Dodaj do ulubionych

Matury 2005

29.06.05, 17:39
W warmińsko-mazurskim matury wypadły raczej nieciekawie na tle kraju. A jak
to wyglądało w Ełku? Jakie są komentarze wśród uczniów/rodziców/nauczycieli?
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Matury 2005 01.07.05, 10:21
      Najbardziej podobała mi się lala z tego liceum co to nikt matury nie zdał, jak
      przed kamerą wygłaszała kwestię, że nauczyciele nie spełnili jej oczekiwań.
      Ale już na pytanie ile razy była na zajęciach fakultatywnych nie bardzo
      potrafiła odpowiedzieć...
      • manio15 Re: Matury 2005 01.07.05, 10:51
        ralston napisał:

> Najbardziej podobała mi się lala z tego liceum co to nikt matury nie zdał,
        jak
        > przed kamerą wygłaszała kwestię, że nauczyciele nie spełnili jej oczekiwań.
        > Ale już na pytanie ile razy była na zajęciach fakultatywnych nie bardzo
        > potrafiła odpowiedzieć...

a bo to taki szum medialny. Zdawało chyba siedem osób i tylez nie zdało. Taraz
        potworzono wiele liceów na bazie dawnych szkół zawodowych to i trudno o poziom -
        tak uczniów jak i kadry.
        W końcu hotelarz nie każdy musi byc po maturze. W czerwoym tez nie zdało siedem
        osób i nikt nie robi sensacji bo maturzystów było ze 240.

manio
        • ralston Re: Matury 2005 01.07.05, 11:01
          Ale ja właśnie nie robię z tego tragedii. Przecież nie jest tak, że każdy musi
          mieć maturę. I trochę dziwię się naiwności tych, którzy myśleli, że jak będzie
          więcej liceów a mniej zawodówek, to automatycznie poprawi się poziom nauczania
          i - co chyba trudniejsze - poziom samych uczniów.
          • manio15 Re: Matury 2005 01.07.05, 11:52
            ralston napisał:

> Ale ja właśnie nie robię z tego tragedii.

ale ja nawet o to Ciebie nie podejrzewam, tylko troszeczke mnie irytuje ten
            sensacyjny ton mediów. To że ktos nie zdaje to tylko potwierdza wiarygodność
            egzaminu. Tak przynajmniej było kiedys w wojsku :))))))))

rez. manio

Przecież nie jest tak, że każdy musi
            > mieć maturę. I trochę dziwię się naiwności tych, którzy myśleli, że jak
            będzie
            > więcej liceów a mniej zawodówek, to automatycznie poprawi się poziom
            nauczania
            > i - co chyba trudniejsze - poziom samych uczniów.
            • geostachu Re: Matury 2005 01.07.05, 11:58
              www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20050628/REGION04/50627009
              Tam jst więcej o maturach.
          • horny7 Re: Matury 2005 07.07.05, 15:25
            ralston napisał:

> Ale ja właśnie nie robię z tego tragedii. Przecież nie jest tak, że każdy musi
            > mieć maturę. I trochę dziwię się naiwności tych, którzy myśleli, że jak będzie
            > więcej liceów a mniej zawodówek, to automatycznie poprawi się poziom nauczania
            > i - co chyba trudniejsze - poziom samych uczniów.

He... a najlepsze jest to, ze w Elku w ogole nie ma szkol zawodowych...
            Obled... Szykuje sie nam rzesza bezrobotnych ze srednim i wyzszym
            wyksztalceniem, a nie bedzie komu upiec chleba czy zrobic mebli...
            Pomyslodawcom - gratuluje.

&
            • ralston Re: Matury 2005 07.07.05, 15:28
              A liceów profilowanych też nie ma? To one miały zdaje się przejąć przynajmniej
              w jakiejś części przygotowanie do pracy w określonym zawodzie...
              • horny7 Re: Matury 2005 07.07.05, 15:41
                ralston napisał:

> A liceów profilowanych też nie ma? To one miały zdaje się przejąć przynajmniej
                > w jakiejś części przygotowanie do pracy w określonym zawodzie...

Moze i sa, ale to porazka. Przeciez oni nie maja zajec praktycznych...
                Zawodowki faktyczne przygotowywaly do zawodow poprzez systemy obowiazkowych
                praktyk (np. tydzien szkola, tydzien praktyki). Sorry, ale nie wyobrazam sobie
                mechanika samochodowego, ktory posiadlby sama wiedze teoretyczna ;-)

&
                • ralston Re: Matury 2005 07.07.05, 15:43

To oni w tych liceach bez warstatów? To rzeczywiście dość nowatorska idea...
                  • horny7 Re: Matury 2005 07.07.05, 15:49
                    ralston napisał:

>
                    > To oni w tych liceach bez warstatów? To rzeczywiście dość nowatorska idea...

Daj Pan spokoj... Moj ojciec ma firme stolarsko-budowlana i ma problem
                    z pracownikami z "fachem" w rekach... Nie ma za bardzo jak wychowac sobie
                    narybka, bo jak zawodowki zniknely... Poki co ratuje sie "uczniami"
                    z OHP. Jest jednak szansa na zmiane tego. Byc moze Cech Rzemiosl Roznych
                    z Elku stworzy wlasna publiczna szkole a'la zawodowki, ale poki co sa to tylko
                    plany.
                    Za szkoly to chyba starostwo odpowiada, czy sie myle?

&
                    • ralston Re: Matury 2005 07.07.05, 16:13
                      Abo tera to wszystkie w derechtory chcom iść.
                      Pasierb mojej szwagierki mimo, że dwa lata z rzędu nie dał rady zdać matury,
                      mówi, że on kierowcą to nie będzie, bo chce mieć ambitną pracę :)))
                      • ralston Re: Matury 2005 07.07.05, 16:13
                        Żeby sobie tylko odleżyn od tej roboty nie narobił... ;)
                      • horny7 Re: Matury 2005 08.07.05, 08:43
                        ralston napisał:

> Abo tera to wszystkie w derechtory chcom iść.
                        > Pasierb mojej szwagierki mimo, że dwa lata z rzędu nie dał rady zdać matury,
                        > mówi, że on kierowcą to nie będzie, bo chce mieć ambitną pracę :)))

Niestety... Swego czasu byl ciekawy artykul we Wprost
                        z pytaniem "bezrobotni czy nie-robotni". Nie chce oczywiscie
                        uogolniac, ale faktycznie znam przypadki, ze ktos woli siedziec
                        bez pracy niz zajac sie czymkolwiek, co by nie psuc sobie CV...

&
    • ralston Re: Matury 2005 07.07.05, 14:57
      W ostatnim Newsweeku jest artykuł o liceum w jakiejś maleńkiej miejscowości na
      Pomorzu Zachodnim. Zdawalność matury mieli na poziomie jakichś 98% - lepiej niż
      niejedna renomowana warszawska szkoła. To pokazuje, że prowincjonalne licea
      wcale nie muszą uczyć gorzej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka