Dodaj do ulubionych

jogging???

21.04.06, 10:34
Uprawiacie? Jeśli tak to gdzie w Koszalinie są miejsca do tego odpowiednie??
POZDRAWIAM.
Obserwuj wątek
    • jkammer Re: jogging??? 21.04.06, 14:20
      Jeśli mam czas to chętnie wskakuję w dres i biegnę. Trasa jest w miarę stała:
      centrum miasta - Góra Chełmska - centrum miasta.
      Jesli dopiero zaczynasz to mogę na forum wrzucić instrukcje.
      Jesteś zainteresowana?
      • loonna Re: jogging??? 21.04.06, 17:35

ja poprosze:)))
        jakos nie mam czasu na aerobik ale z checia pobiegam
        pozdrawiam
        • fiona_fiona Re: jogging??? 21.04.06, 18:29
          Jasne, że jestem zainteresowana. Bardzo by mi się przydało. Z góry dziękuję.
    • jkammer Re: jogging??? 24.04.06, 15:26
      Zapowiadane instrukcje – przy okazji przepraszam za zwłokę.
      A więc na początku trzeba określić co chce się osiągnąć:
      1. schudnąć,
      2. mieć dobre samopoczucie i kondycję (wytrzymałość),
      3. zabłysnąć w towarzystwie (snobizm, moda).

W pierwszej kolejności instrukcja na cel 2.
      Na początku przez tydzień, no góra dwa, nie będzie łatwo i mam nadzieję, że tym
      nie zniechęcam ale ta instrukcja pozwoli zminimalizować ryzyko wystąpienia zakwasów.
      Do biegania najlepiej nadają się wszelkie bawełniane dresy skarpetki i bielizna.
      Stringi oczywiście odpadają.
      Obuwie sportowe - ich cena nie zawsze przekłada się na komfort biegania.
      Istota osiągnięcia celu 2 sprowadza się do biegania co 1-4 dni w sposób miarę
      ciągły – czyli ciągły bieg na początku przez 15-20 minut w późniejszym okresie
      co najmniej 30 minut. Szybkość i tempo biegu nie jest istotne, ważny jest ciągły
      ruch przez ten czas – lekki trucht, bieg, w razie kolki do czasu jej ustąpienia
      – spacer.
      Jeżeli biegamy z partnerem czy też partnerką szybkość dostosowujemy do
      możliwości najwolniejszego – nie odwrotnie. W końcu jedno i drugie i tak
      osiągnie jednakową wytrzymałość. Dla początkujących wskazane jest kontrolowanie
      tętna, nie powinno przekraczać 180 uderzeń na minutę. Jeśli przekracza oznacza
      to jedno - bieg jest zbyt szybki dla serca i układu krwionośnego, konieczne jest
      przyjęcie wolniejszego tempa.
      Jeszcze raz powtarzam (do znudzenia) – na początku ciągły 15-20 minutowy bieg w
      tempie dostosowanym do aktualnych możliwości organizmu.
      Przed biegiem wskazane jest nie podjadanie chociaż przez godzinę, najlepiej dwie.
      Po biegu – pod natrysk lub do wanny. Po kąpieli coś ciepłego i niegazowanego do
      picia (niezależnie od temperatury na dworze) i po godzinie można cos przegryźć.
      Jakby co to czekam na pytania.
      W następnych postach odpowiem dla zainteresowanych celem 1 i 3.
      Acha i jeszcze jedno - na bieganie wybieraj raczej nawierzchnię gruntową (leśną)
      asfalt może być w ostateczności (jak masz dobre buty). Dłuższe bieganie po nim
      zbytnio obciąża stawy kolanowe.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka