Dodaj do ulubionych

Remont drogi na Noskowskiego

IP: 193.158.111.* 04.12.06, 10:37
Witam,

Do napisania tych kilku slow sklonily mnie nerwy jako uzytkownika swiezo
wyremontowanej ulicy Noskowskiego.
Nigdy nie zrozumiem, dlaczego projektanci i ludzie zatwierdzajacy te projekty
wykazuja sie tak wielkim dyletanctwem w stosunku do swojej pracy. Chodzi mi o
to, ze przeprojektowujac ulice Noskowskiego zapomniano, ze od kilku lat mamy
otwarta granice i ilosc samochodow gwaltownie wzrosla. Jednakze nie dotarlo
to do ciasnej glowy projektanta. I niby ulica jest wyremontowana, ale z
punktu widzenia funkcjonalnosci to kicz, za ktory osoba akceptuajca ten
projekt powinna stracic prace.
Obecnie jest mniej miejsc parkingowych niz przed remontem. A tam gdzie
wylazla nieudolnosc projektanta i okazalo sie, ze jezdnia jest za waska i
miejsc parkingowych jest stanowczo za malo ludzie zaczeli stawac samochody
wzdloz jezdni. Nastepnym krokiem bylo postawienie tam zakazu zatrzymywania
sie. Co poskutkowalo zerowa reakcja ze strony mieszkancow (zreszta slusznie).
By zrozumiec opisywana sytuacje proponuje odwiedzenie Noskowskiego wzdloz
bloku nr 6. Przy luku w kierunku Noskowskiego 11 jest tak wasko, ze nie mina
sie dwa samochody, a widocznosc jest tak kiepska, ze wypadek to tylko kwestia
czasu.
Podsumowujac:
- bezmyslny projekt, niepasujacy do obecnych czasow (a remonty robi sie raz
na kilkanascie lat)
- glupie znaki drogowe olewane przez mieszkancow (i slusznie).
- po co te znaki, skoro olewa je rowniez SM i policja?

Chcialbym poznac z nazwiska osobe, ktora zatwierdzila taki projektowy
bubel... bo projektant moze byc miernota, ale od tego jest ktos, kto
akceptuje projekty, by buble nie ujzaly swiatla dziennego.

Na Noskowskiego jest totalny pokaz partactwa!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: piterus Re: Remont drogi na Noskowskiego IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.12.06, 20:50
      Popieram w całej rozciągłości! poza tym po cholere takie wysokie krawęzniki na
      długości całej ulicy. I tak samochody parkują, bo nie mają miejsca przy
      normalnym parkingu. Chodniki niczym Aleje Jerozolimskie w Warszawie po obu
      stronach drogi... niedługo chyba będą pochody się odbywały... Ciekawe co
      będzie, jak spadnie śnieg i droga zrobi się jeszcze węższa. Pewnie jakiś
      racjonalizator rodem z filmu "Poszukiwany, poszukiwana" zrobi drogę
      jedokierunkową, za co weźmie porządną kasę:) A swoją drogą, to parking jest dla
      miszkańców ulicy Noskowskiego 6, a nie 10, 4 czy innych bo... jest przy ul.
      Noskowskiego 6:) No dobra, czepiam się, ale wkurzające jest, jak wieczorem
      trwa "polowanie" na miejsce parkingowe przez "nietubylców" spod 10 tki czy 4
      ki:D
      • Gość: Przerzutka Re: Remont drogi na Noskowskiego IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.12.06, 20:58
        Panowie dajcie sobie na wstrzymanie.Dokąd zarządzać będą drogami w naszej
        okolicy (bo mam na myśli miasto i powiat) dyletanci i ludzie bez wyobraźni na
        przyszłość to będziemy stac w miejscu. Dla panów Wandzla czy Sobały i ich
        kolegów po fachu liczą się tylko stołki a nie perspektywiczny rozwój
        komunikmiasta.
        • Gość: Przerzutka Re: Remont drogi na Noskowskiego IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.12.06, 21:28
          Pardon. Klikneło mi się za wcześnie.
          Ja już pisałem o tym jak przebudowywano ul. Jelenigórską w Maciejowej. Zamiast
          obwodnicy odbudowano ją w istniejącej trasie. Nie poszerzono jezdni, zrobiono
          za to nikomu nie potrzebne chodniki o szerokości 3 m. Wylot na Wrocław. Jest
          wąski i stale zakorkowany.

Budowa jeleniogórskiej obwodnicy - która prowadzi przez środek miasta to
          następny knot. Skrzyżowanie przy McDonaldzie to majstersztyk naszych drogowców.
          Jeden wielki korek przez cały boży dzień.

W tej chwili przebudowuje się ul. Sobieszowską w Cielicach. Także bez
          kompletnej wyobraźni na przyszłość. Przecież tam można tam zrobić cztero-
          psmówke a nie jakieś esy floresy oznakowaniem poziomym. Jest miejsce na czwarty
          pas plus chodniki. Ale po co coś tworzyć nowego niech będzie jak było.

Kolejny knot to ul. Lubańska z jej sygnalizacja a obecnie prace związane z jej
          poszerzeniem. Wykonywane są jedynie doraźnie dla udrożnienia dojazdu do giełdy.
          I dobrze ale nie w takim zakresie Jak droga wylotowa z Cieplic powinna być
          także patrząc w przyszłość – cztero-jezdniowa a jest gdzie bo tam są w koło
          pola. A co będzie jak powstanie Aqwapark??

Nie piszę już nic o obwodnicach południowej (na Karpacz)i północnej bo i taka
          była w planach (od Careffuru po granicy miasta z Jeżowem do wylotu na
          Bolesławiec.

Nasi decydenci od dróg chyba nie byli nigdzie poza kotliną. Nie widzieli jak
          się rozwijają inne miasta chociażby na zachodzie naszego kraju. Liczę że nowa
          władza tj. Pan prezydent plus rada dostrzegą te tematy bo inaczej już za 4-5
          lat będziemy całkiem zakorkowani.

A Wy się tam Panowie podniecacie jakąś boczna uliczką pt. : Noskowskiego.
          • kazimierzp Obwodnice! 04.12.06, 23:08
            Przerzutka! Gdybyś czasami troche poczytał, poanalizował to co się pisze to byś może wiedział, albo skojarzył, że projekty obwodnic są, wnioski o dotacje zUE były też. Tyle, że poprzedni "układ polityczny" (modne ostatnio słowo) nie pozwoliło na przekazanie pieniędzy dla Jeleniej Góry. Obecny układ: Platforma rządzi w mieście i w sejmiku pozwala przypuszczać, że może teraz tych środków nie wstrzymają. Choć ostatnie deklaracje rządowe mówiące, że wojewodowie będe mogli zatrzymywać dotowanie samorządów lokalnych (wojewodowie i rząd są z PiS) pozwalają przypuszczać, że "układ" wyższego rzędu (pardon rządu) też może przyblokować!;-) Miejmy nadzieję, że tak nie będzie.
            Co do lokalnej ulicy Wrocławskiej mającej docelowo obsługiwac ruch lokalny (po wykonaniu obejścia Maciejowej) to ma parametry i chodniki takie jakie przewiduja normy dla takiej ulicy. Zapytaj się też mieszkańców Maciejowej czy te chodniki sa niepotrzeben? Może skończmy z nieprzemyślanymi atakami. Kampania wyborcza się juz skończyła!
            Co do zatwierdzania projektów - obecnie, zgodnie z Prawem Budowlanym o kształcie jakiegoś rozwiązania głowne role ma zamawiający i projektant! Urzędnik dający pozwolenie na budowę nie ma żadnych uprawnień do mieszania się w kształt rozwiązań projektowych!
            • Gość: Pablo Re: Obwodnice! IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.06, 00:08
              Przezutka nie napisał, ze chodniki sa nie potrzebne!!! Ja podpisze sie pod jego zdaniem - sa za szerokie!! Wybacz ale po obu stronach 6m to stanowczo za duzo!! Poza tym jesli wierzyc Twoim slowom Panie Kazimierzu, to ktos tu robote zaczał od D... strony!! Najpierw zrobiono remnt Wrocławskiej przystosowując ja do ruchu lokalnego zamiast wczesniej robic obwodnicę!!!!!! Chore!
              • kazimierzp Wrocławska 05.12.06, 06:44
                Chodniki nie mają po 6 metrów!!! Najpierw wystąpiono o środki na obejście Maciejowej (Zarząd Województwa nie przyznał mimo, że wniosek spełniał w pełni warunki) i dopiero wyremontowano ulicę. A nie jest o parametrach drogi lokalnej tylko wyższej. Przyznasz że głupotą byłoby budowanie dwupasmowej ulicy z wyburzeniami domów i wykupem terenów w ciagu Wrocławskiej, gdy w niedługim czasie zacznie się budowa obejścia od strony południowej Maciejowej!!!
                Teraz przedstawiciele PO w Sejmiku twierdzą, ze nie będą blokować środków na tę budowę.
                • Gość: Przerzutka Re: Wrocławska IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.12.06, 09:13
                  Szanowny Panie Kazimierzu P.!
                  Szanuje Pana konstruktywne wypowiedzi na tym forum ale my zdaje się nie
                  rozumiemy. A może Pan nie chce zrozumieć jako pracownik architektury w UM i
                  broni w ciemno swoich kolegów. Wiem że jest Pan także jak wielu z jeleniogórzan
                  kierowcą i rowerzystą i na co dzień styka się z tymi problemami.

Wpisując się w wypowiedź o ul. Noskowskiego chciałem zwrócić uwagę na brak
                  perspektywicznej wizji systemu komunikacyjnego w mieście i okolicy. Decydenci w
                  mieście przeznaczając niemałe środki na odbudowę dróg ograniczają ją jedynie do
                  wymiany krawężników, nowy asfalt plus chodniki z byle jakich „puzzli”. Droga w
                  takim wydaniu jest na obecne czasy za wąska. Co z tego ze jest lepsza
                  nawierzchnia ? Jak trzeba odstać w korkach kilkadziesiąt minut aby przejechać
                  przez miasto.
                  A wystarczyłoby je poszerzyć chociaż po pół metra z obu stron. Tyczy się to
                  takich właśnie ulic miejskich jak Noskowskiego czy odbudowywana obecnie Kiepury.

W podobnym stylu odbudowano ze dwa lata temu ul. Morcinka. Wysokie krawężniki
                  już obecnie mocno poobijane, wąska jezdnia utrudniająca wyminięcie się auta
                  osobowego z autobusem, byle jaki puzzle które już po pierwszej zimie się
                  rozkruszyły na niektórych odcinkach (np. od Wańkowicza do Wolności). Gdzie
                  zatem służby drogowe ? Chyba jest jakaś gwarancja ?

I można by pisać tak w nieskończoność. Natomiast nie mogę się zgodzić z Panem
                  że UM nie ma nic do gadania. Może tylko przy wydawaniu pozwoleń ale wiemy
                  wszyscy że wniosek składa zarządca drogi czyli MZDiM , na jego zlecenie
                  wykonywane są projekty przebudowy, oni to uczestniczą w kolaudacji projektu no
                  więc proszę nie mydlić opinii publicznej oczu że wydajecie pozwolenia w ciemno.

Ale słowo jeszcze o drogach głównych o czym pisałem wyżej. Właśnie boli mnie to
                  że wspomniani decydenci nie myślą perspektywicznie, że samochodów przecież
                  przybywa i takie właśnie remonty dróg tam gdzie się przynajmniej da poszarzajmy
                  do standardów europejskich. Zobaczycie że za kilka lat budując jak dotychczas
                  nie będzie można praktycznie poruszać się po mieście samochodem. Mam tu na
                  myśli wylot z miasta na Wleń, obok koszar, na Legnicę za Carrefurem, przejazd z
                  Cieplic do Sobieszowa, wylot na Kapacz, nie mówiąc nic o b.wąskiej drodze na
                  Staniszów.

Dlatego niech Pan nie broni w czambuł tego skostniałego systemu i tych ludzi.
                  Ja nie pisze aby ich zwalniać ale trzeba im po prostu przestawić zapłon. A jak
                  się nie podporządkują to po prostu zaszkodzą nowej radzie i prezydentowi oraz
                  nam mieszkańcom Jeleniej Góry.
                • Gość: Pablo Re: Wrocławska IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.12.06, 16:20
                  Panie Kazimierzu!!
                  2 chodniki po 3m każdy = 6m - nieprawdaż????
                  Faktycznie może te 3m jest przesadzone ale zdaje się po 2,6m mają ???
          • Gość: Przemek Re: Remont drogi na Noskowskiego IP: *.dolfamex.com.pl 05.12.06, 14:32
            do pierwszego Pana: co Pana tak sfrustrowało?? ja się bardzo ciesze droga w
            końcu jest równa i dobrej jakości jeśli Pan zapoznałby się z możliwościami
            urbanistycznymi to zrozumiałby Pan zapewno że nie ma możliwości
            wybudować "inaczej" drogę pozdrawiam i więcej uśmiechu życze
            • Gość: Seti Re: Remont drogi na Noskowskiego IP: 193.158.111.* 06.12.06, 12:08
              BeZeDuRa... jak to mowi kabaret ANI MRU MRU.
              Remont robi sie raz na kilka lat i teraz nie ma juz szans na poprawe tego knota.
              Oczywiscie, ze daloby sie lepiej zagospodarowac teren dla samochodow przy ulicy
              Noskowskiego.
              Dam przyklady. Bloki Noskowskiego 12 i 11. Mozna bylo zrobic stanowiska
              parkingowe po obu stronach jezdni. A tak samochody staja na chodniku (a ponoc
              chodnik jest dla pieszych) i tym samym utrudniaja wyjazd tym, ktorzy stoja na
              wyznaczonych miejscach.
              Po drugie przed blokiem 9 jest wielka laka. Zupelnie nieuzywana. Mozna bylo tam
              polozyc betonowe plyty (azurowane) i zrobic porzadny parking na kilkadziesiat
              aut (zreszta po przeciwnej stronie tez byloby to mozliwe). Azurowany beton ma
              to do siebie, ze nadal rosnie tam trawa i nie trzeba jej kosic. Samochody
              mialyby swoje miejsce parkingowe i odciazylyby chodniki pod klatkami.
              Dalszym pozytywem takiego rozwiazania jest odsuniecie aut od bezposredniej
              bliskosci z domami. Zmniejszyloby to halas i smrod samochodow. A jak ktos nie
              wie co to halas to porponuje zamieszkac na parterze jak zima ktos o 5.30 rano
              odpala samochod z straym typem diesla i 20 min. skrobie szyby.

Ja uwazam, ze skoro robi sie juz remont to trzeba to robic z glowa. Trzeba to
              zrobic dobrze, madrze i stosownie do otaczajacych realiow.

Zgadzam sie tez z uwagami dotyczacymi innych ulic. To sa buble jakich malo.
              Wkurza mnie to, ze tak naprawde nikt nie bierze za to odpowiedzialnosci.
              Moze gdybysmy znali tych decydentow z imienia i nazwiska mielibysmy szanse
              podziekowac im za ich bezmyslnosc w kolejnych wyborach. Ale oni cieplo kryja
              sie w swoich administracyjnych pokoikach UM. I sa anonimowi!!!

Mieszkam tu i zamierzam tu pozostac (choc topnieje moja chec). Zamiast sie
              rozwijac, korzystac z kasy UE to my jakby umacniamy tymi remontami swoj
              prowincjonalizm.
              Nie mamy (jako miasto) zadych silnych osobowosci, zadnej reprezentacji
              politycznej, ktora dbalaby o rozwoj i interesy miasta.

Ale pracownicy UM (politycy i pracownicy administracyjni) sa jak grabie. Bo czy
              ktos widzial grabie, ktore grabia od siebie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka