madzioreck 04.08.10, 12:43 Do specjalistów? Bo w necie czytam, że nie mają określonego terminu, że sa ważne tak długo, jak występuje przyczyna ich wystawienia, a panie w rejestracjach wiedzą swoje... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zazulla Re: Jak długo są ważne skierowania? 04.08.10, 12:53 Mi coś świta za 1 miesiąc, ale najlepiej zadzwoń do swojego NFZ. A później noś ze sobą nr telefonu do rzecznika praw pacjenta. Pomaga kiedy w rejestracji są uparci. Mi pomogło jak nie chcieli mi skserować wyników badań :) Odpowiedz Link
anulla1974 Re: Jak długo są ważne skierowania? 04.08.10, 13:13 No własnie podobno sa bezterminowe, bo do specjalisty można czekać i rok. Ja mam skierowanie z lutego i na wizytę do specjalisty idę w przyszłym tygodniu - a lutowe skierowanie jest ważne. Odpowiedz Link
madzioreck Re: Jak długo są ważne skierowania? 04.08.10, 13:39 Termin oczekiwania na wizytę to jedno, ale co, jeśli się zgłaszasz wyznaczyć w ogóle ten termin po 2 miesiącach od wystawienia na przykład? Odpowiedz Link
anka_z_lasu Ja miałam taką sytuację 04.08.10, 21:05 poszłam na badania po pół roku i było ok. Inna sprawa, że lekarka wystawiając skierowanie w polu "data" wpisała tylko rok (!) Odpowiedz Link
edhelwen Re: Jak długo są ważne skierowania? 04.08.10, 14:13 w moim mieście to przeważnie miesiąc. Czasem się zdarza, że mam skierowanie, a wizyta za 2 miesiące (albo dłużej), to muszę iść jeszcze raz do rodzinnego, żeby przybił pieczątkę i wpisał drugą datę. Odpowiedz Link
monika3411 Re: Jak długo są ważne skierowania? 04.08.10, 14:27 www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=6&dzialnr=145&artnr=3893&b=1&szukana=skierowanie Odpowiedz Link
nomina Re: Jak długo są ważne skierowania? 04.08.10, 15:03 Podajesz dwie kwestie: 1. Skierowanie jako decyzja o zgłoszeniu do lekarza/na badanie ważna jest 30 dni. Teoretycznie powinno być tak, że się zgłaszasz w ciągu tych 30 dni, dostajesz wpis z terminem wizyty, ale w praktyce różnie bywa i warto tuż przed wizytą, na którą się długo czekało, przedatować dokument. 2. Ważność skierowania po rozpoczęciu leczenia. Jeśli masz na skierowaniu "objęcie leczeniem specjalistycznym" jest ono ważne tak długo, aż ustanie przyczyna jego wystawienia. Nawet gdyby miało to trwać 50 lat. Aczkolwiek zdarza się, że jeśli nie byłaś długo u danego specjalisty (więcej niż rok), to rejestracje chcą nowego skierowania, co nie ma racji bytu. Odpowiedz Link
edhelwen Re: Jak długo są ważne skierowania? 04.08.10, 15:24 nomina ---> masz rację. Jak się już było na pierwszej wizycie u specjalisty, do do kolejnych w tej samej sprawie nie potrzeba skierowania. A to pierwsze skierowanie jest ważne miesiąc ;) Odpowiedz Link
zazulla NFZ 04.08.10, 15:13 " Ważność skierowania Zazwyczaj skierowanie jest ważne dopóty, dopóki istnieją przesłanki wskazujące na potrzebę podjęcia działań diagnostycznych lub terapeutycznych. Zachowuje ono swoją ważność do czasu realizacji, np. poprzez ustalenie terminu przyjęcia pacjenta do szpitala. Wyjątkami są: * skierowanie na leczenie uzdrowiskowe, które jest ważne 18 miesięcy, licząc od dnia jego wystawienia. * skierowanie na rehabilitację leczniczą, które traci ważność, jeżeli nie zostanie zarejestrowane w zakładzie rehabilitacji w terminie 30 dni od daty wystawienia. * skierowanie do szpitala psychiatrycznego, którego ważność wygasa po upływie 14 dni. Skierowania z brakami, pozbawione części istotnych danych, nie mogą być przyczyną odmowy przyjęcia lub nie wpisania pacjenta na listę oczekujących. Opracowanie: Biuro Komunikacji Społecznej Centrali NFZ Współpraca merytoryczna: Departament Świadczeń Opieki Zdrowotnej Centrali NFZ Podstawy prawne: Ustawa z dnia 30 sierpnia 1991 r. o zakładach opieki zdrowotnej (tekst jednolity z 2007 r., DzU nr 14 poz. 89)." www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=6&dzialnr=145&artnr=3893&b=1&szukana=skierowanie+do+specjalisty Odpowiedz Link
maith Re: Jak długo są ważne skierowania? 04.08.10, 15:15 Jak zadzwonisz do NFZ-u to odpowiadają, że bezterminowo. Odpowiedz Link