Dodaj do ulubionych

Sauna i blizny

18.12.10, 21:46
Byłam wczoraj w suchej saunie. Na plecach mam 2 blizny po usuwaniu znamion i zostały mi na nich zaczerwienienia. Czy mogę je jakoś zabezpieczac na przyszłosc czy też w saunie było za gorąco i cos takiego nie zdarza się normalnie czy w ogóle sobie odpuścic?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Sauna i blizny 01.01.11, 16:37
      kiedy miałaś usuwane znamiona?

Mam kilka blizenek po usniętych znamionach. Na saunę chodzę regularnie. Niegdy nie miałam problemów. Najczęściej wybieram infrared (niższe temperatura od tradycyjnej, ok. 70-80 stopni), ale i z suchej z temperaturą ponad 100 też często mam do czynienia. Żadnych problemów z bliznami.
    • felisdomestica Re: Sauna i blizny 01.01.11, 17:05
      Jeśli blizny są stosunkowo młode (rok, dwa lata nawet) to mogą się czerwienić pod wpływem zmian temperatury, podobnie do blizn po trądziku. Ale zaczerwienienie powinno zniknąć po jakimś czasie.
      Trzeba pamiętać, że blizna to jest inna tkanka niż otaczająca ją skóra, więc często reaguje inaczej. Jeśli znajduje się w widocznym miejscu to należy unikać gwałtownych zmian temperatury, żeby jej nie eksponować.
    • po.rzeczka Re: Sauna i blizny 02.01.11, 13:34
      Znamiona miałam usuwane 9 lat temu. Zaczerwienienia zniknęły po ok 3-4 dniach. W lecie się nie opalam, blizny zwykle są zasłonięte,bo dużo jestem na dworze. Może by czymś smarowac przed sauną?
      • nchyb Re: Sauna i blizny 08.01.11, 14:38
        ja zawsze smaruję twarz kremem, najlepiej zwykłą najtańszą niveą, bo inaczej po saunie mam problemy ze skórą. A znamiona uswałam ok. 5-6 lat temu i nie mam żadnych problemów. Może Ty spróbuj jakimś kremem smarować?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka