Dodaj do ulubionych

Droga do PRAGI ???

IP: *.jelenia / *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 06:04
witam chciałbym się dowiedzieć czy jeździł ktoś w ostatnim czasie do pragi w
czechach konkretnie interesuje mnie czy droga przez tanvald jest przejezdna i
czy ukończyły się tam roboty drogowe, wcześniej jeździłem przez jablonec bo w
tanvaldzie była rozkopana droga i straszne korki.
Obserwuj wątek
    • Gość: babet Re: Droga do PRAGI ??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.07.06, 09:21
      z tego co wiem już jest w porządku, chyba że w ostatnich dniach znowu coś
      rozkopali :) zresztą u nich to normalka. Trzeba jeszcez uważać na przepisy u
      nich obuwiązujące. Ostatnio strasznie zaostrzyli kary za ich łamanie i co
      gorsza egzekwują je konsekwentnie, np. mandat za rozmowę przez tel. w czasie
      jazdy 100 000 koron
      • Gość: darek Re: Droga do PRAGI ??? IP: *.jelenia / *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 12:14
        dzieki za info o zaostrzonych przepisach wiem, trzeba miec kamizelke
        odblaskowa, jazda non stop na włączonych swiatłach mijania itp a telefon wogóle
        wyłącze żeby mnie nie kusiło.
      • Gość: nie pisz glupot Re: Droga do PRAGI ??? IP: *.de.ibm.com 21.07.06, 08:57
        Z tego co wiem to nic nie wiesz. Pomyśl zanim napiszesz, mandat za telefon 14
        tys. złotych?
        po angielsku
        www.expats.cz/prague/article/prague-relocation/new-traffic-laws/
        po czesku
        www.novapravidla.cz/prestupky_a_postihy/prehled_prestupku/
        Jak widać, mandat za rozmowę wynosi od 1500 do 2500 (dalej dużo) i 3 punkty. Po
        zebraniu 12 punktów zakaz prowadzenia auta w Czechach (dotyczy też
        obcokrajowców). Po roku bez punktów odejmuje się 4(!).
        • Gość: babet Re: Droga do PRAGI ??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.07.06, 09:44
          Nie piszę głupot, po prostu wcięło gdzieś część mojej wypowiedzi. Z mandatem za
          używanie telefonu w czasie jazdy jest tak jak mówisz a te 100 000 koron to
          miało być za brak winietki lub jej nieważność:
          opole.naszemiasto.pl/wydarzenia/622042.html
          Sorki jeśli kogoś wprowadziło to w błąd
          • Gość: winietki Re: Droga do PRAGI ??? IP: 5.3.* / *.de.ibm.com 21.07.06, 10:10
            Niestety, informacje na tej stronie są błędne. Kara za brak winietki jest do 15
            000 CZK.
            Punkt 20-ty na stronie:
            www.portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696/_s.155/708?uzel=510&POSTUP_ID=522&PRVEK_ID=383
            Najważniejsze jest to, że można dostać mandat za nalepioną nieważną winietkę.
            Należy pamiętać o odklejaniu starych winietek.
    • Gość: tommi Re: Droga do PRAGI ??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.07.06, 22:38
      Tylko napisz mi jak można jechać przez Jablonec omijajac Tanvald - nie kumam.
      Drogi w Czechach są rozkopane bo je remontują. Ale tylko 2 razy masz światła - przed Tanvaldem i Turnovem - później heja i w godzine w Pradze
      • Gość: Mamoń Re: Droga na Ostrołenkę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:50
        o.... widzę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka