Dodaj do ulubionych

Jaki telewizor?

23.11.10, 22:07
Dziewczyny, jak po poradę, to tylko do Was :)
Padł nasz kilkunastoletni odbiornik.
I co teraz? Jak patrzę na oferty, jakieś ledy, plazmy, i inne cuda, od cen mam zawrót głowy...

Polećcie coś sensownego, nie mamy jakichś szczególnych wymagań, dotąd wystarczał nam tradycyjny telewizor 21 cali, więc chcielibyśmy odbiornik, który kilka lat pochodzi, da się podłączyć do innych sprzętów, i nie kosztuje dwóch naszych pensji :/
I jeszcze: kupować stacjonarnie, czy przez net? (ponoć taniej)
Dzięki z góry!
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 22:23
      Co do modelu, to się nie wypowiem, bo co kto lubi (my chcieliśmy większy, do oglądania filmów, więc taki mamy), ale powiem, że kupowałam 40-calowy przez net i spokojnie przyszedł do domu bez żadnego uszkodzenia :) Wyszło nas taniej niż w normalnym sklepie, nie pamiętam dokładnie o ile. Dlatego ja bym polecała net :) (ale ja jestem skrzywiona pod kątem zakupów w necie, hehe).
      • marciasek Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 22:31
        jeśli budżet pozwoli - kupcie LED-owy
        • kizombalover Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 22:51
          A jakie argumenty są za ledowym, jeśli możesz powiedzieć?
          • magdalaena1977 Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 22:58
            kizombalover napisała:

> A jakie argumenty są za ledowym, jeśli możesz powiedzieć?
            Obraz jest ładniejszy. Idź sobie do sklepu i porównaj.
          • yo_anka Re: Jaki telewizor? 25.11.10, 18:34
            > A jakie argumenty są za ledowym, jeśli możesz powiedzieć?

mój stary twierdzi ze:
            1. jaśniejszy obraz dzieki podswietleniu led
            2. tańszy w eksploatacji, dzieki zaróweczkom led żre około 30% mniej prądu
            3. lepszy obraz w HD

minus pikseloza w dużych przekątnych w tradycyjnym obrazie a nie HD

(tak z grubsza powtórzyłam jego poglądy, gdyż po wielu latach życia bez TV stary zaczął brzęczeć ze moze czas nabyć i roztrząsa różnice miedzy plazmą a led)

co do zakupów: przez net taniej, ale pewniej się czuje widząc towar
            proponuje mix (net-stacjonarny)
            cena jak w netowym odbiór stacjonarny
            wiele sklepów ma opcje wysyłki do sklepu jeśli posiada stacjonarny i tam odbierasz ( lub nie jak zmienisz na miejscu zdanie :) np EURO RTV AGD, chyba Avans, cześć sklepow z allegro - tak np: kupowałam sprzęt agd
      • wariamiktoria Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 22:37
        Ważne jest jakie kabelki, pendrivy i karty pamięci można podłączyć. Dalej funkcje pilota, czas wyłączenia itd. Dobrze jeśli można go zamontować na ścianie i zmieniać kąt (ale to moje nawyki). Co do miejsca zakupu - stacjonarnie łatwiej się targować i odpadają koszty przesyłki, internetowo jest szybciej i często taniej mimo powyższych. HD ready to już standard, bez sensu jest nie mieć go a mieć tv HD - mecz piłki nożnej zupełnie inaczej się ogląda. Co do wielkości to są chyba jakieś wskazania co do liczby cali a odległości oglądania.
        • marciasek Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 23:12
          > Co do wielkości to są
          > chyba jakieś wskazania co do liczby cali a odległości oglądania.

Zalecenie dotyczyło odbiorników z kineskopem - odległość powinna była wynosić pięciokrotność przekątnej. W przypadku nowoczesnego sprzętu typu LCD lub plasma jedynym rozsądnym zaleceniem jest takie dostosowanie wielkości ekranu aby dało się go wzrokiem ogarnąć z kanapy bez konieczności kręcenia głowa w prawo-w lewo :)
    • magdalaena1977 Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 22:57
      - przez net - najlepiej z zapłatą przy odbiorze. TV jest lekki, ale na oko kruchy i ja bardziej bałabym się go sama wieźć ze sklepu. Plus jest zwykle kilkaset złotych taniej.

- również polecam LED LCD. Ja mam Samsung UE40C6000 (www.ceneo.pl/5817593) i jest ok. Jedyny minus, to konieczność używania kilku pilotów, ale chyba model nie ma tu nic do rzeczy. Tu jest mój temat z prośbą o radę w sprawie kabelków: www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8748986#8748986

- duży telewizor HD nie jest partnerem dla zwykłej kablówki, ma sens tylko dla filmów DVD i cyfrowej telewizji (najlepiej programy HD).

- jeśli chcesz jeszcze kino domowe, to oba urządzenia powinny być z tej samej firmy.

- co do wielkości - ja mam 40 cali i jak oglądam z kanapy (3 m ?) to myślę, że mógłby być większy. W ogóle podobno nie istnieją za duże telewizory - po pewnym czasie każdy wydaje się za mały ;-)
      • moniach_1 Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 23:12
        >W ogóle podobno nie istnieją za duże telewizory - po pewnym
        > czasie każdy wydaje się za mały ;-)

Mój facet chyba właśnie dlatego sprawił sobie projektor i ekran :)
      • szarsz Re: Jaki telewizor? 24.11.10, 23:30
        magdalaena1977 napisała:
        > - również polecam LED LCD. Ja mam Samsung UE40C6000

Ja też mam tego samsunga, tylko mniejszego. Jedyny, jaki zaakceptowałam z wyglądu zewnętrznego. Podobno bardzo kobiecy model, sprzedawca w saturnie mówił nam (byliśmy oglądać), że zawsze jak przychodzi para szukać telewizora, to kobieta chce tego samsunga :)
        • magdalaena1977 Re: Jaki telewizor? 25.11.10, 18:02
          szarsz napisała:
          > magdalaena1977 napisała:
          > > - również polecam LED LCD. Ja mam Samsung UE40C6000
          >
          > Ja też mam tego samsunga, tylko mniejszego. Jedyny, jaki zaakceptowałam z wyglą
          > du zewnętrznego. Podobno bardzo kobiecy model, sprzedawca w saturnie mówił nam
          > (byliśmy oglądać), że zawsze jak przychodzi para szukać telewizora, to kobieta
          > chce tego samsunga :)
          To ja jestem nietypowa, bo wybrałam TV po parametrach (jak już ustaliłam, że chcę LED) i w sklepie rozczarował mnie swoim wyglądem - szczególnie nie pasuje mi ta metalowa podstawa.
          Ale bardzo przydaje się możliwość obrotu.
    • aankaa Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 23:03
      do oglądania TV i filmów ? - LED (nie działa jak kaloryfer) najprostszy - podłączony dekoder HD, PS3 do gier i bardziej wypasionych filmów, rozmiar dostosowany do wymiaru pokoju (do wyguglania - cale / odległość od kanapy - u mnie 40" na 3,5 m). Pooglądaj w sklepach stacjonarnych, spisz modele i kup w necie (zaoszczędziłam prawie 1,5 tys, ale to było 2 lata temu)
      • marciasek aankaa dobrze prawi 23.11.10, 23:19
        Najpierw sobie upatrz coś w sklepie stacjonarnym - i pamiętaj, że oni na tych telewizorach odtwarzają specjalnie spreparowane filmy, normalna telewizja tak nie wygląda, nawet ta HD :) Takie efekty jak na firmowych demo nawet na blurayu nie wyjdą (choć tu już różnica będzie naprawdę niewielka). Jak już wybierzesz model z odpowiednim kontrastem, kolorem, ilością szczegółów (przy zbyt dużym kontraście szczegóły się gubią), głęboką czernią, bez smużenia przy szybkim ruchu itd - spisz model (lub sfotografuj komórką etykietkę z ceną), wyguglaj cenę internetową, wybierz sklep i kupuj.
    • kizombalover Re: Jaki telewizor? 23.11.10, 23:24
      O rany, nic mądrzejsza nie jestem :))
      To chyba nie będzie proste, pójść i kupić....
      • marciasek Re: Jaki telewizor? 24.11.10, 00:19
        Jakbyś była z Krakowa to bym ci poleciła sklep i uczciwego, rzeczowego sprzedawcę, ale Ty chyba z Warszawy jesteś, tam nikogo nie znam :( Ale może któraś dziewczyna zna - ?
        • kizombalover Re: Jaki telewizor? 24.11.10, 16:04
          Jestem ze Szczecina :)
          • turzyca Re: Jaki telewizor? 24.11.10, 17:40
            kizombalover napisała:

> Jestem ze Szczecina :)

To sprawdz, czy nie oplaca Ci sie wyprawa na druga strone granicy. Akurat elektronike Niemcy miewaja zazwyczaj taniej.

I zestresuje Cie - sprez sie z zakupami, im blizej Swiat tym mniej korzystnie. No chyba ze wytrzymasz jeszcze miesiac i kupisz po Swietach.
            • marciasek Re: Jaki telewizor? 24.11.10, 19:11
              Dobrze Turzyca prawi: teraz albo w styczniu. Przed gwiazdką będzie przewalone.

Ponadto pomysł z szybkimi zakupami w Niemczech jest świetny dlatego, że teraz jest tanie euro. W styczniu nie wiadomo jaki będzie kurs.
              • effka454 Re: Jaki telewizor? 24.11.10, 19:51
                marciasek napisała:

> Dobrze Turzyca prawi: teraz albo w styczniu. Przed gwiazdką będzie przewalone.
                >
                > Ponadto pomysł z szybkimi zakupami w Niemczech jest świetny dlatego, że teraz j
                > est tanie euro. W styczniu nie wiadomo jaki będzie kurs.

A u nas od stycznia vat skacze na 23%

My kupowaliśmy w tym roku w wakacje z allegro, ale z opcją odbioru własnego, zapłaciliśmy (żeby nie skłamać) o około 1/3 mniej niż w sklepie. Też zdecydowaliśmy się na LCD - o wiele lepszy obraz :)
            • kizombalover Re: Jaki telewizor? 25.11.10, 20:13
              Dzięki za pomysł
              Tylko czy taniej, niż kupić przez net z odbiorem własnym? Jak sprawdzić ceny w Niemczech?
              Niemieckiego nie znam :/
    • wyjec_kielecki Re: Jaki telewizor? 25.11.10, 14:04
      Czyli szukasz niezbyt dużego telewizorka, który odbiera całkiem ładnie i nie kosztuje fortuny. Od razu mówie, kupuj przez net. Bo i po co dać zarabiać marketom na marży. Co do samego tv: ostatnio też miałem podobne dylematy, sporo grzebałem po forach i ostatecznie najfajniej wypadł Funai. Teraz jest promo, za około 1100zł (!!!) możesz mieć LCD 26 cali z 5 latami gwarancji, do tego wymienianie matrycy w razie martwych pikseli (cokolwiek to znaczy) i ajkeiś tam inne bajery. Naprawdę polecam, bo bez sensu przepłacać za samo logo, a sprzęt jest japoński.
      • kasiamat00 Re: Jaki telewizor? 26.11.10, 08:36
        > martwych pikseli (cokolwiek to znaczy)

piksel = jedna świecąca kropeczka
        martwy piksel = jedna zdechła, nieświecąca kropeczka = czarny punkt w jakimś miejscu ekranu
        • wyjec_kielecki Re: Jaki telewizor? 30.11.10, 12:22
          Dzięki, teraz już wiem. W poprzednim tv miałem taki problem, ale myślałem, że coś zepsułem, ktoś stuknął w ekran itp ;). Czyli to może się zrobić samo, zupełnie bez winy użytkownika tak? Znajac moje zezowate szczęście to mnie właśnie czeka. Dobrze, że Funai wymienia te matryce. Pewnie na mnie stracą trochę grosza...:)
    • marciasek lektura 25.11.10, 22:58
      technowinki.onet.pl/artykuly/fakty-i-mity-telewizory-hd,1,3795750,artykul.html
      Być może ten tekst pomoże wam podjąć właściwa decyzję :)
      • marciasek ...i promocja w Saturnie 25.11.10, 23:24
        wprawdzie w Krakowie, ale nie wiem, czy nie dotyczy całej sieci, nadchodzący weekend będzie weekendem bez VAT-tu (czyli ceny obniżone o wartość podatku VAT, co daje mniej więcej 18 procent zniżki). Może znajdziecie coś dla siebie?
    • kizombalover Re: Jaki telewizor? 26.11.10, 21:43
      Dzięki serdeczne za wszystkie rady! Ten weekend będzie pod znakiem poszukiwań .... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka