Dodaj do ulubionych

Kulturalna Stolica Europy 2010

09.02.06, 12:29
czego to człowiek nie znajdzie w serwisach poświęconych kulturalnej stolicy
europy...

ksiazki.wp.pl/wiadomosci/id,31313,wiadomosc.html
cytat:
O tytuł Europejskiej Stolicy Kultury w 2010 r. walczą - oprócz Goerlitz -
Kijów i Stambuł.

wiadomość z 6 lutego więc dosyć świeża. Czyżby znow Niemcy nam zapomnieli o
czyms jeszcze powiedzieć? Szkoda, ze oficjalny patron medialny, czyli zinfo
nic w tej sprawie nie donosi

:-)))
Obserwuj wątek
    • jizah Re: Kulturalna Stolica Europy 2010 09.02.06, 20:42
      :) no masz racje zinfo nic nie informowalo o tym chyba, a tak to jak to wrescie
      jest gorlitz/zgorzelec czy samo gorlitz bo ja juz nie wiem, :P pozdro
      • neandertalski kasa 10.02.06, 11:32
        z kandydaturą Goerlitz i Zgorzelca to jest akurat mniej więcej jasne. Zgorzelec
        aby zostać kulturalną stolicą europy w roku 2010 musiałby najpierw dostać
        niemieckie obywatelstwo. Dlatego miastem starającym się o tytuł jest tylko i
        wylacznie Goerlitz - wspólnie ze Zgorzelcem ;-) To trochę piętrowa logika ale
        można to sobie jednak wyobrazić - chyba, ja przynajmniej próbuję :-)

W każdym razie w świetle ostatnich doniesień pojawia się kilka innych pytań.
        Nad tym ile tych stolic będzie kiedyś dumalem ale mnie pier opierdolił:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=105&w=30889659&a=32274201
        "Bara bara, nikt nic nie wie ile tych stolic ma być, nic to że jedni
        wyjaśniają,
        kiedy inni nie czytają. Wszystko jest napisane i mogło by być przeczytane, co z
        tego, że wszyscy czytać umieją, gdy z tej umiejętności nie chcą robić użytku;
        tu na koniec jakoś nie potrafiłem zrymować, przepraszam."

wtedy zaskoczony bylem tym, ze oprócz Goerlitz będzie stolicą w roku 2010
        jakieś miasto na węgrzech. Teraz zaś pojawia się informacja o Kijowie i
        Stambule, nie wiem co to znaczy i chetnie gdzies bym przeczytał ale oficjalny
        organ prasowy zinfo - milczy. Ciekawe czy bycie organem prasowym oznacza
        jedynie podróżowanie do Brukseli na prezentacje cczy może jednak cos jeszcze?

Mnie też zastanawia jeszcze jedno, jak to jest z tymi 2 mln euro na organizację
        imprez? O tym jest mowa w informacji na wp, o tym jest mowa w informacji o
        Toruniu, o tę kasę walcza tam w każdym razie. Przekazanie dla miasta 2 mln euro
        na organizację imprez to coś o czym ja przynajmniej do tej pory nic nie
        słyszałem.
        Zamiast tego słyszałem, ze nie bedzie żadnego worka pieniedzy ktory tu spłynie
        razem z tytulem - chyba, że 2 mln euro to nie jest worek. Trzeba było powoływać
        towarzystwo wspierające mające na celu organizowanie i szukanie chętnych do
        inwestowania, czyli szukania firm które pod tym szyldem będą laskawe robić tu
        interes. Tak podobno działją tez niemcy. Tymczasem okazuje sie, ze oprócz
        prestiżu gra jest o kasę i to dużą, w ktorej udziału nam jednak nikt nie
        proponował, polskie stowarzyszenie ws-pier-ające, jak mówił jego prezes na
        spotkaniu w domku Jakuba nie będzie miało żadnego wpływu na decydowanie o tym
        na co będą przeznaczane srodki z kasy 2010, bo kasa ta miała w ogóle nie
        istnieć a tymczasem wszyscy dookoła mówią, ze jednak ta kasa jest.
        No ciekawe co pier na to tym razem powie, pewnie,ze znów sie przypierdalam nie
        wiadomo do czego albo, ze to jest znowu gdzies napisane tylka ja nie wiem gdzie.
        A może rzecznik prasowy coś zacznie zinfo-rmować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka