Dodaj do ulubionych

Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kierunki

29.03.07, 09:06
Gorąco zachęcam do zapoznania sie z ofertą Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej
w Nysie. Szkoła działa od 2001 roku i kształci ponad 5 tys. studentów na
kilkunastu kierunkach zarówno dziennych jak i zaocznych. Studenci uczelni mają
możliwość studiowania za granicą, w ramach międzynarodowej współpracy i
stypendiów. Jeżeli chcesz zdobyć dobry zawód, zacznij u nas studia na
kierunkach, które to gwarantują. W tym roku rekrutacja obejmie m.in.

historię,
filologię angielską,
filologię germańską,
filologię czeską,
filologię rosyjską,
finanse i rachunkowość,
dietetykę,
kosmetologię,
pielęgniarstwo,
ratownictwo medyczne,
zdrowie publiczne,
architekturę i urbanistykę,
zarządzanie i inzynierię produkcji,
informatykę.

Szczegóły pod adresem
www.pwsz.nysa.pl/index.php
Obserwuj wątek
    • Gość: poiu Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.03.07, 21:30
      A ja myślałem, że w typie"Państwowe WSZ" nasze KK jest nie do przeskoczenia. Byłem w błędzie, przyznaje z pokorą.
      Ale przeanalizujmy.
      Historia i filologie (i to jakie!) - to uniwerek.
      Finanse i rachunkowość - to akademia ekonomiczna.
      Dietetyka - to akademia rolnicza lub medyczna.
      Kosmetologia - nawet nie mam pojęcia ale nie sądzę, aby jakakolwiek poważna uczelnia otwierała taki kierunek. Chyba że zaoczny za grubą kasę po to aby absolwent miał papier.
      Pilęgniarstwo - to akademia medyczna.
      Ratownictwo medyczne - akademia medyczna lub awf.
      Zdrowie publiczne - jakiś oboczny kierunek na akademii medycznej.
      Architektura i urbanistyka - bezdyskusyjnie elitarny wydział na politechnice.
      Zarządzanie i inzyniera produkcji - politechnika ale może też być akademia ekonomiczna.
      Informatyka - polibuda.
      Dla tych kierunków we Wrocku powstało kilka potężnych uczelni z setkami profesorów, tysiącami adiunktów i asystentów. Plus biblioteki, pracownie, laboratoria a nawet prosektoria.
      Wygląda na to, że te wszystkie 'profesory', to banda skretyniałych matołów i megalomanów. Bo jak ich nazwać, skoro w takiej Nysie, liczącej sobie coś k. 47 tys mieszkańców można było znaleźć tylu tuzów nauki, że otworzono połowę kierunków kilkanaście razy większego Wrocławia.?
      Aż nie mogę uwierzyć, że nie ma tam odpowiednika ASP i akademii muzycznej. Ale przy takiej dynamice rozwoju, myślę, że z nowym rokiem akadamickim moje zdziwienie nie będzie aktualne.
      • niektos Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier 01.04.07, 14:12
        Wiesz, nie ma się co dziwić, że uczelnia się rozwinęła. Widocznie było
        zapotrzebowanie. Jak widać - baza lokalowa jest dość pokaźna :
        www.pwsz.nysa.pl/u_baza.html
        Można pozazdrościć, że ktoś potrafił w tak krótkim czasie tyle osiągnąć.
        Jak przejrzałam nazwiska praujących tam osób, to niektórych znam ze studiów na
        P.Wrocławskiej. Jak się popatrzy na pozostałych, to w większości są z
        P.Opolskiej, U.Wrocławskiego, ŚAMedycznej. Wygląda na to, że uczelnia powstała
        m.in. z myślą o tym, by dać dodatkową pracę profesorom z renomowanych uczelni.
        Tak więc może to być ciekawa alternatywa dla wszystkich tych, którym z jakiś
        powodów nie dane jest studiować w dużych ośrodkach akademickich.
    • Gość: Krzysiek Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.03.07, 21:35
      poiu,daruj sobie...po co ta krytyka
      • Gość: poiu Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.04.07, 10:14
        Hm... Czy to jest krytyka ?
        W moim założeniu miało być kpiarstwo. I chyba tak to napisałem. Jeśli ktoś czyta to inaczej, to ja faktycznie sobie 'daruję':-(
        Ale wpis Krzyśka to jakiś znak czasów, bo dzisiaj każdą opinię, która nie wychwala głośno i bez zastrzeżeń autora nawet najbardziej niedorzecznego pomysłu, uważa się za krytykę i osobisty atak.
        A właściwie to należy napisać: krytykanctwo (wzgl. malkontenctwo), bo krytyka oznacza jednak coś bardziej kontsruktywnego.
        • Gość: nina PWSZ IP: 81.210.76.* 01.04.07, 13:59
          Jak dla mnie szkoły tego typu są potrzebne - wielu maturzystów nie stać na
          kształcenie się we Wrocławiu. Dlaczego więc mają zostać pozbawieni szansy
          podjęcia studiów ? Nie wiem kto kieruje szkołą w Nysie, ale chyba jest to osoba
          która wie co robi - kierunki są wszechstronne, bo przecież młodzież w okolicy
          też zapewne chce mieć możliwość dużego wyboru. Postudiują 3 lata w PWSZ, a
          później jeśli znajdą pracę, z pewnością będą mogli sobie pozwolić na
          kontynuowanie studiów w innym mieście.

A co do kosmetologii to się kolego nie znasz. Obok dietetyki to obecnie jeden z
          popularniejszych kierunków w Śląskiej Akademii Medycznej. Poza tą uczelnią mało
          która państwowa uczelnia kształci w tymże kierunku.
          • Gość: poiu Re: PWSZ IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.04.07, 16:31
            Miało być z jajem (prawie Wielkanocnym ) a robi sie poważnie. Trudno:-(

To do niny:
            Takie same argumenty słyszałem, jak tworzono nasze KK. I zdziwiłabyś się, kto to mówił. W każdym bądź razie jego dzieci się na KK nie kształcą.
            A ile było o KK choćby na tym forum.
            Parę tygodni temu jeszcze były tematy o 'szkole' z Legnicy, otwieranej w Sobieszowie. Komu to służy, wiadomo od dawna. Najmniej są te 'uczelnie' potrzebne młodzieży.
            A tworzenie komuś miraży wykształcenia powinno być zwyczajnie tępione.

Zachęcony jednak Twoim wpisem o tej nieszczęsnej kosmetologii (nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje) , zajrzałem sobie do wujka Google'a. Z liczących się uczelni są to AM poznań, UMK Toruń i UM w Łodzi. Ale nie ma tam Katowic (! ) zatem albo błąd, albo masz nieścisłe informacje.
            Są to kierunki na farmacji. A więc wydziałach o potężnych zapleczach laboratoryjnych i intelektualnych (profesury). Pozostałe 11 placówek, które kształcą w tym kierunku (uwaga: nie sprawdzałem programów a pewnie tam tkwi diabeł), to m.in, Nysa ale tez tak egzotyczna w tym kontekscie szkoła jak Wyższa Szkoła Pedagogiki i Administracji w Poznaniu. To już kuriozum lepsze od Nysy :-).

Widać, że ktoś obserwuje modne zawody i DAJE PAPIERY papiery wg zapotrzebowania KUPUJĄCEGO.
            Jeśli będzie zapotrzebowanie na kosmonautów, to od przyszłego roku akademickiego połowa tych 'szkół' będzie kształcić kosmonautów. Jaki problem...?
            Jest popyt, to jest podaż. I tyle.
            I niech mi nikt nie pieprzy, że tam się STUDIUJE i ZDOBYWA WYKSZTAŁCENIE, bo mam problemy z przepukliną i grozi mi to zejściem z tego wesołego świata :-)

A dietetyka ? Kiedyś była to technologia żywienia, żywienie zbiorowe i jakies jeszcze kierunki. Teraz ktoś wymyślił dietetykę (jako kierunek kształcenia)to niech tak bedzie. Zabawne jest jednak, że jakieś lobby załatwiło ten zawód jako warunek pracy np. w szpitalu. Osoby wykształcone wg poprzednich programów mają być wyautowane. Sama oceń, czy to jest w porządku. A z pewnością absolwent(-ka) wrocławskiego technikum żywienia jest lepiej wykształcona od niejednego licencjata z dietetyki (tradycja, baza i nauczyciele).

A co do kształcenia w dwóch ratach i 'uzupełniania' później 'wykształcenia' (czyli znowu: dokupowanie papierów), to może już lepiej spróbuj w jednej racie zajść w ciążę a po roku - w drugiej racie- urodzić.

Wybacz moje złośliwości, ale wynikają one z głębokiego poirytowania.
            • Gość: nina Re: PWSZ IP: 81.210.76.* 01.04.07, 19:19
              Co do kosmetologii w Śląskiej Akademii Medycznej - to nie było wyssane z palca,
              bo akurat o tym kierunku wiem dość sporo - dowód jego istnienia na tejże uczelni
              poniżej:
              www.slam.katowice.pl/page.php?168#prof
              Nie twierdzę, że uczelnia jest tylko dla młodzieży. Ewidentnie na przykładzie
              wielu szkół widać, że są one stworzone po to, by kadra naukowa z innych uczelni
              mogła sobie dorobić. Ale w końcu co nie jest zabronione ... jest dozwolone;
              zatem skoro jest przepis pozwalający tworzyć takie szkoły, to ktoś - z mniejszym
              lub większym zaangażowaniem w sprawy młodzieży - je tworzy.
              Patrząc na dzisiejszych maturzystów - wielu z nich o studiach na uczelniach
              takich jak Politechnika czy Uniwersytet Wrocławski może pomarzyć i to nie tylko
              ze względów finansowych. Większość z nich z ocenami na świadectwie o średniej
              nie przekraczającej 3.0, nie nadaje się na "pożądne" studia, zaczynają więc
              swoją edukację w szkole, która stwarza im szansę. A to czy ją wykorzystają
              zależy tylko od nich. I powiem jedno, z doświadczenia wiem, że sporo absolwentów
              m.in. nyskiej i legnickiej PWSZ studiuje z powodzenim na studiach magisterskich
              we Wrocławiu, a kilka lat temu nie dostali się na wybrane przez siebie
              kierunki.I choćby dla nich na pewno czas w takiej uczelni nie był straconym czasem.

Ps.
              A propos kierunków i ich nazewnictwa oraz programów - wszelkie standardy wytycza
              Rada Główna Szkolnictwa Wyższego
              www.rgsw.edu.pl/?q=node/785
              więc uczelnie muszą się ich trzymać, jeżeli chcą uzyskać pozytywną ocenę podczas
              wizyty PKA.

Ps.2.
              KK nie znam i nie oceniam.
        • zafascynowany Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier 05.04.07, 18:08
          Gość portalu: poiu napisał(a):

> Hm... Czy to jest krytyka ?
          > W moim założeniu miało być kpiarstwo. I chyba tak to napisałem. Jeśli ktoś czyt
          > a to inaczej, to ja faktycznie sobie 'daruję':-(
          > Ale wpis Krzyśka to jakiś znak czasów, bo dzisiaj każdą opinię, która nie wychw
          > ala głośno i bez zastrzeżeń autora nawet najbardziej niedorzecznego pomysłu, uw
          > aża się za krytykę i osobisty atak.
          > A właściwie to należy napisać: krytykanctwo (wzgl. malkontenctwo), bo krytyka o
          > znacza jednak coś bardziej kontsruktywnego.

www.gazetawyborcza.pl/1,75515,4033246.html
          chyba jest tu duzo racji!
          • Gość: starszy_nauczyciel Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier IP: *.promax.media.pl 06.04.07, 12:37
            Zgadzam się, uczelni jak grzybów po deszczu, kadra (z racji niskich zarobków)
            pracuje na kilku uczelniach i nie ma czasu zajmować się dokładnie magistrantami.
            Ale nie tylko w tym tkwi problem - w dużej mierze sami studenci pracują na taką
            opinię - wielu z nich zleca pisanie pracy innym osobom, bo sami nie są w stanie
            albo im się nie chce.
            • Gość: poiu Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.04.07, 21:45
              Chyba doszło do pewnego etapu, który można różnie nazwać. Jakby jednak nie nazwać, to będzie to dosadne określenie.
              Pisanie prac staje sie pomału przeżytkiem. Logika czasu (i postępu)jest nieubłagana. Kiedys pisanie pracy to był cały powazny proces. Przede wszystkim nie było komputerów z edytorami tekstów. Wszystko trzeba było na piechotkę i dokładnie, bo maszynistka nie myślała a jedynie przepisywała kropka w kropkę.
              Dzisiaj edytor podpowiada błędy a pomimo tego aż roi się od orto. O gramatyce i paru drobiazgach, to nawet szkoda mówić. Niedawno miałem scysję z jednym doktorantem, którego poziom polskiego była na etapie zawodówki bez mała. Jakim cudem napisał maturę (magisterkę pewnie mu ktos pisał), jest dla mnie zagadką.
              Pewnie się tego nie da odwrócić....
              Coś ginie...

Pozdrawiam świątecznie.

• niektos dodatkowo - język biznesu 30.04.07, 10:59
      Dodam, że oprócz wymienionych kierunków w tym roku szkoła rozpoczyna nabór na
      kierunek język biznesu
      szczegóły:
      www.pwsz.nysa.pl/rekrutacja/rekrutacja.php?k=2&id_p=74
    • niektos kierunek : jezyk biznesu 30.04.07, 11:00
      Dodam, że oprócz wymienionych kierunków w tym roku szkoła rozpoczyna nabór na
      kierunek język biznesu
      szczegóły:
      www.pwsz.nysa.pl/rekrutacja/rekrutacja.php?k=2&id_p=74
    • Gość: ZAINTERESOWANA Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.04.07, 12:55
      Uprzejmie proszę o informację czy kierunki zaoczne też są bezpłatne,
      poinieważnie moge nigdzuie na stronie znaleźć żadnej informacji na temat opłat
      semestralnych.
      • Gość: profesorek Re: Studiuj w PWSZ w Nysie - nowe (za darmo) kier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 13:33
        od kiedy zaoczne sa za darmo???!!!!!! kobieto!
        • Gość: student oplaty za st.zaoczne IP: 81.210.76.* 04.05.07, 22:02
          www.pwsz.nysa.pl/aktualnosci.php?id_p=3

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka