Dodaj do ulubionych

LWW - własna strona internetowa

18.10.10, 16:45
Witajcie dziewczyny,

chciałabym założyć własną stronę internetową, zupełnie prostą, napisać parę informacji, kontakt, jakieś parę zdjęć wrzucić, ewentualnie linki do youtube. Czy można to zrobić za darmo (lub za niewielką opłatą za korzystanie z jakiegoś serwisu czy czego tam), i nie posiadając jakiejś ogromnej wiedzy o programowaniu/kodach/innych cudach, o których wiem tylko ze słyszenia?
Obserwuj wątek
    • marisella Re: LWW - własna strona internetowa 18.10.10, 19:09
      Da się to zrobić bez większego problemu. Jeśli masz dostęp do programu Front Page, to możesz sobie zwykłą stronę w html napisać tak, jakbyś przygotowywała dokument wordowski, niemalże :)

W necie jest też cała masa darmowych szablonów, ktore wystarczy uzupełnić treścią i wrzucić na serwer.

Jesli nie chcesz mieć strony pod własną domeną i na własnym serwerze, możesz bez problemu bezpłatnie skorzystać z serwisów, które pozwalają umieszczać strony u siebie na serwerze (np. prv.pl, interia ma też na pewno coś takiego, orange i masa takich różnych też :))

W razie czego chętnie Ci pomogę za promienny uśmiech ;) (wiele to ja zrobić nie umiem, ale coś tam kumam, więc na tyle, na ile Ci potrzeba, chyba byłabym w stanie się wykazać :))
      • nomina Re: LWW - własna strona internetowa 18.10.10, 20:28
        Mam serwisy (oba) na home.pl i widziałam, że firma oferuje jakieś gotowe szablony, nawet wzory sobie wybierasz. To są niewielkie kwoty, jakieś kilkadziesiąt złotych. Ja ich lubię, bo mają rewelacyjny dla takiego informatycznego beztalencia jak ja serwis techniczny. Nie wiem, czy pod te szablony też, ale pod inne serwery automatycznie można podpiąć bloga na wordpressie (klikasz - konfiguruj, i już).
      • paulinago Re: LWW - własna strona internetowa 18.10.10, 21:53
        marisella napisała:

> Da się to zrobić bez większego problemu. Jeśli masz dostęp do programu Front Pa
        > ge, to możesz sobie zwykłą stronę w html napisać tak, jakbyś przygotowywała dok
        > ument wordowski, niemalże :)
        >
        >
        Jest jeszcze www.coffeecup.com/freestuff/
        którego kocham za całokształt :)
      • asfo Re: LWW - własna strona internetowa 19.10.10, 22:47
        marisella napisała:

> Da się to zrobić bez większego problemu. Jeśli masz dostęp do programu Front Pa
        > ge, to możesz sobie zwykłą stronę w html napisać tak, jakbyś przygotowywała dok
        > ument wordowski, niemalże :)

Tego sposobu stanowczo nie polecam. Front Page generuje koszmarny kod który nie działa jak należy w większości współczesnych przeglądarek.
    • marciasek skorzystaj z promocji w 1&1 18.10.10, 20:36
      www.1and1.pl/
      To nowa firma hostingowa, która właśnie rozpoczyna działalność w Polsce. W promocji pierwsze dwa lata za darmo, w tym własna domena, dużo gotowych szablonów stron do wykorzystania - warto.
    • kizombalover Re: LWW - własna strona internetowa 18.10.10, 23:16
      Dziękuję Wam bardzo!
      Próbowałam na 1and1.pl, ale nie udało się (nie dostałam żadnego linka aktywacyjnego na pocztę). Skorzystałam z orange, i oto jest :)
      energotango.orangespace.pl/
    • milstar Re: LWW - własna strona internetowa 19.10.10, 00:25
      Prostą sama dasz radę :) Nauczenie się podstaw html-a to góra 2 godziny roboty - sprawdzone wczoraj na moich studentach (i sobie przy okazji - w sobotę jeszcze nie miałam o tym pojęcia, wczoraj uczyłam studentów)
    • kizombalover Jeszcze dodatkowe pytanie 19.10.10, 12:37
      Strona jest, www.energotango.orangespace.pl

Co należałoby zrobić, żeby ta strona wyskakiwała w googlach przy wpisaniu np. "Tango Szczecin"? Albo nawet "Energotango"?
      Coś mi się obiło o uszy o pozycjonowaniu, ale z czym to się je?
      Podpowiecie jeszcze raz?
      Dzięki!
      • asfo Re: Jeszcze dodatkowe pytanie 19.10.10, 22:58
        1. Trzeba ją dodać do wyszukiwarki (wyszukiwarek) - poszukaj formularza
        2. Na stronie muszą się znajdować słowa kluczowe "Tango" i "Szczecin", najlepiej wplecione w tekst strony. Powinny się kilka razy powtórzyć, ale bez przesady.
        3. Musisz postarać się o linki do swojej strony na innych stronach - ale nie daj się wkręcić w automatyczną wymianę linków. Spróbuj na początek dodać ją do jakiś katalogów stron i poproś znajomych o linki na ich stronach.
        4. Poczekaj cierpliwie - efekt może zaistnieć dopiero po no. trzech miesiącach
        5. Może się okazać, że twoje słowa kluczowe są oblegane i niewiele uzyskasz bez zrobienia strony bardziej fachowo i zatrudnienia pozycjonera
        6. Tzw. pozycjonerzy często używają spamu (produkują np. wielkie ilości bezsensownych stron z mnóstwem linków i słów kluczowych) do uzyskiwania efektów. Można za to dostać w ekstremalnych przypadkach bana w google, więc lepiej uważać, kogo się zatrudnia.
        • kizombalover Re: Jeszcze dodatkowe pytanie 19.10.10, 23:55
          A jeśli w treści występuje "w Szczecinie", to na szukane wyrażenie "Szczecin" też będzie reagować wyszukiwarka?
          • kizombalover Re: Jeszcze dodatkowe pytanie 19.10.10, 23:57
            I serdecznie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź!
            • wariamiktoria Re: Jeszcze dodatkowe pytanie 20.10.10, 08:32
              Dlaczego pan Waldemar jest tak smutny na zdjęciu? Zniechęciłby mnie do korzystania z waszej szkoły.
              • nisiaczek28 Re: Jeszcze dodatkowe pytanie 20.10.10, 10:16
                Jest jeszcze:

flavors.me/
              • kizombalover Re: Jeszcze dodatkowe pytanie 20.10.10, 10:40
                Smutny? Niee, on jest skupiony.
                Ten typ tak ma, on jest bardziej "in", ja jestem bardziej "out". Z drugiej strony, on lepiej gada, ja lepiej piszę, i tak się uzupełniamy. :D
          • asfo Re: Jeszcze dodatkowe pytanie 20.10.10, 10:27
            Powinna, najlepiej użyj obu form.
    • asfo Re: LWW - własna strona internetowa 19.10.10, 22:45
      Skorzystaj z jakiegoś kreatora on-line.
      Najlepiej tego - www.google.com/sites/help/intl/pl/overview.html

Od front page i innych wynalazków tego typu trzymaj się z daleka.
      • 987ania ja właśnie tez przerabiam ten temat :) 19.10.10, 22:55
        www.web-marketing.pl/pozycjonowanie-stron/
        • kizombalover Re: ja właśnie tez przerabiam ten temat :) 19.10.10, 23:56
          Dzięki, wprawdzie zrozumiałam z tego może 1/4, ale jak doczytam jutro, na świeżo, to może więcej do mnie dotrze :).
    • kizombalover jeszcze raz ja :) 25.10.10, 11:33
      Skorzystałam jednak z domeny 1&1, przysłali link aktywacyjny już po tym, jak uruchomiłam domenę na orangespace, no ale ponieważ www.energotango.pl brzmi lepiej niż z "orangespace" w środku, to postanowiłam przenieść się tam.
      Z tym, że nie jest to takie proste i przyjazne jak na orangespace :/
      Ni chuchu nie mogę rozkminić, jak wstawić jakieś sensowne zdjęcie (tzn. z mojego komputera) zamiast ichniego, firmowego pana patrzącego w niebo, hmm...
      Jakimś cudem w ogóle udało mi się włożyć tam małe zdjęcie, ale to chyba przypadkiem, i nie tam, gdzie chciałam (chciałam po lewej stronie).
      Zamiast adresów internetowych chciałam, tak jak na orangespace, dać linki z opisem, do czego prowadzą (czyli, że tu jest link do takiej szkoły, a tu do takiej organizacji, a nie uwidaczniać sam link, nie wiem, czy rozumiecie, o co mi chodzi, ale na orangespace dało się tak zrobić).
      Ktoś może mi to wytłumaczyć?
      • kizombalover Re: jeszcze raz ja :) 25.10.10, 11:34
        Czyli mówimy o tej stronie, tak gwoli wyjaśnienia:

energotango.pl/
        • asfo Re: jeszcze raz ja :) 25.10.10, 11:50
          Tu Ci nie pomogę, bo nie używam kreatorów, tylko wiem, że istnieją.

Zapłać mi 500 zł + VAT, a zrobię Ci internetową wizytówkę, ładniej i porządnie. ;-) I będziesz mogła to umieścić pod normalną domeną. ;-) Zastanów się, czy kalkuluje Ci się tyle czasu kombinować z darmowymi kreatorami w celu uzyskania dość umiarkowanego efektu.

Jakby co - poczta@orient.net.pl
          • kizombalover Re: jeszcze raz ja :) 25.10.10, 16:03
            Dzięki serdeczne, ale nie mam tyle pieniędzy na inwestycję w internet :)
            Robiąc fachową domenę, przydałoby się od razu profesjonalną sesję fotograficzną zrobić... a na razie próbujemy się rozkręcić, więc oszczędzam, a wręcz dokładam do tej szkoły.
        • marudna_maruda Re: jeszcze raz ja :) 25.10.10, 16:53
          Bez grzebania w plikach css się niestety nie obejdzie ;(
          • marciasek Re: jeszcze raz ja :) 25.10.10, 17:05
            e, nie jest tak źle - tam jest interfejs do przeróbki tych szablonów, tyle, że nie miałam z nim do czynienia bo używam własnego cmsa, zatem nie pomogę. Jakiś help może tam jest?
      • marciasek jak wymienić główną grafikę: 25.10.10, 17:13
        1. przygotowujesz własną w odpowiednich proporcjach
        2. wchodzisz do kreatora stron
        3. klikasz na układ strony, szukasz bloczka zatytułowanego główna grafika, klikasz zmień, wybierasz ustawienia zaawansowane > wybierz > z lokalnego źródła

Gotowe.
      • marciasek jak zrobic link tekstowy 25.10.10, 17:18
        1. wpisujesz tekst linka, np. energotango
        2. zaznaczasz ten tekst
        3. klikasz ikonę z łancuszkiem (5 od lewej) i przechodzisz na zakładke strony zewnetrzne
        4. wpisujesz adres do którego ma iść link
        5. ewentualnie wpisujesz coś w rubrykę wskazówka (to tekst, który wyświetli sie przy kursorze myszy kiedy najedziesz na link - tzw. alt text) - ale możesz tez rubrykę tę zostawić pustą
        6. klikasz OK a potem podgląd, żeby sprawdzić, czy link działa

Gotowe
        • kizombalover Re: jak zrobic link tekstowy 25.10.10, 18:58
          Serdeczne podzięki :)
          Będę jutro walczyć z tym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka