Dodaj do ulubionych

Polacy nie chca do pracy na Cypr

18.04.04, 18:11
Ciekawe dlaczego? Na Cyprze chca Polakow do pracy. Tymczasem w Niemczech
Polak z Polakiem rywalizuje o prace.
gabi
Obserwuj wątek
    • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 19.04.04, 11:53

Bo Polacy chcą pracować w Polsce.

PS. Jeżeli chodzi o zarobki to też żadna rewelacja.
      Mniej/więcej na pozimie polskim...

Pozdrawiam,
      &
      • gabiberg Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 20.04.04, 18:21
        Podobno w Polsce pracy nie ma. Chyba lepiej podjac prace na Cyprze lub w Anglii
        niz siedziec w Polsce bez pracy. Wielu Polakom odpowiada status bezrobotnego. z
        przyzwyczajenia siedza w domu. Narzekaja na brak pracy. Jesli pojawia sie
        mozliwosc pracy wtedy wybrzydzaja. Na cyprze i w Anglii na pewno mozna wiecej
        zarobic niz w Elku 600 zlotych miesiecznie.
        gabi
        • spec5150 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 20.04.04, 19:03
          gabiberg napisała:

> Podobno w Polsce pracy nie ma. Chyba lepiej podjac prace na Cyprze lub w Anglii
          >
          > niz siedziec w Polsce bez pracy. Wielu Polakom odpowiada status bezrobotnego. z
          >
          > przyzwyczajenia siedza w domu. Narzekaja na brak pracy. Jesli pojawia sie
          > mozliwosc pracy wtedy wybrzydzaja. Na cyprze i w Anglii na pewno mozna wiecej
          > zarobic niz w Elku 600 zlotych miesiecznie.
          > gabi

większość z tego co zarobią będą musieli oddać tłumaczowi i LOTowi ;)
          • nikolettajasnowlosa Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 20.04.04, 20:32
            no tak wiec po co w ogole sie podnosic....
    • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 21.04.04, 08:15

Mnie osobiście cała ta podnieta związana z miejscami pracy
      dla Polaków za granicą (szczególnie podnoszona przez GazWyb)
      irytuje i mierzi. Czy to ma być ta dłuuugo oczekiwana korzyść
      ze wstąpienia Polski do ue?
      Mamy boom gospodarczy. Kwestia spadku bezrobocia, zdaniem specjalistów,
      to kwestia czasu. Dlatego, IMO, warto jeszcze troche poczekać.
      Wbrew różnej maści POpaprańców i innych Samoobrońców, nie jest źle
      i wszystko wskazuje, że będzie jeszcze lepiej.

Pozdrawiam,
      &

• nikolettajasnowlosa Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 22.04.04, 07:50
        calkowiecie sie zgadzam. oststanio odbyly sie w Lodzi brytyjskie targi pracy -
        strasznie rozdmuchane w prasie - a w rzeczywistosci wielka lipa. Burdel,
        dezinformacja, ofert pracy niewiele ( w sumie klikaset) i w dodatku typu praca
        w domu opieki.A Znajomi wydzwaniali do mnie i wypytywali o szczegoly, ludzie
        zjechali sie nieraz z drugiego konca Polski, a kaszana straszna...
        • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 22.04.04, 08:36
          nikolettajasnowlosa napisała:

> calkowiecie sie zgadzam. oststanio odbyly sie w Lodzi brytyjskie targi pracy -

> strasznie rozdmuchane w prasie - a w rzeczywistosci wielka lipa. Burdel,
          > dezinformacja, ofert pracy niewiele ( w sumie klikaset) i w dodatku typu
          praca
          > w domu opieki.A Znajomi wydzwaniali do mnie i wypytywali o szczegoly, ludzie
          > zjechali sie nieraz z drugiego konca Polski, a kaszana straszna...

Właśnie nikoletta. Praca tam jest, ale taka, której Anglik raczej się
          nie podejmie, tym bardziej za takie pieniądze...
          Ja osobiście wolałbym pracować gdziekolwiek w Polsce za 1000 PLN
          z możliwościami rozwoju i awansu, niż za 5x tyle zmywać gary w U.K.

Pozdrawiam,
          &
          • moniamm Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 22.04.04, 14:03
            > Ja osobiście wolałbym pracować gdziekolwiek w Polsce za 1000 PLN
            > z możliwościami rozwoju i awansu, niż za 5x tyle zmywać gary w U.K.
            >
            > Pozdrawiam,
            > &
            >
            bajki opowiadasz. sprobuj najpierw taka prace znalezc, a nastepnie utrzymac sie
            powiedzmy na drugim koncu polski - patrz wynajecie katu do spania i wyzywienie.

zadna praca nie hanbi i ja osobiscie woalalam wyjechac niz dac sie komus
            obrazac za 500zl miesiecznie i to dawane z wielka laska, "bo na moje miejsce
            moze przyjsc 20 innych osob".
            pozdrawiam z chicago
            m.
            • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 22.04.04, 15:20
              > bajki opowiadasz.

Ależ skąd. To jest moje zdanie. Trochę odmienne od Twojego.

> sprobuj najpierw taka prace znalezc, a nastepnie utrzymac sie
              > powiedzmy na drugim koncu polski - patrz wynajecie katu do spania i
              > wyzywienie.

Co do pracy za 1000 PLN, to na przykładzie Wawy, osoba ambitna,
              i inteligentna, która chce pracować, pracę znajdzie.
              Sam zaczynałem w W-wie od pensji 900 PLN. Wynajmowałem do tego
              mieszkanie (pokój) i z utrzymaniem wielkich problemów nie miałem.
              A najważniejsze to się "zaczepić". Później jest dużo łatwiej i można
              się piąć.

> zadna praca nie hanbi

Nigdy nie twierdziłem inaczej.

> pozdrawiam z chicago
              > m.

Pozdrawiam z Warszawy,
              &
          • sarna2003 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 22.04.04, 20:51
            horny7 napisal: 'Ja osobiście wolałbym pracować gdziekolwiek w Polsce za 1000
            PLN z możliwościami rozwoju i awansu, niż za 5x tyle zmywać gary w U.K.'

oj panie horny, co pan tu wypisuje, a gdzie jest ta praca za 1000 PLN??????
            przeciez panuje 30% bezrobocie, a zasilek wynosi kilkaset zlotych......

czy naprawde uwzrzasz ze mozna wyzyc za 1000 PLN< co jest niecale 250 Euro.??

powiedz mi gdzie mozna znalezc taka prace za 1000 PLN.......np. od dzisiaj.

sarna.
            • nikolettajasnowlosa Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 22.04.04, 22:54
              ja osobiscie zarabiam wiecej niz 1000zl i lubie to co robie
              ale zastanawiam sie nad wyjazdem bo lubie zmiany i bylam juz w anglii pare razy.
              zarabianie ponizej 1000zl w duzym miescie to wegetacja. zrywajac szkockie
              truskawki stac mnie bylo na ciuchy i wycieczki a korona mi z glowy nie spadla.
              poza tym nikt mnie nie obrazal a u nas takiego robola maja za nic.
              Bardziej operatywni i odwazni mlodzi ludzie wyjada,tylko chyba nie o to
              chodzi..
              • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 23.04.04, 08:17

> ja osobiscie zarabiam wiecej niz 1000zl i lubie to co robie
                > ale zastanawiam sie nad wyjazdem bo lubie zmiany.

to co innego :)

> zarabianie ponizej 1000zl w duzym miescie to wegetacja.

To prawda. Ale wiadomo, że możliwości awansu i ew. zmiany
                pracodawcy są większe.

> Bardziej operatywni i odwazni mlodzi ludzie wyjada,tylko chyba nie o to
                > chodzi..

Zgadza się, to jest smutne.

Pozdrawiam,
                &
            • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 23.04.04, 08:05
              sarna2003 napisała:

> oj panie horny, co pan tu wypisuje, a gdzie jest ta praca za 1000 PLN??????
              > przeciez panuje 30% bezrobocie, a zasilek wynosi kilkaset zlotych......

Nie mówiłem w tym przypadku o Ełku, a o Warszawie.

> czy naprawde uwzrzasz ze mozna wyzyc za 1000 PLN< co jest niecale 250 Euro.?

Tak. Można.

> powiedz mi gdzie mozna znalezc taka prace za 1000 PLN.......np. od dzisiaj.

Jest sporo możliwości. I nie zawsze w super/hiper-marketach.

> sarna.

Pozdrawiam,
              &
      • gabiberg Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 23.04.04, 08:57
        Moj ojciec przyjechal z Polski z wizyta. Mowi ze w Polsce nie ma boomu
        gospodarczego. Skompromitowana wladza stara sie poprawic swoj obraz w oczach
        ludzi fikcyjnym boomem gospodarczym. Tak jak za Gierka propaganda sukcesu
        trabila o wysokich wskaznikach wzrostu gospodarczego, produkcji przemyslowej i
        osiagnieciach Socjalizmu. W praktyce bylo coraz gorzej. Brak towarow, kolejki
        i wprowadzano kartki na zywnosc. Zreszta wladze w Polsce trzyma teraz ta sama
        formacja polityczna co za Gierka. Dlatego metody te same.

Kolego horny bywam w Polsce co rok lub co dwa lata. Znam polskie ceny. 1000
        zlotych nie stanowi duzej sumy. Zarabiajc 1000 zlotych miesiecznie w Polsce
        trzeba zyc mniej niz skromnie zeby przezyc. Moja Mama nie pracuje. Nie ma
        zasilku i do emerytury jest za mloda. Sytuacje ratuje emerytura ojca 2300
        zlotych miesiecznie. I to im sie nie przelewa.
        gabi
        • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 23.04.04, 10:41
          gabiberg napisała:

> Moj ojciec przyjechal z Polski z wizyta. Mowi ze w Polsce nie ma boomu
          > gospodarczego. Skompromitowana wladza stara sie poprawic swoj obraz w oczach
          > ludzi fikcyjnym boomem gospodarczym.

Nie jest to fikcyjny boom. Potwierdzają go niezależni ekonomiści i
          eksperci. PKB w I kwartale wyniosło 5,3%, to jest fakt. Tego typu
          wskaźnikami nie da się manipulować jak sugerujesz.

> Tak jak za Gierka propaganda sukcesu
          > trabila o wysokich wskaznikach wzrostu gospodarczego, produkcji przemyslowej
          i
          > osiagnieciach Socjalizmu. W praktyce bylo coraz gorzej. Brak towarow,
          kolejki
          > i wprowadzano kartki na zywnosc. Zreszta wladze w Polsce trzyma teraz ta sama
          > formacja polityczna co za Gierka. Dlatego metody te same.

To wytłumacz mi dlaczego w okresie rządów lewicy gospodarka ma się
          znacznie lepiej niż podczas rządów "centroprawicy" (AWS, UWole i inne polityczne
          trupy)? W 1997r., SLD oddając władzę, pozostawiła gospodarkę w dobrym
          stanie z PKB rzędu 6-7% i bezrobociem na poziomie 9-10%.
          Co z tym zrobił rząd AWS-UW? Dobrze wiemy.
          Do czego doprowdziło "chłodzenie" gospodarki prze JE Balcerowicz? Także
          doskonale wiemy. A ich nieprzemyślane i w pośpiechu wprowadzane reformy?
          Przypomnę, że władzę AWS-UW oddawało z bezrobociem na poziomie 18-19%.
          Czyli "dzięki" ich rządom zwiększyli je prawie 2-krotnie.
          Takie są fakty.

Zaznaczam, że jeżeli chodzi o moje poglądy polityczne, to są one bardzo
          dalekie od SLD. Jednak potrafię docenić to, co zrobili dobrego.

> Zreszta wladze w Polsce trzyma teraz ta sama formacja polityczna co za
          > Gierka.

Bo tak zdecydowali Polacy w wyborach.

> Kolego horny bywam w Polsce co rok lub co dwa lata. Znam polskie ceny. 1000
          > zlotych nie stanowi duzej sumy.

Wiem o tym. Jednak na początek, dla jednej osoby, są to pieniądze
          za które można godnie żyć.

Pozdrawiam,
          &
          • lapusz Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 23.04.04, 13:25
            Horny - powiedz co takiego obecna władza zrobiła dobrego, bez czego obecna
            sytuacja byłaby gorsza? Zapewniam Cię, że jakby ci kompletni nieudacznicy,
            chamy i złodzieje ograniczyli się wyłącznie do administrowania to na pewno nie
            byłoby dzisiaj gorzej, a pewnie lepiej. Co do tempa rozwoju gospodarki -
            wszędzie na świecie ma miejsce efekt sinusoidy tzn. gospodarki regularnie na
            przemian zwalniają, żeby potem przyspieszyć. Jest to uzasadnione ekonomicznie i
            ponad kwestiami tego, kto akurat rządzi i co robi.
            • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 23.04.04, 15:09
              Co do tempa rozwoju gospodarki -
              > wszędzie na świecie ma miejsce efekt sinusoidy tzn. gospodarki regularnie na
              > przemian zwalniają, żeby potem przyspieszyć. Jest to uzasadnione ekonomicznie
              > i ponad kwestiami tego, kto akurat rządzi i co robi.

Sugerujesz, że SLD ma po prostu szczęście, że jej rządy
              przypadają na okres, kiedy to gospodarka przyspiesza?

Pozdrawiam,
              &
              • nikolettajasnowlosa Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 23.04.04, 22:02
                jak sie okazalo podrzucenie mojego CV Angolom na targach jednak sie przydalo...
                dostalam zaproszenie na rozmowe o prace w call center IBM-a!!
                Teraz bede musiala udowodnic ze b. dobrze znam francuski - co prawda
                nieocenionyt prof. Marchlewski mnie chwalil ale troche w tym CV
                nakoloryzowalam.. Trzymajcie kciuki!!
                • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 24.04.04, 10:54

> dostalam zaproszenie na rozmowe o prace w call center IBM-a!!

To rozumiem!!! :)
                  Gratuluję. Życzę powodzenia i 3mam kciuki.

Napisz później jak Tobie poszło.

Pozdrawiam (tym razem z Ełku :)
                  &
                • malamagdusia Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 27.05.04, 19:15

> jak sie okazalo podrzucenie mojego CV Angolom na targach jednak sie
                  przydalo...
                  >
                  > dostalam zaproszenie na rozmowe o prace w call center IBM-a!!
                  > Teraz bede musiala udowodnic ze b. dobrze znam francuski - co prawda
                  > nieocenionyt prof. Marchlewski mnie chwalil ale troche w tym CV
                  > nakoloryzowalam.. Trzymajcie kciuki!!

NO coz masz jakis krewnych we Francji?
              • thorgallpl Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 30.04.04, 07:26
                w 1998 roku mialo miejsce zalamanie handlu z rosja, co niezwykle uderzylow
                polska gospodarke.
                Rzad buzka nie byl to dobry rzad, ale lepszy niz obecny. Dlaczego? nie bal sie
                przeprowadzenia niezbednych reform (we wszystkich dziedzinach). Pamietacie kto
                tak bardzo przeszkadzal w ich przeprowadzeniu? Miller&co, przez to mamy wiecej
                wojewodztw niz pierwotnie zakladano (nikt z sld nie kierowal sie dobrem polski
                a politycznym "dokopaniem"prawicy).
                Oczywiscie, ze mozna duzo Buzkowi zarzucic, ale wystarczy spojrzec na reforme
                Kas Chorych. Na co to zamieniono? Za pomoca "wiecznie krtystalicznie czystego"
                Kwasniewskiego (moim skromnym zdaniem cwaniak, ktory ZAWSZE umywa rece od
                konfliktow i spraw wymagajacych poswiecenia kilku pkt w rankingu
                najpopularniejszych osob w polsce-bo niby po co sie mieszac w sprawy polskie
                jak mozna podczas zadymy leciec np do ZEA:))zmieniono wg wytycznych palanta
                Lapinskiego, niezgodnych zreszta z konstytucja, na NFZ-twor o wiele mniej
                wydajny od Kas Chorych.

I gdziez oslawiony, tak bardzo reklamowany TQM (Technical Quality Management:)))
                Wynik rzadu millera to 92%ludzi NEGATYWNIE oceniajacych prace rzadu (4%bardzo
                sobie jego prace cchwali-reszta nie ma zdania)
                Buzek mial 18% pozytywnych i miller juz wtedy wchodzil na mownice i
                grzmial:"Nie macie mandatu spolecznego zeby rzadzic.podajcie sie do dymisji"
                Typowe komunistyczne myslenie millera&co. DObrze, ze przy okazji agonii jego
                rzadu wychodza na jaw aferki i afery:D

pozdrawiam
    • mlodychojrak NO coz a jaki inny maja wybor 21.05.04, 20:05
      gabiberg napisała:

> Ciekawe dlaczego? Na Cyprze chca Polakow do pracy. Tymczasem w Niemczech
      > Polak z Polakiem rywalizuje o prace.
      > gabi
    • ogabignac Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 23.05.04, 11:48
      gabiberg napisała:

> Ciekawe dlaczego? Na Cyprze chca Polakow do pracy. Tymczasem w Niemczech
      > Polak z Polakiem rywalizuje o prace.
      > gabi

Chyba sprawa jest prosta:
      a) daleko od Polski i nie dojedzie się tam autobusem - a przez to dużo drożej,
      b) klimat - latem nie do wytrzymania; tylko turyści mogą kiedy chcą wskoczyć
      do klimatyzowanego pokoju hotelowego,
      c) zarobki - bardzo niskie. Z państw Europy Zaczodniej najlepszą stawkę
      za godzinę można dostać w Niemczech, z Niemiec w Bawarii a z Bawarii w
      Monachium. Słyszałem o dość wysokich zarobkach w Szwecji i GB ale na
      początku nigdzie dobrze się nie zarobi - kwestia języka i układów.
      Dziś w Monachium bez problemu dostanie się 5 Euro na godzinę i jest to w
      zasadzie minimum. Większość ma po roku zmieniania pracodawcy i układów 7 do 10.
      Wieloletnia adaptacja do tutejszego rynku, dobre opanowanie języka i poznanie
      wielu prywatnych posiadaczy domków, firm i biznesów + własne narzędzia +
      DOBRA jakość pracy pozwoliła mi na nieschodzenie poniżej 13-14/godz.
      A to już daje ok.125 €/dzień pracy - co jak wiadomo stanowi ok. 600 zł.
      Ale wcale łatwo nie jest; najtańsze mieszkanie w Monachium to 600 Euro, bilet
      miesięczny na wszystkie środki komunikacji to 60 Euro.
      By utrzymać jakiś procentujący nowymi zamówieniami układ trzeba dbać o wygląd,
      ubranie plus koszty tzw. reprezentacyjne. Niby kupa forsy rośnie szybko ale
      wystarczy, że chcesz wyjechać gdzieś na miesiąc a za mieszkanie i telefon
      trzeba płacić, nie zarabasz w tym czasie a obcego lokatora nie wpuścisz.
      Gdziekolwiek by się nie było trzeba szybko się usamodzielniać, intensywnie
      uczyć się języka, wychodzić na przeciw miejscowym, poznawać ludzi.
      Wreszcie założyć własną firmę - ot wielkie słowo - po prostu pracować na własny
      rozrachunek i prywatnie właścicielom domków czy mieszkań je remontować.
      Malowanie, układanie glazury, tynkowanie czy budowa ścian działowych z płyt
      gipsowo-kartonowych, instalacje elektryczne i hydrauliczne czy fachowe prace
      ogrodnicze to przynosi dziś największy zysk. No ale niestety trzeba na tym się
      znać, wiedzieć gdzie kupić materiały i dostarczyć je na miejsce.
      Praca na "zmywaku" w restauracji, McDonald, zamiatanie podwórek czy u chłopa na
      polu - do dobre na początek ale szybciej garb wyrośnie niż czegoś tam człowiek
      się dorobi.
    • horny7 Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 24.05.04, 11:02

Oto co czeka na naszych rodaków w UK :
      kiosk.onet.pl/art.html?NA=2&ITEM=1165445&KAT=239

Pozdrawiam,
      &
    • ralston Re: Polacy nie chca do pracy na Cypr 27.05.04, 11:04
      A tymczasem Cypryjczycy pracują w Polsce. Niedawno spotkałem trójkę Greków z
      Cypru, którzy pracują w Polsce od kilku lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka