Dodaj do ulubionych

Winiety CZ i SK

IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.05.12, 20:02
Czy ktoś wie gdzie można kupić winietę czeską wjeżdżając od strony Drezna i słowacką od strony Brna?
Z tego co obiło mi się o uszy, to autostrada łącząca Drezno z Usti nad Labem została wybudowana już po wejściu Czech do Schengen i nie ma na niej przejścia granicznego, a co za tym idzie nie ma gdzie kupić winiet. Ktoś jechał i wie jak jest naprawdę?

A granica CZ/SK między Brnem a Bratysławą? Jest gdzie kupić słowacką winietę?

Staram się dmuchać na zimne, od kiedy kilka lat temu ze Słowacji wjechałem do Austrii na coś co na mapie nie było autostradą, a okazało się nią w rzeczywistości być. Zjazd pierwszym możliwym zjazdem kosztował mnie 120 euro za brak winietki :/
Obserwuj wątek
    • Gość: uhrw700 Re: Winiety CZ i SK IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.12, 20:53
      Przed czeska granica po stronie niemieckiej jest parking na ktorym mozna kupic winete i tak samo pomiedzy czechami i slowacja . Co roku tamtendy jade
      • mazfor Re: Winiety CZ i SK 04.09.13, 15:53
        Witam ,w grudniu jadę do Pragi.

Wyjazd z Bydgoszczy , planuje A2 Poznan Drezno Praha ,gdzie kupie winete , może ktoś podać nazwe stacji i miejsce czy jeszcze na terenie Niemiec ,czy Czech ? aby nigdzie nie zbaczać z głównej drogi.

myśle ,ze wybór spokojnej jednostannej drogi przez Drezno jest lepszy jak tłuc sie po Polsce choć jest o 100 km dłuzszy jak przez Legnice ,Jelenia Góre.

Czy warto w powrotnej drodze wjechać do Drezna nk kawe i tak na szybko coś zobaczyć, czy jest to duza kołomyja i problem z dojadem do centrum i zaparkowaniem sam.osobowego.

Bardzo dziekuje za odpowiedzi .
        • wislok1 Re: Winiety CZ i SK 04.09.13, 18:59
          Winietki czeskie powinni mieć na niemieckich stacjach benzynowych koło Drezna.
          Ten odcinek autostrady był gotowy przed Schengen i na granicy powinny być budki z winietami !

Na granicy Czech i Słowacji takowe budki ZAWSZE są

Co do Drezna, to warto zjechać z autostrady na 100%
          Dawno nie byłem w centrum
          Więc nie wiem, jak jest teraz z parkingami
          Tu masz ściągę:
          poznajsaksonie.pl/zabytki-drezna-co-warto-zobaczy%C4%87-w-dre%C5%BAnie-i-dlaczego
          okrazycswiat.pl/na-weekend-parkingi-w-dreznie/
      • mazfor Re: Winiety CZ i SK 05.09.13, 13:57
        dzięki za odpowiedz, daleko przed granica jakis znak rozpoznawczy ? aby nie przejechać

a co do wyboru drogi, chyba w zimie lepiej pojechac autostradami przez Drezno niz naszymi krótszymi drogami ?
        • wislok1 Re: Winiety CZ i SK 05.09.13, 20:01
          Są znaki ostrzegające o granicy, a na samej granicy jest znak ograniczenia prędkości, trudno przegapić.
          Zresztą nie radzę, bo przy samej granicy może stać policja i łapać ( radar )
    • wislok1 Re: Winiety CZ i SK 15.05.12, 20:57
      Winietki czeskie powinni mieć na niemieckich stacjach benzynowych koło Drezna.
      Ten odcinek autostrady był gotowy przed Schengen i na granicy powinny być budki z winietami !

Na granicy Czech i Słowacji takowe budki ZAWSZE są

kiedy kilka lat temu ze Słowacji wjechałem do A
      > ustrii na coś co na mapie nie było autostradą, a okazało się nią w rzeczywistoś
      > ci być. Zjazd pierwszym możliwym zjazdem kosztował mnie 120 euro za brak winiet
      > ki :/

Sorki, ale w Rusovcach jest mnóstwo punktów zakupu winiet, czynnych całą dobę. I zawsze tam zaczynała się austriacka autostrada ( odkąd ją zbudowano )
      • Gość: Whisper Re: Winiety CZ i SK IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.05.12, 21:51
        uhrw700, wislok1, dziękuję za info.

Co do przejścia w Rusovcach, na mapie którą miałem droga była zaznaczona jako normalna, autostrada miała się zaczynać się kilka kilometrów dalej, a przejeżdżając przez granicę po prostu nie myślałem nawet o kupieniu winiety, bo zamierzałem zaraz odbić na boczną drogę. W sumie moja wina, za gapiostwo się płaci.
      • Gość: kuku Re: Winiety CZ i SK IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.12, 08:42
        Na wjeźdie do Czech od strony Drezna jest całkiem spora stacja paliw ( nigdze nie trzeba zjeżdżać - jest po drodze juz w Czechach ) Na jej tyłach , na parkingu znajduje się nawzijmy to kiosk w którym mozna zaopatrzyć się w winietki zarówno czeskie jak i słowackie. Jeśli wyjeżdżasz na np. dwa tygodnie warto zaopatrzyć się od razu w miesięczne - wychodzą taniej niż dwa razy po dwa tygodnie.
    • Gość: $$$ Re: Winiety CZ i SK IP: 212.182.91.* 18.05.12, 10:05
      Na autostradowym przejściu granicznym CZ/SK jest duży parking dla tirów i tam bez problemów można kupić wszystkie winiety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka