Dodaj do ulubionych

LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznokci

25.07.10, 20:15
Potrzebny mi jest dobry, nieodpryskujący lakier do paznokci :)
Tylko błagam, niech się zlitują osoby, którym genetycznie żaden
lakier nie odpryskuje.
Miałam kiedyś taką koleżankę. Dodatkowo ostentacyjnie myła naczynia
twierdząc, że "nawilża" płytkę paznokcia i polecała wszystkim
zmywanie paznokci czystym acetonem.

No więc takie osoby nie :)
Proszę, niech mi tu wypowiedzą lobbystki, którym zwykły lakier
odpryskuje jeszcze tego samego dnia, a jakieś cudo trzyma się płytek
kurczowo i zostaje na troszkę dłużej :)
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 20:21
      Moim zdnaiem taki nie istnieje :)
    • yaga7 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 20:35
      Od paru lat maluję się tylko Chanelem i ten mogę polecić.
      Ale zawsze pod lakier daję odżywkę albo bazę, a na lakier daję inglotowy top
      coat w postaci wysuszacza.
      Kiedyś lubiłam inglotowe lakiery, ale uważam, że od jakiegoś czasu się popsuły.

Aha, ponoć dwie warstwy lakieru odpryskują szybciej niż jedna. Ja zawsze daję jedną.
    • winter76 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 20:50
      testowałam i drogie i tanie,i polecane i te nie.Z bazą,bez bazy,z utrwalaczem i bez-mój rekord to dwa dni bez odprysków ;) Też chętnie przeczytam o jakimś cudzie ;)))
      • maith Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 21:25
        A ten rekord to z czym?
        Bo dla mnie więcej warte są Twoje 2 dni niż 2 tygodnie tej mojej
        koleżanki.
        • winter76 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 26.07.10, 16:13
          Maith,mój rekord to lakier Essence-to firma dostepna tylko w
          Drogerii Natura.
    • inez69 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 21:34
      Nie ma takich. Trzeba się pogodzić z tym faktem.
    • anka_z_lasu moja rada Cię nie zadowoli ;) 25.07.10, 21:56
      Aby niepotrzebnie nie doprowadzać się do szału maluję tylko paznokcie u nóg ;)

Odkąd przestałam malować u rąk, zrobiły się ładne same z siebie i zdrowe, koniec
      z rozdwajaniem...
      • maith Re: moja rada Cię nie zadowoli ;) 25.07.10, 21:59
        Ja swoich nie maluję. Czasem bezbarwną lakiero-odżywką.
        Ale teraz muszę pomalować na kontrastowy kolor i nie chcę, żeby mi
        toto odprysnęło.
    • amoureuse Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 22:13
      Moja rada też pewnie nie jest do końca zadowalająca, ale polecam nabłyszczacz
      diamentowy z Inglota-trzyma ok tygodnia, bez nabłyszczacza różnie, dzień lub dwa :)
      • cavova Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 23:17
        ooo, chyba spróbuję tego nabłyszczacza. i potwierdzam, Inglot spokojnie trzyma dzień, dwa (czasami w porywach do trzech) bez odprysków, jeżeli to ma być na jakąś specjalną okazję to chyba wystarczy. u mnie większość lakierów odpryskuje na brzegach tego samego dnia, więc tyle ile trzyma inglot to już coś.
    • agus2412 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 22:23
      Ja jestem z tych, co jak pomalują paznokcie rano to po południu mam już tylko
      część lakieru :))

Dwa tygodnie temu kupiłam lakier Golden Rose Ceramic, kolor fiołkowy perłowy. Od
      dawna szukałam takiego koloru, więc od razu kupiłam :) Cena niziutka, 5,50,
      jakość - jak na razie nie narzekam. Nałożyłam go dwa razy. Za każdym razem
      wytrzymał bite 3 dni - a codziennie zmywam naczynia, kąpie siebie i malucha,
      myję włosy, itd. Lakier trzyma się cudnie, nakładałam po dwie warstwy, bez
      żadnych baz czy innych dodatkowych chemikalii. Po trzech dniach nadal się
      porządnie trzymał, gdyby paznokcie mi nie rosły to pewnie jeszcze trochę by
      wytrzymał.
      • agus2412 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 22:31
        Tego mam - www.goldenrose.pl/art-o_gco-ceramic_lakier_do_paznokci.html

Jak przeglądałam allegro to zauważyłam, że ta firma ma tez mini lakiery. Kiedyś
        miałam jeden z tych mini i z tego co pamiętam, to też w miarę dobrze się trzymał
        ale miał okropnie gęstą konsystencję i schnął pół godziny.
    • heliamphora Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 22:30
      Z moich paznokci odpryskuje prawie wszystko, ale bardzo dobrze spisują się
      lakiery Estee Lauder i OPI. Nie stosuję żadnych warstw pod ani na lakier, bo nie
      mam cierpliwości, ale 3 dni te lakiery zawsze wytrzymują.
    • aksanti Maybelline, Forever strong + Iron 25.07.10, 22:51
      Taki jak tu:
      wizaz.pl/kosmetyki/produkt-9136-opis-Maybelline-Forever-strong-Iron.htm

Polecam, bo u mnie trzymał się do 4dni (przy mniejszym natężeniu
      prac domowych; przy większym do 3dni). Zwykłe lakiery odpryskują u
      mnie szybciej.
      Minusem jest mały wybór kolorów - jak ostatnio kupowałam (ok. rok
      temu) to było może 10kolorów.
    • a_gneskka Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 25.07.10, 23:17
      Jeśli potrzebne od czasu do czasu na kilka dni to u mnie sprawdziło się to:
      www.sephora.com/browse/product.jhtml?id=P233713
      Te naklejki wytrzymały prawie 4 dni, podczas gdy lakiery od Inglota po Diora odpryskiwały mi góra po 2 dniach, przeważnie wcześniej.

Ale jeśli potrzebujesz czegoś na co dzień to nie pomogę, bo jeszcze takiego cudu nie znalazłam (i robię jak anka_z_lasu: wyrazisty lakier tylko na paznokcie u nóg, ręce bezbarwny czy delikatny naturalny).
    • edhelwen Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 26.07.10, 00:25
      z tańszych to Maybelline i niektóre Golden Rose (np. Classics, ale już jasny
      kolor z linii Selene mi odpryskuje)
      Ja oceniam trwałość lakieru bez żadnych baz i top coatów.
    • mirka.zdzirka To ja polecę "Wysuszacz" Sally Hansen 26.07.10, 11:44
      Nazywa się Sally Hansen Insta-Dri Anti-Chip Top Coat. Tutaj jest opis:
      www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt-11316-opis-Sally-Hansen-Insta-Dri-30-sekundowy-wysuszacz-do-lakieru.htm
      Wcześniej malowanie paznokci było dla mnie udręką, bo lakier (i z tych
      droższych, i tańszych) schnął mi zazwyczaj ponad godzinę, co doprowadzało mnie
      do szału, bo zazwyczaj nie udało mi się nawet doprowadzić do jego wysuszenia bez
      zarysowań. Nie wspominając, że odpryskiwał tego samego dnia, max. dzień później.
      Od kiedy nabyłam sobie top-coat'a SH, lakier schnie szybciej, może nie w 30
      sekund, ale w max. 15-20 minut, co u mnie jest sukcesem. A wytrzymuje u mnie
      nawet do 3 dni i lakier dzięki niemu ładnie błyszczy. A pomalowane paznokcie u
      nóg wytrzymują na tyle długo, na ile moje tempo wzrostu paznokci im pozwoli ;)

• agus2412 Re: To ja polecę "Wysuszacz" Sally Hansen 26.07.10, 12:01
        Mirka, 15-20 minut to sukces? Ja nakładam jedną warstwę, po minucie drugą,
        czekam kolejną minutkę na wyschnięcie i tyle. Chyba że nakładasz jedną bardzo
        grubą warstwę i wtedy czekasz na wyschnięcie, tak? No kurcze, nie wyobrażam
        sobie 15 minut czekania :)
        • mirka.zdzirka Re: To ja polecę "Wysuszacz" Sally Hansen 26.07.10, 12:20
          To tylko pozazdrościć :) U mnie bez względu na rodzaj lakieru, zawsze na
          wyschnięcie obu warstw lakieru musiałam czekać ok. godziny na wyschnięcie, a i
          tak nie miałam gwarancji, czy gdzieś niechcący nie zarysowałam. Dodatkowo lakier
          odpryskiwał mi najpóźniej następnego dnia. Naprawdę sobie tego nie wymyśliłam.
          Skoro masz inaczej, to jesteś szczęściarą. Jestem więc przypadkiem ekstremalnym,
          ale właśnie o takie przypadki chodziło autorce wątku. No i o wysuszaczu pisałam
          nie tylko w kontekście przyspieszenia czasu schnięcia lakieru, ale i
          przedłużenia jego trwałości. Kropka.
        • madzioreck Re: To ja polecę "Wysuszacz" Sally Hansen 26.07.10, 22:02
          Ago, są osoby, którym z jakichś powodów lakier nie schnie na paznokciach - mojej
          dawnej koleżance nie sechł. Też myślałam, ze malować nie umie i jojczy,
          pomalowałam jej sama, moim lakierem - i klops. Nie schnie i koniec.
    • bib24 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 26.07.10, 12:30
      U mnie lakiery trzymają się długo (5 dni norma), ALE
      - przed malowaniem dokładnie myję ręce mydłem (odtłuszcza)
      - jak bazę daję nail tek foundation II
      - na to lakier 2-3 warstwy, ile trzeba aby osiągnąć właściwy kolor
      - na to top coat sally hansen insta dri.

Nie ma znaczenia jaka marka, zbieram lakiery, mam swojej kolekcji
      takie po 2zł i takie po 100 zł i w tym połączeniu wszystkie
      absolutnie wytrzymują tyle samo. Aha i mam ich grubo ponad 100
      sztuk...
      Akurat lakiery to taka branża, gdzie cena nie oznacza wyższej
      jakości. Jak kogoś interesuje dlaczego mogę rozwinąć temat.

Moje ulubione firmy to: china glaze (to wysoka półka, cena 18 zł,
      ale jakość super klasa), golden rose, sally hansen, safari, ew opi.

Tzw wysokie perfumeryjne półki np dior itp absolutnie pod względem
      jakości niczym się nie wyróżniają. Chanel przoduje ale głównie ze
      względu na orginalne kolory, kótre akurat mnie się nie podobają.
      Polecam przejrzeć lakierowe blogi np: Scrangie.
      • scarlet_agta Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 26.07.10, 12:55
        bib24 napisała:

> U mnie lakiery trzymają się długo (5 dni norma), ALE
        > - przed malowaniem dokładnie myję ręce mydłem (odtłuszcza)
        > - jak bazę daję nail tek foundation II
        > - na to lakier 2-3 warstwy, ile trzeba aby osiągnąć właściwy kolor
        > - na to top coat sally hansen insta dri.

A tak z ciekawości, ile to zazwyczaj trwa?
        • bib24 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 26.07.10, 13:18
          Baza schnie bardzo szybko, jak skończę 10 paznokieć pierwszy jest
          już suchy, potem te 3 warstwy, top się kładzie bardzo szybko, bo nie
          musi być precyzyjnie a jego główną rolą jest przyspieszenie
          wysychania. Myslę że wychodzi góra 10 min plus max 5 uważania, potem
          mogę już robić wszystko.

Niby troszkę dłużej się maluje ale za to naprawdę 5 dni lakier
          wytrzymuje idealnie, mowy nie ma o odpryskach. I ja często używam
          ciemnych kolorów, gdzie wszystko od razu widać.
      • pierwszalitera Odłuszczenie paznokci 26.07.10, 21:26
        bib24 napisała:

> U mnie lakiery trzymają się długo (5 dni norma), ALE
        > - przed malowaniem dokładnie myję ręce mydłem (odtłuszcza)

Odłuszczenie paznokci, jak robi to bib24 to podstawa! Żaden lakier, nawet ten najdroższy nie będzie się dobrze trzymał, jak nałoży się go na nakremowane paznokcie. A większość osób robi najpierw manicur i używa kremu do rąk. Dlatego ręce umyć dokładnie, a jeszcze lepiej przetrzeć paznokcie alkoholem. Lakier będzie się trzymał na zabój. A jak używa się lakieru od czasu do czasu, to alkohol nie wysusza paznokci. I malować nie za grubo. Lepiej po wyschnięciu nałożyć drugą warstwę. I pozwolić jej wyschnąć. Zmoczysz jeszcze wilgotny lakier pod kranem, po ptokach, zejdzie jeszcze tego samego dnia. Odpryskujący błyskawicznie lakier to nie jest wina jakiś szczególnych paznokci, tylko błędów w użytkowaniu. Dobrze jest też nakładać lakier wieczorem przed snem, bo rano bardzo łatwo pod prysznicem usunąć resztki ze skórek, kiedy nie potrafi się precyzyjnie obchodzić z pędzelkiem. Wystarczy potrzeć trochę te miejsca ręcznikiem.
        • aadrianka Re: Odłuszczenie paznokci 29.07.10, 12:21
          Ponieważ ja z tych, na których lakiery schną bardzo długo (a nakładam
          cienką warstwę, czekam aż wyschnie, dopiero drugą), malowanie paznokci
          wieczorem to gwarancja, że rano będę mieć poodciskane w lakierze fajne
          wzorki:) W związku z czym na malowanie paznokci dawno już machnęłam
          ręką. Maluję tylko na wielkie wyjścia, no i latem paznokcie u stóp.
    • anuula12 sposób dla leniwych... 26.07.10, 19:35
      ...do których ja należę :)
      "Normą" u mnie jest 2 dni. Niepełne, bo tego 2giego dnia wieczorem mam już odpryski. No ale chcąc mieć paznokcie dłużej pomalowane, nie mam serca męczyć ich co 2 dni zmywaczem (sic!) i trochę oszukuję :) A mianowicie: biorę lakier. Maluję same odpryśnięte końcówki, "domalowuję je" jakby. Czekam aż wyschną i czasem jeszcze na koniec(wersja hard) maluję całą płytkę. Voila! Efekt u mnie - do poznania, że domalowywane tylko dla upierdliwych, z odległości ręka bezpośrednio przed oczami :) Najlepiej trzyma się to-to na frenchu, (3 dni dodatkowe) potem da się jeszcze 2gi raz tak domalowywać i wygląda dobrze(następne 3 dni), 3ciego razu jednak nie polecam :)Tym sposobem mam "zrobione"paznokcie około tygodnia :) Chociaż jak się człowiek uprze, to i 1,5 tyg. też wytrzymają. Oprócz frencha dobrze idzie z brokatowym, perłowym i błyszczącym, natomiast nie polecam tego sposobu przy ewidentnie matowym kolorze - ostatnio kupiłam taki lakier inglota (taka jakaś limitówka) i niestety widać granicę domalowywania :(
    • madzioreck Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 26.07.10, 22:08
      Maith, ale z czego u Ciebie wynika to odpryskiwanie? Bo przyczyn może być kilka,
      na przykład niedostatecznie odtłuszczone przez malowaniem paznokcie. Wtedy
      wystarczy przetrzeć je przed malowaniem zmywaczem (tylko takim, który naprawdę
      odtłuści, po inglotowym zostaje tłusta warstwa). Albo paznokcie niby niełamiące
      się, nierozdwajające, ale za to elastyczne i wyginające się, wtedy żaden lakier
      nie wytrzyma. Trzeba wzmocnić paznokcie utwardzaczem (polecam Killys), pomalować
      lakierem, a na to jakaś warstwa nawierzchniowa, Sally Hansen ma dobre albo IMS.
      • maith Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 27.07.10, 16:34
        Hmm, moje płytki są przed malowaniem odtłuszczone, zatem to nie to.
        Z zauważalnych problemów, moje paznokcie mają skłonność do
        łamliwości. Ale lakier odpryskuje mi nie tylko tam, gdzie akurat
        złamie mi się paznokieć, bo to bym jeszcze zrozumiała.
    • akj77 naklejki z Sephory 27.07.10, 21:00
      Ja tez z tych, co im lakier odpryskuje zanim skoncza malowac ;-)

U mnie sie sprawdzaja naklejki Sephory - jak czegos konkretnie nie popsuje, to
      wygladaja dobrze az do pojawienia sie odrostow. Trzeba troche uwazac z godzine
      po nalozeniu, ale poza tym upierdliwosc nieporownywalna ze zwyklym malowaniem.
      Tylko drogo wychodza.
      • winter76 Re: naklejki z Sephory 27.07.10, 21:55
        a długo je nosisz?Ostatnio były w promocji po chyba 9 zł,zastanawiałam się nad kupnem,ale jak mają wytrzymać 3 dni to nie warto ;)
        • akj77 Re: naklejki z Sephory 28.07.10, 14:07
          Ja noszę i z tydzień, aż mnie zaczynają wkurzać odrosty ;-) Czasami trzeba
          jakieś pojedyncze nakleić na nowo - nie wyrzucam odciętych kawałków, tylko
          trzymam na takie wypadki. Jeśli coś zaczyna odpryskiwać przy brzegu paznokcia,
          to można podpiłować paznokieć i dalej ładnie to wygląda. Zmywają się zmywaczem.

Myślę, że sekret tych naklejek tkwi w tym, że są elastyczne - w przeciwieństwie
          do lakierów.
          Za 9 zł zdecydowanie warto (choćby na próbę), ale one normalnie kosztują prawie
          30 :/
    • maith Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 02:29
      Jak to było? Dobrze się zastanów o co prosisz? ;))
      No dobra, poszłam zakupić lakier, bogatsza o notatki z Waszych
      odpowiedzi. Kojarzyłam, że mam kupić lakier jeden z wymienionych, a
      na to ten przyspieszaczo-utrwalacz SH. Jakoś wymienione lakiery nie
      rzuciły mi się w oczy, w odróżnieniu od przyspieszaczo-utrwalacza,
      także (o!) w wersji lakieru. No to poszłam na łatwiznę (lepiej
      malować raz niż 2 razy) wzięłam 2 kolory i zadowolona się
      wymalowałam. Pierwszy (granat) wyglądał prawie jak czarny, to
      postanowiłam go zmyć i nałożyć ciemną wiśnię. Zmy... co? No ze środka
      płytki to zeszło, ale całe zewnętrze trzymało się mocno. Hmm... na
      szczęście drugi lakier też był bardzo ciemny, to po prostu
      namalowałam na takim stanie, jaki mi wyszedł. Ale do końca pozbędę
      się go chyba dopiero jesienią, jak już nosząc zakryte buty będę mogła
      spokojnie odczekać na zejście lakieru w całości. Bo zmywacz to dla
      niego za mało ;)

Na szczęście jednocześnie postanowiłam zastosować metodę Anki_z_lasu
      (kolejny raz przekonując się, jaka Anka jest mądra :) i kolor nałożyć
      tylko na stopach, a na łapki normalnie bezbarwny :)
      • jul-kaa Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 07:50
        Maith, a jaki masz ten zmywacz? Constance Carroll sobie powinien poradzić :)
        • maith Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 12:24
          Ja mam pierwszy z brzegu, może faktycznie jest słaby.
      • bib24 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 08:11
        Ja tylko chciałam podkreślić, że chodzi o top coat sally hansen
        insta dri a nie jakikolwiek inny top tej firmy, czy tez lakier lub
        lakier 2 w 1.
        Dzis mam na sobie lakier pomalowany w zeszły piątek, czyli 7 dzień.
        Nie wyglada jak nowy, jest minimalnie starty na końcach ale nie ma
        odprysków. Tak wiec kombinacja nail tek II i insta dri u mnie działa
        świetnie.
        • maith Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 12:24
          To jest właśnie Insta Dry firmy Sally Hansen, tylko że nie top coat,
          a od razu lakier. Wyschło prawie natychmiast i już 3 dzień się
          trzyma. Fakt, że na stopach, tam pewnie ma łatwiej. Ale rzeczywiście
          wygląda na skuteczne ustrojstwo.
          • winter76 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 14:45
            A wcześniej na stopach lakier jak długo Ci się trzymał?Bo ja potrafię chodzić 2 tyg bez odprysków na paznokciach u nóg,a nakładam ten sam lakier co na ręce ;) teraz maluję bezbarwnym i tyle,bo cierpliwość już mi się wyczerpała :)
            • maith Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 22:20
              A widzisz, no tego nie pamiętam :)
              Jak upewnię się, że da się go bez trudu zdjąć, to zaryzykuję na
              łapkach :)
        • edhelwen Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 16:43
          ja mam "zwykły" Top Coat SH i nie współpracuje on z każdym lakierem :/ Niektórym
          lakierom pomaga, innym nie, z niektórymi się "gryzie" jeśli chodzi o wysychanie.
      • madzioreck Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 17:58
        Maith, a dałaś jaką bazę pod lakier...? Szczególnie pod ostre, ciemne kolory to
        jest ważne...
        • maith Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 22:21
          Żadną? :)
          O czymś jeszcze powinnam wiedzieć? :)
    • indigo-rose Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 16:47
      A czy ktoś ma jakiś godny polecenia wysuszacz? I błagam, tani, bo jak zobaczyłam
      malutki flakonik za 40 zł, to stwierdziłam, że bardziej się opłaca częściej
      malować paznokcie...
      Moje paznokcie to w ogóle inna historia, bo uwielbiają perfidnie zadzierać się
      tuż przy opuszce zaraz po przycięciu i opiłowaniu albo łuszczyć się i
      rozwarstwiać...
      • madzioreck Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 17:59
        Wysuszaczo-nabłyszczacz Inglot, w kropelkach, 15zł.

> Moje paznokcie to w ogóle inna historia, bo uwielbiają perfidnie zadzierać się
        > tuż przy opuszce zaraz po przycięciu i opiłowaniu albo łuszczyć się i
        > rozwarstwiać...

Czym obcinasz, jaki masz pilniczek i czy polerujesz paznokcie po obcięciu?
        • indigo-rose Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 18:20
          Obcinam nożyczkami, bo inne ustrojstwa mogą mi paznokcie co najwyżej powyginać.
          Pilniczek mam mineralny. Poleruję trochę, nie na wysoki połysk.
          • madzioreck Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 18:38
            Wiesz co, nożyczki też nie są za dobre, również mogą chwilowo odkształcać
            paznokieć i powodować jego rozdwajanie. Ja skracam zawsze pilnikiem, może też
            spróbuj?
            • indigo-rose Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 19:54
              OK, spróbuję... Chociaż ja to z tych, co dla nich piłowanie jest tym, czym dla
              innych skrobanie po tablicy ;)
              • edhelwen Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 21:50
                mnie paznokcie często się łamią, ja obcinam "obcinakiem" do paznokci, wyrównuję
                pilnikiem. Poleca się raczej takie pilniczki z kilkoma płytkami do polerowania,
                "papierowe", a nie metalowe. Może to też być oczywiście problem z kondycją paznokci.
                • bib24 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 22:04
                  Najlepsze pilniki są szklane. Nie są drogie, są wielokrotnego użytku
                  (jak się zapchają wystarczy umyć mydłem), a od papierowych i
                  metalowych są duuuużo lepsze.
                  • bib24 Re: LWW - dobry, nieodpryskujący Lakier do paznok 29.07.10, 22:06
                    A i szklane pilniki nie niszą tak paznokci jak papierowe i metalowe.
                    • maith Szklane pilniki 29.07.10, 22:24
                      A to potwierdzam. Zwykłe metalowe jak dla mnie bardziej rozszarpują
                      paznokieć. Te kilkuwarstwowe są fajne, ale długo się ich używa. A
                      szklane to absolutny ideał - szybko, skutecznie, bez psucia płytki :)
                      • indigo-rose Re: Szklane pilniki 29.07.10, 22:27
                        A takie mineralne, z drobinkami czegokolwiek, liczą się jak metalowe czy jak
                        szklane? :)
                        • fanaberia.fanaberia Re: Szklane pilniki 29.07.10, 22:39
                          > A takie mineralne, z drobinkami czegokolwiek, liczą się jak metalowe czy jak
                          > szklane? :)

Z mojego doświadczenia (nie mylić z wiedzą ;)) ich działanie na paznokieć jest podobne raczej do pilnika szklanego. Ale jeśli przeszkadza Ci "świadomość" piłowania, to mocno polecam pilnik szklany, szczególnie na mokro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka