Dodaj do ulubionych

Kindle (+ inne czytniki)

• magdalaena1977 Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 10:16
      No więc ja po przemyśleniu, postanowiłam nie kupować czytnika. Kupiłam za to komórkę z dużym ekranem (4,8"), która zupełnie nieźle nadaje się do czytania ebooków w łóżku czy na mieście. Nie bardzo widzę sens noszenia dwóch urządzeń zamiast jednego, chętnie bym jeszcze zrezygnowała z odrębnej nawigacji, ale niestety nie znalazłam na androida nic co byłoby równie dobre, co Automapa WM.

Problemem są tylko ceny książek. Prasa w wersji elektronicznej jest super, ale nadal uważam, że książka, której nie można pożyczyć komuś innemu i która nie wiadomo, czy będzie możliwa do odczytania za 10 lat powinna być tańsza.
      A tłumaczenie powinno być droższe od oryginału (bo trzeba zapłacić jeszcze za pracę jednej osoby). Przeglądam różne promocje w polskich księgarniach i niestety jakoś nie znajduję nic dla siebie - a jeśli książka jest tłumaczeniem z angielskiego, to wolałabym czytać oryginał.
      • yaga7 Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 10:20
        Może jakieś dziwne formaty faktycznie będą problematyczne w odczytaniu, ale sporo książek jest też w pdfach, mój czytnik je czyta, więc osobiście problemu nie mam.

Próbowałam kiedyś czytać na dużej komórce czy tablecie, ale jednak to nie dla mnie. To znaczy czasopisma owszem, poprzeglądam, ale w przypadku książek bolą mnie oczy.
        • slotna Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 12:17
          > Próbowałam kiedyś czytać na dużej komórce czy tablecie, ale jednak to nie dla m
          > nie. To znaczy czasopisma owszem, poprzeglądam, ale w przypadku książek bolą mn
          > ie oczy.

To byl podstawowy powod, dla ktorego kupilam kindla - od czytania z laptopa lzawilam i mrugalam, czulam wrecz, jak mi dioptrie leca :P
        • magdalaena1977 Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 12:57
          yaga7 napisała:

> Może jakieś dziwne formaty faktycznie będą problematyczne w odczytaniu, ale spo
          > ro książek jest też w pdfach, mój czytnik je czyta, więc osobiście problemu nie
          > mam.

No, ale ja się boję co będzie za 10 - 20 lat. Papierowe książki działają przez lata, ale ja mam już za sobą konieczność likwidacji biblioteki kaset magnetofonowych czy video.
          • yaga7 Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 13:07
            Też mnie bolało, jak się pozbywałam kaset, więc rozumiem :)
            Ale z drugiej strony staram się w sobie wyrobić zachowanie, żeby nie chomikować, nie zbierać na zapas, nie gromadzić, mieć mniej rzeczy.

Poza tym to nie będzie przecież tak, że nie będzie nowych formatów czy nowych metod czytania. Pewnie będą. Wtedy najwyżej będę kupować jeszcze raz ;) A może te nowe metody czy formaty będą bardziej wygodne?
            • magdalaena1977 Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 13:39
              yaga7 napisała:

> Ale z drugiej strony staram się w sobie wyrobić zachowanie, żeby nie chomikować
              > , nie zbierać na zapas, nie gromadzić, mieć mniej rzeczy.
              >
              > Poza tym to nie będzie przecież tak, że nie będzie nowych formatów czy nowych m
              > etod czytania. Pewnie będą. Wtedy najwyżej będę kupować jeszcze raz ;)

No więc ja strasznie nie lubię sytuacji, kiedy wydałam na coś mnóstwo pieniędzy, a to coś po krótkim czasie przestaje działać, ew. staje się bezużyteczne i przestarzałe.
              Chciałabym kupić i mieć, mieć, mieć, a potem jeszcze przekazać w spadku dzieciom i wnukom ;-)

A jeśli coś ma być nietrwałe, to powinno być odpowiednio tańsze.
              • yaga7 Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 13:45
                Po krótkim czasie to ja też nie lubię płacić ponownie. Ale 10-20 lat to nie jest dla mnie krótki czas ;)

Inna sprawa, że ja akurat nie będę zostawiać ani dzieciom, ani tym bardziej wnukom, więc może też na to inaczej patrzę.
      • velvet_liselle Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 17:22
        Wiesz, z tym pozyczaniem to ja w tej chwili jestem po drugiej stronie barykady - poniekad zaczynam rozumiec te wszyskie batalie o piracenie... Tworca wykonal prace, napisal ksiazke (czy nagral plyte, czy tez nakrecil film) i jest jego prawem otrzymac za to wynagrodzenie, nawt jesli jest to tylko jeden dolar od sprzedanego egzemplarza... Idea pozyczania niestety okrada tworcow z ich honorarium.
        Ba, pozyczac eksiazki mozna, jest na Kindlu bodajze taka funkcja, tylko ze pozyczyc mozesz chyba tylko jednej osobie.

Ba, co niektorzy piracac, pozyczajac, sciagajac itd. zaslaniaja sie wysokimi cenami oryginalych wydawnictw i tym ze autor nie zubozeje od tego jednego dolara ktory idzie do niego od powiedzmy z tych 12 ktore oryginalnie ksiazka czy plyta kosztuje... Ale co jesli wydawnictwo oryginalne nagle kosztuje ulamek tuch 10-12 dolcow? Nasza ksiazke sprzedajemy za 2,99 dolca i jesli ktos kupi, zlamie kod i bedzie wrzucal w chomika badz bedzie przekazywal/pozyczal znajomym w mailach to ja moge to nazwac po imieniu.
        Wykonalysmy pewna prace z kolezanka, wylozylsmy wlasna kase na edytowanie i profowanie, okladke i konwersje, dalysmy 'cene zyczliwa kieszeni' i nie zyczymy sobie byc okradane.
        • magdalaena1977 Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 17:55
          velvet_liselle napisał(a):

> Wiesz, z tym pozyczaniem to ja w tej chwili jestem po drugiej stronie barykady
          > - poniekad zaczynam rozumiec te wszyskie batalie o piracenie...

IMHO twórca, który nie odróżnia piractwa od pożyczania jest żałosny. Co jakiś czas wypowiadają się w ten sposób różni autorzy, ostatnio chyba Gretkowska i moje skojarzenie jest jedno - ta pani pisze słabe książki, ma za małą sprzedaż i wybrzydza na czytelników zamiast popracować nad treścią.

> Tworca wykonal
          > prace, napisal ksiazke (czy nagral plyte, czy tez nakrecil film) i jest jego pr
          > awem otrzymac za to wynagrodzenie, nawt jesli jest to tylko jeden dolar od sprz
          > edanego egzemplarza... Idea pozyczania niestety okrada tworcow z ich honorarium

Ja mam wrażenie, że w cenie papierowej książki jest uwzględnione wiele przyszłych przeczytań, przez jedną albo różne osoby. Jest nawet możliwość odsprzedania konkretnego egzemplarza, być może nawet za wyższą cenę.
          Tak samo w cenie płyty DVD uwzględnione jest wiele przyszłych obejrzeń konkretnego filmu.

I zupełnie nie rozumiem, dlaczego opcja kupna książki, która daje prawo czytania tylko jednej osobie bez możliwości odsprzedaży i pożyczania nie jest wyraźnie tańsza.

> Wykonalysmy pewna prace z kolezanka, wylozylsmy wlasna kase na edytowanie i pro
          > fowanie, okladke i konwersje, dalysmy 'cene zyczliwa kieszeni' i nie zyczymy so
          > bie byc okradane.

Podejrzewam, że dałyście cenę 2,99, bo założyłyście, że za 12,99 nikt Waszego dzieła nie kupi.
          • velvet_liselle Re: Kindle (+ inne czytniki) 12.03.13, 18:12
            To ostatnie to swoja droga.
            Jakbysmy byly znanymi autorkami to na wyzsza cena bysmy sobie mogly pozwolic. Chociaz moze nie koniecznie 12,99 ...

Ale oprocz tego cena jest podobna do cen innych ksiazek erotycznych (chociaz juz jeden gosc na goodreads nam wytknal ze za 76 tysiecy slow te 2,99 to jest jednak za malo), no i chcemy zniechecic piratow.
    • moopie23 Pomoc w wyborze czytnika 12.03.13, 20:46
      Lobbystki, proszę o pomoc :)

Zdecydowałam się na kupno czytnika po tym jak stwierdziłam, że w moim mieszkaniu upchnę jeszcze max. 20 książek. No i pojawił się problem, pogubiłam się w gąszczu informacji i nie mam pojęcia jaki czytnik wybrać.
      Czytnik musi:
      -sprawnie wyświetlać pdfy; większość artykułów naukowych mam w tym formacie i chciałabym używać czytnika do ich przeglądania i robienia notatek (aczkolwiek funkcja robienia notatek nie jest konieczna)
      - mieć e-papier, nie chcę męczyć oczu jak przy laptopie
      -kosztować max 500 zł

Wiem, że podobne pytania się już tu kiedyś pojawiały, ale może coś się zmieniło od tego czasu :)
    • marciasek konwersja pdf do formatu Kindle - najprostsza 12.03.13, 22:12
      Najprostszy sposób na konwersję tekstowych (nie skanowanych) plików pdf do formatu natywnego Kindle polega na wysłaniu pdfa mailem (ząłacznik) do Amazona.
      Adres wysyłki: nazwa-twojego-konta-na-amazonie@free.kindle.com
      w temacie wpisz: convert.
      To wszystko. Za jakiś czas (kilka - kilkanaście minut) otrzymasz na skojarzony z kontem amazon adres email z informacją, że plik jest gotowy i linkiem do pobrania pliku. Ale nie trzeba go pobierać przez komputer, wystarczty włączyć w czytniku wifi i plik trafi prosto do kindelka. Czasem (rzadko) mogą wystąpić problemy z polskimi znakami, wtedy trzeba niestety skorzystać z innych narzędzi (mobipocketcreator, calibre itd.).

Niestety nie wiem jak sobie Amazon radzi z ebookami obfitującymi w dużą ilość przypisów, wzory matematyczne i tym podobne komplikacje.
    • akj77 BookRage - kolekcja polskich książek 12.03.13, 23:38
      A widziałyście to: bookrage.org/ ?
      Można nabyć kilka książek SF-F na czytnik za wybraną przez siebie cenę, przy czym jeśli zapłaci się więcej niż średnia (w tej chwili niecałe 24 zł), to się dostaje w bonusie Dukaja. Akcja trwa tylko do jutra do 14-tej.

Nie jestem w żaden sposób powiązana finansowo z organizatorami :-) ale wydaje mi się to inicjatywą fajną i wartą kontynuowania.
      • magdalaena1977 Re: BookRage - kolekcja polskich książek 12.03.13, 23:47
        Widziałam, inicjatywa super. Szkoda tylko, że to "nie moi" autorzy. Jak wydadzą coś fantasy, na pewno się skuszę.
      • slotna Re: BookRage - kolekcja polskich książek 13.03.13, 00:37
        Ja wlasciwie jestem powiazana z organizatorami, ale... zupelnie mnie te ksiazki nie interesuja :P Przepowiadam, ze jak nastepnym razem pojawi jakas dla mnie ciekawa, to pewnie w pakiecie z czterema nieinteresujacymi i cenowo wyjdzie na to samo.
        • akj77 Re: BookRage - kolekcja polskich książek 13.03.13, 12:56
          Cenowo? Płacisz ile chcesz... Chyba że zależy Ci akurat na Dukaju ;-)
          W każdym razie czekam na następne i jestem bardzo ciekawa, co wyjdzie.
    • coeur_de_boeuf Kindle Fire 23.07.13, 17:25
      Wlasnie sobie przegladalam amazona i tak sie zastanawiam nad zakupem ale mam takie pytanie:

Kindle Fire jest tabletem wiec rozumiem, ze oprocz ksiazek bede mogla sobie zainstalowac jakies egazety czy cos podobnego bo bardzo brakuje mi polskiej prasy, nie cierpie czytac na kompie, laptop jest za ciezki zeby z nim siedziec na kanapie. Czy moze jednak nie bede mogla tak robic? Moze wtedy lepiej sie zaopatrzyc w jakis zwykly tablecik? Generalnie na codzien wole wersje papierowa ksiazek, problem jest w tym ze kupuje glownie wysylkowo wiec zawsze musze czekac az przyjdzie, z amazona pochodzi jakies 60% mojej kolekcji. Czy Kindle Fire posiada technologie e-ink?
      • amoureuse Re: Kindle Fire 23.07.13, 18:43
        Nie posiada e-inka i to jest ogromna wada.

Teoretycznie gazety można czytać, ale kupowałam np na Nexto, gdzie pdf jest chroniony jakimś szyfrem, KF nie może tego odczytać. Nie wiem jak jest w innych sklepach. Z tego samego powodu na KF nie odpalą np gry na Androida. Mój Mężczyzna twierdzi, że można się włamać w system i zmienić zabezpieczenia, ale mam pewne opory ;)
      • slotna Re: Kindle Fire 24.07.13, 09:40
        > Kindle Fire jest tabletem wiec rozumiem, ze oprocz ksiazek bede mogla sobie zai
        > nstalowac jakies egazety czy cos podobnego bo bardzo brakuje mi polskiej prasy,
        > nie cierpie czytac na kompie, laptop jest za ciezki zeby z nim siedziec na kan
        > apie. Czy moze jednak nie bede mogla tak robic? Moze wtedy lepiej sie zaopatrzy
        > c w jakis zwykly tablecik?

Mam i tablet, i kindla i powiem tak - nie wyobrazam sobie przegladania internetsow, w tym prasy, na kindlu i nie wyobrazam sobie czytania ksiazek na tablecie.

> Generalnie na codzien wole wersje papierowa ksiazek,

Jesli jeszcze nie mialas czytnika, nie mozesz wiedziec, czy wolisz papierowe wersje. Ja chcialam kindla dlatego, ze tesknilam za polskimi ksiazkami, a nie chcialo mi sie ich wozic i w koncu zaczelam czytac z laptopa, niszczac sobie wzrok. Po czym po jakims czasie uzywania czytnika odkrylam, ze zwykle ksiazki co prawda nadal sa piekne, cudowne, slicznie pachna i bosko wygladaja na polkach, ale czyta sie z nich niewygodnie :D A to sie zamknie znienacka bez zakladki, a to reka odpada, jak grubsza, a to nie mozna sie oderwac i chce sie czytac przy jedzeniu i trzeba przygniatac ja, zeby sie nie zamknela. No i zadna nie ma wbudowanego slownika ;)
        • mniickhiateal Re: Kindle Fire 24.07.13, 15:01
          slotna napisała:

> Jesli jeszcze nie mialas czytnika, nie mozesz wiedziec, czy wolisz papierowe we
          > rsje. Ja chcialam kindla dlatego, ze tesknilam za polskimi ksiazkami, a nie chc
          > ialo mi sie ich wozic i w koncu zaczelam czytac z laptopa, niszczac sobie wzrok
          > . Po czym po jakims czasie uzywania czytnika odkrylam, ze zwykle ksiazki co pra
          > wda nadal sa piekne, cudowne, slicznie pachna i bosko wygladaja na polkach, ale
          > czyta sie z nich niewygodnie :D A to sie zamknie znienacka bez zakladki, a to
          > reka odpada, jak grubsza, a to nie mozna sie oderwac i chce sie czytac przy jed
          > zeniu i trzeba przygniatac ja, zeby sie nie zamknela. No i zadna nie ma wbudowa
          > nego slownika ;)
          >

Święte słowa. Czytam dopiero drugą w swoim życiu książkę na Kindlu, i już wiem, że dla oczu jest to równie przyjemne, jak czytanie książki, a dodatkowo od strony ergonomii podczas czytania i "zarządzania przestrzenią" ogólnie, czytnik to znacznie wygodniejszy format, niż papier.
      • virgaaurea Re: Kindle Fire 24.07.13, 10:23
        Imho w wiekszosci przypadkow kindle fire to nie jest najlepszy pomysl.
        Swietnie nadaje sie jedynie do magazynow/ksiazek, takich ktore maja mase waznych zdjec, obrazkow. Czyli np. Przewodnikow, gdzie jest wiele map, czy magazynow fitnesowych, gdzie na zdjeciach masz pokazane, jak wykonywac cwiczenia. Ale do tego nadaje sie tez kazdy tablet, mozna sobie wybrac bardziej dopasowany do wlasnych potzreb model.
        Ze wzgledu na komfort czytania e-ink jest nie do pobicia, interesujace art. Z gazet sobie po prostu wysylam na kindla (przegladam na lapku).
        No i zgadzam sie z wszystkim, co napisala slotna. Nie mow, ze wolisz tradycyjne ksiazki, jesli przez dluzszy czas nie mialas Kindla:D ja tez bylam z frakcji tylko druk, zapach kartek, szelest stron, ogromny ksiegozbior w domu. A teraz 95% zakupow jest na kindle i w zyciu bym tego nie chciala zmienic.
        • slotna Re: Kindle Fire 24.07.13, 15:51
          Jeszcze dodam, ze jak sie duzo czyta i duzo podrozuje jak ja, nie trzeba brac tony makulatury, tylko to jedno lekkie urzadzenie. Tutaj kolejny argument przeciw kupowaniu tabletu do czytania - tablety laduje sie przynajmniej co drugi dzien. Kindla - najwyzej raz na dwa tygodnie.

Ostatnio zastanawiam sie nad podswietlanym, rozbestwilam sie. Twierdzilam, ze mi niepotrzebny, ale w nocy w autobusie wylaczyli swiatla, a ja strasznie ciekawa rzecz czytalam i tablet stanowil slaby erzac ;)
          • mniickhiateal Re: Kindle Fire 24.07.13, 16:06
            slotna napisała:
            > Ostatnio zastanawiam sie nad podswietlanym, rozbestwilam sie.

Ja mam właśnie Paperwhite'a, jest świetny i praktyczny po ciemku.
            • kis-moho Re: Kindle Fire 24.07.13, 16:11
              Ja nie uzywam, ale Luby bardzo sobie chwali. Potwierdzam, ze wspolspaczom nie przeszkadza.
          • brytyjka Re: Kindle 03.02.14, 14:27
            W pełni podpisuję się pod tym, co napisala slotna. Nie trzeba się ograniczać w ilości książek, nie trzeba nosić dodatkowych kilogramów w plecaku/walizce/bagażu podręcznym, a wybór wciąż szeroki. Dodatkowo też wrzucam na Kindla przewodniki, dzięki czemu odpada jej dźwiganie, a na miejscu posiłkuję się tradycyjną mapą papierową.

Dla mnie najważniejsze jest, jak Kindle pomaga mi ograniczać ilość posiadanych rzeczy. Kocham książki, ale dzięki niemu nie gromadzę takich, które przeczytam tylko raz i potem zabierają miejsce. Dodatkowo, kupuję książki dużo taniej - ze względu na wciąż rozwijający się rynek ebooków księganie internetowe (woblink, ebookpoint, publio etc.) codziennie mają jakieś promocje i niemal wszystko wychodzi także w formacie mobi. Większość książek nie kosztowała więcej niż 10-15zł, za kilka grubszych zapłaciłam ok. 20-25 zł (też w ramach którejś z promocji). Jako mol książkowy bardzo doceniam ten nieoczekiwany plus zakupu czytnika :-)

No i mam Paperwhite, która sprawdza się wieczorami czy w podróży. Dzięki temu w czasie oblężenia rodziną w czasie świąt mogłam się komfortowo zaczytać do 2 w nocy, mimo śpiącej w tym samym pokoju siostry :-) Czułam się jak w podstawówce, kiedy to czytałam pod kołdrą z latarką, tylko tym razem latarka nie była mi już potrzebna.

Podsumowując, jestem zachwycona i zakochana w moim Kindelku i cieszę się, że jest w moim życiu :-)
    • magdalaena1977 Re: Kindle (+ inne czytniki) 09.06.14, 20:39
      Ktoś wyciągnął stary wątek, to się wpiszę. Kupiłam sobie Kindle Classic w październiku i po prostu go KOCHAM.
      Jak mogłam tyle lat czytać te niewygodne papierowe książki?!
    • sbarazzina Czytnik do polskich plikow 05.12.15, 20:03
      Dziewczyny poradźcie, chciałabym kupić komuś czytnik w prezencie, i podarowany będzie czytać wyłącznie po polsku. Książki byłyby kupowane na polskich stronach i chciałabym, żeby nie trzeba było ściągać jakiegoś oprogramowania, przekonwertowywać plików etc. Czy Kindl się nadaje?
      • anna-pia Re: Czytnik do polskich plikow 05.12.15, 21:05
        Nadaje, tylko przed kupieniem książki trzeba sprawdzić, czy jest w formacie czytanym przez KIndle
        swiatczytnikow.pl/formaty-ksiazek-jakie-lyka-kindle/
      • mszn Re: Czytnik do polskich plikow 06.12.15, 09:54
        Kindle się jak najbardziej nadaje. Chyba większość wydawców - jeśli nie wszyscy - ma pliki i w epub, i w mobi (no chyba że same pdfy, co też się zdarza, ale wtedy żaden czytnik nie będzie komfortowy tak naprawdę). Mam na swoim Kindlu jakieś 90 książek, większość polskich, i jeszcze niczego nie musiałam konwertować.
      • sbarazzina Re: Czytnik do polskich plikow 06.12.15, 16:14
        Dzieki dziewczyny! Ostatnie pytanie, tego Kindla to moge kupic na jakimkolwiek Amazonie prawda? Nie wiem nawet czy jest polski Amazon..
        • anna-pia Re: Czytnik do polskich plikow 07.12.15, 10:12
          Kupiłam Kindle'a w polskim sklepie internetowym i zarejestrowałam na Amazonie.
      • magdalaena1977 Re: Czytnik do polskich plikow 07.12.15, 22:16
        Gdyby ktoś miał czytać tylko po polsku, to zastanowiłabym się nad opcją Legimi - czytaj bez limitu, ew. czytnik za złotówkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka