ralston 17.10.05, 09:11 Obelisk wykopano we wsi Nakomiady. Trwa dyskusja - zostawić, czy obalić jako pomnik polakożercy. Szczegóły tutaj: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2970327.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hycker Re: Obelisk Bismarcka 17.10.05, 11:08 a czy jest na Mazurach, jakies miejsce, np. prywatne muzeum, gdzie zbiera sie i wystawia pamiatki z Prus Wschodnich dotyczace zycia codziennego owczesnych mieszkancow itp? Sadze ze bylaby to w pewnych kregach inicjatywa budzace wiele watpliwosci, ale przynajmniej w moich oczach (pod pewnymi warunkami oczywiscie) moglaby znalezc uznanie. Ktos wie cos na taki temat? (Oprocz wiezy cisnien w Elku oczywiscie). hyc Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Obelisk Bismarcka 17.10.05, 12:16 Nie da się udawać, że Niemców tu nigdy nie było. To nie ma najmniejszego sensu. Weszliśmy tam po Jałcie i jakkolwiek tu i ówdzie były społeczności, które kultywowały polskość, to raczej wyjątek stanowiły niż regułę. Nawet jeśli wieki wcześniej docierało tu osadnictwo mazowieckie, co się przechowało w nazwach wielu wiosek, to i tak większa część tej ludności z czasem uległa procesom asymilacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
hycker Re: Obelisk Bismarcka 17.10.05, 13:05 oczywiscie, to nie ma najmniejszego sensu. Dlatego ksiazki takie jak "Mazury zapomniane południe Prus Wschodnich" Kosserta powinny byc zrodlem do ktorego zagladaja mlodzi ludzie i nie tylko, ktorzy chca dowiedziec sie czegos wiecej o ziemi na której żyją. Kiedys byla juz o tej ksiazce dyskusja, IMHO jest bardzo interesujaca. hyc Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Obelisk Bismarcka 02.11.05, 09:25 No to i ja dopadłem w końcu Kosserta. Bedąc w Ełku wstąpiłem do księgarni i udało mi się nabyć. Przeczytałem prawie połowę i też gorąco polecam wszystkim. Ciekawie napisana historia Mazur i Ełku też tam sporo można znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Obelisk Bismarcka 02.11.05, 11:11 To z wydawnictwa Borussia? (Dortmund:)? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Obelisk Bismarcka 02.11.05, 11:25 Szczerze mówiąc nie spojrzałem na to, kto wydawał. Ale mówię o polskim wydaniu. jest do kupienia w księgarni przy Wojska Polskiego (tej obok Alaski) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Obelisk Bismarcka 02.11.05, 11:32 Wydawnictwo nazywa się Scholar a okładka jest np. tutaj: wysylkowa.pl/ks458909.html Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Obelisk Bismarcka 02.11.05, 11:34 Albo tu: ksiegarnia.info.superhost.pl/mazury_zapomniane_poludnie_prus_wschodnich_11328.htm - trochę większy obrazek, więc lepiej widać. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Obelisk Bismarcka 02.11.05, 11:50 Aha. Ja miałem na myśli wydawnictwo Borussia, które zajmuje się tematami pogranicza, Warmii, Mazur. www.borussia.pl/strony/kwartalnik_borussia/kwartalnik_borussia.html Książki widziałem (chyba rok temu w księgarni "pod filarami" na Mickiewicza) Odpowiedz Link Zgłoś
hamagid Re: Obelisk w Nowej Wsi Ełckiej 02.11.05, 13:51 Nikt nie pisze o obelisku w Nowej Wsi Ełckiej. Jak niszczyć - to wszystkie. Miło jest czytać teksty nie zawierające emocji lub świadczące o dyletantyżmie. Polecam prace Stowarzyszenia " Wspólnota mazurska" w Giżycku. Juz kiedys pisałem na temat samoorganizaji wsólnot regionalnych. Niestety w Ełku nic takiego nie funkcjonuje. A można zaprosić do ECK Kosserta lub Jana Sekta z Gizycka. W Giżycku potrafili nawiazać współpracę z Fundacja Fridricha Naumanna z Niemiec - i realizować badania za ich pieniądze. republika.pl/jsekta/ Krótka charakterystyka Stowarzyszenia “Wspólnota Mazurska” w Gizycku: Stowarzyszenie "Wspólnota Mazurska" jest organizacją otwartą dla wszystkich ludzi dobrej woli, niezależnie od przekonań politycznych, wyznania i narodowości, pragnących działać na rzecz Mazur. Realizując idee “Wspólnej Europy” stowarzyszenie odrzuca wszelkie dążenia do autonomii i izolacjonizmu. Jego celem jest: kształtowanie poczucia więzi regionalnej w duchu poszanowania tradycji historyczno- społecznej Mazur podnoszenie i pogłębianie jakości uczestnictwa w kulturze działalność w sferze wydawniczej, naukowej i ekologicznej na rzecz rozwoju Regionu Mazurskiego. Wspólnota Mazurska realizuje swoje cele poprzez: organizację akcji informacyjnych i popularyzatorskich, wskazujących różnorodne zagrożenia regionu Mazur edukację ekologiczną i działania na rzecz ochrony środowiska naturalnego propagowanie zasad “łagodnej turystyki” najmniej obciążającej środowisko i lokalne społeczeństwo publicystykę w duchu tolerancji przy uwzględnieniu bogatego dziedzictwa kulturowego popieranie i prowadzenie działań w dziedzinie kultury, historii i ekonomiki regionu wspieranie międzynarodowej wymiany młodzieży. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Obelisk w Nowej Wsi Ełckiej 02.11.05, 15:35 < Polecam prace Stowarzyszenia " Wspólnota mazurska"> a gdzie mam ich szukać? Przyznaję się do dyletanctwa w temacie "Wspólnota mazurska":) Jakieś konkrety poproszę... <stowarzyszenie odrzuca wszelkie dążenia do autonomii i izolacjonizmu.> Rozumiem, że w dzisiejszych czasach wymagane są tego typu polit-poprawne zaklęcia, jednak stoją one w sprzeczności z koncepcją zjednoczonej Europy rozumianej jako "Europa Ojczyzn" a także z praktyką: tu i ówdzie rozlegają się głosy o większą autonomię a nawet separcję (odpowiednio: Śląsk i np. kraj Basków). Pytanie dotyczące Archiwum Mazurskiego. Czy placówka ta służy społeczności lokalnej (poproszę o konkretne przykłady), czy jest to sposób wyciąganie pieniędzy na nikomu niepotrzebne prace naukowe (poza samym zainteresowanym, który może z dumą dopisać do swojego CV kolejne literki przed nazwiskiem, tudzież pochwalić się kolejną pracą naukową)? Pytanie pozbawione jest zwykłej dla mnie złośliwości :). Pytam dlatego, że- jak zaobserwowałem- wiele prac tzw. naukowych nie jest tym, czym zgodnie z definicją powinny być- czyli "działalnością będącą podstawą i warunkiem rozwoju społeczeństwa" Odpowiedz Link Zgłoś
hamagid Re: Wspolnota Mazusrska w Gizycku 02.11.05, 17:48 Adres do strony - republika.pl/jsekta/ W styczniu 1996 r. w Giżycku powstała nowa placówka o ambicjach kulturalno- naukowych nazwana Archiwum Mazurskim. Pomysłodawcami byli naukowcy uniwersytetu z Bielefeld i Warszawy - prof. dr Ulrich Mai oraz dr Wojciech Łukowski oraz grupa sympatyków Stowarzyszenia "Wspólnota Mazurska". Powstanie Archiwum stało się możliwe dzięki bezpośredniemu, w tym materialnym, wsparciu Urzędu Miasta w Giżycku i Porozumienia Gmin "Ziemia Giżycka". W latach 1996-1997 bieżące finansowanie działalności archiwum (środki na pozyskiwanie dokumentów, książek i czasopism, zakup wyposażenia biurowego - kserokopiarkę, fax, komputer) zapewnione było w ramach projektu badawczego Społeczna konstrukcja ojczyzny na wsi mazurskiej, koordynowanego przez wyżej wspomnianych pracowników Uniwersytetów w Warszawie i w Bielefeld. Środki pochodzą z programu Fundacji Volkswagena (program To, co własne i to, co obce). W ramach tego projektu prowadzone są badania tożsamości etnicznej obecnych mieszkańców Mazur we wsiach mazurskich - Wojnowie, Jakunówce, Kutach i Przytułach, Budrach, Orłowie oraz Starych Juchach i Kruklankach. W badaniach uczestniczą doktoranci z Niemiec i Polski. Kustoszami archiwum są historycy: dr Grzegorz Białuński i mgr Jan Sekta. Obecnie Archiwum stanowi integralną część Stowarzyszenia "Wspólnota Mazurska". Archiwum korzysta z budynku przy ulicy Warszawskiej 17 (zabytkowej kamieniczki z XIX w.), ale w tej chwili znajduje się on jeszcze w złym stanie technicznym, utrudniającym rozwinięcie pełnej działalności. Ciekawe tematy : -dr Danuta Bogdan, Polski i niemiecki element etniczny w szkołach prowincjonalnych w Ełku i Zalewie w XVI-XVIII w. - dr Grzegorz Jasiński, (Ośrodek Badań Naukowych w Olsztynie) "Wśród obcych czy swoich" - wychodźstwo Mazurów do zachodnich Niemiec w XIX w. - Grzegorz Jasiński, Polacy i Niemcy wobec Mazur (XIX w.) - Grzegorz Białuński, 0 zmianach nazw miejscowości na Mazurach (XIV - XX w.) - Heinrich Mrowka, Mazurzy, Polacy, Ukraińcy i Niemcy w świetle własnych przeżyć po 1945 r Niektóre z w/w materiałow opublikowano w:"Postawy oraz wzajemne stosunki grup etnicznych i narodowościowych na Mazurach (XIV - XX w.)", Giżycko 1999 Sa to materiały z konferencji naukowej, ale jak dla mnie - duzo ciekawych informacji o Ełku i Mazurach. Szczególnie temat szkoły prowincjonalnej w Ełku / Koenigl.Gymnasium zu Lyck / / posiadam świadectwo maturalne na nazwisko Gustaw Myska z 1878 roku / Oczywiście najsilnieszą placówka zajmującą się Warmia i Mazurami jest Ośrodek Badań Naukowych im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Olsztynie www.obn.olsztyn.pl/pl/index.php?id=o_nas/o_nas pozdrawiam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Wspólnota Mazurska w Giżycku 02.11.05, 19:01 Dzięki. Ale "W wypożyczalni Prawo do wypożyczania na zewnątrz mają mieszkańcy Olsztyna na stałe zameldowani" hmm...:) Odpowiedz Link Zgłoś