Dodaj do ulubionych

Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwórku?

14.05.09, 17:40
Mam dylemat i bardzo proszę o radę Panią psycholog. Mój syn
skończył 9 lat, mieszkamy na strzeżonym, monitorowanym osiedlu.
Jest tu również kilka punktów usługowych, gdzie w razie
niepokojących zachowań ze strony obcych, może się schronić i
poprosić o pomoc. Widzę syna w momentach, gdy przejeżdża na rowerze
pod oknami-niestety nie cały czas. Po osiedlu rzadko przejeżdżają
pod klatki samochody(dosłownie kilka na całe popołudnie).

Czy rozsądny chłopiec w takim otoczeniu może bywać sam przez godzinę
lub dłużej? Proszę o rozsądne argumenty dla męża, który wpada wręcz
w paranoję bezpieczeństwa i już obarcza mnie winą i wyłączną
odpowiedzialnością za ewentualne wypadki.

Jak to wygląda od strony prawnej - do jakiego wieku rodzice są
zobowiązani bez przerwy być przy dziecku?

Proszę o odpowiedź, bo jest to dla mnie bardzo ważne.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 14.05.09, 19:13
      Na strzezonym podworku??? Dziewieciolatek?
      Radzę leczyć męża.
      W tym wieku moj obecny syn dojeżdżal tramwajem na zajęcia.
      Wypadek oczywiscie moze sie zdarzyc - takze w obecnosci rodziców.
      Najczęściej ulegaja wypadkom młodzi ludzie, ktorzy byli cały czas
      pilnowani przez nadopiekuńczych rodziców i nie mieli szans wyrobic
      sobie odruchu, ze trzeba uwazać samemu - albo przyjecli z taka ulga
      zakonczenie (czy chwilowa nieobecność) kontroli, ze zaczęli
      zachowywac się ryzykownie.
      Pewnie, ze rodzice się boją - ale ten strach to ich sprawa, nie
      można dla wlasnego dobrego samopoczucia pozbawiac dziecka
      samodzielności.
    • kajda28 Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 15.05.09, 13:35
      Też mam takie pytanie, od kiedy może dziecko przebywać samo na
      podwórku, prawnie i kiedy jest do tego przygotowane emocjonalnie?

Mój syn już w tamtym roku, w wieku 6 lat zostawał sam, już rok
      wcześniej zostawiałam go na ok. 30 min.Teraz ma 7 lat. Plac zabaw
      jest ogrodzony, on jest mądrym chłopcem, wie że nigdzie indziej nie
      może iść.Czasami kilka godzin jest sam na dworze. Kiedy idzie do
      kolegi , przychodzi i mówi, jak od niego wraca tak samo. Średnio co
      20 min jest w domu: a to pić, a to zabawkę wziąć. Czasami idzie z
      nim młodsza o 2 lata siostra- ale wtedy sami na dworze są nie dłużej
      jak 15-30 min. Za to razem chodzą do sklepu- cała wyprawa nie trwa
      dłużej jak 15 min.
      Czy to że tak wcześnie zostają sami na placu zabaw, sami wychodzą na
      dwór to nauka samodzielności, czy mój brak wyobraźni i
      odpowiedzialności.
    • olga998 Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 15.05.09, 15:49
      Ponawiam pytanie. Czy przesadzam??? Przypuszczam, że dużo zależy od
      dziecka, niemniej jednak potrzebuję fachowego wsparcia. Proszę o
      odpowiedź.
      • mruwa9 Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 15.05.09, 16:04
        przesadzasz. Albo trollujesz.
      • kajda28 Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 15.05.09, 19:12
        Jeżeli mężowi przeszkadza że syn jest sam na dworze, to niech z nim
        wychodzi na ten dwór- proste.
        Wg. prawa to chyba do 7 roku życia dziecko nie może zostac bez
        opieki dorosłego.
        • Gość: eska Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó IP: *.net.azartsat.pl 29.01.10, 14:15
          powiem szczerze, że sama zadaję sobie to pytanie zostawiając dziecko
          9-letnie jak wychodze na godzine do sklepu lub kosmetyczki.Szukam
          porad w internecie, ale do tej pory nie uzyskalam jednoznacznej
          informacji.Prosze o poradę osobę znającą przepisy prawne w tej
          kwestii
          • Gość: eska Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó IP: *.net.azartsat.pl 29.01.10, 14:18

mówię oczywiście o pozostawianiu dziecka w domu
    • scher Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 15.05.09, 18:36
      Twój mąż wymaga leczenia.

Co do meritum: art. 89 Kodeksu wykroczeń oraz art. 43 ustawy Prawo o ruchu drogowym.
      • na_forum_na Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 15.05.09, 22:09
        bez przesady, nie można tak szybko oceniać człowieka. być może ma
        powody do tego by być zaniepokojonym. osobiście nie umiem sie
        ustosunkować do pytania, sama mam niemowlę i jakoś nie wyobrażam
        sobie, jak to będzie za 8 lat :) ja, sama, latałam po podwórku chyba
        mając 6-7 lat ale to były inne czasy... plus - mimo, ze byłam
        odpowiedzialnym dzieckiem - nie jedna 'głupota' była moim udziałem.
        tak więc byłabym ostrożna. nie przesadnie ale jednak.

scher napisał:

> Twój mąż wymaga leczenia.
        >
    • olga998 Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 18.05.09, 12:34
      Czy Pani Agnieszka mogłaby coś dodać na ten temat?
      • olga998 Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 18.05.09, 12:35
        Pani Ania, przepraszam.
    • justyna_dabrowska Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 29.01.10, 19:36
      To jest takie pytanie na które nie ma jednej dobrej odpowiedzi. W ogóle w sferze
      wychowania trudno o takie recepty. Jesli chodzi o zywienie - sa wytyczne np
      "karmić wyłacznie piersią do 6. mies. zycia" ale w kwestii uczenia
      samodzielności - odpowiedź musi Pani znaleźc sama. Prawo nie wypowiada sie na
      temat "stałej obecności rodzica przy dziecku". Pisze się jedynie o "sprawowaniu
      dobrej opieki" a jaka jest "dobra" to już my sami, korzystając z własnego rozumu
      musimy ocenić. Jeden dziewięciolatek świetnie sobie poradzi na podwórku przez
      caly dzień a inny będzie sie czuł zagubiony. Dużo zależy od tego, co sie działo
      w jego życiu wcześniej, czy od małego miał dużo przestrzeni i samodzielności
      dla siebie, czy był kontrolowany. Najwięcej wypadków zdarza się dzieciom
      w...domach. Natomiast najlepiej radzą sobie dzieci które wychowują sie w dużej
      grupie, w której mogą zgromadzić duzo róznorodnych doświadczeń, w róznych
      sytuacjach. Niektóre nie będą miłe i nic na to nie poradzimy. Tak czy inaczej
      nadmierne chronienie to nie jest strategia która prowadzi do nauki samodzielności.
      A poza tym - ciekawe co myśli na ten temat sam zainteresowany?

POzdrawiam
      JD
      • magdziol18 Re: Od kiedy dziecko może samo przebywać na podwó 29.01.10, 21:32
        Pani Justyno ale nie ma jakiegos prawa, ktore zabrania rodzicom
        zostawic dziecko bez opieki? U nas( US) tak jest i w DC jest to...14
        lat!
    • Gość: Mamusia według prawa IP: *.static.chello.pl 30.09.13, 20:07
      Właśnie też ostatnio "męczył" mnie temat pozostawiania dzieci bez opieki. Na policji dowiedziałam się, że dziecko do 10 roku życia musi przebywać z opiekunem powyżej 16lat (firmy ubezpieczeniowe często też odmawiają z tego tytułu odszkodowań dla dzieci, które podczas wypadku były same na dworze, a nie ukończyły 10 roku życia). Podobnie dziecko które nie ukończyło 16 roku życia nie może zostać samo w domu. Podejrzewam że nawet osoby, które ustanawiały to "prawo" się do tego nie stosują. Moje wątpliwości i "akcja" drążenia tematu zaczęła się od tego że mój 6 letni syn przebywał na placu zabaw z moją 14 letnią siostrzenicą (bardzo rozsądną,opiekuńczą osobą) , podszedł do nich patrol (muszę tu uwzględnić tez że to była godzina 14, w słoneczny letni dzień) i siostrzenica zadzwoniła że muszę natychmiast przyjechać i odebrać dziecko. Zostałam potraktowana gorzej niż osiedlowy diler :)
      • Gość: dada Re: według prawa IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.13, 20:45
        A ja szukajac jakis czas temu takich przepisow trafilam na informacje, ze dzieci powyzej 7 lat moga same poruszac sie po drogach, a dzieci ponizej 7 lat musza byc pod opieka kogos powyzej 10 lat. To byl kodeks ruchu drogowego, czy cos w tym stylu. Skoro 7-latek moze sam chodzic po ulicach, to najwyrazniej nie musi byc nonstop pod opieka doroslego.
        W praktyce moje dzieci w wieku 5 lat biegaly same po podworku na strzezonym osiedlu w miejscach widocznych przez okno, wieku 7 lat poza moim wzrokiem, a w wieku 9 lat wychodzily poza teren osiedla (ale z telefonem).
      • Gość: Kinderczekolada Re: według prawa IP: *.205.89.188.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 08:27
        O matko, ale jazda! Dzieci powyżej 7 r.z moga poruszać sie samodzielnie po drogach, wiec chyba zgodnie z prawem moga siedzieć na podwórku (moze tam było jakoś szczególnie niebezpiecznie, moze ktos sie kręcił albo dziewczyny dostały jakiejs glupawki), 10 łatki moga same jeździć na rowerze po drodze publicznej (jesli zrobi kartę rowerowa)

Na kameralnym, zamkniętym, strzeżonym osiedlu moja corka i inne dzieciaki zostawaly same już od ok. 3/4 r.z., ale to było bardzo specyficzne miejsce, wiele osob sie znalo, te osoby, ktore akurat były na podwórku zerkaly na cała resztę, dzieciakow bylo malo i dbały o siebie na wzajem (taka sielanka).
        W wakacje kilkulatki siedziały same do ciemnej nocy na podwórku, na ktore nikt nie mógł wejść ani wyjść niezauważony, czasem jak wychodziła za moja zgoda do sklepiku pod blokiem to nowy ochroniarz upewnial sie czy moze.
        Dzieciaki chodziły na spacery po okolicy i policja niereagowala.
        Z młodszym tak łatwo pewnie nie bedzie, bo teraz mieszkamy w domu i z dziećmi bardziej ubogo (m.in dlatego wykupilam mu cześć etatu w żłobku)

Poszperalam i nigdzie nie znalazłam żadnych konkretnych wytycznych i chyba jest tak, ze jak cos sie stanie to sad bada czy dziecko miało zapewniona właściwa opiekę. I jesli np. 8 letnie dziecko w domu spadnie ze schodów, kiedy mama wyszła na 15 minut do apteki zostanie to potraktowane inaczej niż jesli mama zostawiła samo dziecko np. na 12 godzin i udała sie na rajd po sklepach. Sad tez na podstawie zeznań świadków bedzie ustalał 'stopień dojrzałości dziecka' i po czymś takim moze okazać sie, ze gorzej potraktuje matkę postrzelonego ADHD, niż spokojnego, poukladanego dziecka pozostawionego na 12h.

Moja corka miala pewnie tak z 6/7 lat, kiedy zostawala sama na kilkadziesiat minut, ale miałyśmy umowę, ze jedyne co w tym czasie wolno jej robic to siedzieć na łóżku i oglądać tv, a najdłuższa wyprawa powinna konczyc sie w toalecie. Mieszkalysmy wtedy na kameralnym, strzeżonym osiedlu i jakbym dłużej nie wracała, nieodbierala telefonu (mogłam przecież wpaść pod tira), wiedziała, gdzie trzeba isc (miałam kilka koleżanek i przyjaciółek w bloku).
        Od 8/9 r.z zostawala już sama w domu, gdzie do około już nie było tylu osob do pomocy.

Mając 13 lat moge na trochę wyjść z domu zostawiając pod jej opieka rocznika i wiedząc, ze po pierwsze bedzie on dopilnowany, a jakby cos sie działo bedzie potrafiła zareagować adekwatne do sytuacji. Jesli siedzi sama potrafi machnąć obiadek dla siebie (lub większej ilości osob).
        Poszła do gimnazjum daleko od domu, wiec od września dojeżdża komunikacja miejska (czasem tez kolejka czy pociągiem).
        Już sobie wyobrażam 15 latka, któremu mama organizuje nianie (chociaż ja ponoc mam poglądy z lat 60/70, jak sie dowiedziałam na tym forum), wiec moze nowoczesne mamy tak właśnie postępują?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka