Dodaj do ulubionych

Google i Android [LWW]

23.01.11, 00:20
Od niedawna mam nowy telefon (Sony Ericsson Xperia X8) i jeszcze go zupełnie nie oswoiłam. Szczególnie niemiłe było odcięcie mnie od mojej kasy w eurobanku (bo Android nie obsługuje tokena).
Znalazłam stronę forum.android.com.pl, ale tam omawiają raczej zaawansowane problemy.
A ja mam podstawowe wątpliwości np. co do rejestracji konta gmail na telefonie.
Jestem osobą, która stara się świadomie zarządzać stopniem ujawniania swojej prywatności w internecie i pomysł pełnej integracji gmail - google - geotagi - facebook itp. zupełnie mi nie odpowiada. Mam kilka nicków, jeszcze więcej kont email i staram się ich nie łączyć.

I stąd problem - czy w ogóle wpisywać do Androida moje istniejące konto gmail - jeśli tak, to wybrać to z nickiem - czy to z nazwiskiem ? czy może założyć sobie jeszcze jedno specjalnie do telefonu ?

Wszystkie wiadomości email ściągam i czytam przez thunderbirda na domowym laptopie, więc korzystanie z emaila w telefonie będzie incydentalne.
W ogóle bardziej zależy mi na korzystaniu z telefonu offline - czyli odtwarzanie muzyki, incydentalne zdjęcia (przymierzalnia !), może przechowywanie danych, tetris na niespodziewane chwile nudy. Z internetu w komórce korzystam na krajowych wakacjach i wtedy bardzo sobie go chwalę, ale na co dzień nie chcę wydawać zbyt dużo na transfer i np. wolałabym pobierać aplikacje przez komputer.

Dziewczyny - liczę na Was !
Obserwuj wątek
    • niebieska.maupa Re: Google i Android [LWW] 23.01.11, 22:23
      Podpowiedz proszę - jak to Android nie obsługuje tokena?
      Też mam konto w Eurobanku, i przymierzam się do zmiany telefonu - czy to znaczy, że jak chcę korzystać z tokena eurobanku, to muszę zostać przy moim telefonie do końca życia? Próbowałaś dowiedzieć się czegoś w eurobanku, można coś na to zaradzić?
      • magdalaena1977 Re: Google i Android [LWW] 24.01.11, 00:23
        niebieska.maupa napisała:
        > Podpowiedz proszę - jak to Android nie obsługuje tokena?
        Nie obsługuje. W ogóle nie chciał odebrać wiadomości z banku.
        W ogóle mi to nie przyszło do głowy, więc przed zakupem nie sprawdzałam. W ogóle cały internet jest pełen osób, które zostały zaskoczone w ten sposób.

Teraz mam do wyboru:
        1. zainstalować jakieś specjalne programiki (emulatory) na telefonie i spróbować wgrać token - na razie mi nie wychodzi i walczę z systemem operacyjnym. To mi polecono na infolinii banku.

2. wgrać emulator komórki na komputer - muszę spróbować

3. wziąć token sprzętowy, który kosztuje 2 zł miesięcznie (zdzierstwo !)

4. przestawić się na obsługę konta przez telefon.

Na razie nie wpadłam w panikę, bo eurobank to moje drugie konto (taka skarbonka) i zawsze mogę iść do oddziału i osobiście wyjąć pieniądze.
        • niebieska.maupa Re: Google i Android [LWW] 24.01.11, 09:22
          "W ogóle cały internet jest pełen osób, które zostały zaskoczone w ten sposób."

No jak to dobrze, że ja czytam Lobby, bo też bym była zaskoczona.
          Dzięki bardzo za info, teraz się zastanowię 2 razy, jak będę zmieniać telefon.
    • alice1984 Re: Google i Android [LWW] 24.01.11, 10:30
      Doskonale Cię rozumiem, sama parę dni temu przesiadłam się na telefon z Andriodem, i też ciągle się zastanawiam co z tym połączeniem gmail-google-facebook. I faktycznie, na tym forum same zaawansowane problemy poruszają. Mi by się raczej przydało jakieś forum w stylu "blondynka kupiła sobie super wypasiony telefon, którym nie potrafi się posługiwać: RATUNKU!" :D
    • magdalaena1977 Re: Google i Android [LWW] 15.03.11, 17:24
      update - udało mi się rozwiązać problem z eurobankiem. Poszłam do oddziału i złożyłam dyspozycję o rezygnacji z tokena.
      I teraz loguję się przy pomocy samego loginu i hasła. Mogę robić przelewy między moimi kontami i na wcześniej zdefiniowany rachunek w innym banku.

Założyłam sobie specjalne konto gmail, ale prawie w ogóle z niego nie korzystam. Z internetu korzystam minimalnie (bo w domu mam normalny internet w laptopie) i blokuję sobie niepotrzebny transfer danych.
    • marciasek Re: Google i Android [LWW] 15.03.11, 21:10
      ja się nie znam, ale czytałam gdzieś, że android może być niebezpieczny, bo lubi sobie sam aktualizować oprogramowanie przez sieć - i robi to tak często i w takiej ilości w przeliczeniu na mb, że rachunki bywają zaskakujące :( to pewnie zależy od tego jak kto sobie to ustrojstwo poustawia, ja tego nie widziałam na oczy ale zwracam tylko uwagę, że ponoć taki problem występuje
      • ochanomizu Re: Google i Android [LWW] 15.03.11, 21:19
        Miałam krótka i nieprzyjemną przygodę z Androidem i to bydle przed połączeniem się wirelessem łączyło się z internetem przez sieć komórkową. Sprawdź, czy nie zrobi Ci takiej niespodzianki.
    • ewik-mysza Re: Google i Android [LWW] 15.03.11, 21:52
      ale bez polaczenia androida z googlem to w ogole nie skorzysta się z 90% możliwości które daje android, ja mam od jakiegos czasu telefon z androidem, wszystko zintegrowane, jeśli nie chce się tego integrować to po co było kupować smartfona?
      W ogóle telefon z androidem bez netu robi sie zwyklym telefonem a nie smartfonem
      Tylko po polaczeniu googlem bedziesz miala dostep do Marketu skąd możesz sciągac rozne programy.

Rzeczywiscie trzeba byc ostroznym i odpowiednio ustawic telefon, zeby nie sciagal sam danych - mozna tak zrobic i wtedy jest OK ;)
      • magdalaena1977 Re: Google i Android [LWW] 15.03.11, 22:24
        ewik-mysza napisała:

> ale bez polaczenia androida z googlem to w ogole nie skorzysta się z 90% możliw
        > ości które daje android, ja mam od jakiegos czasu telefon z androidem, wszystko
        > zintegrowane, jeśli nie chce się tego integrować to po co było kupować smartf
        > ona?
        Bo wszystkie nowoczesne telefony z wieloma funkcjami to smartfony ? Chyba, że jednak nie ?
        Potrzebowałam telefonu, który będzie miał ekran dotykowy (i funkcję pełnej klawiatury), aparat, odtwarzacz mp3, radio, GPS i internet do incydentalnego wykorzystania poza domem. Podoba mi się możliwość odczytywania dokumentów odt w telefonie, na wakacje zainstaluję sobie program integrujący GPS i prognozę pogody.

A moja niechęć do integracji jest głęboka i przemyślana. W sieci mam wiele kont email i wiele osobowości (na samym google trzy - magdalaena77, to z nazwiskiem i to androidowe). Nie mam prawdziwego konta na facebooku.

> Tylko po polaczeniu googlem bedziesz miala dostep do Marketu skąd możesz
        > sciągac rozne programy.
        No więc na czas połączenia z marketem czy aktualizowania odblokowuję sobie transfer, ale wiem, że nie włączy mi się ot tak.
    • akj77 Re: Google i Android [LWW] 15.03.11, 23:04
      Ja używam Androida od jakichś dwóch tygodni i od razu mogę powiedzieć, że można w ogóle nie włączać na nim Facebooka (jeśli chcę tam zajrzeć, robię to za pośrednictwem Opery Mini) i warto wylogować się z Google Talka. Można też wyłączyć synchronizację Gmaila.
      W ogóle polecam Operę Mini (mini.opera.com) zamiast wbudowanej przeglądarki. Używałam jej na poprzednich telefonach i wiem, że łączę się z tymi konkretnie stronami, z którymi chcę, i że nie zintegruje mi żadnego fejsbuka ani gmaila z tym, z czym nie chcę, ściąga też mniej reklam i różnego syfu.

Warto na początku ciągle kontrolować stan swojego konta (Plus ma do tego niezły interfejs, Play zdaje się też, nie wiem jak inne) i pakietów internetowych. Na razie nie jest źle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka