Dodaj do ulubionych

Kaliskie palacyki

26.08.06, 18:26
Wiecie może do kogo należaly palacyki (i kiedy zostaly zbudowane) znajdujące
się w Kaliszu? Szczególnie interesują mnie te:
-na ulicy Fabrycznej (obecnie jest tam restauracja Puenta i szkola językowa)
-na Legionów (biblioteka miejska)
-na Tuwima (konserwator zabytków)
-na Podmiejskiej (MDK)
Obserwuj wątek
    • o00 Re: Kaliskie palacyki 26.08.06, 18:54
      Też nie wiecie. :/

Mnie najbardziej interesuje pałac Jabłkowskich, Jabłonowskich - czy jakoś tak,
      nie pamiętam teraz nazwiska właścicieli, to znaczy dzisiejszy "Pałac Ślubów".
      • kalamata99 Re: Kaliskie palacyki 07.09.06, 01:13
        "Palac Slubow" to dawna willa mecenasa Jazwinskiego. Jego syn byl wzietym
        adwokatem w Lodzi jeszcze chyba do lat 1970., a moze dluzej. Po wojnie wdowa po
        mecenasie Jazwinskim mieszkala przy obecnym Glownym Rynku.
        • kalamata99 Re: Kaliskie palacyki 07.09.06, 11:47
          Zapomnialem dodac, ze mec. Jazwinski zostal rozstrzelany przez Niemcow w
          Warszawie jako zakladnik. Zdaje sie, ze nie ma nawet grobu. Jesli sie nie myle
          to restauracja Puenta miesci sie w dawnej willi Wyganowskich. Nie wiem do kogo
          nalezaly pozostale wille/palacyki, ale jesli chodzi o biblioteke na Legionow to
          pewnie mozesz sie dowiedzes na miejscu w bibliotece.
          • o00 Re: Kaliskie palacyki 25.10.06, 02:31
            To jest chyba jednak pałac Jabłkowskich, tych od tego słynnego Domu Towarowego
            Braci Jabłkowskich w Warszawie... Tylko nie wiem którego Józefa Jabłkowskiego,
            bo chyba było dwóch. Ale się dowiem. :)
    • o00 Re: Kaliskie i podkaliskie dwory i pałace 27.08.06, 17:43
      Znalazłem coś: Kazimierz Stefański ("Kalisz w latach 1848-1861", Kalisz 1935,
      za: Marian Sobański, "Kalisz i ziemia kaliska", Warszawa 1954) opisując życie
      codzienne w Kaliszu, podaje: "(...) po trzech dniach zabaw w Kaliszu w salonach
      hrabiów Górowskich udano się do Szczypiorna, do majątku Ordęgów, po czym goście
      pojechali do majątku Radoszewskich, a następnie jeszcze dalej".

Dalej: "Dnia trzeciego śliczny bal w Zborowie u Romanostwa Radolińskich,
      czwartego wieczór u państwa Statkowskich, a piątego - bal u Nepomucenostwa
      Niemojowskich w Śliwnikach, szóstego bal u Maciejostwa Ordęgów (...)".

I kaliskie przysłowie: "Minęły te czasy, kiedy po powietrzu latały kiełbasy". :)
      • ok333 Re: Kaliskie i podkaliskie dwory i pałace 04.10.07, 17:31
        Pewne slady mozna znalezc w tym wykazie :

www.enter.net.pl/www/archimal/ADDRESS_BOOK/kalisz.htm
    • wielkopolskawschodnia Re: Dwór Lipskich na Majkowie 14.09.06, 02:47
      Dwór na Majkowie należał do starej kaliskiej rodziny Lipskich. Jan Lipski był
      m.in. wojskim większym kaliskim i kasztelanem santockim. Wojciech Lipski, syn
      Jana, starosta szymborski, sędzia surogat kaliski, łowczy kaliski, deputat na
      trybunał koronny w Piotrkowie, generał adiutant Jego Królewskiej Mości i
      kawaler orderu św. Stanisława z 1791, to ten sam Lipski, który w 1786 nabył
      inne podkaliskie dobra, dobra lewkowskie i wybudował w Lewkowie pałac (o którym
      ostrowianie mówią, że jest "ich").
      • wielkopolskawschodnia Re: Dwór Lipskich na Majkowie 15.09.06, 20:17
        Dobra majkowskie powinny chyba być wymienione w "Księdze Ziemskiej Kaliskiej" z
        1400-1409, ale nie wiem, nie sprawdzałem. W każdym razie o istnieniu wsi
        dowiadujemy się po raz pierwszy z dokumentów księcia kaliskiego Przemysława II
        w 1283. W ciągu wieków wieś zmieniała właścicieli co kilkadzieisiąt lat, przez
        pewnien czas było nim nawet kaliskie kolegium jezuickie.

Przynoszące znaczne dochody dobra majkowskie nabyła w 1783 rodzina Lipskich, a
        Wojciech Lipski wzniósł na południe od folwarku okazały klasycystyczny dwór
        wraz z zespołem dworskim (kuchnia dworska, itd.). Piastujący najwyższe urzędy
        państwowe Wojciech Lipski otrzymywał łączne podobry sięgające 100.000 złotych
        polskich rocznie, co pozwalało mu nabywać w okolicach Kalisza następne
        folwarki, w tym - leżące wówczas odłogiem - dobra lewkowskie, gdzie w 1786
        rozpoczął budowę już nie dworu, lecz pałacu, ukończonego w 1791 (zatem na
        krótko przed zabraniem w 1793 województwa kaliskiego przez Królestwo Prus i
        utratą przez Wojciecha wysokich urzędów). Po upadku Rzeczpospolitej posiadłości
        Lipskich pozostawały wciąż w departamencie kaliskim, choć Wojciech Lipski był
        już poddanym króla pruskiego (homagium byłego województwa kaliskiego odbyło się
        w Kaliszu 7 maja 1793), lecz po 1815 znalazły się na obszarze dwóch różnych
        terytoriów: w województwie kaliskim Królestwa Polskiego i w leżącej za kordonem
        Provinz Posen Królestwa Prus.

Po upadku powstania listopadowego dobra majkowskie przechodzą w 1833 z rąk
        Wojciecha Lipskiego w ręce Tekli z Lipskich Staroskiej (ostatni Lipscy na
        Majkowie), a po upadku powstania styczniowego na krótko w 1865 w ręce
        Gutowskich (którzy przebudowują dwór), by zaraz potem w 1870 stać się gniazdem
        rodowym Karśnickich, którym Majków odebrała dopiero władza ludowa.
        • wielkopolskawschodnia Re: Dwór Lipskich na Majkowie 16.09.06, 02:28
          Lipscy (de Lipe) wzięli swoje nazwisko od nabytego dziedzictwa wsi Lipe w
          województwie kaliskim w XV w. Ojcem Wojciecha Lipskiego był Jan (1720-1786),
          sędzia grodzki kaliski, miecznik kaliski, wojski wielki kaliski, kasztelan
          santocki. Wojciech Lipski nabył dobra majkowskie w 1783 od Teresy z Radońskich
          Kuczkowskiej, dobra lewkowskie w 1786 od Józefa Krzyżanowskiego h. Świnka.

Lipscy z Lipego h. Grabie na Majkowie:

1783: Wojciech (1743-1810), syn Jana, komisarz ziemski kaliski, podstoli i
          sędzia grodzki kaliski, łowczy kaliski, generał adiutant Stanisława Augusta
          Poniatowskiego, odznaczony Orderem Świętego Stanisława (wznosi dwór)
          1833: Tekla (1778-1865), córka Wojciecha, z Lipskich Stawska
          1865: Gutowscy

Lipscy z Lipego h. Grabie na Lewkowie:

1786: Wojciech (1743-1810), syn Jana, komisarz ziemski kaliski, podstoli i
          sędzia grodzki kaliski, łowczy kaliski, generał adiutant Stanisława Augusta
          Poniatowskiego, odznaczony Orderem Świętego Stanisława (wznosi pałac)
          1806: Michał (1779-1813), syn Wojciecha, sędzia apelacyjny kaliski, prokurator
          trybunału cywilnego kaliskiego
          1829: Wojciech (1805-1855), syn Michała, oficer wojska polskiego 1831-,
          odznaczony orderem Virtuti Militari
          1855: Józef (1827-1884), syn Wojciecha
          1884: Wojciech (1860-1930), syn Józefa
          1934: Jan (1892-1943) i Józef (1894-1958), synowie Wojciecha
          1945: Skarb Państwa

Uwaga: ponieważ różne źródła podają różne daty, data śmierci Teresy z Lipskich
          Stawskiej oraz data przejęcia Lewkowa przez Józefa Lipskiego są niepewne.
    • arek_753 Re: Kaliskie palacyki 16.09.06, 23:52
      Interesuje mnie pałacyk a raczej willa na rogu ul.Staszica a Widoku, obecnie
      bardzo zaniedbana. Słyszałem kiedyś, że jest to do jakiegoś fabrykanta.Może
      ktoś ma więcej informacji?
      • ksiestwokaliskie Re: Kaliskie palacyki 17.09.06, 13:07
        wlaśnie - to bardzo ciekawy budynek. Patrząc na architekturę tego budynku, można
        sądzić, że należala do jakiegoś niemieckiego fabrykanta. Jakiś czas temu
        zrobilem chyba nienajgorsze;) zdjęcia tej niszczejącej willi, ale wiadomości nt.
        jej historii nie posiadam :(
      • ksiestwokaliskie Re: Kaliskie palacyki 20.11.06, 14:37
        Ta willa to tzw. prezydentówka z 1911 r. Jest w rejestrze zabytków i to kolejna
        hańba, że dopuszcza się do zapuszczenia tak pięknego obiektu!
        • wielkopolskawschodnia Re: Kaliskie palacyki 22.11.06, 00:58
          A dlaczego willa tak się nazywa: "prezydentówka"?
          • ksiestwokaliskie Re: Kaliskie palacyki 22.11.06, 01:19
            Diabli wiedzą - tak napisane jest w rejestrze zabytków. Czy to prawda, czy to
            bzdura - nie wiem. Byc może faktycznie była to rezydencja prezydentów Kalisza?
            Nasz pałac prezydencki ;)
            • o00 Re: Kaliskie pałace i wille 23.11.06, 02:47
              A gdzie jest willa Wyganowskiego?
              • teraz12 Re: Kaliskie pałace i wille 09.12.06, 16:33
                A co wiadomo o pałacyku Deutchmanów przy Kościuszki ?
                • ksiestwokaliskie Re: Kaliskie pałace i wille 13.12.06, 16:08
                  Czy chodzi Ci o ten pałacyk?
                  www.kalisz.9o.pl/galeria/kpw020.jpg
                  www.kalisz.9o.pl/thumbs/kpw021.jpg
                  www.kalisz.9o.pl/thumbs/kpw022.jpg
                  • ksiestwokaliskie Re: Kaliskie pałace i wille 13.12.06, 16:09
                    A może o ten (o ile można to nazwac pałacykiem):
                    www.kalisz.9o.pl/galeria/kpw025.jpg
                  • teraz12 Re: Kaliskie pałace i wille 31.12.06, 12:16
                    nie,po drugij stronie ulicy naprzeciwko liceum.
                    • wielkopolskawschodnia Re: Kaliskie pałace i wille 06.01.07, 04:57
                      Podaj proszę nr domu, poszukam w Inwentaryzacji Krajoznawczej Polski, tom 13,
                      Warszawa 1990. :)
    • ksiestwokaliskie Re: Kaliskie palacyki 13.12.06, 16:06
      Wszystkich chętnych do obejrzenia zdjęc pałacyków, zapraszam:
      www.kalisz.9o.pl/palacewille.htm
      www.kalisz.9o.pl/palacslubow.html
      • Gość: ww Re: Kaliskie palacyki IP: 88.199.63.* 28.12.06, 04:41
        No ale co tam robi budynek stacji Pogotowia Ratunkowego!?
        Toż to żaden pałacyk, tylko socrealizm w czystej postaci.
        Tylko mi nie pisz, że PKiN to też socrealizm, a pałac. :>
        • Gość: ww Re: Kaliskie pałacyki IP: 88.199.63.* 28.12.06, 04:44
          A czy ktoś wie kiedy i według czyjego projektu wybudowano Belweder?
          • Gość: ww Re: Kaliskie pałacyki IP: 88.199.63.* 28.12.06, 04:51
            I dla porządku: tzw. Pałac Ślubów to pałac Jabłkowskich, a Biblioteka Główna to
            pałac Möllerów.
        • ksiestwokaliskie Re: Kaliskie palacyki 28.12.06, 10:00
          Ten budynek umieściłem jako "żarcik" ;) wiadomo przecież, że do II wojny
          światowej była tam brama wejściowa cmentarza żydowskiego.
          • kalamata99 Re: Kaliskie palacyki 28.12.06, 17:18
            Faktycznie jednak zbudowany jest w stylu palacowym wiec tutaj akurat bym sie nie zgodzil z ww (PKiN to co innego, bo dla mnie palacem jest tylko w nazwie, a nie w stylu). Jezeli jestesmy juz przy socrealizmie to zawsze uwazalem za blad przebudowe we wczesnych latach 90-ch wnetrza naszego dworca kolejowego, ktory byl stylistycznie jednorodny. Zreszta juz gdzies o tym wspomnialem na ktoryms watku. Ciekawi mnie czy w poczekalni pod nowym tynkiem zachowaly sie socrealistyczne malowidla ze scenami z historii miasta? Niewykluczone, ze za kilkadziesiat lat bedziemy konserwowac budynek dworca przywracajac go do stanu oryginalnego. Na razie w architekturze i projektowaniu wrocila moda na art deco czyli lata 20-e i 30-e, przyjdzie wiec z czasem i moda na nastepne dekady. W kazdym razie dzieki dla ksiestwa za te wszystkie zdjecia, dzieki ktorym ciagle cos nowego odkrywam.
    • wielkopolskawschodnia Re: Resursa Obywatelska 06.01.07, 03:57
      Dom przy ulicy Fabrycznej nr 1 to dawna Resursa Obywatelska: po 1879, murowany,
      piętrowy, eklektyczny, w formie pałacu miejskiego, taras na piętrze, kopuła.

Ach, te nieprzespane noce... :)

Ksienztwo, daj linka do fot(y).
      • ksiestwokaliskie Re: Resursa Obywatelska 11.01.07, 19:48
        Brawo. Oto linki do obrazków:
        www.kalisz.9o.pl/galeria/kpw017.jpg
        www.kalisz.9o.pl/galeria/kpw018.jpg
        www.kalisz.9o.pl/galeria/kpw019.jpg
        www.kalisz.9o.pl/galeria/nocne117.jpg
    • wielkopolskawschodnia Re: Pałac Möllerów 06.01.07, 04:35
      Legionów nr 66, pałac Möllerów, 1910, murowany, część środkowa piętrowa z
      półkolistą werandą, dach pośrodku pulpitowy z balustradą, po bokach mansardowy
      z lukarnami, kryty łupkiem (czy nadal kryty łupkiem, to tego nie wiem).
      • ksiestwokaliskie Re: Pałac Möllerów 11.01.07, 19:51
        Trzeba cieszyc się tym pałacem, bo pewnie niedługo zostanie zniszczony. Ponoc
        projekt budowy czegoś co ma się nazywac "Regionalną Biblioteką Publiczną" (co to
        za nazwa?) wraz z Miejskim Centrum Kultury (a co to?). Stare plany zakładają
        powstanie obok szklanego budynku (może niezłego, bo wtedy nie działali obecni
        "projektanci" architektury Kalisza) połączonego łącznikiem z pałacykiem. Ciekawe
        jak to się skończy?
      • wielkopolskawschodnia Re: Pałac MÜllerów 13.03.07, 17:05
        Pałac przy ul. Legionów 66 to nie pałac Möllerów, ale Müllerów, wybudowany dla
        Theodora Müllera (najstarszego syna Wilhelma Müllera), ok. 1910.

Sorka, że mogłem wprowadzić w błąd tamtym "ö" zamiast właściwego "ü", ale w
        różnych źródłach są różne zapisy (Möller, Müller, Miller, a nawet Miler, bo
        wszędzie paskudny bałagan), ale teraz (już na pewno) jest dobrze.
        • ksiestwokaliskie Re: Pałac MÜllerów 13.03.07, 18:38
          Czy to ci od słynnej Bielarni?
          • wielkopolskawschodnia Re: Pałac MÜllerów 13.03.07, 21:19
            Chyba tak, ale coś mi się znowu imiona nie zgadzają. :(
            Poza tym chyba był dublet braci eM, bo już sam nie wiem, czy ci bracia eM z
            Turku, to ci sami bracia eM co z Kalisza... No ale siem dowiem. :)
    • wielkopolskawschodnia Re: Belweder 06.01.07, 04:53
      Śródmiejska nr 27, Belweder, 1925, murowany, dwupiętrowy, pośrodku wyższy
      rozalit, cztery balkony, taras ze schodami i balustradą, dach płaski.
    • wielkopolskawschodnia Re: Pałac Puchalskich 19.01.07, 00:55
      A pałac Puchalskich to kto w końcu zaprojektował? Rammstein czy Szpikulec? Bo w
      jednych książkach, że Rammstein, a w innych, że Szpikulec... :>

Wielki Kalamato, bardzo cię proszę, spójrz w swoje (mnogije) książki. :)
      • wielkopolskawschodnia Re: Pałac Trybunalski 19.01.07, 01:00
        I tak samo jest z Pałacem Trybunalskim: niby Szpikulec zaprojektował, a rysunki
        przecież Rammstein robił, prawda? To co, spółkę z o.o. mieli, czy jak? :>
    • ksiestwokaliskie Belweder 25.02.07, 12:05
      www.allegro.pl/item167245677_kalisch_kalisz_sad_grodzki_z_obiegu_1939_r.html
      • kalamata99 Re: Belweder 25.02.07, 17:52
        Jak duzo wtedy bylo wody w Prosnie.
        • Gość: ww Re: Belweder IP: *.199.63.97.tesatnet.pl 25.02.07, 18:16
          A obok mostu nie było tych okropnych rur...
          • ksiestwokaliskie Re: Belweder 25.02.07, 18:25
            W kwestii wody, to poziom wysokości lustra nie był wiele wyższy niż dziś, nie
            było jednak na dnie metra mułu, zielska i śmieci (piękny czerwono-żółty kosz na
            śmieci firmy PUK można oglądać przy większych upałach).
            Jeśli chodzi o rury, to konserwator zabytków, jakiś czas temu dał ich
            właścicielom 5 lat na usunięcie. Może więc te paskudztwa znikną jeszcze w tej
            dekadzie?
            • wielkopolskawschodnia Re: Belweder 13.03.07, 17:18
              Podawana tu i ówdzie informacja, że Belweder został wybudowany "ok. 1925" jest
              błędna. Został z pewnością wybudowany przed 1914 i przetrwał burzenie miasta,
              może ze względu na położony obok warszawski Bank Handlowy, którego Niemcy
              najwyraźniej nie mieli zamiaru ani zniszczyć, ani później wyburzyć (podczas
              akcji "Sprengung"). Mógł natomiast (i zapewne został) nieco przebudowany,
              wygląda na to, że dobudowano (lub podwyższono) piętro i dobudowano ryzalit, w
              czasie II wojny światowej na ryzalicie stał jeszcze rządek gazoników. :)
    • wielkopolskawschodnia Re: Willa Stanisława Bzowskiego 13.03.07, 21:39
      U zbiegu ul. Staszica i Widoku to willa Stanisława Bzowskiego.

Stanisław Bzowski był rejentem, czyli po współczesnemu notariuszem, który
      praktykował w latach 1902-33 (wg akt w AP w Kaliszu, ale co mnie bardzo dziwi
      nie ma żadnego Stanisława Bzowskiego w spisie rajentów z 1913).
      • ksiestwokaliskie Re: Willa Stanisława Bzowskiego 13.03.07, 21:42
        To skąd zatem nazwa tej willi - "Prezydentówka"?
        • wielkopolskawschodnia Re: Willa Stanisława Bzowskiego 13.03.07, 21:49
          A to mię nie pytaj, tylko panią Beatę Matusiak, to ona tak napisała, nie ja. :p
          • ksiestwokaliskie Re: Willa Stanisława Bzowskiego 13.03.07, 22:24
            Nie wiem czy to ona, bo lista Woj.Konserwatora Zabytków powstała długo przed
            nią, chyba, że to za jej kadencji ona lub ktoś inny ot tak sobie dopisał ten
            przydomek.
      • wielkopolskawschodnia Re: Willa Stanisława Bzowskiego 13.03.07, 21:47
        Aaa, bo on nie był takim tam sobie rejenciną, tylko rejentem przy Sądzie
        Okręgowym w Kaliszu ("Kanc. rejentów mieszczą się w gmachu sądowym."), nr
        telefonu do pana rejenta Bzowskiego był 37, a do Wyganowskiego 173 (w 1914).

A co z willą Wyganowskiego, gdzież ona? Wiem tylko, że ocalała w 1914, ale
        gdzie ona do diabła jest? Ktoś wie? :>
        • ksiestwokaliskie Re: Willa Stanisława Bzowskiego 13.03.07, 22:27
          Pojęcia nie mam :(
          • kalamata99 Re: Willa Wyganowskiego 15.03.07, 05:58
            Nadal jestem przekonany, ze willa Wyganowskich to ten palacyk, w ktorym miesci
            sie "Puenta" (juz o tym dyskutowalismy). Nie jest to jednak wiedza ze
            sprawdzonych zrodel pisanych, ale ze wspomnien rodzinnych. Trzeba by przeszukac
            stare ksiegi hipoteczne lub adresowe.
            • wielkopolskawschodnia Re: Willa Wyganowskiego 15.03.07, 09:38
              Willa Wyganowskiego (przynajmniej ta, którą ja próbuję wyśledzić, bo Wyganowski
              miał też inne nieruchomości - patrz niżej), była na ul. Wrocławskiej. Kiedyś
              wysłałem Ksienztwu skan kartki pocztowej z międzywojnia, adresowanej właśnie w
              ten sposób: "willa Wyganowskiego, ul. Wrocławska", ale nie mam już tego skanu.
              Ksienztwo, masz go jeszcze?

Dom Wyganowskiego to także dom na rogu al. Wolności i Jasnej (ale nie wiem
              który: czy ten po prawej czy po lewej). Problem jest także w tym, że panów
              Wyganowskich było kilku...
              • kalamata99 Re: Willa Wyganowskiego 15.03.07, 12:51
                Byc moze posesja na Fabrycznej ciagnela sie az do przedwojennej Wroclawskiej,
                czyli obecnej Srodmiejskiej i stad ten adres? Nie bede sie upieral, powtarzam
                tylko informacje zaslyszane od starszych ciotek, strjow itd itp. Moze
                wlasciciel "Puenty" wie cos na ten temat?
    • wielkopolskawschodnia Re: Łęka, Piątek Kaliski 19.04.07, 15:24
      www.allegro.pl/item187223424_leka_dwor_kasownik_piatek_kaliski_1900r.html
      Gdzie jest/był ten pałac?
      • Gość: ok333 Re: Wyganowscy IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.07, 23:08
        Dwoch braci Wyganowskich ( + Andrzej Potworowski ) walczyli pod pplk.Zygmuntem
        Podhorskim w 203 Ochotniczym Pulku Ulanow pod Ciechanowem .Wslawili sie ( a
        walczyli w szwadronie ckm-ow ) celnoscia oka , bo natlukli sporo bolszewikow i
        ci uciekajac zapomnieli o radiostacji .Zrodlo nie wymienia imion obu braci W.
        Sorry za off top .
        • smutekkalisza Re: Wyganowscy 24.07.07, 11:50
          Pałacyk na Majkowie przed Wojną należał do rodziny Fundament Karśnickich,
          Wyganowskich było bardzo dużo ale swój główny majątek i dwór mieli w Warszówce.
          • ok333 Re: Wyganowscy 24.07.07, 20:09
            Jest w OSP Warszowka taki tekst :

www.skpl.kalisz.pl/news.shtml
            i wielorodzinny dworek popegeerowski (Brrrrrrr) .
            • ok333 Re: Wyganowscy 24.07.07, 20:11
              Uooops , przepraszam .Jest i wlasciwy :

www.ospwarszowka.webpark.pl/strona1.htm
            • o00 Re: Wyganowscy 24.07.07, 20:21
              Ty to masz foiłka słodkiego na punkcie tej naszej KKD. :)
              A tej pracy magisterskiej o KKD to nie dałoby się jakoś skserować? :>
              • Gość: ok333 Re: Wyganowscy IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.07, 22:30
                Moze by i dalo , jak odzyskam kontakt. Ale ... to nie p a l a c y k , heh
    • wielkopolskawschodnia Re: Pałac Bayera 29.07.07, 15:27
      Według czyjego projektu powstał pałac Bayera na pl. św. Józefa?
      Czy ktoś wie?
      Czy pisze o nim pani Iwona Barańska (nie mam jej książki)?
      • ksiestwokaliskie Re: Pałac Bayera 29.07.07, 20:29
        wielkopolskawschodnia napisał:

> Czy pisze o nim pani Iwona Barańska (nie mam jej książki)?
        Niestety nie pisze ona o tym budynku. Być może jest gdzieś króciutka wzmianka na
        3 słowa, ale trzeba przeczytać książkę od deski do deski, by ewentualnie to znaleźć.
        • smutekkalisza Re: Nie pałac Bayera ale Weissa 02.08.07, 05:04
          Bardzo ciekawe bo dr Barańska pisze o tym budynku, ale nazywa go kamienicą
          Weissa datuje go na rok 1832. Więc to co podaje Kunicki jest nie do końca
          prawdziwe kamienica Antoniego Bajera (wg pisowni Kunickiego) wybudował te
          kamienicę w 1796 r. Mieściła się tu loża masońska(do 1821 r. I to te kamienicę
          przebudował w 1835 r kupiec Leopold Weiss. Oczywiście rację ma Barańska bo pisze
          na podstawie dokumentów archiwalnych do których nie miał dostępu K. Prawdę
          mówiąc bardzo szkoda tego wyjątkowo pięknego obiektu.
          • smutekkalisza Re: Nie pałac Bayera ale Weissa 02.08.07, 05:07
            Acha projektantem był Reistein ale paluchy maczał tez Marconi. Info str 166-167.
            • ksiestwokaliskie Re: Nie pałac Bayera ale Weissa 02.08.07, 09:32
              Czytając książkę p.Barańskiej też zastanawiałem się, czy chodzi o ten sam
              budynek, ale nie jest jeden problem - autorka pisze o budynku o 3 kolumnach, a
              dom Bayerów miał 4.
              Tak na marginesie, Bajerowie byli powiązani przez koligacje rodzinne z
              Parczewskimi i Radwanami. Mam przyjemność być w kontakcie z kobietą, która jest
              ich potomkiem (mieszka we Francji).
              • smutekkalisza Re: Nie pałac Bayera ale Weissa 03.08.07, 01:30
                To ten budynek Barańska pisze o trzech osiach (wyznacza sie je oknami) i
                rzeczywiście kolumn jest 4 okien 3 a cały budynek miał 11 osi (11 okien)
              • greffen Koligacje rodzinne. 11.08.07, 16:50
                Leży przede mną katalog wystawy archeologicznej i zabytków sztuki urządzonej w
                Kaliszu w sali ratuszowej w maju i czerwcu 1900 r. Pod nr 508h portret Antoniego
                Bajera, kasjera korpusu kadetów w Kaliszu i jego zony Józefy z Lipińskich -
                portret wypożyczył mecenas A. Parczewski, co dowodzi wspomnianych koligacji
                rodzinnych.
                • greffen Tajemniczy pałacyk 13.08.07, 04:38
                  A ciekawe do kogo należał pałacyk przy ulicy Jasnej czyli dziś takie niezbyt
                  przyjemne miejsce. Od strony Jasnej widać bloczek a nie pałacyk ale jeśli
                  spojrzymy od strony parku to nad rzeką widać prześliczny taras z jońskimi
                  kolumnami. Tak wiec ten bloczek to jakiś silnie przebudowany pałacyk, do kogo
                  należał, jak wyglądał w jakim okresie postarano sie aby zniknął jego obcy
                  klasowo wygląd. Kochana władzo skoro chcesz sie odciąć od tradycji MO to może
                  trochę zadbasz o ten taras, trochę go odsłonisz z krzewów bo widok jest piękny.
                  • ok333 Re: willa A.Parczewskiego ... 23.08.07, 19:02
                    Dzisiaj specjalnie dla WW ( masz juz kompa sprawnego ? ) przeszedlem
                    sie ul.Babina. Ta willa juz niedlugo moze stac sie ,,niezywa''
                    mimo , ze jest uzytkowana przez Stowarzyszenie ,,ZYWA'' . Wstyd dla
                    miasta ! I nawet zadnej tablicy pamiatkowej na willi nie widac , ze
                    mieszkal w niej tak zasluzony obywatel miasta Kalisza. Kto wie
                    gdyby to miasto lezace na kresach imperium mialo Uniwersytet , to
                    moze tu , a nie w Wilnie bylby rektorem . Najwyzsza pora by
                    odpowiednio zadbac o ten obiekt . Foty wysylam do galerii.
                    • barbelo ul.Kordeckiego! 07.09.07, 20:45
                      Idac od Czestochowskiej, mijamy po prawej stronie 2 czy trzy palacyki. Dawno
                      tamnie bylam ale w jednym z nich zdaje sie rezyduje ksiadz. Czy ktos wie cos na
                      temat ich historii? Do kogo nalezaly??

Podciagam pytanie Greffena odnosnie ul.Jasnej. Ciekawam rowniez...
                      • o00 Re: ul. Kordeckiego 08.09.07, 01:50
                        Kordeckiego 1 to dom parafialny (ciekawy, bo na planie litery H).
                        Kordeckiego 3 to plebania.
                        A co trzecie, to nie wiem, bo tam chyba już nic nie ma dalej...
                        • kaliszman Re: ul. Kordeckiego 08.09.07, 22:03
                          Może trochę nie na temat,ale kilkanascie lat temu,kiedy robiono
                          wjazd do kościoła św.Gotarda,od strony ul.Kordeckiego,pamiętam ze
                          robotnicy znalezli ludzkie szczątki.Pamiętam dobrze bo widziałem
                          dwie ludzkie czaszki,może wiecie czy był tam jakiś cmentarz.
                          • ksiestwokaliskie Re: ul. Kordeckiego 08.09.07, 22:11
                            Na pewno był tam jakiś cmentarz, gdyż kiedyś ludzi grzebano wokół kościołów, a
                            kościół św.Gotarda istniał już w XII w. jako świątynia podgrodzia kaliskiego. Do
                            czasu wzniesienia tej neogotyckiej budowli był to kościółek drewniany. Mam jej
                            ryciny w którejś z książek.
                            • wielkopolskawschodnia Re: ul. Kordeckiego 08.09.07, 23:15
                              Rypinek nie był podgrodziem, tylko osadą targową na skrzyżowaniu
                              dróg, z których jedna (północ-południe) wiodła wzdłuż korony
                              pradoliny Prosny, a druga (wschód-zachód) schodziła po skarpie do
                              osady targowej na Starym Mieście. Stamtąd dopiero można było się
                              dostać do podgrodzia, a z podgrodzia do grodu.
                      • ok333 Re: [OT} ten rzacy konik ...? 08.09.07, 21:28
                        barbelo napisała:

Ciekawam rowniez...

JA TEZ JESTEM CIEKAW . DO SPRZEDANIA MOZE ???
                        • ok333 Re: Palacyk - siedziba MOK- u ? 05.10.07, 21:09
                          Kiedy powstal i do kogo nalezal ten palacyk ukryty za wiezowcami i
                          dawnym blokiem z reklama Agromy ?
                          • greffen Dom Parczewskiego 08.10.07, 01:37
                            Skąd ta pewność że willa ta należała do Parczewskiego. A może to jednak chodzi o
                            te eklektyczną kamieniczkę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka