Dodaj do ulubionych

przelew do Czech

03.02.10, 20:45
Muszę zrobić przelew na konto w czeskim banku. Mam konto w mbanku i bzwbk.
Tylko, kurde, opłaty za przelew w koronach są astronomiczne :(.
Macie jakąś wiedzę, doświadczenie w tym temacie? Muszę przelać około 600 zł.

Albo czy ktoś może mi przeliczyć wszystkie koszty, jakie będę musiała ponieść?
Bo tam jakieś dodatkowe opłaty, nie za bardzo to rozumiem...
Na stronie mbanku widzę, że opłata za przelew to 0,25% kwoty przelewu, ale są
jeszcze jakieś opłaty banków pośredniczących. Skomplikowane to wszystko.
Obserwuj wątek
    • kotwtrampkach Re: przelew do Czech 03.02.10, 23:10
      a nie możesz paypalem?
      Albo wysłać komuś kto mieszka blisko granicy i zeby wpłacił z drugiej strony?
      może to smieszne, ale na tym lobby już nie takie rzeczy się działy :)?):):):):)
    • zespol_bzwbk Re: przelew do Czech 04.02.10, 13:59
      Dokładny koszt opisywanego przelewu w BZ WBK może Pani obliczyć używając kalkulatora płatności zagranicznych dostępnego w usługach bankowości elektronicznych BZWBK24 (Przelewy walutowe -> Zagraniczny i krajowy -> Policz koszty przelewu zagranicznego)

Szczegóły na temat opłat związanych z przelewem znajdzie Pani w Taryfie Opłat i Prowizji (indywidualni.bzwbk.pl/_items/bzwbk.pl/doc/taryfa_dla_ciebie.pdf, strona 22)

Zasady obecności BZ WBK na forach można sprawdzić na:
      indywidualni.bzwbk.pl/zasady-obecnosci-bz-wbk-na-forach.html

Zespół Banku Zachodniego WBK
      • marisella Re: przelew do Czech 04.02.10, 14:15
        Matko i córko! Wyśledzą ludzia nawet na offtopach! STANIKOWYCH! :DDDD

Padłam :D

Padłam i leżę, ale jak już leżę to Wam powiem, że pojawienie się tu ni stąd ni
        zowąd zespołu bzwbk mnie rozwaliło. Pełna inwogilacja :D Albo skrajna dbałość o
        Klienta ;)

Ale skoro już Offtopy są tak monitorowane, to może się tu ktoś z zespołu UPS
        zjawi i mi powie, kiedy kurier raczy do mnie dojechać po paczkę, bo siedzę tu
        kamieniem od samej jedenastej i nawet siku się nie ruszam, żeby chłopa nie
        przegapić ;))))

Nie no, normalnie jaja :D
        Jak pisałam w wątku dworcowo-akceleratorowym, że nie zdziwi mnie już na lobby
        nic, bo tu się każdy znajdzie, to zdecydowanie nie miałam na myśli czegoś
        takiego :D I jednak się zdziwiłam :D

Uh... czas się pozbierać z podłogi :D
        • normalna_ja Re: przelew do Czech 04.02.10, 14:29
          O rany :D
          Bank odpowiada na forum :)).

Kontaktowałam się w tej sprawie z infolinią bzwbk i tam powiedziano mi, że
          zapłacę ok. 60 zł kosztów. Ale nikt nie jest mi w stanie powiedzieć, czy to
          będzie wszystko, czy jeszcze dodatkowo mi coś nie dojdzie, np. jakiś bank
          pośredniczący nie ściągnie z mojego konta dodatkowych pieniędzy. Tego się
          obawiam. Bo 60 zł jestem w stanie zapłacić, ale jeśli koszty wzrosną, to będę
          bardzo niezadowolona :).
          Ale dziękuję za odpowiedź ;).
          Jednak są plusy tego, że offtopy są otwartym forum ;)
        • marisella [OT] Re: przelew do Czech 04.02.10, 14:30
          marisella napisała:

> Ale skoro już Offtopy są tak monitorowane, to może się tu ktoś z zespołu UPS
          > zjawi i mi powie, kiedy kurier raczy do mnie dojechać po paczkę, bo siedzę tu
          > kamieniem od samej jedenastej i nawet siku się nie ruszam, żeby chłopa nie
          > przegapić ;))))

No dobra, to już zaczyna być przerażające... Właśnie przed minutą kurier
          przyjechał po paczkę o_O

:D
          • normalna_ja [OT] Re: przelew do Czech 04.02.10, 14:33
            :)))
            to może i ja pójdę Twoim śladem i zapytam, gdzie jest kurier DHL z moim zegarkiem?
            ;)
            • kotwtrampkach monitoring 04.02.10, 22:27
              hahahahahahahahaha
    • akna Re: przelew do Czech 04.02.10, 15:02
      Moja mama kiedyś wysyłała zaliczkę za apartamenty w Chorwacji... ubezpieczonym
      listem poleconym :D Wyszło ją to taniej niż przez bank.
    • sarahdonnel Re: przelew do Czech 04.02.10, 18:47
      Ja doszłam do perfekcji w przelewach na holenderskie konta. Poza numerem konta z
      BIC/IBAN i SWIFTem banku (standard w międzynarodowych przelewach) Holendrzy
      wymagają tzw. numeru płatności (betalingskenmerk) który musi być podany obok
      'tytułem' wpisywanego opisowo. W zasadzie, można ograniczyć sie do tego numeru.
      Tyle, ile nawalczyłyśmy się z paniami z pewnego dużego banku z 'Żubrem' - pani w
      banku nie uwierzyła mamie na słowo, że ma być, i koniec, dopiero, jak bank
      otrzymujący się upomniał, że nie wie, gdzie dalej wysyłać, pani dopisała do
      zlecenia przelewu.
      W NL wszystkie przelewy idą najpierw do ABN-Amro, potem dalej do innych.
      Niezależnie od tego, czy pieniądze szły na konto w ABN bezpośrednio (typu
      przerzucanie pieniędzy z mojego konta w 'dużym polskim banku' na konto w ABN),
      czy w jakimś innym banku, opłata była zawsze ok. €25, plus 5zł za wydruk
      potwierdzenia SWIFTa.

W bankowym żargonie międzynarodowy przelew to właśnie 'nadanie SWIFTa'. A, ja
      tam lubię mój mój molochowaty bank, bo mają dobre, stabilne przeliczniki kursów.
      Z drugiej strony - przy drobniejszych kwotach (do 100 eur) kredytówka jest
      znacznie łatwiejsza w obsłudze, i koszty bardziej proporcjonalne niż stałe
      koszty przelewu. Przy przelewaniu od 500 eur w górę, te 25 eur jest już mniej
      widoczne, i bardziej strawne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka