Dodaj do ulubionych

zycie codzienne we Lwowie

IP: 89.43.180.* 20.11.10, 22:24
hej, mam pytanie o zycie codzienne we lwowie - dostep do anglojezycznych szkol i przedszkoli,kursow jezykowych, bezpieczenstwo, zycie kulturalne, ceny, aktywnosc Polonii. Jesli jest tu ktos, kto mieszka we Lwowie i ma chwile czasu dla mnie, prosze o kontakt,
pzdr
commbi@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: maciej Re: zycie codzienne we Lwowie IP: *.promax.media.pl 21.11.10, 20:07
      podbijam pod temta:) również mnie to interesuje wyjeżdżam w czerwcu do Lwowa. Chce wiedzieć jakie są ceny mieszkań, jak z pracą, jakie ceny życia, jak z lekarzem i szkołami. Znam ang i niem oraz uczę się intensywnie rosyjskiego dojde przed wyjazdem do poziomu maturalnego. Czy to prawda, że we Lwowie bez ukraińskiego ani rusz?
      • Gość: 600 Re: zycie codzienne we Lwowie IP: 82.177.83.* 22.11.10, 05:30
        ja nie mieszkam, ale ostatnio jestem tak czesto ze czuje sie jak u siebie:

- ceny są kosmiczne w centrum - i nalezy mieć stalowe nerwy - m.in. targowac do 25% ceny poczatkowej
        - kupno mieszkania to 30-60tyśEuro - czyli jak w Polsce.
        - w sklepach ceny polskie i nie zdziw sie jak zaczniesz po weekendach przywozić zapasy z Polski, piwo w knajpie 10-15pln, ubrania drogie, elektronika też.
        -telefonia tania jak w PL.

-angielski nie działa praktycznie, rosyjski - średnio postrzegany, chociaż słychać na ulicach.
        poza centrum tylko ukraiński, mam kilku anglojęzycznych znajomych którzy podobno są lokalnie dobrzy z angielskiego - i powiem Ci - tragedia - przez telefon nie dają rady, w Polsce do prostego FCE by nie podeszli, na pewno nie zdali.

praca?? spróbuj w LOT, PKO, ... Reserved? ;D - jakieś inne polskie we Lwowie
        stawki moich znajomych:
        - karaoke pub - supervisor, nocna zmiana, znany klub - 1500hr (550pln) 10h/doba
        - UkrBanka - tłumacz 3 języki, cośtam-manager, ... - $200 około miesiecznie
        - IT - team leader/manager, senior soft. eng. - $800-$1000 (zagraniczna korp. 12h/day - kierownik) stawki BRUTTO oczywista

pozatym realia Ukraińskie - tam wcale nie jest lepiej niż było 10 lat temu.
        • Gość: maciej Re: zycie codzienne we Lwowie IP: *.promax.media.pl 22.11.10, 16:21
          słyszałem piąte przez dziesiąte:) o tym, że na Ukrainie i Rosji mało kto zna ang lub niem, a jak zna to poziom jest straszny:) myślałem, że to takie stereotypy. To może mi ktoś powiedzieć o co chodzi z tym rosyjskim? skąd się wzięła nagle taka niechęć mimo, że go rozumieją. A polski słychać Lwów to polskie miasto.
          • Gość: Turysta Re: zycie codzienne we Lwowie IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.11.10, 10:57
            poszukaj w necie o głodzie za Stalina i ich postrzeganiu okupacji najpierw naszej potem ruskich. Zachodnia Ukraina jest bastionem polityków chetnych do NATO dlatego wszystko co ruskie nie jest mile widziane. Natomiast ja wielokrotnie bywając we Lwowie korzystam z naszego języka i nie jest to żaden problem- ludzie bardzo mile reagują>
            • kruz7 Re: zycie codzienne we Lwowie 25.11.10, 21:44
              Do zeszłego roku jeździłem tam (spotykałem się tam z dziewczyną) i powiem, że po polsku bardzo ciężko było porozumieć się. Po rosyjsku rozumiało lub chciało rozmawiać w tym języku też mało ludzi. Głównie to mówili tam po ukraińsku.
    • Gość: ----majka Re: zycie codzienne we Lwowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 18:30
      Trochę spedziłam tam ostatnio czasu i nie wiem co z tym krajem sie dzieję ,kupel zarabia pracując w farmacji w jakimś tam składzie co wydają leki 800 hrywien,2 znajomy weterynarz też jakieś 150 dolców,musiał zrezygnować bo nie dawał rady a byłam w knajpie wprawdzie koło rynku i zapłaciłam za 2 obiady 250hrywien [[/b][/b][/b] plus 2 piwa w tym ,sklepy spoko ale na zakupy nie radzę sie wybierać.MIT TANIEJ UKRAINY DAWNO PRYSŁ , dobrze kukaj na ceny dobrze,ze hrywna sie jako tako trzyma
    • vasylkova Re: zycie codzienne we Lwowie 30.11.10, 18:32
      Co do szkol i przedszkoli nie powiem Ci, choc wiem, ze jest szkola z wykladowym angielskim, ale czy trudno tam sie dostac, nie wiem. Moje dzieci chodza do polskiej szkoly, poziom jest sredni, ale przynajmniej jezyka nie zapomna.
      Kursy oczywiscie sa, jak w PL. Np. greenforest angielski miesiac ok. 200 hr, z tego co pamietam, prywatnie od 50 hr/h.

Bezpieczenstwo jest moim zdaniem na wiekszym poziomie, przynajmniej w centrum i lepszych dzielnicach, bo na osiedlach zdarzaja sie rozboje, typu wyrywaja torebki, ale i tak duzo bezpieczniej niz w przecietnym polskim miescie - takie sa moje odczucia.
      Na zycie kulturalne raczej nie bedziesz narzekac, bo jest duzo i w miare tanio (np. kino od 20-25 hr).
      Ceny sa prawie jak w PL, z zywnosci niektore rzeczy nawet drozsze (mieso), ciuchy ja praktycznie wszystkie kupuje w PL, bo tu albo drogie, albo chinszczyzna (np. reserved z metkami polskimi i cena +50-100%!!!).
      Polakow jest sporo, nie wiem, o jaka aktywnosci Ci chodzi, ale chyba kazdy znajdzie cos dla siebie.

Jesli masz ochote pogadac, to mozesz mnie lapac na skype: lwow.info (czat), albo poczytaj sobie: tego bloga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka