Dodaj do ulubionych

LWW- dobry dietetyk w Warszawie

14.05.11, 04:27
Szukam dietetyka, który by pomógł zmienić nawyki żywieniowe osobie nastawionej do tego bardzo negatywnie. Jest to naprawdę konieczne ze względów zdrowotnych. Osoba ta sama próbuje coś zmienić, ale raczej jej nie wychodzi. Narzeka wciąż, że nie może nic jeść, a i tak ukradkiem skubnie sobie a to ciasta, a to czegoś "bo w końcu może sobie raz na jakiś czas pozwolić skoro wszystko co dobre jest zabronione". Sęk w tym, że w jej sytuacji absolutnie nie wolno jej tak robić :( Potrzebuję kogoś, kto pokaże jej, że zdrowe odżywianie nie oznacza ciągłych wyrzeczeń, że można jeść i zdrowo i smacznie i nie chodzić głodnym. Przecież to możliwe.
Osoba ta jest bardzo negatywnie nastawiona do tego typu porad i bardzo nie chciałaby tak naprawdę przeprowadzać tak radykalnych zmian, dlatego ważne jest by wszystko zostało jej przedstawione w przyjazny sposób, jako coś wykonalnego.
Czy któraś z was ma doświadczenie w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 14.05.11, 09:18
      mefistofelia napisała:

> Potrzebuję kogoś, kto pokaże jej, że zdrowe odżywianie nie oznacza
      > ciągłych wyrzeczeń, że można jeść i zdrowo i smacznie i nie chodzić głodnym.
      > Przecież to możliwe.

Nie dla każdego i nie zawsze. Z jednej strony jest kwestia metabolizmu - nie zawsze subiektywne uczucie głodu odpowiada realnym potrzebom organizmu. Z drugiej - kwestia indywidualnych upodobań kulinarnych - dla jednego smaczna będzie sałata skropiona cytryną, dla drugiego tylko schabowy z frytkami.
      W dodatku moje doświadczenia z dietetykami niestety nie są najlepsze - tj. mam wrażenie, że większość z nich nie jest w stanie wyjść poza prawidłowy metabolizm i podobne do swoich smaki.

I co najważniejsze - chodzenie do dietetyka nie ma sensu, jeśli nie chce tego sam pacjent. Będzie to równie celowe, jak leczenie alkoholika, który uważa, że nie jest uzależniony.

Jeśli zalecenia medyczne są jednoznaczne, a problemem jest tylko niechęć do ich wdrożenia, zaproponowałabym wizytę u psychologa specjalizującego się w takich sprawach (wiele przychodni zajmujących się odchudzaniem ma w ofercie psychologa).
      • mefistofelia Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 14.05.11, 19:24
        > mefistofelia napisała:
        >
        > > Potrzebuję kogoś, kto pokaże jej, że zdrowe odżywianie nie oznacza
        > > ciągłych wyrzeczeń, że można jeść i zdrowo i smacznie i nie chodzić głodn
        > ym.
        > > Przecież to możliwe.
        >
        > Nie dla każdego i nie zawsze. Z jednej strony jest kwestia metabolizmu - nie za
        > wsze subiektywne uczucie głodu odpowiada realnym potrzebom organizmu.

Można odżywiać się zdrowiej (nawet jeśli nie do końca zdrowo) zmieniając naprawdę niewiele. W końcu czy dajmy na to zamiana tłustej śmietany w potrawach na jogurt naturalny, rezygnacja ze słodzonych jogurtów owocowych na owoce ze zwykłym czy ryżu białego na brązowy nie wymaga dużo poświęcenia, a już coś zmienia. Podobnie jest ze sposobem przygotowywania potraw, też można to robić lepiej.
        Osoba, o której piszę nie ma problemu z nadwagą czy kontrolą ilości spożywanych pokarmów. Niestety w grę wchodzi cukrzyca typu 1, która wymaga zbilansowanej diety. Założę się, że gdyby ta osoba jadła tyle razy dziennie ile powinna i to co powinna, a przekąski byłyby pochowane w szafkach wcale by jej nie korciło by podjadać między posiłkami.
        Do tego myślę, że przydałoby się żeby specjalista- autorytet powiedział jej jakie produkty wybierać w sklepach, choćby że dopisek "light" nie zawsze znaczy "zdrowiej".

Z drugiej
        > - kwestia indywidualnych upodobań kulinarnych - dla jednego smaczna będzie sał
        > ata skropiona cytryną, dla drugiego tylko schabowy z frytkami.

Nie wierzę, że komuś może smakować TYLKO schabowy z frytkami. Może taka osoba po prostu nic innego w życiu nie jadła i jakby poeksperymentowała okazałoby się, że smakuje jej mnóstwo innych rzeczy? Na przykład ja przez 20 lat życia uważałam, że ryby są fuj, aż zjadłam wreszcie dobrze przyprawionego łososia. Poza tym smak się ludziom zmienia. Nie przepadam teraz za rzeczami, które uwielbiałam kilka lat temu i zajadam się takimi, których wtedy bym nie tknęła.
        Wierzę, że dobry dietetyk powinien wziąć pod uwagę indywidualne preferencje danej osoby i pomóc jej wzbogacić dietę o zdrowe produkty i smaki, zaproponować sensowne zamienniki. Nie chodzi przecież o wciskanie komuś brukselki ze szpinakiem, jak on reaguje na nie alergicznie.
        Czy wymagam za wiele?

> I co najważniejsze - chodzenie do dietetyka nie ma sensu, jeśli nie chce tego s
        > am pacjent. Będzie to równie celowe, jak leczenie alkoholika, który uważa, że n
        > ie jest uzależniony.

Pacjent wie, że musi zmienić dietę, chce to zrobić, ale nie jest na razie przekonany, że potrzebuje do tego pomocy specjalisty. Jednak pracujemy nad pacjentem :)
        Na razie pacjent trochę zmodyfikował dietę. Problem w tym, że jak wcześniej jadł tłuczone ziemniaki z tłuszczykiem do każdego obiadu, to teraz na miejscu tych ziemniaków na talerzu jest pusto, bo nie ma pojęcia czym to zapełnić. I właśnie tego byśmy oczekiwali od dietetyka- żeby zaproponował na ich miejsce coś zdrowego i równie smacznego, albo kilka zdrowych rzeczy do wyboru (pacjent by sobie wybrał co smaczne). Bo jak talerz w żałobie po ulubionych ziemniaczkach świeci pustką to nic dziwnego, że pacjent sfrustrowany. Myślę, że przekąski też można by wybrać zdrowsze jeśli w ogóle są konieczne.
        Kuszę pacjenta opowieściami o pysznych zdrowych potrawach i nawet wydaje się być zainteresowany, ale ja niestety nie jestem specjalistką. Staram się jeść dobrze, ale jako osoba względnie zdrowa (bez cukrzycy) mam inne potrzeby i mogę jeść więcej rzeczy.
    • milstar Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 14.05.11, 20:45
      Poradnia Chorób Metabolicznych przy Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Można na NFZ ze skierowaniem od lekarza rodzinnego, można prywatnie. Zajmują się nie tylko odchudzaniem. Co ważne, wychodzą z założenia, że człowiek nie wytrzyma ma diecie, która mu nie odpowiada i raczej doradzają odpowiednie komponowanie posiłków niż rezygnację ze wszystkiego co jadalne. Od czasu do czasu pozwalają nawet na ciasto, tyle, że nie każde i nie za często. Pierwsza wizyta jest u dietetyka, dalej prowadzi lekarz. Trzeba zrobić mnóstwo badań na wejście i potem co jakiś czas je powtarzać. Lekarze mają bardzo życzliwe podejście do pacjentów, nie dołują i nie straszą bez potrzeby, potrafią zmotywować do wysiłku. Mnie pomogli schudnąć 16 kg.
      • milstar Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 14.05.11, 20:46
        Oczywiście na NFZ są kolejki, takie do 3 miesięcy
      • mefistofelia Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 15.05.11, 18:02
        Dzięki :) Brzmi idealnie. Zajrzałam na ich stronę. Wprawdzie cukrzyca typu 1 nie jest wymieniona w ich profilu, ale skoro jest tam też poradnia chorób metabolicznych i zajmuje się pacjentami lekarz to chyba nie przeciwwskazanie?
        Właśnie o życzliwość i nie dołowanie chodzi, bo same zakazy i przestrogi zamiast motywować blokują.
        • milstar Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 15.05.11, 20:51
          Przyjmują też z cukrzycą, dowiedziałam się z towarzyskich rozmów na korytarzu. Oczywiście jeśli masz wątpliwości zawsze możesz zadzwonić i zapytać, panie w recepcji też są sympatyczne.
    • dadaczka polecam dr Mroza 14.05.11, 23:43
      calored.webpark.pl/kontakt.html
      sprawdziłam, polecam.
      Natomiast z własnego doświadczenia napiszę: to niekończąca się praca i pacjent musi chcieć. Z dietetykiem większa mobilizacja.
      Drugim sposobem jest się odchudzać korzystając z cateringu dietetycznego. Ale to i tak wola pacjenta o wszystkim decyduje, jak sie sam nie upilnuje, nie upilnuje go nikt.
    • maja90-pl Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 31.05.11, 13:39
      ja mój mąż i dziecko korzystamy z porad pani anety z halsy jest bardzo kreatywna i super mobilizuje a jej posiłki w diecie dopasowane są do upodobań i możliwości przygotowania posiłku jestem bardzo zadowolona
      • alla-3 Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 07.06.11, 15:55
        Zapraszam wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z ofertą szkolenia z dietetyki, organizowanego przez firmę gowork.pl : www.gowork.pl/programy_promocyjne,156
    • quaterka Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 25.06.11, 17:06
      Ja polecam www.dietta.pl - dopiero wprowadzili swoje usługi do internetu i można je kupić przez allegro allegro.pl/listing.php/user?us_id=22476650 - są w ofercie konsultacje dietetyczne i układanie jadłospisów. Mi zależało na osobistym kontakcie, rozmowie - firma działa 'na żywo' w Warszawie i okolicach, wystarczyło napisać i umówiłam się na konsultacje w wybranym przeze mnie punkcie w centrum Warszawy. Co do zakresu porady - oprócz żywienia porozmawiałyśmy też o treningu, w ogóle rewelacyjny kontakt i MNÓSTWO rzetelnej wiedzy. Polecam z całego serca, widać, że tam pracują osoby które naprawdę lubią pomagać i znają się na tym. A każda dieta układana jest po szczegółowym wywiadzie i dopasowana precyzyjnie i indywyidualnie
    • caroline.1 Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 29.06.11, 10:55
      Jeszcze tak zapytam: czy pacjent jest uświadomiony, co go czeka, jeśli nie będzie przestrzegał diety? Nie mówię o jakimś straszeniu, bo nie tędy droga, ale o dobrej znajomości samej choroby, jej przebiegu i skutków. Ciężko mi uwierzyć, że będąc tego świadomym, nie ma się przekonania do zmiany (nawet radykalnej) nawyków żywieniowych.

mefistofelio, Ty jako osoba zdrowa, też możesz pomóc, proponując podczas spotkania ciasto upieczone na fruktozie czy słodziku albo inny dietetyczny deser. W sklepach jest jednak sporo rzeczy bez dodatku cukru, w tym także soków owocowych. Oczywiście, nie ma takiego produktu, który mógłby być spożywany bez ograniczeń, to też trzeba cukrzykowi uświadomić :) Na facebooku polecam fanpage "Mam pasję" - regularnie podają właśnie przepisy dla diabetyków. W akcji bierze udział np. Michał Jeliński.
      • mefistofelia Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 29.06.11, 16:23
        Już myślałam, że tylko reklamy będą odpowiadać :)
        caroline.1- pacjent jest świadomy wszelkich konsekwencji zdrowotnych. Do dietetyka nie udało się przekonać (pacjent z tych co zawsze wiedzą lepiej) ale wspólnymi siłami udało się zmodyfikować trochę nawyki żywieniowe, co już widać po badaniach, więc na razie trochę odpuściłam. Niestety wciąż np pali. Ale przy tym już wszyscy załamujemy ręce. Wie, że to szkodzi (kto dziś by nie wiedział?), ale rzucać nie zamierza, bo biedak "przegrywa ze strasznym nałogiem" zamiast szczerze przyznać, że po prostu nie chce mu się o to postarać.
        Od lipca będę z tą osobą mieszkać przez kilka tygodni. Wtedy na pewno pogotuję.
        Dzięki za polecenie mam pasji. Widzę tam parę fajnych przepisów. Lecza z cukinii i soli ze szparagami na pewno spróbuję.
        • caroline.1 Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 30.06.11, 16:57
          mefistofelio - życzę wielu kulinarnych sukcesów w diabetycznej kuchni :D wspaniale, że się tak zaangażowałaś. Przed chorą osobą bardzo wiele bardzo trudnych chwil, rezygnacja z niezdrowego jedzenia to tylko jeden z aspektów całej choroby, która, nie oszukujmy się, dość człowieka ogranicza.

Co do palenia - no cóż, ono szkodzi wszystkim, nie tylko cukrzykom :/ Nie będę się wymądrzać, bo sama popalam - bardzo to lubię, niestety. Ale ograniczam, jak tylko mogę, ostatnio zeszłam do jednego papierosowego wieczoru w tygodniu. Przyjemne jest uczucie, że potrafimy sobie czegoś odmówić, sprzyja temu nauka właściwych nawyków żywieniowych. Ma się świadomość jakiegoś takiego panowania nad swoim życiem ;)

Jeśli mogłabym być w czymś pomocna - pisz na gazetową. Codziennie jej nie sprawdzam, ale co 3-4 dni na pewno.
    • brown.misi Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 09.11.11, 11:39
      znam osobę która świetnie się do tego nadaje, mając problem z nadwaga nie wiedziałam jak się do tego zabrać, dlatego najlepiej jak ktoś cię stale pilnuje. Ja znalazłam takiego dietetyka który najpierw robi dokładny wywiad, badania i dobiera odpowiednią do twojego organizmu i trybu życia dietę. Ma duże doświadczenie więc wie co robi. Polecam z czystym sumieniem dietetyka Grzegorza Kowaluka który pracuje w ISTO.pl
      • one.hala34 Re: LWW- dobry dietetyk w Warszawie 21.11.11, 21:02
        Ja długo szukałam diety na której bym się dobrze czuła, która byłaby smaczna i skuteczna tym większe było moje zdziwienie jak się okazało ze mogę chudnąc jeść naleśniki a to wszytsko dzięki Pani Patrycji z poradni halsa:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka