Dodaj do ulubionych

kosmetyki >naturalne< ?

10.01.10, 13:12
podczytuję sobie STOFF i tak dumam nad zamówieniem kilku produktów z
biochemiii urody.
Czy jest coś szczególnie warte polecenia/odradzenia?

Czy te kosmetyki na serio są takie naturalne,jak jest to napisane?

Mam skórę problematyczną,trądzikową, włosy lekko kręcone,niemal do pasa ze
skłonnością do wypadania(z nad czołem są jak u małego dziecka-takie krótki
kłaczki) i właśnie coś na te kłopoty mnie interesuje
Obserwuj wątek
    • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 13:51
      beniutka_bo napisała:

> podczytuję sobie STOFF i tak dumam nad zamówieniem kilku produktów z
      > biochemiii urody.

super! wiedziałam, że Biochemia się na offtopach przyjmie :)

> Czy jest coś szczególnie warte polecenia/odradzenia?

spójrz na przykład na ten wątek na Femineusie:

www.femineus.pl/index.php?topic=7647.0
      Tu masz np inny wątek o problemowej cerze/mieszanych w domu kosmetykach:
      www.femineus.pl/index.php?topic=8190.0

>
      > Czy te kosmetyki na serio są takie naturalne, jak jest to napisane?

te kosmetyki NIE SĄ naturalne.
      Bardzo uogólniając: naturalne kosmetyki mają nie mieć w składzie różnych fajnych
      różności, tzn. składników o pochodzeniu czysto chemiczno-laboratoryjnym (typu
      parabeny, silikony, parafina itp), a ich naturalne wyciągi roślinne najczęściej
      są pozyskiwane z upraw ekologicznych. Są specjalne organizacje czuwające nad
      czystością kosmetyków naturalnych i prawdomównością producentów, ale tak
      naprawdę na rynku panuje wolna amerykanka, i do końca nie wiadomo, co jest
      robione z czego.
      Kosmetyki naturalne w znakomitej większości nie zadziałają też tak aktywnie na
      skórę, jak te z kwasami, retinoidami, itp.

Zaletą samorobionych kosmetyków jest to, że znacznie upraszczasz skład produktu
      pakowanego na twarz, czyli z dużym prawdopodobieństwem omijasz górę konserwantów
      i innych dodatków, dając skórze to, czego naprawdę potrzebuje. Dodatkowo, robiąc
      samorobne kosmetyki masz gwarancję, że w ich składzie naprawdę znajduje się to,
      co powinno (większość drogeryjnych kremów obiecuje wit. C czy retinol, których w
      praktyce w kremie nie ma - stężenie tak niskie, że niezauważalne, opakowanie
      typu słoiczek, przejrzyste szkło itp).

>
      > Mam skórę problematyczną,trądzikową, włosy lekko kręcone,niemal do pasa ze
      > skłonnością do wypadania(z nad czołem są jak u małego dziecka-takie krótki
      > kłaczki) i właśnie coś na te kłopoty mnie interesuje

Biochemia ma naprawdę świetny dział obsługi klienta - napisz do nich, najlepiej
      zapytać u źródła. Najpewniej na początek polecą Ci kwasy BHA i serum z wit. C.
      BHA oczyszcza pory jak szatan, i delikatnie złuszcza - występuje też w takim
      Effaclarze np. Wit C. to bomba przeciw wolnym rodnikom, bardzo ładnie rozjaśnia
      skórę.
      Może przejrzyj forum, zrób sobie listę tego, co byś mogła kupić, i ewentualne
      załóż też wątek na Femineusie (forum z wątku powyżej), jak już kiedyś pisałam,
      dziewczyny są tam bardzo pomocne, choć z drugiej strony, na temat pielęgnacji
      takiej cery są tam setki postów.
      a tu dział dla mieszających nowicjuszy:
      www.femineus.pl/index.php?board=104.0
      a tu niezastąpione Laboratorium Urody:
      www.laboratoriumurody.pl/forum/
      • klymenystra Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 14:54
        W porownaniu z kosmetykami drogeryjnymi, to produkty z BU sa super naturalne ;)
        - tzn. jest w nich tylko to, co potrzebne. Ja jestem zachwcyona tym, jak olejek
        myjacy i hydrolat pielegnuja moja cere. Teraz sie przymierzam do zakupu kwasow,
        masla do ciala i paru innych rzezy.
        Troche mnie zawidola maseczka wulkaniczna (dzis robilam pierwszy raz) - chyba
        dalam za malo hydrolatu, bo wyschla szybko i nie widze jakiegos super oczyszczenia.
        • beniutka_bo Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 15:06
          trochę mnie to mieszanie przeraża.
          Ja się czaję na płyn rozmarynowy do włosów, olejek myjący do paszczy i
          serum-olejek regulujący lemon
          No i może jakiś jeszcze hydrolizat.
          • klymenystra Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 15:30
            Alez mieszanie jest prosciutkie. Serio serio :) Wszstko masz odmierzone,
            opisane, trzeba tylko polaczyc zgodnie z instrukcja. Hydrolat warto, dziala jak
            tonik.
            • morra111 Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 16:01
              Popieram, z mieszaniem poradzi sobie każdy, trwa to kilka minut i wymaga jeszcze
              mniej roboty niż gotowanie czegoś według podanego przepisu - wszystkie składniki
              masz gotowe i odpowiednich ilościach :)

Ja mam problematyczną cerę ze skłonnością do trądziku i MEGASKŁONNOŚCIĄ do
              zapychania i z Biochemii Urody polecić mogę:
              -hydrolat oczarowy (ściągająco-antybakteryjny, delikatny dla skóry, super
              leśno-liściowy zapach)
              -hydrolat różany (łagodzący, szczególnie po różnych maseczkach,kwasach,
              leczniczych smarowidłach)
              -żel hialuronowy z serum regulującym LEMON (super nawilża,działa na przesuszenia
              i podrażnienia, ogranicza przetłuszczanie skóry)
              -tonik z kwasem BHA (na rozszerzone, zanieczyszczone pory)

No i dodam jeszcze, że taka "świadoma" pielęgnacja cery (tzn. świadome
              dobieranie składników kosmetycznych, unikanie tych, które mogą uczulać,
              szkodzić, zapychać, czytanie składów produktów zamiast marketingowych haseł
              producentów) obejmuje jeszcze stosowanie na codzień kremów z wysokim filtrem.
              Biochemia Urody również je gorąco poleca. Często na początku trudno się do nich
              przekonać, ale na dłuższą metę skóra się odwdziecza za ich stosowanie :)
              • klymenystra Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 16:42
                BU nie ma filtrow, prawda? Ja na codzien stosuje podklad z filtrem, ale w lecie
                nie zawsze sie lubie smarowac - jaki krem z filtrem dla problematycznej cery,
                lekki i w miare naturalny polecacie?
                • morra111 filtromania ;) 10.01.10, 20:24
                  nie, sami nie mają filtrów w ofercie, ale czytałam kiedyś na ich stronie artykuł
                  o tym, że warto filtry stosować. Tak w ogóle o filtromanii (bo podobnie jak
                  stanikomaniaczki istnieje silna grupa filtromaniaczek ;) dowiedziałam się z Wizażu.

Mnóstwo informacji o kremach z filtrem, zasadności i zasadach ich stosowania
                  można znależć na Wizażu na forum Biochemia Kosmetyczna.
                  tu o filtrach: www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=193351

Forum Biochemia Kosmetyczna www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=66to
                  też megakopalnia wiedzy o kosmetykach robionych w domu i półproduktach
                  kosmetycznych, łącznie z recenzjami artykułów sprzedawanych na BU i w podobnych
                  sklepach. Na początku można być przerażonym nadmiarem wiedzy, ale z podobną
                  sytuacją każda z nas spotkała się już przynajmniej raz- po trafieniu na Lobby
                  Biuściastych :) Nie taki diabeł straszny, a korzyści znaczne ;)

Z filtrami warto poeksperymentować i np. wyprosić trochę próbek w aptekach, a
                  potem kupić taki, który cera najbardziej polubi. Czasami zdarza się, że filtry
                  zapychają, dlatego szkoda kupować w ciemno całe duże opakowanie. Ja osobiście
                  obawiałam się tego zapychania i świecenia cery po kremie z filtrem. Znalazłam w
                  końcu taki, który mojej cery nie zapycha (Avene 50+ w mleczku). Do tego wbrew
                  pozorom po filtrze cera mniej się przetłuszcza i świeci niż po kremach
                  matujących do cery trądzikowej. No i po lecie jest w znacznie lepszym stanie.
                  • morra111 poprawny link do Biochemii Kosmetycznej 10.01.10, 20:26
                    www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=66
              • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 17:27
                ...i w zasadzie mogę się podpisać pod Morrą - dobrze radzi, filtry robia
                kolosalną różnicę.
          • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 17:26
            beniutka_bo napisała:

> olejek myjący do paszczy i
            > serum-olejek regulujący lemon

Dobry wybór, mam tylko kilka uwag - z których oczywiście nie musisz korzystać,
            takie on-line diagnozowanie cery to jak dobranie stanika przez internet, tyle,
            że z mniejszą ilością danych ;)

Wiemy, że serum lemon ma być do cery tłustej i trądzikowej, ale zwróć uwagę,
            polecane jest jako uzupełnienie kuracji tonikiem z kwasami - ja bym dołożyła
            jednak któryś z w/w, zaszkodzić nie zaszkodzi, a większość użytkowniczek pisze
            peany pochwalne.

Szczególnie, że, jeżeli serum okaże się zbyt łagodne w działaniu, może być za
            późno na wprowadzenie silniejszych kwasów (tzn. latem).

Olejki do mycia są super, ale znów, przy bardzo problematycznej, tłustej cerze,
            może się okazać, że kombinacja olejek do zmywania + olejek w pielęgnacji jest za
            bardzo olejkowa (nie będziesz dezynfekować cery, poza BHA olejku, co jednak jest
            przy trądziku wskazane). Jeżeli tak, dobrze jest po olejku przelecieć jeszcze po
            twarzy jakimś odkażającym myjołem. Albo dołożyć do zamówienia tonik ;)

To powiedziawszy, muszę zaznaczyć, że każda cera jest inna i zareaguje inaczej...
            • beniutka_bo Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 17:33
              dzięki za wskazówki,chętnie skorzystam- jak coś,to będę pisać:)
    • magdalaena1977 Re: kosmetyki >naturalne< ? 10.01.10, 20:29
      Ja też mam ochotę na zakupy, ale nie wiem, co wybrać. Mam cerę przetłuszczającą
      się, wrażliwą. Chciałabym kupić hydrolat różany (bo kocham zapach róży w
      kosmetykach) i myślałam jeszcze o jakimś serum czy kremie, który trochę odżywi i
      ujędrni moją skórę na twarzy, lekko zadziała przeciwzmarszczkowo.
      • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 00:01
        magdalaena1977 napisała:

> Ja też mam ochotę na zakupy, ale nie wiem, co wybrać. Mam cerę przetłuszczającą
        > się, wrażliwą. Chciałabym kupić hydrolat różany (bo kocham zapach róży w
        > kosmetykach) i myślałam jeszcze o jakimś serum czy kremie, który trochę odżywi
        > i
        > ujędrni moją skórę na twarzy, lekko zadziała przeciwzmarszczkowo.

magdalaena1977, na cerę przetłuszczającą się dobre są kwasy - oczyszczają ją i
        podregulowywują. Pytanie, jak zareagują ze skórą wrażliwą - nie każdy dobrze je
        znosi. Najlepsze, co można zrobić, to zapodać sobie jakąś formę wit.A -
        retinoidy wpływają na przetłuszczanie, zmarszczki i wszystko inne. Musiałabyś
        jednak używac filtrów na dzień - bez nich te składniki mogą wyrządzić więcej
        złego, niż dobrego. I uważać na wrażliwość cery. Nie znam tego serum z
        Biochemii, ale może być tym, czego szukasz:
        Zestaw - Serum-olejek odmładzający RENEW z retinolem

Wiele osób - w tym ja - nie może żyć bez wit. C. Działa jako antyoksydant (czyli
        wymiata wolne rodniki), przy okazji rozjaśnia cerę i och ach. To serum zbiera
        mnóstwo pochwał, i można je polecać w ciemno:
        Zestaw - Serum antyoksydacyjne flavo-C15EF

Jeżeli chciałabyś poczytać więcej, tu:
        www.femineus.pl/index.php?topic=6348.0
        lista najbardziej polecanych skladników.
        Ja ogólnie (jak pewnie nikt nie zauważył) polecam Femineusa i Laboratorium
        Urody, iba fora działają na zasadzie Lobby - nieść kaganek oświaty :)
        • magdalaena1977 Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 00:41
          Dzięki za odpowiedź - jak już się zdecyduję, to może jeszcze napiszę
          bezpośrednio do BU. A wątki na femineusie są na razie zbyt fachowe ;-)

A co do tych filtrów - to czy chodzi o ten wątek na wizażu, gdzie zaczyna się od
          pudrowania twarzy mąką ziemniaczaną ?
          Bo ja przeszłam próby stosowania wysokich aptecznych filtrów i pozostałam w
          pilnowaniu porządnych składników i zwykle kupuję na lato preparaty Sorayi.

Czy może są już jakieś zwykłe kremy z filtrami ?
          • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 10:38
            magdalaena1977 napisała:

> Dzięki za odpowiedź - jak już się zdecyduję, to może jeszcze napiszę
            > bezpośrednio do BU. A wątki na femineusie są na razie zbyt fachowe ;-)
            >

rzuć okiem na te na Laboratorium Urody ;). Tak na poważnie, Femineus jest bardzo
            przyjazny, a dziewczyny znają się na rzeczy, zawsze możesz założyć swój własny
            wątek, i, jeżeli podobne pytania już były, są duże szanse, że ktoś Cię dobrze
            pokieruje do już istniejących info. Cera tłusta i wrażliwa jest problematyczna w
            pielęgnacji, bez dwóch zdań.

> A co do tych filtrów - to czy chodzi o ten wątek na wizażu, gdzie zaczyna się o
            > d
            > pudrowania twarzy mąką ziemniaczaną ?

z Wizażem moja współpraca zakończyła się parę niezłych lat temu, ale, jeżeli
            jest o skrobi, to pewnie ten ;)

> Bo ja przeszłam próby stosowania wysokich aptecznych filtrów i pozostałam w
            > pilnowaniu porządnych składników i zwykle kupuję na lato preparaty Sorayi.

hmmm, a jak z ochroną UVA przy tej Sorai? Z polskich marek wiem, że dziewczyny
            chwalą Lirene - tani i z dobrymi filtrami.

>
            > Czy może są już jakieś zwykłe kremy z filtrami ?
            >

w sensie: nie apteczne? problem polega na tym, że większość z nich nie zapewnia
            ochrony UVA, a na tej nam zależy (uogólniając: z UVB się opalasz, UVA -
            zmarszczki, przebarwienia, uszkodzenia skóry, rak itp). Nawet, jeżeli producent
            twierdzi, że ta ochrona jest, użyte filtry są tak niestabilne, że pewnie już w
            momencie nakładania znikają. Apteczne firmy typu LRP czy (jeżeli nie kłamię)
            Iwostin w swoich "zwykłch" kremach miały pewną ochronę, jednak było jej bardzo,
            bardzo mało.
            tutaj świetne wprowadzenie do filtrów Basi Kwiatkowskiej(szczególnie część:
            "Wartość faktora SPF w praktyce"):
            mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=912
            Z typowych filtrów filtrów ostatnio bardzo dobre recenzje zbierają te od
            Eucerinu (dwa pierwsze od gory):
            www.femineus.pl/index.php?board=30.0
            mnie osobiscie zachwyciły, są nieprawdopodobnie lekkie.

W ramach wprowadzenia do filtrów może też spójrz tutaj (szczatki nieodżałowanego
            forum Biochemii Urody), dane na 2006, ale dają ogólne pojęcie:
            www.biochemiaurody.fora.pl/ochrona-anty-uv-przebarwienia,3/
            i tutaj na zebrane info filtrowe (pierwsze wątki od góry to rodzaj vademecum):
            www.femineus.pl/index.php?board=16.0
      • ciociazlarada Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 10:42
        Też polecam jak inni serum Lemon z BU. Ma rewelacyjny zapach i super reguluje
        cerę tłustą, zwłaszcza ze skłonnością do zaskórników.

Co do domowych kwasów (poza serum lemon, które ma kwas salicylowy), to nie
        jestem aż taką fanką, od dawna smaruję się Zorakiem więc kwasy to trochę za dużo
        szczęścia.

Hydrolaty lubię oczarowy i z neroli.

Przestałam niestety kupować w BU, bo nie wysyłają za granicę, teraz sama
        "merdam" specyfiki z tego, co kupię na ebayu.
        • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 10:57
          Ciociu, mazdila.com wysyłają ;)
          • mszn Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 13:22
            Cóż z tego, że wysyłają... Wczoraj sobie z ciekawości policzyłam, mała przesyłka
            do Holandii ponad 60 zł by wyszła. No niestety poczty się nie przeskoczy.
          • ciociazlarada Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 13:41
            Joanneo, wiem bo kupuję u nich odwiedzając rodzinę w Polsce. Ceny paczek są
            jednak zaporowe - na ebayu za wysyłkę sporej paczki z 300 ml olejków zapłaciłam
            w zeszłym tygodniu 2.6 funta. W mazidłach to koszt ponad 50 zł... Nie lubię
            płacić ekstra jak nie muszę.
            • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 18:43
              nie no, nikt nie mówi, że będzie tanio :) możliwość jednak istnieje, o czym
              warto pamiętać w sytuacjach awaryjnych - Biochemia faktycznie nie wysyła za
              granicę, i tu nie ma zmiłuj.
              Wracając do ceny, jak dla mnie to jest prosta kalkulacja: mogę kupić kolejny
              balsam przeciw rozstępom Clarinsa za 40 euro, albo zamówić w Mazidłach centelle,
              która z kosztami wysyłki wyniesie mnie 13 euro, a przy okazji dołożyć do
              zamówienia składniki na jakieś serum i dry-flo(zamiast pudru Haushki, za który
              muszę płacić 20 euro). Jakby nie patrzeć, czysty zysk ;)

Czy miało by sens złożenie wspólnego holenderskiego zamówienia? Bo ja z tą
              centellą poważnie się zastanawiam. Pytanie, ile by nas wyniosło rozesłanie tych
              zakupów po NL, ale może warto się przynajmniej zorientować? Ja zawsze chętnie
              się umówię na kawkę w Groningen lub Utrechcie!

proznosc.blox.pl
            • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 19:03
              aaa, ciociu, i pochwal się koniecznie, jakie olejki, który sprzedawca, i czy
              jesteś zadowolona z jakości? trochę się boję zamawiać na eBayu składników i
              kosmetyków, także jak masz kogoś sprawdzonego, chętnie przejmę namiary!
              • ciociazlarada Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 22:29
                Joanneo, jeszcze nie dostałam, więc nie mogę ręczyć za jakość. Obiecująco
                wygląda sprzedawca "thearomashop", ja zamawiałam od "pennine_collection".
                Pierwszy raz, więc ciężko mi cokolwiek powiedzieć.

Co do wspólnego zamawiania do Holandii, niestety mam złą wiadomość. Zaczynam
                postdoca w Danii i to już wkrótce, wyprowadzam się więc przynajmniej na 2 lata,
                a może i na zawsze? Na razie mój TŻ wciąż pracuje w NL, więc będę tu bywać, ale
                głównie weekendowo.
                • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 13.01.10, 00:57
                  ooo buuuu, no, ale gratuluje postdoca! I niedaleko (bardzo) w sumie bedziesz ;)
    • beniutka_bo Re: kosmetyki >naturalne< ? 11.01.10, 22:44
      i wynalazłam kolejny kwiatek: kosmetyki FITOMED - szczególnie szampony mnie
      kuszą- można poczytać tu: www.fitomed.pl/
      • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 00:07
        Beniutko, o widzisz, i to jest firma naturalna. Te kosmetyki to hit for
        bichemicznych od, żebym nie skłamała, co najmniej 5 lat ;) Widać zresztą ich
        popularność po KWC - naturalna firma o słabej sieci dystrybucji, bez reklamy, z
        taką ilością wpisów, to się nie zdarza ;)
        Mają w ofercie (a przynajmniej mieli, lata temu, kiedy miałam do nich dostęp)
        szampony bez SLS, bardzo popularne żele do mycia twarzy - znów bez sls, oraz
        fajne toniki z naturalnymi wyciągami. Niestety, moje włosy niecierpiały ich
        szamponu - baaardzo je kołtunił, ale, ze tego co pamiętam, taka reakcja, choć
        zdarzała się, nie była typowa. Jest też szansa, że zmienili w międzyczasie składy.
        • beniutka_bo Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 00:11
          szukam po prostu czegoś na moje przerzedzone nieco nad czołem (od zawsze) siano
          i na trądzik.
          Gdzieś wykopałam skład któregoś szamponu fitomedu i ni hu-hu śladu po SLS- brzmi
          obiecująco,sklep stacjonarny mają na Ursynowie,no to się kopsnę i zrelacjonuję
          wrażenia.
          • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 00:23
            na siano to szampon bez sls raczej nie zadziała, najczęstszą reakcją jest
            uspokojenie skóry głowy, ustąpienie świądu (skóra odsuszona sls często reaguje
            podrażnieniem) itp. Może pomyśl o amli? albo o olejowaniu?
            Ale próbuj, próbuj, i zdaj relację koniecznie!
          • kasiamat00 Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 08:07
            Ze strony producenta wynika, że wszystkie mają SLES, czyli w miarę standard,
            szamponów z SLS za dużo nie ma. Jedyna zaleta, że w Fitomedzie ten SLES nie jest
            na drugim miejscu na liście składników, zaraz za wodą.
            • joannea Re: kosmetyki >naturalne< ? 12.01.10, 10:22
              kasiamat00 napisała:

> Ze strony producenta wynika, że wszystkie mają SLES, czyli w miarę standard,
              > szamponów z SLS za dużo nie ma. Jedyna zaleta, że w Fitomedzie ten SLES nie jes
              > t
              > na drugim miejscu na liście składników, zaraz za wodą.

mea culpa, faktycznie, jest. Dobrze, że dalej w składzie, ale jest. Albo
              zmienili składy, albo mi się przez te lata pomieszało - byłam święcie
              przekonana, że one bez niego...
      • beniutka_bo Re: kosmetyki >naturalne< ? 14.01.10, 14:41
        byłam w sklepie firmowym-taki mały,ale dość łatwy do znalezienia, nieźle
        oznaczony(W-wa Janowskiego 50).
        Pani w sklepie zorientowana chyba nieźle,miła. Na razie tyle.
        • lafere Re: kosmetyki >naturalne< ? 15.01.10, 11:20
          Ja też juz od jakiegoś czasu powolutku przestawiam sie na kosmetyki naturalne. I takie kupne gotowce- lavery, logony itp. i niezbyt skomplikowane samorobione - jakieś serum, lub kombinacja olej + żel hialurionowy. Na samodzielne kręcenie kremów nie mam (póki co :)) ochoty.
        • beniutka_bo po szamopnie i odżywce 15.01.10, 17:25
          tych z Fitomedu z rumiankiem- nie miałam "filcu na głowie" po szamponie, odżywkę
          zastosowałam bez spłukiwania, włosy ładne,nie "skłaczone" ale i nie klapnięte,
          błyszczą tak,ze juz chyba bardziej się nie da (i są takie fajne jakby jaśniejsze
          refleksy),choć same z siebie też nieźle wyglądają (zawsze na koniec płukania
          przekręcam zawór,żeby kończyć chłodną wodą- to też może mieć znaczenie)
          A moze w sesji mi na oczy padło?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka