inferno_m 08.07.06, 21:02 Skoro jest to wieża zamkowa to musiał być i zamek. Jeśli był, to w którym miejscu stał i co się z nim stało? Może pan wie, panie Kazimierzu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kazimierzp Zamek 08.07.06, 21:28 Wieża zamokowa stała koło jednej z trzech bram miejskich - zamkowej. Dlatego tak się nazywała bo przez nią była droga do zamku który podobno stał na wzgórzu Krzywoustego. Jak podaje Studium historyczne: "Wzgórze Krzywoustego (Hausberg), w średniowieczu znajdował się tu zamek, zburzony decyzją rady miejskiej w 1433 r. Od drugiej dekady XX w. urządzano na wzgórzu tereny rekreacyjne z wieżą widokową, restaurację z tarasem oraz ścieżkami spacerowymi." Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: Zamek 08.07.06, 21:41 Niestety nikt w XV wieku nie myślał o atrakcjach turystycznych tylko jak uniknąć najazdów. Zamek pewnie je przyciągał. Nie zachował się żaden opis zamku? Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Re: Zamek 08.07.06, 21:44 Nie, wręcz sam fakt istnienia zamku bywał podważany! Badania archeologiczne za dużo nie pokazały. Mam gdzieś opisy jak znajdę do postaram ci je przekazać! Odpowiedz Link Zgłoś
inferno_m Re: Zamek 08.07.06, 22:08 Jeśli zamek stał na Wzgórzu Krzywoustego a na wzgórzu obok było miasto, to by wskazywało chyba na jakiś trend w budowie fortyfikacji na tych ziemiach. Podobnie jest w Bolkowie i Świnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bav Re: Zamek 13.07.06, 12:29 Na Wzgórzu Krzywoustego na pewno był gród. Natomiast kiedyś trafiłam na informację (niestety nie pamiętam gdzie), że zamek w JG był w innym miejscu - kojarzę to z Zamkową Górą (449 m)na pd-wch od Paulinum, wyższą zresztą od Wzg. Krzywoustego (375 m). Czy ta nazwa ma jakieś uzasadnienie? A tak pisze pod hasłem "Wzgórze Krzywoustego" Zbigniew Garbaczewski ("Szlak zamków piastowskich w Sudetach"): - "Według legendy na wzgórzu tym w początkach XII w. król Bolesław Krzywousty założył gród, lecz brak było na to jakichkolwiek dowodów. Prowadzone w latach 1958 i 1959 prace wykopaliskowe potwierdziły dawne przekazy." - "Dokumenty z lat 1291 i 1299 wymieniają zamek, który prawdopodobnie zbudował Bolko I, książę świdnicki w końcu XIII w. Po przejściu księstwa świdnicko- jaworskiego do korony czeskiej w 1392 r., zamek staje się własnością prywatną. W 1433 r. mieszczanie jeleniogórscy w obawie, aby zamek nie stał się ostoją husytów, burzą go całkowicie." Odpowiedz Link Zgłoś