Nowin Jeleniogórskich forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22911&w=31367839 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riki Re: Władza nas olała! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 00:20 Trzeba się cieszyć, że to nie jest spalarnia odpadów bologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ane Re: Władza nas olała! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 23:00 Słowo Polskie Piątek, 4 listopada 2005r. www.jeleniagora.naszemiasto.pl/wydarzenia/533694.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon5 Re: Władza nas olała! IP: *.ppp.tiscali.fr 04.11.05, 23:12 Moim skromnym zdaniem bedzie to wieza Eifla,wejdziecie wysoko,bedziecie podziwiac i spadniecie na twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: Władza nas olała! 06.11.05, 22:44 Komentarz pod fotografią wroclaw.hydral.com.pl/55560,foto.html "Budowa jest zlokalizowana pomiędzy trasa kolejową do Szklarskiej Poręba i tzw. trasą czeską. Teren od lat zapisywany był w planach zagospodarowania przestrzennego jako przeznaczony pod przemysł." Tylko dlaczego nikt o tym niewidział? Pan wiedział Panie Kazimierzu? Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Re: Władza nas olała! 07.11.05, 07:37 Ja nie jestem mieszkańcem Piechowic, ani też nigdy nie byłem pracownikiem tej gminy i w tworzeniu planów i dyskusjach o nich nie uczestniczyłem! Mocno za to zawsze interesowałem się planami dotyczącymi Jeleniej Góry, nawet przed 1990 rokiem. Śledzę też tworzenie planów we Wrocławiu i to od lat sześćdziesiątych - bo to moje rodzinne miasto - takim też stała się od 1979 roku Jelenia Góra! Podpis pod zdjęciem z Piechowic dałem dlatego, że dowiedziałem się o tym od Grzegorza Koczubaja który to potem opisał w Nowinach. Wojtek! Naprawdę każda gmina musi zawiadamiać ogół mieszkańców o pracach planistycznych. Prawo nie mówi że każdego osobiście (poprzez ogłoszenie w prasie, wywieszenie na tablicach ogłoszeń, teraz dochodzi internet czyli BIP dla każdej gminy). BIP to Biuletyn Informacji Publicznej. Od lat radzę wszystkim (jak byłem redaktorem w Avalu to w audycjach informacyjnych) aby czynnie uczestniczyli w takich spotkaniach. W Jeleniej Górze jesteśmy przed dyskusjami o planach Śródmieścia Jeleniej Góry (na północ i zachód od placu Ratuszowego), Sobieszowa i Cieplic. Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: Władza nas olała! 07.11.05, 10:54 Wie Pan co do tego BIP-u to nawet nie ma po co tego wątku komentować. Osoby odpowiedzialne za niego łamią prawo ale prokurator nie zareaguje, napisze tylko że mieszkaniec nie jest stroną. Mieszkaniec jest stroną bo to urzędnik jest zatrudniony za nasze pieniądzę, prokurator zresztą też. Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: Władza nas olała! 07.11.05, 10:55 I jeszcze jedna prawa. Jak to jest że już 1994 roku był tamten teren przeznaczony pod inwestycje a kupującym ddziałki nie udzielano o tym informacji. Na temat Piechowic można by książkę napisać i to nie nowelę. Odpowiedz Link Zgłoś