Dodaj do ulubionych

Sześciolataka na Krym

03.11.12, 09:42
Hej!!!

Planujemy w przyszłym roku wybrać się z sześcioletnią córą na wakacje na Krym...czy biuro podróży nie będzie miało zastrzeżenia do wieku dziecka???

Był ktoś może z tak małym dzieckiem na wakacjach z biurem podróży?
Obserwuj wątek
    • Gość: anna1119 Re: Sześciolataka na Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 20:30
      My byliśmy z pięciolatką sami bez biura podróży-samochodem.Krym to nie koniec świata,cudowne klimaty i dużo zwiedzania.W tym roku byliśmy po raz drugi-super,w zależności,kto czego szuka.Pozdrawiam.
      • madziai Re: Sześciolataka na Krym 04.11.12, 09:07
        Dzięki, tylko, że my nie mamy samochodu:(...lubimy podróżować pociągiem i innymi środkami transportu typu bus czy autobus. Jednak na własna rękę mam dużo obaw co do organizacji wakacji na Krymie z dzieckiem sześcioletnim...co innego jakbyśmy byli sami.
        • jarekkar_1 Re: Sześciolataka na Krym 05.11.12, 09:41
          Siedem lat temu byliśmy z 1,5 roczną córką. Jechaliśmy pociągiem ze Lwowa do Symferopola a dalej busami czy autobusem. Później byliśmy jeszcze kilka razy ale samochodem. Obie wersje nadają się do wykorzystania a wiek córki nie ma tu chyba nic do rzeczy.
    • Gość: Wojtek Re: Sześciolataka na Krym IP: *.ip.netia.com.pl 08.11.12, 14:09
      My z żoną byliśmy z córkami (5 lat) samolotem z biurem Bezkresy. Lot trwał 2 godziny więc nie było to męczące ani dla nas, ani dla nich. Ograniczeń nie ma żadnych, można nawet z niemowlęciem. Na 6 latka powinna być zniżka na pobyt. Były to super wakacje i jak najbardziej polecam wyjazd na Krym z dziećmi. Pozdrawiam
      • Gość: madziai Re: Sześciolataka na Krym IP: *.zdnet.com.pl 08.11.12, 18:55
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi...czyli się zdecydowałam...jadę z córa na Krym!!! Dla mnie wersja tańsza jest istotniejsza czyli pociąg z Lwowa...mam nadz., ze damy rade:)
        • Gość: ere Re: Sześciolataka na Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 21:48
          tylko obawiam się,że dziecku przez te 28 godzin w pociągu może się nieźle nudzić.Do tego sanitariaty w pociągu,weź to pod uwagę.Jechałem w tym roku z dziećmi 6 i 9 lat do odessy,podróż nie była męcząca bo w zasadzie noc i tyle.Miały nawet frajdę bo pierwszy raz w życiu jechały pociągiem i oczywiście chciały spać na górze,trochę niebezpieczne(jak będziesz kupować bilety to zwróć na to uwagę)wszyscy kupują dół .Miałem jeszcze problem z metryką.Tam mają jakiś przepis ,że prowadnik sprawdza metryki.Trafiliśmy na jakąś służbistkę i długo musiałem ją przekonywać,że paszport to to samo.Ona w ogóle chyba była zdziwiona,że dzieci mają paszporty.Z powrotem nie miałem problemów.bilet kup sobie wcześniej przez internet.
          • Gość: Qń Re: Sześciolataka na Krym IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.13, 12:59
            Witaj!
            W jaki sposób, tzn. na jakiej stronce, itd. kupowaliście bilet przez internet? wpłata na konto kolei ukraińskich? odbiór we biletów we Lwowie? Jak to wygląda w praktyce? Ta opcja jest droższa od zakupu na miejscu we Lwowie?
        • jarekkar_1 Re: Sześciolataka na Krym 10.11.12, 22:15
          Pociągiem dojedziesz do Symferopola a dalej? Musisz zdecydować się gdzie (w jakiej miejscowości) chcesz spędzić urlop. Możesz np. zamiast do Symferopola jechać pociągiem z Lwowa prosto do Fieodosii (Teodozji). Pociąg wjeżdża prawie na plażę. Można wynająć jakąś kwaterę w mieście i wypoczywać na kamienistej plaży miejskiej lub pojechać autobusem do Ordżanikidze czy na Złotą Plażę i tam wypoczywać na plażach piaszczystych.
          Można także pojechać gdziekolwiek z Symferopola (Sewastopol, Jałta, Sudak.... i 20 innych miejscowości) ale autobusem sama z dzieckiem i bagażami to trochę uciążliwe. A może nie może tylko tak mi się wydaje? Jeśli jesteś zaprawiona w podróżowaniu i lubisz to to dasz sobie radę. Biura podróży nie polecam bo to tylko zbędny pośrednik, który bierze kasę.
          • madziai Re: Sześciolataka na Krym 13.11.12, 17:47
            Dzięki jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi...przyznam się Wam, że stchórzyłam i wybiorę się z biurem podróży w cenie 1000 zł od osoby bez wyżywienia (lubię sama organizować sobie posiłki) z dojazdem w dwie strony i z noclegami...pewnie nieco przepłaciłam, ale mam nadz., ze nie aż tak dużo bo bezpieczeństwo dziecka jest dla mnie cenniejsze...
            Bałam się zaryzykować noclegów w niepewnym miejscu (moje dzieciątko ma robakofobię);)
            Wycieczki dwie fakultatywne mam gratis a z reszta się zobaczy.
            Czy ktoś z Was jest wielkim fanem Krymu???
            • Gość: darek.59.pl Re: Sześciolataka na Krym IP: *.dynamic.chello.pl 13.11.12, 20:04
              Wielkim fanem pewnie nie jestem, ale Krym warto zwiedzić, zobaczyć zaskakujące kontrasty, niesamowite miejsca. Gdyby nie dzieląca mnie od półw. krymskiego odległość, wybrałbym się tam ponownie. Jak zbiorę siły, a Oni wybudują drogi, to może się zdecyduję.
            • j-laki Re: Sześciolataka na Krym 07.12.12, 09:52
              Witaj, czy mogłabys się podzielić wrażeniami z pobytu. Szczególnie ciekawi mnie, jak dziecko zniosło podróz i z jakim biurem podróży jechałaś (o ile regulamin pozwala na taką informację, ale chyba tak?).
              • madziai Re: Sześciolataka na Krym 09.12.12, 16:16
                Hej!!! Jeszcze nie wybierałam się z żadnym biurem podroży...wybiorę się dopiero na początku lipca 2013r....moja córa ma 5,5 roku, ale mam nadz., że damy rade i dotrzemy w końcu na Krym...po powrocie napisze jakie to biuro podroży...i jak się sprawdziło...
                • marta_matra Re: Sześciolataka na Krym 19.12.12, 22:10
                  a jakie biuro wybrałaś? wiem że podobną cenę (ok1000zł za 14 dni) oferuje Wytwórnia Wypraw. oni mają bazę gdzieś w okolicach Eupatori.
                  myślę, że dziecko powinno sobie poradzić. podróż pociągiem to najwygodniejsza możliwość. najlepiej jechhać nocą, bo w ciągu dnia może być bardzo gorąco. W pociągu jednak zawsze jest co robić: dużo miejsca, możliwość spacerków i innych atrakcji:)
                  oby tylko inni ludzie nie stali się dla Was uciążliwi.
                  • Gość: oio Re: Sześciolataka na Krym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.12, 10:23
                    nie wiem czy kiedykolwiek jechałaś ukraińskim pociągiem.Po piewsze na krym jedzie się z kowla lub lwowa 28 godzin .więc nieunikniona jest jazda nocą i dniem i jeszcze kawałkiem czegoś.Jeszcze trzeba dotrzec do tych miast a co do spacerów po pociągu to korytarzyk jest dośc waski .
                    • marta_matra Re: Sześciolataka na Krym 23.12.12, 19:55
                      a owszem jechałam - z Kijowa i zajęło to noc i poranek a nie caały dzień.
                      Jechałam także ze Lwowa zostając na kilka dni w Odessie. polecam - to też jest doskonałe rozwiązanie.
                      • Gość: kl Re: Sześciolataka na Krym IP: 192.162.173.* 27.12.12, 19:46
                        a do kijowa cały dzień.na jedno wychodzi
                        • neopodrozniczka Re: Sześciolataka na Krym 09.01.13, 19:40
                          myślę, że maluch poradzi sobie bez problemu, dwa lata temu jak jechałam do eupatorii całe wagony dzieciaków były starszych i młodszych, tam jest sporo sanatoriów i ośrodków kolonijnych. osobiście polecam przejazd kombinowany, a nie pełne 24 czy 26 godzin bo to i dorosłego przerasta
                          • madziai Re: Sześciolataka na Krym 26.01.13, 08:37
                            Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi...czyli postanowione...jedziemy z córą na Krym:):):)...na pewno damy radę.
                            • Gość: jeno Re: Sześciolataka na Krym IP: *.suwalki.vectranet.pl 18.05.13, 23:00
                              Nasza córka także ma 5,5 roku. Chcemy jechać na początku sierpnia. Może ktoś podobnie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka