Dodaj do ulubionych

Korzystanie z map internetowych

10.12.09, 23:23
Poradźcie mi proszę - chcę przygotować mapę z zaznaczonymi miejscami, którą
umieszczę potem na stronie. Miejsca chcę nanieść ręcznie, bo inaczej nie umiem
:) Mam w związku z tym dwa pytania:
1. czy mogę sobie po prostu zapisać googlową mapę (print screenem, bo inaczej
nie umiem) i potem taki obrazek (zmodyfikowany) umieścić na stronie?
2. czy jest jakieś inne miejsce, z którego mogę pobrać mapę, edytować ją i
zamieścić?

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • victoria1985 Re: Korzystanie z map internetowych 10.12.09, 23:42
      sprobuj www.targeo.pl/
    • miss-alchemist Re: Korzystanie z map internetowych 11.12.09, 11:13
      wydaje mi się, że mapy również są chronione przez prawa autorskie i by zamieścić fragment takowej na swojej stronie, należy mieć pozwolenie właściciela majątkowych praw autorskich do mapy (nie wiem, czy też nie właściciela praw osobistych).
      • jul-kaa Re: Korzystanie z map internetowych 11.12.09, 11:46
        Tu: www.google.com/intl/pl_pl/help/terms_maps_earth.html są dość dokładne
        informacje, ale jakoś nie umiem wyciągnąć z nich wniosków...
        • pierwszalitera Re: Korzystanie z map internetowych 11.12.09, 13:31
          Z tego co wiem, to miss-alchemist ma rację. Szczególnie, gdy ma się zamiar wykorzystać mapę w celach komercjalnych, ale na przykład zwykła, ogólnoodstępna strona internetowa, może być już chyba też tak zrozumiana. Spotkałam się z przypadkami finasowych konsekwencji dla "złodzieja". Wydaje mi się, że by obejść ten problem wystarczy mapę "artystycznie przetworzyć", to znaczy zrobić z niej własnoręczny rysunek.
          • jul-kaa Re: Korzystanie z map internetowych 11.12.09, 13:35
            pierwszalitera napisała:
            > Z tego co wiem, to miss-alchemist ma rację. Szczególnie, gdy ma się zamiar wyko
            > rzystać mapę w celach komercjalnych, ale na przykład zwykła, ogólnoodstępna str
            > ona internetowa, może być już chyba też tak zrozumiana. Spotkałam się z przypa
            > dkami finasowych konsekwencji dla "złodzieja".

To nie ma być cel w żadnym stopniu komercyjny - mapa ma być pomocą dla
            uczestników konferencji.

> Wydaje mi się, że by obejść ten
            > problem wystarczy mapę "artystycznie przetworzyć", to znaczy zrobić z niej włas
            > noręczny rysunek.

I to jest świetny pomysł!
            • jehanette Z GoogleMaps Można korzystać za darmo! 17.12.09, 10:20
              jeśli mapa ma być wykorzystana niekomercyjnie, to możesz wykorzystać GoogleMaps.
              Nie musisz robić printscreena, bo na mapach google można zaznaczać własne
              punkty, a potem użyć linku, który google generuje dla tego kawałka mapy i ją
              wkleić gdziekolwiek - na stronę, do maila...
              • jul-kaa Re: Z GoogleMaps Można korzystać za darmo! 17.12.09, 10:29
                jehanette napisała:

> jeśli mapa ma być wykorzystana niekomercyjnie, to możesz wykorzystać GoogleMaps
                > .
                > Nie musisz robić printscreena, bo na mapach google można zaznaczać własne
                > punkty, a potem użyć linku, który google generuje dla tego kawałka mapy i ją
                > wkleić gdziekolwiek - na stronę, do maila...

Ale ja musiałam, do niej co nieco dorysować - stąd pomysł z printscreenem.
                Dziękuję za info!
                • elrosa GoogleMaps API 17.12.09, 18:09
                  GoogleMaps jest nie tylko bezpłatne, ale dodatkowo udostępnia narzędzie pomagające umieszczać fragmenty map na stronach internetowych (także komercyjnych) - GoogleMaps API. Korzystanie z API sprowadza się do umieszczenia w kodzie źródłowym strony odpowiedniego kodu JavaScript. Z tego powodu wymagany jest nieco wyższy stopień zaawansowania użytkownika :-), za to z mapą można zrobić praktycznie wszystko: wyświetlić ją jako statyczny obrazek albo interaktywną mapę, zaznaczyć na niej drogę pomiędzy punktami, dodać dowolną figurę, znacznik czy "dymek" z opisem. I jeszcze wiele innych rzeczy, o których już nie pamiętam, ale fajne były ;-)
      • grecz Re: Korzystanie z map internetowych 17.12.09, 18:36
        a nie jest tak, że należy napisac żródło, skąd tę mapę sie wzieło?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka