Dodaj do ulubionych

Idą na sprzedaż!

19.11.05, 17:15
W Cieplicach maja być przetargi na sprzedaż następujących obiektów.
Dawne przedszkole przy Cervi:
wroclaw.hydral.com.pl/9851,obiekt.html
Jest bardzo duże zainteresowanie tym obiektem. Co byście w tym miejscu
widzieli?
Na sprzedaż idzie dawna szkoła fampowska:
wroclaw.hydral.com.pl/43398,foto.html
Co byście tu chcieli obok sypialni cielickiej jaką jest osiedle Orle.
Obserwuj wątek
    • wk53jan Re: Idą na sprzedaż! 19.11.05, 17:39
      Przedszkole bezwzględnie powinno wrócić w struktury uzdrowiska.
      A tzw. FAMPA.... trudno powiedzieć. Tam trzeba rzeczywiście mieć pomysł. To jednak spory obiekt.
      Małe sprosowanie do opisu zdjęcia szkoły: już drugi rok tych zawodów uczą - co prawda w ramach tej samej szkoły - przy ul. Leśnej, w bydynku po liceum medycznym.

• inferno_m Re: Idą na sprzedaż! 19.11.05, 17:59
        Gdybym miał pieniądze na zakup to pierwszy budynek zakupiłbym w celu
        zamieszkania w nim:)

Co do drugiego budynku to ciężko powiedzieć. Sala gimnastyczna niszczeje plus
        duże sale lekcyjne, może jakiś klub sportowy? Może jakieś centrum
        kulturalo-sportowe. Tylko kto wykładając prywatne pieniądze na zakup, przeznaczy
        poźniej budynek na ten cel.
      • kazimierzp Re: Idą na sprzedaż! 19.11.05, 17:59
        Do zamknięcia uczyli!:-)
        Trudno zeby jako szkołę sprzedawano. ALe masz rację!
      • fleur1 Budynek przedszkola 21.11.05, 15:20
        Bardzo dobrze wiem jak wygląda wnętrze tego budynku,
        a salon muzyczny to dobry pomysł i mógłby powstać w Cieplicach.
        Wyobraziłam sobie, że kupuje go kilku muzyków tworzących zespół i odbywaja się
        tam kameralne koncerty muzyki klasycznej, cotygodniowe spotkania.
        Innym sposobem jest przeznaczenie budynku na jakąś małą szkołę tańca,
        może dla dzieci balet albo coś innego.
        Są tam trzy duże sale po bokach i na środku ładna sala, to ta część do której
        prowadzą schody obok drzwi wyjściowych z sali są dwa malutkie pomieszczenie bez
        okna, służyły pewnie za przebieralnie. Na górze jest podobne pomieszczenie dość
        spore i cztery mniejsze ale te ostatnie ze spadzistym dachem.
        W teatrze odbywają się spektakle Teatru Animacji, a Dom Zdrojowy
        utracił dawny charakter, uważam że ogromnym błędem Uzdrowiska Cieplice było
        pozbycie się tego obiektu i jakiś przybytek kulturalny by się przydał.
        Szkoda aby kupił ten budynek ktoś, kto nie ma na niego pomysłu.
        A może stowarzyszenie, które walczy o przywrocenie nazwy uzdrowiska na mapę
        Polski i wyodrębnienie jako miasta ma jakiś pomysł, może znajdzie sponsora
        na malutkie muzeum Cieplic.
    • hexl Re: Idą na sprzedaż! 21.11.05, 14:54
      Przedszkole powinno być albo luskusowym hotelikiem z restauracją na parterze
      albo (co raczej nie jest realne) czymś w rodzaju muzeum Cieplic, gdzie będzie
      można dowiedzieć się jak zmieniały się Cieplice na przestrzeni lat. (często na
      gorsze):-((
      Zgadzam się z Wojtkiem co do "Fampy"
      Fampa to świetny obiekt na dom kultury dla młodzieży.Młodzież w Cieplicach nie
      ma chyba miejsca gdzie mogłaby zająć się swoim hobby.
      Gdybym miała coś do powiedzenia w mieście to nie sprzedałabym tego lecz
      zrobiłabym tam miejsce na ten wlasnie cel.
      Druga opcja to adaptacja obiektu na tanie biura lub wyburzenie tego co jest i
      wybudowanie czegos nowego.
      • fleur1 O budynku przedszkola - do Hexl 21.11.05, 15:34
        Przeczytałam innformację P.Kazimierza i od razu pisałam moje uwagi,
        dopiero po wysłaniu czytalam Wasze odpowiedzi i widzę Hexl, że miałysmy
        taki sam pomysł z przeznaczeniem budynku przedszkola na muzeum Cieplic.
        Myślałam też o hoteliku, ale pomieszczenia są za duże na pokoje hotelowe,
        wydaje mi się, że takie powinny zostać, drzwi do środkowej części były
        podwójne i wysokie. Mogłaby tam być również duża kawiarnia, o takiej parkowej
        oprócz zdrojowej kiedyś marzyłam aby była w moim mieście rodzinnym.
        • Gość: zenon5 Re: O budynku przedszkola - do Hexl IP: *.ppp.tiscali.fr 21.11.05, 22:02
          Popieram ta idee muzeum cieplic,mala przytulna kawiarenka dodala by uroku.Gdzie
          te czasy jak sie chodzilo do marysienki i Klubowej.O zdrojowej nie mowie.A
          wogole czyja to wlasnosc?Kaziu do tablicy!
          • Gość: Strejner Re: O budynku przedszkola - do Hexl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 22:13
            Marysieńki nie ma, Zdrojowa prawdopodobnie działa. Klubowa dyżuruje nadal. Jeno
            klimatu brak.
            • Gość: zenon5 Re: O budynku przedszkola - do Hexl IP: *.ppp.tiscali.fr 21.11.05, 22:30
              NO TO CO?znacie taki zespol?Dzialac i jeszcze raz dzialac.Powtarzam jeszcze
              raz:I Herkules dupa kiedy ludzi kupa;POZDRAWIAM
    • Gość: zenon5 Re: Idą na sprzedaż! IP: *.ppp.tiscali.fr 23.11.05, 19:33
      W mysl zasad "obowiazujacego byznesu w Polsce" kupuje to natychmiast tylko kto
      mi pozyczy pieniedzy????
      • Gość: anton Re: Idą na sprzedaż! IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.11.05, 11:30
        Na Orlim zburzą te budynki po szkole i postawią LIDLA.
        • kazimierzp Nik jeszcze nie wie co tu będzie! 24.11.05, 16:49
          Zastanawiające!? Nikt jeszcze tego nie kupił, nie ma jeszcze planu
          zagospodarowania przestrzennego a tu proszę KTOŚ wie, że tam ma stanąć Lidl!?!?!
          Działka przy ulicy Rataja róg Cieplickiej jest wystawiona na sprzedaż na
          funkcje usługowe z dopuszczoną funkcją mieszkalną. Wstepny projekt planu
          zagospodarowania przestrzennego które jeszcze nie został skierowany pod
          dyskusję zakłada funkcje usługowe z zakazem burzenia głównego budynku d.
          szkoły. Inwestor, ten który kupi bedzie mógł wybudować to co będzie w planie
          zagospodarowania przestrzennego przez Radę Miejską przyjęte. I tyle. Co tam
          stanie dopiero czas pokaże.
          Działka przy Cervi wraz zbudynkiem dawnego przedszkola jest sprzedawana "pod
          usługi". Tak więc może być tam hotelik, restauracja, drobny handel, usługi
          kulturalne itp. Nie może być funkcji mieszkaniowych. Tak więc inferno gdyby to
          kupił to nie mógłby w tym budynku zamieszkać. Tą działka zainteresowanie jest
          ogromne i cena może być bardzo "ciekawa". Ten teren też jeszcze nie ma planu
          zagospodarowania przestrzennego i sytucja jest podobna do tej przy Rataja.
          Tak więc proponuję nie wyprzedzać faktów i nie kierować się pogłoskami. Plotka
          zawsze jest "stugębna".
          Wszystkim zainteresowanym wpływaniem na to co będzie się w ich dzielnicach
          budowało radzę uczestniczyć w dyskusjach i spotkaniach na temat projektów
          planów. Na takich spotkaniach mozna wiele rozwiazań "zasugerować" i to
          skutecznie.
          • fleur1 Budynek przedszkola przy Cervi... 24.11.05, 19:33
            Czy jest wystawiony do sprzedaży budynek wraz z całym przynależnym ogrodem?
            Bardzo jestem ciekawa kto będzie właściecielem tego obiektu,
            ale jednoczesnie myśle co nowy właściciel zrobi z tym miejscem,
            to spora działka i bardzo abstrakcyjnie położona.
            Najważniejsze aby nie zostały zniszczone drzewa i został utrzymany
            charakter tego miejsca jako przynależny do parku.
            • kazimierzp Re: Budynek przedszkola przy Cervi... 24.11.05, 20:53
              Domyślam się po Twych wsystkich wypowiedziach to musiałaś tam pracować lub byc
              bardzo mocno uczuciowo z tym budynkiem związana.
              Do sprzedaży idzie cała działka wraz z ogrodem przynaleznym do tego budynku.
              Nie wiem jak przebiega granica parku zdrojowego i czy obejmuje ten kawałek
              terenu. Jeżeli tak to park jest w rejestrze zabytków i nic bez wiedzy
              konserwatora zabytków nic z drzewami nie mozna zrobić, a i opłaty za wycięcie
              tak duzych drzew sa wysokie! Więc nowemu właścicielowi nie będzie się opłacało
              wycinki!:-)
              Ta willa z ogrodem jest bardzo ładnym zespołem architektonicznym i myśle, że
              nikt rozsadny i z poczuciem smaku nie zniszczy jej walorów, a jedynie podkreśli
              to co najcenniejsze.
              Bądźmy dobrej myśli!
              • Gość: :) Re: Budynek przedszkola przy Cervi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 13:06
                Panie Kazimierzu ! Czy nieruchomosci zostaly sprzedane ??
                Kto kupil przedszkole i czy wiadomo co ma tam zamiar zrobic ?? Dziekuje za
                odpowiedz.Pozdrawiam
                • Gość: zenon5 Re: Budynek przedszkola przy Cervi... IP: *.ppp.tiscali.fr 03.12.05, 13:31
                  Proponuje tam zrobic przytulek dla pionierow prywatyzacji w Polsce,przynajmniej
                  beda mieli swoje.Bo tak zawsze dzialali dla dobra narodu ze zapomnieli o sobie(?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka