Gość: mjs IP: 217.97.163.* 20.11.01, 16:09 Czy ktos wie, co znaczy po polsku napis na ratuszu od strony polnocnej? (nie chodzi o ten poludniowy o Boleslawie Krzywoustym?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SoSoS Re: Napis na ratuszu IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.11.01, 20:01 Szczerze powiedziawszy nigdy nie zwrocilem na ten napis uwagi. Ten o Boleslawie Krzywoustym chyba kazdy widzial. Kto nas oswieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjs Re: Napis na ratuszu IP: 217.97.163.* 21.11.01, 16:20 Gość portalu: SoSoS napisał(a): > Szczerze powiedziawszy nigdy nie zwrocilem na ten napis uwagi. > Ten o Boleslawie Krzywoustym chyba kazdy widzial. > Kto nas oswieci? Niestety moja znajomosc laciny nie jest zbyt wielka (=zadna), ale mniemam, ze chodzi o to, ze ratusz (?) sie zawalil, spalil (?) - pierwsza linia konczy sie slowem "collapsa", a potem go odbudowano - drugi wiersz sie konczy "restituta". Niestety sa to tylko moje domysly... Odpowiedz Link Zgłoś
maurycy Re: Napis na ratuszu 07.12.01, 15:55 Co tam jest napisane? Nie chce mi sie iść na miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SoSoS Re: Napis na ratuszu IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.12.01, 19:29 maurycy napisał(a): > Co tam jest napisane? Nie chce mi sie iść na miasto. A lacine znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: Napis na ratuszu IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 01:13 Śp. prof Dyduch dał mi 5 z łaciny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Napis na ratuszu IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 07.12.01, 23:52 A jak już minie czas leniuchowania i będziesz koło ratusza to zerkniesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maurycy Re: Napis na ratuszu IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 01:14 Cross my heart - zerknę. Odpowiedz Link Zgłoś
bondido Re: Napis na ratuszu 08.12.01, 15:48 > Co tam jest napisane? RENATA DIE ANTE OCTO ANNOS TVRRI SVIBITO COLLAPSA CVRIA DECORI AC VSVIO SVO NVNC RESTITVTA (znaczek 'V' przypuszczalne jest tym samym co 'U', ale moze nie za kazdym razem, wiec przepisalem dokladnie tak, jak jest na Ratuszu) Odpowiedz Link Zgłoś
maurycy Re: Napis na ratuszu 08.12.01, 18:57 bondido napisał(a): Ponownie po dniu kiedy przed ośmiu laty wieża się nagle zawaliła ratusz został w swoim pięknie odnowiony. > > Co tam jest napisane? > > RENATA DIE ANTE OCTO ANNOS TVRRI SVIBITO COLLAPSA CVRIA DECORI AC VSVIO SVO NVN > C > RESTITVTA > > (znaczek 'V' przypuszczalne jest tym samym co 'U', ale moze nie za kazdym razem > , > wiec przepisalem dokladnie tak, jak jest na Ratuszu) > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Napis na ratuszu IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 09.12.01, 01:40 Dzięki wspólnym wysiłkom jeszcze jedna zagadka rozwiazana. Chociaż z drugiej strony Maurycy straciłeś spacer a Jelenia zimą jest bardzo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SoSoS Re: Napis na ratuszu IP: *.jgora.dialog.net.pl 09.12.01, 12:43 Gość portalu: kama napisał(a): > Dzięki wspólnym wysiłkom jeszcze jedna zagadka rozwiazana. Chociaż z drugiej > strony Maurycy straciłeś spacer a Jelenia zimą jest bardzo ładna. Z tej zimy to tylko mrozek jest, bo sniegu nie uswiadczysz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjs Re: Napis na ratuszu IP: 217.97.163.* 11.12.01, 08:59 Dzieki za przetlumaczenie, Mam jeszcze jedno pytanie, co oznacza slowo RENATA (obiecalem pewnej Renacie, ze jej powiem...) pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjs Re: Napis na ratuszu IP: 217.97.163.* 14.12.01, 09:11 Dziekuje bardzo. Jestem dozgonnie wdzieczny, od pewnego czasu temat ten mnie troche meczyl, a nie mialem kogo sie spytac... pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjs Re: Napis na ratuszu IP: *.wcss.wroc.pl 08.01.02, 13:56 Tak w ogole, to wiecie o tym, ze jeleniogorski ratusz byl polaczony przejsciem podziemnym z domem publicznym, ktory to znajdowal sie przy obecnym Podwalu (tam, gdzie w PRL byl "BOMIS" - tuz przy Kamiennych Schodkach do ulicy Kopernika)? A ponoc najlepszy przedwojenny przybytek rozkoszy miescil sie w obecnym MDK... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SoSoS Re: Napis na ratuszu IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.01.02, 15:27 Gość portalu: mjs napisał(a): > Tak w ogole, to wiecie o tym, ze jeleniogorski ratusz > byl polaczony przejsciem podziemnym z domem publicznym, > ktory > to znajdowal sie przy obecnym Podwalu (tam, gdzie w PRL > byl "BOMIS" - tuz przy Kamiennych Schodkach do ulicy > Kopernika)? Czyzby rajcy miejscy potajemnie udawali sie na erotyczne uciechy? :-)) > A ponoc najlepszy przedwojenny przybytek rozkoszy > miescil sie w obecnym MDK... Kultura przede wszystkim :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjs Re: Napis na ratuszu IP: *.wcss.wroc.pl 08.01.02, 15:32 Gość portalu: SoSoS napisał(a): > Czyzby rajcy miejscy potajemnie udawali sie na erotyczne uciechy? :-)) > Moze i potajemnie, ale jak wygodnie, ani deszcz, ani snieg ich nie odstraszal... :-) > > A ponoc najlepszy przedwojenny przybytek rozkoszy > > miescil sie w obecnym MDK... > > Kultura przede wszystkim :-)) :-) Odpowiedz Link Zgłoś