Dodaj do ulubionych

Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordpress"

23.04.11, 15:43
Dziewczyny, ja kurczę nie wiem... Albo to ze mną jest tak źle i jestem taka strachliwa, że wiecznie się boję, że coś popsuję, albo ja faktycznie jestem jakimś komputerowym zerem, które umie tylko włączyć i wyłączyć białą skrzynkę i odpalić przeglądarkę.

Mam taki problem. Wymyśliłam sobie, oczywiscie zupełnie nie biorąc pod uwagę faktu, że przekracza to moje możliwości, że zrobię mamie na urodziny (jutro! hahaha! dobra jestem, prawda?) stronę internetową opartą na Wordpressie. Znalazłam nawet fajny szablon, przy którym strona nie wyglądałaby chyba tak bardzo jak blog, a jednocześnie nie miałoby się wrażenia, że się patrzy na coś stworzonego we Front Page'u.

No i teraz kurka nie wiem zupełnie co i jak. Mam serwer na home.pl, na którym jest jeszcze jakieś 99% miejsca, więc bym je wykorzystała. Mam tam jakieś 3 bazy danych zrobione, wiec jeszcze jedna się chyba zmieści. Chciałam więc kupić domenę i zabrać się do rzeczy licząc że zdążę jakoś, ale szukając w sieci jakiegoś "krop po kroku" natknęłam się tylko na artykuły o problemach z Wordpressem na home.
Jakoś jednak da się chyba jedno z drugim pogodzić, bo mój blog marisellowy na home własnie działa no i działa. Wprawdzie kokpit tylko pod Chromem, no ale działa (tyle, że nie ja się zajmowałam zrobieniem tego, żeby to działało, więc nie wiem też jak temat ugryźć, a tego, kto to robił, już raczej o pomoc nie mogę poprosić).

Skutkiem czytania mam totalny mętlik w głowie i już nie wiem co i jak. Czy dobrze rozumiem, że powinnam sobie kupić domenę, na serwerze (tak to się nazywa?) spłodzić odpowiedni katalog na tę nową stronę, jakoś (jakoś... hehe... moje ulubione słowo) jedno do drugiego podpiąć, a potem co? Uruchomić autoinstalator Wordpressa z panelu home i modlić się, żeby sam zainsalował wszsytko tam, gdzie trzeba, czy jednak coś jakoś inaczej?

A w ogóle skąd się bierze to, że jedni ludzie to wiedzą, a inni nie? Gdzie się można doszkolić z niebycia komputerowym zerem? Bo u licha, mam wrażenie, że wszyscy te tematy wszelakie ogarniają, tylko ja jakaś taka jestem jak z innej epoki... :(

Hilfe :(
Obserwuj wątek
    • ziireael Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 16:27
      Odezwij się do mnie na gg (6737053) może, ja mam wszystkie strony na Wordpressie, więc służę pomocą w przyszłości.

Musisz najpierw stworzyć bazę danych. A potem tak:
      1. Ściagniętą ze strony najnowszą wersje wordpressa wrzucasz do okreslonego katalogu, najlepiej osobnego, np. strona, mama, stronamamy...
      2.Wśród plików bedziesz miała wp-config-sample.php. Otwórz go i podstaw odpowiednie dane...
      Dane w kolejności:
      - nazwa bazy danych
      - nazwa uzytkownika
      - hasło
      - nazwa hosta, często jest to localhost, w twoim wypadku również home.pl może być
      3. A następnie zapisz jako wp-config.php
      4. Wrzucasz ten plik na serwer.
      5. Otwierasz www.twoja_domena.pl/wp-admin/install.php i postępujesz dokładnie wg instrukcji instalacji, czyli:
      Podajesz tytuł swojego bloga i adres mailowy.
      Następnie otrzymujesz hasło.
      I już możesz się zalogować na stronę przez: www.twoja_domena.pl/wp-admin

Jeśli domena będzie wykupiona wcześniej to nie powinno być z nią problemu, ale nigdy nie korzystałam z home.pl.
      Ew. może się okazaż, że musisz w kokpicie wejść w Ustawienia i tam zmienic link "Adres witryny (URL)"
      • ziireael Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 16:35
        Aha, zapomniałabym, że jest jeszcze prostsza opcja - pozwalasz instalatorowi "samodzielnie" stworzyc plik konfiguracyjny.
        Czyli po wrzuceniu do katalogu wszystkich plików odpalasz w przeglądarce:
        twoja_domena/wp-admin/install.php
        I postepujesz zgodnie z instrukcją, czyli podajesz najpierw dane, potem nazwę i adres mailowy.
    • jul-kaa Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 16:31
      Jest nas dwie. Choć ja w sumie wygrywam, bo nie rozumiem połowy z tego, co piszesz ;)
      • kryklu Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 17:15
        Jest nas trzy :)
        Ale ja chyba jestem jednak najlepsza: w ogóle nie rozumiem, o czym piszecie w tym wątku.
        No ale ja starsza pani już jestem :)
        • marisella Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 19:46
          Bosz... dziewczyny, ja sama nie wiem o czym ja piszę w tym wątku!!! :D
          • monika3411 Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 20:16
            Znaczy, że niby przebijasz ignorancją wszystkie ignorantki...? No proszę Cię... ;-) Ty umiesz przynajmniej te różne dziwne wyrazy :D:D:D
    • estreno Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 17:38
      Pozwolisz, że podepnę się pod Twój wątek. Też prowadzę stronę pod Wordpressem, mam własną domenę i teraz chcę mieć sklep internetowy. Możecie polecić jakąś wtyczkę? Czy lepiej zamontować jakiś inny, gotowy sklep (może być płatny, byle nie kosztował zabójczo; za schemat strony zapłaciłam 70 USD, może sklep w tych okolicach cenowych też by się znalazł)? Potrzebuję coś prostego, bo właśnie nie znam się na tym. W sklepie chcę sprzedawać gadżety związane z imprezą, którą będziemy firmowo organizować. Jakieś podpowiedzi? :)
      • ziireael Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 18:19
        Jeśli chodzi o sklepu to mam doświadczenie niemal zerowe. Osobiście szukałam czegoś bardziej zaawansowanego i nie znalazłam - tu sprawdzaja się lepiej sklepy dedykowane.
        Ale są dwie wtyczki - jedna bezpłatna: E-Commerce (www.merixstudio.pl/blog/wordpress-i-sklep-internetowy), druga płatna - Tradematik (tradematik.pl/o-tradematik/). Byc może któraś z nich cię zainteresuje.
        • estreno Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 19:18
          Dzięki :) Ten Tradematik wygląda zachęcająco. Poczytam sobie na ten temat.
          • marisella Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 19:43
            A może QuickCart? Przymusiłam kiedyś do niego przyjaciółkę i jest zadowolona :) Tu można podejrzeć u niej:
            kaniewska.pl/nowosci,28.html
            Wiem, że korzystała z jakiejś płatnej wersji, ale są też darmowe i całkiem przyzwoicie to działa. O, już wiem, darmową ma jeszcze inna koleżanka, jak już tak sypię linkami :)

niezwyklosci.pl/butik/index.php
            • estreno Re: Z cyklu "Jestem komputerowym dnem" odc."Wordp 23.04.11, 21:45
              Dzięki za podpowiedzi! Ten QuickCart też mi się podoba :)
    • monika3411 Łomatko i córko.... 23.04.11, 18:17
      Ja też nie rozumiem języka, w którym napisałaś :-/
      Tak więc przyłączam się do frakcji ignorantów :D
      Ale za to Twoją biżuterię uwielbiam :D:D:D
      • marisella Re: Łomatko i córko.... 23.04.11, 19:48
        Moniczko, Ty to w ogóle jesteś jedyna w swoim rodzaju! Straszna szkoda, że się nie spotkałysmy, kiedy byłam w Warszawie :( Nie wiem czemu ubzdurałam sobie, że będziesz na naszym spotkaniu...

Ale to nic, odbiję sobie następnym razem :)
        • monika3411 Re: Łomatko i córko.... 23.04.11, 20:17
          Aleś mi przygadała :-)
          Aż się zarumieniłam :D
          Co do następnego razu, to ja Cię zaklepałam na noc chciałam przypomnieć (ależ to brzmi.... ;-) ).
    • marisella Chciałabym tylko... 23.04.11, 19:45
      ...ogłosić światu, że Ziireael jest geniuszem!

Wordpress hula, choć miał pod górkę, nic nie wybuchło, teraz tylko drobny remoncik i tapetowanie i będzie gites ;)
      Dobrze, że mam tylko sernik jeszcze upiec na jutro, jest szansa, że przez noc się wyrobię, uh!
      • ziireael :) 23.04.11, 20:11
        Polecam się na przyszłość :)
    • marisella W lobbystkach siła! :D 24.04.11, 09:11
      Uprzejmie melduję wszystkim zainteresowanym (i niezainteresowanym przypadkiem zerkającym także), że ZDĄŻYŁAM! Ta-dam! I nawet całkiem znośnie to wyszło, choć na razie zawartość czysto pokazowo-testowa :)

I niech mi ktoś powie, że Lobby nie rządzi! No? No?
      No!

Droge Panie, znajdować się w tak zacnym gronie to dla mnie zaszczyt <ukłon>
      :)
      • ja_joanna Brawo, mari! 24.04.11, 21:24
        A teraz daj linka, żebyśmy mogły Twoje (i mamy) dzieło popodziwiać :)
        • marisella Re: Brawo, mari! 25.04.11, 21:36
          ja_joanna napisała:

> A teraz daj linka, żebyśmy mogły Twoje (i mamy) dzieło popodziwiać :)

Hihi, dzięki :) Stronę to na razie nie wiem czy jest sens pokazywać, bo treści na niej są demonstracyjno-testowe z fotami z darmowych repozytoriów, a nie autentycznymi, więc tego no... I wiele tam jest jeszcze takich drobiazgów do poprawy (skończyć spolszczenie na przykład) plus parę rzeczy, które będę próbowała troszkę ulepszyć (choć nie wiem czy się uda, bo to jednak szablon blogowy i paru ograniczeń się nie przeskoczy...).

Na razie próbuję mamę wdrożyć w obsługę tego, bo mama wybitnie boi się wszelkich takich wynalazków i póki co to nawet maila się jej nie dało wysłać :) (ale dziś już nauczyłam ją obługiwać gmail i dodawać notki, hihi, będzie dobrze :D)

Ciekawa jestem, czy starczy jej motywacji i systematyczności, żeby się tym zajmować :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka