po.rzeczka 28.12.10, 20:11 Jak się inaczej nazywa takie generalizowanie,że wszyscy coś tam np. lubią albo każdy tak myśli? Jakie jest na to inne określenie? Podobno na" f", ale to może byc mylące. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po.rzeczka Re: [LWW] Polonistki pomocy 28.12.10, 20:28 Nie, chodzi bardziej o formę wypowiedzi. Odpowiedz Link
teresa104 Zupełnie nie mam pojęcia:) 28.12.10, 20:32 I nie jestem polonistką. kwantyfikować (ma f:), uogólniać, sprowadzać do wspólnego mianownika... Odpowiedz Link
slotna Re: Zupełnie nie mam pojęcia:) 28.12.10, 20:34 Wlasnie chcialam napisac, ze pewnie chodzi o kwantyfikator :) Odpowiedz Link
teresa104 po.rzeczka nie potwierdza. 28.12.10, 20:47 To 'f' na początku przypomina mi, jak raz pojechaliśmy z konkubentem do Krakowa. Zostawiliśmy samochód gdzieś tam i poszliśmy w miasto. Po kilkunastu godzinach zmarznięci, rozbawieni postanowilismy wrócić do samochodu, wezwaliśmy taksówkę, wsiadamy i ...krewa, nie pamiętamy, na jakiej ulicy zostawiliśmy samochód. Nagle mnie coś zaświtało: "To była taka ulica, proszę pana, taka ulica... było w niej ó kreskowane i dwa razy erzet". Pan podrapał się po łysinie: "Grzegórzecka?". Szaradziarz. Odpowiedz Link
kotwtrampkach Re: po.rzeczka nie potwierdza. 29.12.10, 23:24 teresa104 napisała: > (...)Pan podrapał się po łysinie: "Grzegórzeck > a?". Szaradziarz. buhahahahahaha o boszzzzzz :-D Odpowiedz Link
wodadobra Re: [LWW] Polonistki pomocy 28.12.10, 21:47 Ze stereotypem mi się kojarzy ale co autor ma na końcu języka? To f to pewnie może mylące ale jakie ja już miałam skojarzenia... ;-) Odpowiedz Link
maria_aleksandra Re: [LWW] Polonistki pomocy 29.12.10, 01:04 Poza różnymi opcjami wokół "dużego kwantyfikatora" jeszcze mi przyszła do głowy ekstrapolacja. Ale tu akurat nie to polonistyczne wykształcenie przemówiło ;-) Odpowiedz Link
alex_k Re: [LWW] Polonistki pomocy 29.12.10, 09:11 Konformizm? "f" ma, chociaż w środku :-) Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: [LWW] Polonistki pomocy 29.12.10, 15:10 Niestety nadal nie to. Kolejna podpowiedź: zdanie z gruntu fałszywe. Jak mnie się wydaje,że coś jest na jakąś literę,to zwykle jest to trzecia litera w zapomnianym słowie..Widać,to częste. Odpowiedz Link
teresa104 Chodzi o to samo słowo?;) 29.12.10, 15:27 Farmazon, slogan, komunał, banał, frazes, pustosłowie, mistyfikacja, jezuityzm, dezinformacja, kant, blef, konfabulacja, blaga, macherstwo, lipa, dyrdymała, kaczka, humbug, bzdet Musisz skonkretyzować wymagania:) Odpowiedz Link
butters77 Re: [LWW] Polonistki pomocy 29.12.10, 21:42 Gdyby nie to, że już przeczytałam, że slogan, to stawiałabym właśnie na sofizmat :-) Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: [LWW] Polonistki pomocy 29.12.10, 18:13 W końcu TŻ znalazł odpowiedź.chodziło mu o slogan,hehe. Dzięki,widzę,ze ta odpowiedź też padła. Slogan na f. Odpowiedz Link
aankaa Re: [LWW] Polonistki pomocy 29.12.10, 20:52 o matulu ! generalizowanie = slogan to chyba hasło do krzyżówki ;) Odpowiedz Link
jul-kaa Re: [LWW] Polonistki pomocy 29.12.10, 20:00 Ale wiesz, że slogan to nie jest "generalizowanie, że wszyscy coś tam np. lubią albo każdy tak myśli"? Odpowiedz Link
po.rzeczka Re: [LWW] Polonistki pomocy 29.12.10, 21:27 Ja wiem,skojarzenie było dosc odległe,nie wpadłabym na to. Odpowiedz Link