fiona_fiona 21.04.06, 10:34 Uprawiacie? Jeśli tak to gdzie w Koszalinie są miejsca do tego odpowiednie?? POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkammer Re: jogging??? 21.04.06, 14:20 Jeśli mam czas to chętnie wskakuję w dres i biegnę. Trasa jest w miarę stała: centrum miasta - Góra Chełmska - centrum miasta. Jesli dopiero zaczynasz to mogę na forum wrzucić instrukcje. Jesteś zainteresowana? Odpowiedz Link Zgłoś
loonna Re: jogging??? 21.04.06, 17:35 ja poprosze:))) jakos nie mam czasu na aerobik ale z checia pobiegam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_fiona Re: jogging??? 21.04.06, 18:29 Jasne, że jestem zainteresowana. Bardzo by mi się przydało. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: jogging??? 24.04.06, 15:26 Zapowiadane instrukcje – przy okazji przepraszam za zwłokę. A więc na początku trzeba określić co chce się osiągnąć: 1. schudnąć, 2. mieć dobre samopoczucie i kondycję (wytrzymałość), 3. zabłysnąć w towarzystwie (snobizm, moda). W pierwszej kolejności instrukcja na cel 2. Na początku przez tydzień, no góra dwa, nie będzie łatwo i mam nadzieję, że tym nie zniechęcam ale ta instrukcja pozwoli zminimalizować ryzyko wystąpienia zakwasów. Do biegania najlepiej nadają się wszelkie bawełniane dresy skarpetki i bielizna. Stringi oczywiście odpadają. Obuwie sportowe - ich cena nie zawsze przekłada się na komfort biegania. Istota osiągnięcia celu 2 sprowadza się do biegania co 1-4 dni w sposób miarę ciągły – czyli ciągły bieg na początku przez 15-20 minut w późniejszym okresie co najmniej 30 minut. Szybkość i tempo biegu nie jest istotne, ważny jest ciągły ruch przez ten czas – lekki trucht, bieg, w razie kolki do czasu jej ustąpienia – spacer. Jeżeli biegamy z partnerem czy też partnerką szybkość dostosowujemy do możliwości najwolniejszego – nie odwrotnie. W końcu jedno i drugie i tak osiągnie jednakową wytrzymałość. Dla początkujących wskazane jest kontrolowanie tętna, nie powinno przekraczać 180 uderzeń na minutę. Jeśli przekracza oznacza to jedno - bieg jest zbyt szybki dla serca i układu krwionośnego, konieczne jest przyjęcie wolniejszego tempa. Jeszcze raz powtarzam (do znudzenia) – na początku ciągły 15-20 minutowy bieg w tempie dostosowanym do aktualnych możliwości organizmu. Przed biegiem wskazane jest nie podjadanie chociaż przez godzinę, najlepiej dwie. Po biegu – pod natrysk lub do wanny. Po kąpieli coś ciepłego i niegazowanego do picia (niezależnie od temperatury na dworze) i po godzinie można cos przegryźć. Jakby co to czekam na pytania. W następnych postach odpowiem dla zainteresowanych celem 1 i 3. Acha i jeszcze jedno - na bieganie wybieraj raczej nawierzchnię gruntową (leśną) asfalt może być w ostateczności (jak masz dobre buty). Dłuższe bieganie po nim zbytnio obciąża stawy kolanowe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś