Dodaj do ulubionych

Delfinarium na Ukrainie

04.01.12, 10:10
Na wstępie ,wszytkim tu bywającym wszystkiego najlepszego na Nowy Rok . A teraz nasz problem . Chcielibyśmy w wakacje z naszą 10 letnią wnusia pojechac do delfinarium na Ukrainie . Czy mógłby mam ktoś podać jakies namiary do porządnego osrodka .Podstawa to wygoda ,czystość i Higiena . Nie ukrywamy ,ze ważne będą dla nas opinie Panów "no-nick" i "waldemar nocoń" i innych.
Obserwuj wątek
    • Gość: waldemar nocoń Re: Delfinarium na Ukrainie IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.12, 21:57
      tu jest :
      link do strony delfinarium
      do usług:)
      jeśli coś to proszę napisać na mail
      waldenoc1@gazeta.pl
      niestety nie mogę więcej napisać bo mnie wywalą za kryptoreklamę :)
      • jesien884 Re: Delfinarium na Ukrainie 05.01.12, 09:55
        Super! Bardzo Panu dziękujemy ,juz wchodzimy na ta strone .
        • no_nick Re: Delfinarium na Ukrainie 06.01.12, 14:14
          Najlepsze zyczenia dla wszystkich forumowiczow na Nowy Rok , pozdrowienia Waldemar :). Bardzo mi bedzie milo pomoc Panstwu - tu jest link do kijowskiego delfinarium www.nemokiev.com/ - przyznam, ze nie bylem tam ale opinie slyszalem raczej pozytywne. Od niedzieli jestem z powrotem w Kijowie - w razie pytan - jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam :)
          • jesien884 Re: Delfinarium na Ukrainie 07.01.12, 09:24
            Bardzo dziękuje za dotychczasowe świetne informacje i mam jeszcze jedno, na razie :) pytanie.
            Otóż zastanawiamy sie, jak tam dojechać , samochód ,samolot , pociąg , a może dokądś tam samochodem, a dalej czymś tam . Pozdrawiam.
            • no_nick Re: Delfinarium na Ukrainie 07.01.12, 12:02
              Nie wiem skad w Polsce bedzie Panstwu wygodniej podrozowac - ale w oparciu o wlasne doswiadczenia ( i porownanie cen) niezmiennie polecam polaczenie Katowice-Kijow liniami Wizzair. W sprawie noclegow w Kijowie itp szczegolow organizacyjnych - jestem do dyspozycji :). Pozdrawiam.
              • jesien884 Re: Delfinarium na Ukrainie 07.01.12, 16:54
                Powiem tak , mieszkamy w Polsce południowo- wschodniej w miescie ok. 65 tys. mieszkańców i nie bardzo usmiecha mam się spędzanie wakacji w mieście . Bardzo interesuje nas delfinarium tak, zeby wnusia miała niesamowite wrażena popływania z delfinami na pewno bedzie to codziennie, a resztę czasu chcielibyśmy na świeżym powietrzu, nie w mieście.Dlatego bardziej interesowałaby nas Odessa. Czasami może wyjść tak , że babcia z wnusią same pojadą ,jak dziadek nie dostanie urlopu ,ale damy rade :). Pozdrawiam.
                • no_nick Re: Delfinarium na Ukrainie 08.01.12, 10:31
                  O to, gdzie Panstwo mieszkacie pytalem wylacznie w kontekscie wygody podrozowania - to jest dojazdu na lotnisko do Katowic. Nie wiem, czy ukrainskie delfinaria daja mozliwosc plywania z delfinami - informacja o tym powinna byc na stronach. O ile zrozumialem Waldemar przesylal link do delfinarium w Odessie , ja - w Kijowie. Tak czy inaczej to miasta i to calkiem spore. W sprawie dojazdu na Ukraine - pozostane przy rekomendacji: Wizzair do Kijowa (nowy termina na lotnisku Zuliany rosnie w oczach - wlasnie nie dalej jak godzine temu widzialem go ladujac - wiec odprawa w wakacje powinna sie obyc w normalnych warunkach) a dalej pewnie pociag.
                  • buanitka Re: Delfinarium na Ukrainie 08.01.12, 11:57
                    Niewątpliwie największe "skupisko" delfinariów na Ukrainie jest na Krymie - aż 7!
                    Pozwolę sobie podzielić się informacją, gdyż co roku nasza córka korzysta z pływania z delfinami (w celach rekreacyjnych). Warto tu wspomnieć, że nie jest to tania przyjemność. Latem 2011 płaciliśmy 400 hrywien za 5 minut pływania. Około ~~50 dolarów. Także wątpie by w innych delfinariach ceny były dużo niższe (to a propos codziennego pływania). W poprzednich latach (w różnych delfinariach) koszt był nieznacznie mniejszy. Jednakże wrażenia niesamowite!!!
                    Do delfinarium (jak pisze autor wątku) nie da się pojechać dosłownie. Jedzie się do miejscowości w której ono jest. Do delfinarium można pójść na przedstawienie. Np w sierpniu 2011 "Aquatoria" (ok. Jałty) cena 80 hrywien/osoba (~10 dolarów) (bez zniżek). Pływanie ustala się tuż po przedsawieniu lub w dziale marketingu na ustaloną godzinę. Przyjemniejsze pływanie (z 5 delfinami naraz) było w delfinarium przy hotelu Jałta w Jałcie, ale od sierpnia delfinarium zamknięto. Istnieje też coś takiego jak delfinoterapia - dla dzieci chorych. Tu już obowiązują zupełnie inne cenniki (nie małe) i inne warunki +osobisty lekarz, trener itp...
                    Przejdę do konkretów :)

Delfinaria na Krymie:

Aquatoria (teatr morskich zwierząt) ok.Jałty
                    www.aquatoria.crimea.ua/?m=31

Sanatorium "Krym" Partenit:
                    Адреc: г. Алyштa, пгт. Пaртенит (Центр кyрoртoлoгии и реaбилитaции ВС Укрaины "Крым")
                    Телефoн: (06560) 4-62-76, 4-62-68
                    e-mail: therapy@bios.iuf.net

Eupatoria:
                    www.dolphinevpatoria.net/
                    Koktebel:
                    Адреc: г. Феoдocия, пгт. Кoктебель, yл. Мoрcкaя, 77 (нaбережнaя)
                    Телефoн: +38 (050) 298-47-40
                    koktebel-delfin.com/

Sewastopol (Art-Buchta):
                    www.delfinariy.com/

Sewastopol (Kazaczja Buchta):
                    www.oceanarium.org.ua/

[Karadagskij Delfinarij] ok. Kurortnoje:
                    tursiops-truncatus.narod.ru/fan.html

A to córka z delfinkiem :p
                    Zdjęcie

pozdrawiam
                    • no_nick Re: Delfinarium na Ukrainie 08.01.12, 16:27
                      To prawdziwa encyklopedia ukrainskiego delfinaryzmu :). Szczere uznanie buanitko :). Musze ukryc ten watek przed moimi dziecmi - inaczej czeka mnie wyprawa na Krym :).
                      • buanitka Re: Delfinarium na Ukrainie 08.01.12, 16:35
                        :D :D :D :D :D
                        • buanitka Re: Delfinarium na Ukrainie 08.01.12, 17:44
                          jeszcze dodam, że żadne delinarium nie zastąpi widoku stadka skaczączych delfinów obserwowanych tuż z plaży (okolice Jałty) Zdjęcie1

Zdjęcie2

albo płynącego za statkiem oczywiście w prawdziwym ;) Czarnym Morzu :)
                          • jesien884 Re: Delfinarium na Ukrainie 08.01.12, 19:06
                            Bardzo Państwu dziękuje za rozświetlenie umysłu i pomoc sprecyzowania naszych pragnień. Mamy co raz większą ochotę tam pojechać, teraz jednak stawiamy na Jałtę . Tak ,liczyliśmy na to ,ze tanie to nie będzie, jednak 400 hrywien, to nie bedzie codziennosc.W dalszym ciągu bedziemy zainteresowani nowymi wiadomościami, prosimy o jeszcze . Serdeczne pozdrowienia.
                            • buanitka Re: Delfinarium na Ukrainie 08.01.12, 20:00
                              Domyślam się, że chcecie Państwo wyjazd zorganizować w wakacje? Jeżeli tak - to Jałtę polecam jeżeli tylko będziecie jechali samochodem/ lub bardzo lubicie transport miejski i podmiejski/ lub bardzo lubiecie chodzenie po górach w upale. W sezonie jest tłoczno, plażowanie w samej Jałcie nie należy do przyjemnych. Natomiast samochód i Jałta w sezonie - to jest dobre rozwiązanie. Jałta piękne, ale niemałe miasto. Plusy - dostęp do różnorodnych form zamieszkania za RÓŻNE pieniądze (sic! nie tylko duże w dobrych warunkach). Kolejne plusy - dobra infrastruktura, apteki, szpitale, połączenia (wszędzie 'stosunkowo' blisko), stacje, sklepy, bazary (z możliwością porównywania i negocjacji cen), rozrywki, wieczorne atrakcje, piękne widoki, jest bezpiecznie (jak się nie skacze na główkę ze skały do morza ;) ), b.dobry klimat.
                              O minusach - jak wyżej- plaże miejskie - zło!! (w sezonie) - tu samochodem 5 km za Jałtę załatwia temat. No i przemieszczanie się samochodem nie zawsze należy do przyjemności - zdarzają się korki, góry itp.. (ale bez przesady).
                              To tak krótko o Jałcie :) Jak są jakieś pytania proszę pisać. Ja już po tyyyylu pobytach w Jałcie na pewne rzeczy nie zwracam uwagi ;)
                              • jesien884 Re: Delfinarium na Ukrainie 09.01.12, 12:25
                                Bardzo Pani dziękuje za wszystkie wiadomości .Zapytam jeszcze, czym i jak dojechać do Jałty?Pozdrawiam.
                                • jesien884 Re: Delfinarium na Ukrainie 09.01.12, 13:09
                                  Właśnie przeglądałam w internecie dostępność hoteli ,to wszystkie są zarezerwowane w Jałcie. Czy Pani coś poleca?
                                  • buanitka Re: Delfinarium na Ukrainie 09.01.12, 18:21
                                    Czym dojechać do Jałty? Najlepiej samochodem - pisałam o tym wyżej. Możliwości są przeróżne -autobus, pociąg / samolot (chyba Wizzar) do Simferopola -dalej do Jałty autobusem, trolejbusem, taksówką, [marszrutką]-busem...

> Właśnie przeglądałam w internecie dostępność hoteli ,to wszystkie są zarezerwow
                                    > ane w Jałcie. Czy Pani coś poleca?

Dziwne ;) chyba strona nieaktualna. Możliwe, że nie ustalone są jeszcze ceny na sezon 2012 - stąd brak miejsc. Ukraina dopiero co obudziła się po świętach :)
                                    Tak czy inaczej nigdy nie polecam wcześniejszych rezerwacji. Na obrazku wszystko może wyglądać bajecznie, a w rzeczywistości okaże się koszmarem (bo na przykład trzeba codziennie wspinać się w górę itd). Wyboru na miejscu NIGDY nie brakuje i tuż po przyjeździe widzisz realie i widzisz za co płacisz.
                                    Ale jeżeli nadal Państwo chcecie szukać hotelu to można zerknąć tu:
                                    DOMY:
                                    www.more.ua/cottage/yalta/
                                    Hotele:
                                    www.more.ua/yalta/hotel/
                                    Minihotele:
                                    www.more.ua/yalta/minihotel/
                                    Prensjonaty/Wille iin.
                                    www.more.ua/yalta/pension/

Inne strony z ofertami:

hotel-yalta.com/

www.restin.crimea.ua/?page=1&location=%DF%EB%F2%E0&commerce=&archive=no&view=list&sort=update&fav=&uid=&type=%D1%E4%E0%EC

moreletom.ru/region/22

A tak na marginesie - to nie jest łatwo coś konkretnego doradzić nie znając Państwa wymagań :) chodzi mi o więcej konkretów i informacji z Państwa strony - bo inaczej możnaby pisać w nieskończoność - opcji jest multum! ;) (kiedy/miesiąc, ile osób, na ile czasu) jakie są Państwa możliwości - czy ma to być VIP (LUX) czy odpoczynek skromny/ekonomiczny. Gdyby chodziło o tę drugą opcję to hotele absolutnie nie są potrzebne.
                                    Pozdrawiam!
                                    • Gość: waldemar nocoń @buanitka IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.12, 19:11
                                      no to jak to z tymi reklamami jest ?
                                      co wolno...... :)
                                      • buanitka Re: @buanitka 09.01.12, 19:31
                                        wolno nie swoje ;) z czego sie nie czerpie zysku - w celach informacyjnych -ogólnych. Nie linkuję jednej "ukochanej" strony lub oferty lecz kilka(naście) jednocześnie.

GAZETA umożliwia użytkownikom bezpłatne uczestniczenie w Forum
                                        Gazeta.pl w celu wymiany informacji, komentarzy i opinii na
                                        różnorodne tematy.

Oczywiście każdy ma prawo do własnej opinii i jeżeli Twoim zdaniem mój post nie jest zgodny z regulaminem zawsze możesz zgłosić to administracji ;)
                                        Post można zgłosić wysyłając link na adres forum@agora.pl lub klikając czerwony kosz z napisem "skasujcie post". :)
                                        • Gość: waldemar nocoń Re: @buanitka IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.12, 20:58
                                          z całym szacunkiem :
                                          ale ja się nauczyłem co mogę i co nie mogę !
                                          tym bardziej Szanowna Pani jako opiekun tego forum nie powinna się tłumaczyć.
                                          nie zrozumiała Pani moich intencji ..
                                          ukłony
                                          • buanitka Re: @buanitka 10.01.12, 09:55
                                            > z całym szacunkiem :
                                            > ale ja się nauczyłem co mogę i co nie mogę !

Panie Waldemarze - ja to doskonale wiem! :) i da Pana nie mam żadnych zarzutów ani pretensji

>go forum nie powinna się tłumaczyć.

Dlaczego nie?! Chętnie się wytłumaczę właśnie z tego powodu. A i przypomnienia innym regulamunu forum nigdy za wiele ;)

pozdrawiam :)
                                            • buanitka Re: @buanitka 10.01.12, 09:57
                                              oczywiście miało być nie 'da Pana' tylko {DO Pana}
                                              • jesien884 Re: @buanitka 10.01.12, 11:09
                                                Pani i Panom składam Serdeczne Podziękowanie za dobra i fachowa pomoc. Myslę ,ze ten wątek pomoze nie tylko nam , ale i innym rozswietli pragniena w zwiedzaniu Wschodu. Z wielkim Szacunkiem jeszcze raz Dziękuje i składam Najcudowniejsze Zyczenia na Nowy Rok.Anna.
                      • Gość: dg Re: Delfinarium na Ukrainie IP: 192.162.173.* 21.08.12, 13:39
                        jak ktoś chce do delfinarium to polecam kłajpedę na litwie.Ceny dużo niższe.wstęp jakieś 15 litów dla dorosłego
            • lu_armstrong Re: Delfinarium na Ukrainie 06.01.13, 13:53
              kiedy byłem na Krymie to tam w czasie wycieczki dorośli również zabierali dzieci do delfinarium. W Morzu Czarnym delfiny pływają na wolności, widzieliśmy je w czasie rejsu statkiem. Delfinariów na Krymie jest kilka i są bardzo dobre. W Eupatorii są tylko pokazy (50-60 UAH czyli jakieś 30 zł) ale w Jałcie i innych większych miastach w delfinariach można pływać, są nawet terapie i specjalne zajęcia z tymi niezwykłymi zwierzakami.
    • axpiter Re: Delfinarium na Ukrainie 10.01.12, 12:47
      A jak wyglada sprawa delfinarium w Odessie?
      Ktoś był?
      I czy warto poswiecić czas na to miasto ( jakieś ciekawe miejsca, zabytki) ?
      Niby niedaleko Krymu ale jednak mało kto o tym pisze
      Proszę o informacje co zobaczyc i.t.d.
      • Gość: waldemar nocoń @axpiter IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 14:19
        delfinarium w Odessie to jedno z najlepszy w Europie o ile nie najlepsze.

...I czy warto poswiecić czas na to miasto ( jakieś ciekawe miejsca, zabytki) ?....

a czy warto zwiedzić Kraków, Wiedeń, Budapeszt itp?
        to miasto nie jest stare ale historii , wręcz namacalnej tu tyle że i tydzień mało.
        co do informacji co zwiedzić to najlepiej poczytać na stronach i google bo jakże odpowiedzieć na to pytanie?
        musiałbym napisać książkę.
        porady praktyczne i owszem, np Odessa nie jest niedaleko :)
        • mar_ta_90 Re: @axpiter 03.01.13, 19:27
          a ja w te wakacje byłam w Eupatorii na Krymie w Delfinarium, podobno w tym roku otwarte. całkiem fajne,na samym początku był pokaz tańca dzieci (w sumie to akurat nie było potrzebne), potem sztuczki fok, a na koniec chyba 4 delfiny, i to było niezapomniane przeżycie. Najfajniej było jak delfiny wyrzucały piłki poza delfinarium. Sam obiekt sprawiał miłe wrażenie i przynajmniej sie wydawało, że delfiny są dobrze traktowane. Wstęp ok 30 zł, tylko w sezonie trzeba kupić bilety z wyprzedzeniem-my dwa razy sie wybierałyśmy, ale w końcu było warto:)
          a słyszeliście coś o delfinach strzegących portów itd?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka