miss-alchemist
30.03.11, 19:26
Dziewczyny, mam taki problem - w styczniu zrobiła mi się okropna, okropna wysypka na dekolcie, piersiach i brzuchu, oraz na jednej nodze. Z tułowia zeszła (nie ma ani śladu, więc podejrzewam, że uczulił mnie żel do mycia, który odstawiłam), ale na nodze zostało i zaczęło się babrać :( Nie wiem kompletnie co to jest, zaczęło się częściowo goić (ze schodzącej skóry i czerwonych plam zrobiły się brązowe), ale zaczęły się też robić nowe tego typu plamki i to jest coraz większe.
Próbowałam się dostać do dermatologa, czekałam dwa tygodnie na wizytę i jak przyszłam do przychodni, to okazało się, że jednak dermatologa nie ma. Próbowałam zapisać się gdzie indziej, a terminy gdzieś dopiero na kwiecień, i to nie na początek. Na prywatną wizytę mnie nie stać. Czy mogę iść z czymś takim do lekarza pierwszego kontaktu?
Te cosie nie swędzą, nie bolą, tylko brzydko wyglądają. Są to niezbyt regularne kółka, gdzie na środku jest taka jaśniejsza, nowa skóra, a brzegi tego kółka to taka wyschnięta, twarda, schodząca skóra. Te brzegi na początku były czerwone, a potem takie lekko brązowe się zrobiły i skruszyły. Cała taka plama zrobiła się brązowa, jakby się goiła, ale pojawiły się nowe :( Nigdy nie miałam żadnej alergii, żadnego uczulenia, to pierwszy raz mi się takie problemy zdarzają. Dodam, że po zimie mam wysuszony każdy najmniejszy fragment skóry, dlatego początkowo schodzenie jej w ogóle mnie nie zaniepokoiło...
Mogę załączyć zdjęcie, może któraś z Was będzie wiedziała, co to... Tylko nie chcę Was obrzydzać :P