Dodaj do ulubionych

Moj syn nie potrafi spac!

IP: 195.66.68.* 04.10.07, 13:29
Witam. Moj syn ma 14 m-cy. Od kiedy się urodził nie przespał ani
jednej całej nocy, a co się z tym wiąże- ja też nie. Nie mam już
siły. Nie działaja rytułały wieczorne, ostatnio pani pediatra dała
nam hydroksyzyne, ktora zadzialala tylko raz. Ja nie musze być
wypoczeta, chociaz zmeczenie odbija sie na moim życiu zawodowym i
rodzinnym. Związek sie zypie. Najważniejszy jest Macius, po
horrorach nocnych bywa niespokojny, marudny. Nie wiem juz co mam
robić. Pomocy
Obserwuj wątek
    • justyna_dabrowska Re: Moj syn nie potrafi spac! 04.10.07, 14:09
      Mozna pójśc dwiema drogami...albo spowodowac by dziecko spało (hydroxizina,
      relanium...)albo pogodzic sie z tym ze cos mu w tej materii dolega i dostosowac
      do tej ułomnosci swoje życie - brac go do łózka , spac z nim na zmianę, itp.

Poszukałabym też wnikliwiej przyczyny...co takiego sie dzieje ze mały nie śpi?
      Lęki? Nawyki? Trzeci migdał?

Doświadczony pediatra może mógłby pomóc...

pozdrawiam
      JD
      • Gość: ZrozpaczonaMama Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: 195.66.68.* 04.10.07, 14:20
        Dziecko jest zdrowe, byłam z synkiem u pewnego profesora-pediatry,
        ktory powiedział mi jedynie, ze najprawdopodobniej któres z nas,
        rodziców, miało tak, ze nie sypiało. Czy to moze być uwarunkowane
        genami? moze ja cos zle robie?
    • yola.d Re: Moj syn nie potrafi spac! 04.10.07, 14:44
      Coz , widac niektore dzieci naprawde "tak maja" , bo moja coreczka
      zaczela lepiej sypiac dopiero gdzies tak okolo drugiego roku zycia ;
      wczesniej tez ciagle sie budzila : nawet po kilka razy w ciagu
      nocy . Teraz ma ponad 3 lata i sypia "w kratke" : kilka nocy
      przespanych , kilka z przebudzeniem (na szczescie tylko raz w nocy i
      na krotko ) .
      Moze ktos doradzi Ci cos madrego ; ja moge tylko zyczyc Ci , zeby u
      was takie nocki skonczyly sie jak najszybciej !!!

Powodzenia .
      • verdana Re: Moj syn nie potrafi spac! 04.10.07, 19:05
        Mój syn nie przespał żadnej nocy do 3-4 roku zycia. I prawde mowiac
        później także miał klopoty ze snem, tyle że na szczęście już nie
        zawsze budził mnie w nocy.
        Klopoty (moje) przeszły jak ręką odjął kiedy skonczył 19 lat i
        wyprowadził sie do swojej kawalerki.
        • Gość: monia.147 Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: 195.116.171.* 04.10.07, 21:10
          U nas było tak:starszy Kuba nie przespał ŻADNEJ powtarzam ,żadnej
          nocy ;w jednym kawałku; do 5lat.Młodszy ( 3 lata) jak narazie nie
          przespał ŻADNEJ nocy w całości.
          Męczące ale do przeżycia:)))
          • kasia-kasienka Re: Moj syn nie potrafi spac! 04.10.07, 21:26
            też jestem ofiarą nocnych zmorków :( u nas to chyba rodzaj drobnych zaburzeń
            neurologicznych, następstwo wylewów krwi do mózgu, tortura
          • Gość: ZdesperowanaMama Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.torun.mm.pl 04.10.07, 21:27
            no prosze, nicki mi sie pomylily. Monia, dziekuje, dobrze wiedziec
            ze problem moze miec wieksza skale niz w tej chwili. Mozna sie chyba
            jakos przygotowac na to psychicznie...?
            • Gość: betka Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 22:31
              mam córeczkę 20 miesięczną i też niestety nie śpi w nocy.Mało tego,
              potrafi co 3 godziny wołac amci !!!!!!!!
      • Gość: ZdesperowanaMama Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.torun.mm.pl 04.10.07, 21:24
        dziekuje. Rowniez mam nadzieje ze wkoncu ten stan minie. Poki co
        modle sie tylko o cierpliwosc i choc 3 godziny snu bez przerwy.
        Cierpliwosc jest - snu nie:(
      • Gość: ZrozpaczonaMama Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.torun.mm.pl 04.10.07, 21:29
        dziekuje. Rowniez mam nadzieje ze wkoncu ten stan minie. Poki co
        modle sie tylko o cierpliwosc i choc 3 godziny snu bez przerwy.
        Cierpliwosc jest - snu nie:(

• wiki113 Re: Moj syn nie potrafi spac! 04.10.07, 21:41
          jak nie jest nauczony spac i zasypiac to nie przespi nocki sam z
          siebie,
          sorrki za brak nadzieji ale znam 5 latki co przychodza do lozka
          rodzicow i wpychala sie miedzy mame i tate, odprowadzane wracaja jak
          bumerang.
          moze powinnas poczytac ksizki na ten temat, i zajac sie jak na
          szybciej sprawa, im dziecko starsze tym gorzej bo zaczyna wylazic
          samo z lozka, otwiera sobie drzwi do pokoju, krzyczy glosniej i
          dluzej i ogolnie ma wiekszy wachlarz fantazji do uzycia i wiecej
          sily
          i potrzebuje duzo mniej snu niestety.
          jak chcesz jakiejs konkretnej porady napisz na priv moze jakis
          pomysl podrzuce bo tez mialam taki problem z synem
        • b.wierzbowska1 Re: Moj syn nie potrafi spac! 04.10.07, 22:08
          Jak zwykle polecam książkę 'Uśnij wreszcie':) Znowu spadna na mnie
          gromy, ale jak czytam posty takie jak Twój, to przypominają mi sie
          nasze boje ze starszą córką. Po prostu masakra! Po nauce spania do
          dziś (3,4 roku) spi jak anioł. My zresztą tez:))) Książke mam na
          pdf, więc mogę Ci podesłać.

Nie martw się, nie musisz budzić się kilka razy w nocy do czasu, aż
          Twoje dziecko skończy 19 lat - to dopiero paranoja!
          • zrozpaczona.mama Re: Moj syn nie potrafi spac! 04.10.07, 22:41
            oczywiscie, kazda informacja jest mi w tej chwili przydatna, czuje
            ze jestem na skraju zalamania:( W tej chwili maly spi, ale juz od
            19:30 zdazyl sie raz obudzic:( do rana bedzie tych "razow" jeszcze 3-
            4...
          • zrozpaczona.mama Re: Moj syn nie potrafi spac! 04.10.07, 22:56
            to jest jakich koszmar. zasnal przed 20:00 a juz drugi raz placze.
            ja juz nie mam sily:(
            • agusia99 Re: Moj syn nie potrafi spac! 05.10.07, 00:11
              Moim zdaniem może trzeba się zastanowić, czy nie ma za dużo bodźców w ciągu
              dnia. Może jest tak zmęczony, że nie może spać. Podobno to się zdarza. A czy
              Twój synek śpi w ciagu dnia? Ile? Może trzeba pomyśleć z kim jest w ciągu dnia
              (pracujesz?)i jakie ma relacje z tą osobą. Śniąc - przeżywamy na powrót to
              wszystko co zdarzyło się w ciągu dnia. Może mu potrzeba mniej przeżyć, atrakcji
              a więcej spokoju i ustalonego planu dnia, przynajmniej jeśli chodzi o posiłki.
              Serdecznie pozdrawiam i życzę mnóstwo cierpliwości,
              Aga
              • zrozpaczona.mama Re: Moj syn nie potrafi spac! 05.10.07, 07:41
                witaj. Syn nie spi od urodzenia, tzn spi po 1,5-2,5 godziny.
                Pracuje, wiec malym zajmuje sie niania, naprawde ciepła, pogodna,
                wspaniala niania. Przypadki zbyt duzej ilosci bodźców codziennie od
                ponad roku? nie wydaje mi sie. Plan dnia ma jak najbardziej stały,
                od urodzenia nauczony jest stałej pory kapania, karmienia.... Po
                dzisiejszej nocy jestem juz kompletnie załamana:(
                • jola_ep Re: Moj syn nie potrafi spac! 05.10.07, 08:05
                  Czy śpicie razem? Czy karmisz piersią?

Taki sen to na pewno nie Twoja wina. Jeśli dziecko jest całkowicie zdrowe, to zapewne taka cecha osobnicza. Mam dwójkę i moje pierwsze budziło się często. W okolicy 10 miesiąca zwykle co godzinę. Silnie odreagowywała wszelkie zmiany. Potem budziła się szczęśliwie coraz rzadziej.

Ja przeżyłam bo z nią spałam i nauczyłam się ją obsługiwać niemal przez sen (nie wybudzałam się całkowicie). Zawsze reagowałam bardzo szybko, więc przynajmniej nie płakała. Gorzej było, gdy zaczął się etap koszmarów sennych - ale to tylko raz w nocy ;)
                  W sumie u mnie było do przeżycia, ale za to moje drugie dziecko dobrze spało w nocy :)

Czasem jednym (lub nawet jedynym widocznym) objawem alergii może być zwiększony niepokój dziecka. Więc może być tak, że nie niespokojna noc jest powodem rozdrażnienia w dzień, ale raczej u podstawy obu zachowań leży ten sam powód.
                  Podobnie zaleca się ostrożność przy diecie dziecka i nie wiem, na ile to pewne (ale tonący brzytwy się chwyta), ale zalecane jest unikanie cukru i dodatków chemicznych typu aromaty, barwniki. Więc wszystkie kupowane kaszki odpadają razem z danonkami itp.

Pozdrawiam
                  Jola
                • jola_ep Re: Moj syn nie potrafi spac! 05.10.07, 08:05
                  Czy śpicie razem? Czy karmisz piersią?

Taki sen to na pewno nie Twoja wina. Jeśli dziecko jest całkowicie zdrowe, to zapewne taka cecha osobnicza. Mam dwójkę i moje pierwsze budziło się często. W okolicy 10 miesiąca zwykle co godzinę. Silnie odreagowywała wszelkie zmiany. Potem budziła się szczęśliwie coraz rzadziej.

Ja przeżyłam bo z nią spałam i nauczyłam się ją obsługiwać niemal przez sen (nie wybudzałam się całkowicie). Zawsze reagowałam bardzo szybko, więc przynajmniej nie płakała. Gorzej było, gdy zaczął się etap koszmarów sennych - ale to tylko raz w nocy ;)
                  W sumie u mnie było do przeżycia, ale za to moje drugie dziecko dobrze spało w nocy :)

Czasem jednym (lub nawet jedynym widocznym) objawem alergii może być zwiększony niepokój dziecka. Więc może być tak, że nie niespokojna noc jest powodem rozdrażnienia w dzień, ale raczej u podstawy obu zachowań leży ten sam powód.
                  Podobnie zaleca się ostrożność przy diecie dziecka i nie wiem, na ile to pewne (ale tonący brzytwy się chwyta), ale zalecane jest unikanie cukru i dodatków chemicznych typu aromaty, barwniki. Więc wszystkie kupowane kaszki odpadają razem z danonkami itp.

Pozdrawiam
                  Jola
                  • zrozpaczona.mama Re: Moj syn nie potrafi spac! 05.10.07, 08:18
                    witaj. Karmilam go piersia prawie do roku. Spimy w jednym pokoju,
                    jak sa jakies takie strasznie straszne noce to biore go do siebie do
                    lozka. Ale potrafi tez spac w lozeczku, wlasciwie to czesciej tak
                    wlasnie spi. Tez robie wszystko przez sen, staje na bacznosc przy
                    lozeczku jak tylko westchnie...
                    • Gość: jagoda9999 Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.07, 10:28
                      Hej!
                      Ja się skłaniam ku ostaniej opinii. Poczytaj posty na forum alergia.
                      To może nawet nie byc sama alergiia, a np. candida. U nas właśnie
                      takie są objawy. Mały ma alergię i candidę przewodu pokarmowego.
                      Kiedy przestałam podawać mu produkty zakazane przy candidzie
                      (cukier, mąka pszenna, barwniki) zaczął lepiej sypiać, choć nadal
                      budzi się 2x w nocy na butlę.
                      Nie wierzę w naukę spania. Ja sama miałam problemy ze snem i wiem,
                      że to było niezalezne ode mnie. Nie ma sensu męczyc dziecka.
                      Pozdr.
                      • Gość: hr_de Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.11.07, 20:48
                        Mi sie wydaje ze dlatego ze dlugo karmilas piersia,moja teraz ma 15
                        mies dalej ja karmie i rowniez sie budzi parokrotnie.
                        Powoli powinien spac coraz lepiej,teraz tez powodem moga byc wciaz
                        rosnace zeby tak jest u mojej caly czas rosna i tez moga powodowac
                        niespokojny sen.Trzeba uzbroic sie w cierpliwosc i byc dobrej
                        myysli:)
                        • Gość: oda100 Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.dsl.ip.tiscali.nl 02.11.07, 13:34
                          moj syn tez nie spi po nocach, ma 27 miesiecy i rowniez zadnej
                          przepanej nocy, pewnie wybudzane sie jest juz u niego nawykiem, spie
                          z nim i karmie wciaz piersia i jest to na razie jedyna metoda na
                          szybkie ponowne zasniecie w nocy.
                          Zainteresowala mnie alergia opisana wyzej, nie wiem czy warto drazyc
                          temat, bo syn swietnie je, przybiera, jest ruchliwy, pogodny, nic
                          nie wskazuje na zadne dolegliwosci, tylko ten sen..., a rano jest
                          wyspany. Czy jedynym objawem alergii moze byc kiepski sen??
          • Gość: Pyrgi Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.subscribers.sferia.net 07.11.07, 13:20
            Witam,
            czy ja bym tez mogla poprosić o wersje pdf ksiazki "usnij wreszcie"?
            Mały ma co prawda dopiero 6 miesiecy i wierze w to, że bedzie dobrze
            i zdesperowana nie jestem, ale jakby za kilka miesięcy, lat nic sie
            nie zmieniło, to chciałabym być przygotowana:)
            Z góry dziekuje!
    • Gość: animka Re: Moj syn nie potrafi spac! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.07, 15:42
      witam.moi synkowie mają 27 i 5 m-cy. żaden z nich nie przesypia całej nocy.
      starszy budzi się nawet częściej niż młodszy. nigdy nie zastanawiałam się nad
      tym jak nad jakimś problemem. choć nie ukrywam, że czasem jest to męczące, ale
      bez przesady. podzieliłam się chłopcami z moim mężem. on wstaje do starszego, a
      ja do malucha (karmię piersią). kiedy nie było młodszego, też wstawaliśmy do
      starszaka na zmianę. myślę , że jest to normalne i z czasem minie. lepiej nie
      faszerować dziecka chemią od maleńkości. trzeba mieć nadzieję. pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka