Dodaj do ulubionych

LWW tabletki na opryszczkę

08.10.10, 11:30
Jest coś oprócz Heviranu? Coś z acyklowirem bez recepty, jakiś Zovirax w tabletkach albo coś - ?
Pytam, bo miałam nawrót i właśnie obok strupka wylazło mi nowe ognisko, niestety na śluzówce i maści się tego nie chwytają - no i chciałabym potraktować robala trucizną przez krew.
Obserwuj wątek
    • kasiamat00 Re: LWW tabletki na opryszczkę 08.10.10, 13:19
      AFAIK nie ma w ogóle acyklowiru w tabletkach dostępnego bez recepty.
      • marciasek Re: LWW tabletki na opryszczkę 08.10.10, 13:31
        Cholera, no :( Zadzwoniłam do przychodni i wiesz na kiedy zaproponowali mi najbliższy wolny termin u POZ-a? Na 22 października :/ Czyli za dwa tygodnie. I nikt nie zadał mi pytania czy to coś poważnego, czy mogę poczekać, skąd wnioskuję, że z grypą było by podobnie.

Miałam ongiś spore kłopoty z wirusowym zapaleniem spojówek, przeleczono mnie acyklowirem w postaci wlewek dożylnych i na 10 lat miałam spokój. Teraz zaczyna wyłazić na ustach, a ponieważ to jest to samo świństwo, boje się, żeby nie zaatakowało znów oczu. No i chciałabym podleczyć się podobnie jak wtedy, ale pewne dawne kontakty są już nieaktualne i nie wiem dokąd zapukać żeby było skutecznie :( Poczekam te 2 tygodnie, może mój POZ coś poradzi. Ech...
        • plecha1 Ot - zmień przychodnię 08.10.10, 14:38
          Toż u mnie do większości specjalistów są krótsze terminy niż u Ciebie do lekarza pierwszego kontaktu... A do lekarza pierwszego kontaktu to w ogóle da się iść tego samego dnia, tyle, że rejestracja od 7:30. Czyli da się, tylko trzeba trafić na sensowną przychodnię.
        • kasiamat00 Re: LWW tabletki na opryszczkę 08.10.10, 15:08
          Plecha dobrze radzi - zmień przychodnię. Jeśli Cię stać - idź prywatnie. Albo idź do jakiegokolwiek lekarza (może być ginekolog, pewnie może być i dentysta), powiedz jak wygląda sytuacja i poproś o receptę, jest całkiem spora szansa, że dostaniesz. Ja bym pewnie uderzała do ginekologa, bo on z opryszczką powinien mieć największe doświadczenie (HSV2 jest ciut inny niż HSV1, ale leczy się tak samo).
          • marciasek Re: LWW tabletki na opryszczkę 08.10.10, 15:51
            Ależ ja właśnie całkiem niedawno zmieniłam przychodnię :(

Ale wiecie co, chyba wiem, w czym tkwi problem: zadzwoniłam do rejestracji nie o 7:30 a o 12 - może dlatego zapisali mnie na termin, a nie na już. Zaraz tam zadzwonię jeszcze raz i się dopytam. Prywatnie bym poszła, ale chciałabym do tego samego lekarza, który przyjmuje w mojej przychodni. Niestety nie da się, bo on jest młody i jeszcze nie ma prywatnego gabinetu. Z innymi (w tym prywatnymi) internistami mam kiepskie doświadczenia. Hmmm. Ginekolog, świetna myśl. Do gina i tak chodzę prywatnie. Dzięki za podpowiedź!
            • marciasek plecha jesteś wielka :) 08.10.10, 16:14
              Oczywiście miałaś rację: trzeba dzwonić bladym świtem (tzn. o 7 rano) a nie w południe. Rano rejestrują na bieżąco a potem na termin właśnie.
              Tak to jest, ja z NFZ miałam dotychczas niewiele do czynienia - dentysta i gin prywatnie, a więcej raczej nic się nie działo - nie mam zatem pojęcia jak to jest zorganizowane. Spróbuję jutro rano, może się uda. Dzięki :)
              • nomina O opryszczce 08.10.10, 16:54
                Mój ginekolog stosuje taki schemat - 4 x 800 mg acykowiru przez 20 dni. Teraz na przewlekłą VZV biorę agresywniejszą dawkę, ale na zwykłą opryszczkę wystarczały te trzy tygodnie - ponad rok miałam święty spokój z opryszczką.
                • marciasek hurra, zlitowała się pani w aptece :) 08.10.10, 19:56
                  Sprzedała mi paczkę heviranu, w poniedziałek mam jej donieść receptę. Początkowo nie chciała (bo nie ma potrzeby obciążać wątroby), ale jak jej zeznałam, że mam zakażone również oczy to bez wahania wydała mi lek. Drżyj, robalu :)
                  Wezmę jak na ulotce, 5x200mg co 4 godziny, ponoć na usta nie potrzeba takich dużych dawek jak przy HSV2.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka