Dodaj do ulubionych

LWW Obywatelstwo

02.07.11, 21:16
LWW prawnicze :)

Czy jesli bede chciala wystapic o obywatelstwo francuskie (albo innego "pelnoprawnego" kraju UE), to bede musiala zrzec sie polskiego? Ostatnio dyskutowalismy na obywatelsko-identyfikacyjne tematy ze znajomymi i padla taka idea, ktora mi sie, prawde mowiac, malo podoba. W dodatku bylam przekonana, ze wlasnie w w przypadku dwoch krajow unijnych mozna zachowywac obydwa.

Wiec jak to jest?
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: LWW Obywatelstwo 02.07.11, 21:46
      Ja nie prawnik, ale tez sie interesowalam tematem :o) Opisujesz czesto popelniany blad, ktory wynika z mylnej interpretacji tego przepisu:

"Obywatel polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa."

Oznacza to, ze jak mam podwojne obywatelstwo, i ukradne w Polsce rower, to odpowiadam jako Polka, a nie jako np. obywatelka Japonii. Ale dwa obywatelstwa mozna miec jak najbardziej.
      • bebe.lapin Re: LWW Obywatelstwo 02.07.11, 21:56
        Aha, a jest tak samo w druga strone? Tzn, czy panstwo francuskie dajac mi swoj papier nie bedzie chcialo zrzekniecia sie polskiego?

W ogole koncept narodowosciowy mnie brzydzi, wolalabym po prostu rezydenture obywatelska z prawami identycznymi do osob urodzonych w danym panstwie, ubieganie sie o obywatelstwo (no wlasnie, we Francji to nie obywatelstwo, citoyennte, ale nationalite jest terminem w powszechnym uzyciu, o czyms to swiadczy) w obecnym ksztalcie ma dla mnie cos z prostytucji. :(
        • kis-moho Re: LWW Obywatelstwo 02.07.11, 21:59
          No wlasnie tego nie wiem, czy nie bedziesz musiala sie zrzec - nie ze wzgledu na polskie, ale na francuskie przepisy. W Polsce jak rozumiem nie jest to ustalone, decyduje prezydent, wojewoda lub konsul:

Decyzja o nadaniu obywatelstwa może być uzależniona od złożenia dowodu utraty obywatelstwa obcego. Ale z drugiej strony obowiązek zrzeczenia się obywatelstwa obcego nie jest obowiązkowy. Prezydent, wojewoda lub konsul może wydać pozytywną decyzję, bez konieczności zrzeczenia się obywatelstwa. W takim wypadku osoba, która nabywa polskie obywatelstwo będzie posiadała dwa obywatelstwa. Jednak decyzja w tej kwestii, zawsze należy do organu wydającego decyzję. Decyzja zależy od uznania organu i nie może być zaskarżona.

Wiecej info o nadawaniu polskiego obywatelstwa tu: www.migrant.info.pl/pl/obywatelstwo/podwojne_obywatelstwo/
          Musisz sie chyba dowiedziec u Francuzow, jak sie na to zapatruja.
        • a_gneskka Re: LWW Obywatelstwo 03.07.11, 01:10

> Aha, a jest tak samo w druga strone? Tzn, czy panstwo francuskie dajac mi swoj
          > papier nie bedzie chcialo zrzekniecia sie polskiego?

Nie będzie chciało (przynajmniej na razie, bo oczywiście są tacy, co chcieliby to zmienić) :) Zobacz tutaj:

vosdroits.service-public.fr/F334.xhtml
          "La loi française n'exige pas qu'un étranger devenu français renonce à sa nationalité d'origine ou qu'un Français ayant acquis une autre nationalité renonce à la nationalité française."

Też się zaczynam interesować tym tematem i też stawiałam sobie te same pytania:)
          • bebe.lapin Re: LWW Obywatelstwo 03.07.11, 01:41
            Aaa, dzieki. Od razu przyjemniej mi sie zrobilo. To teraz musze sie tylko dowiedziec w prefekturze, jak wyglada procedura w naszym (obywatel unii) przypadku - z tego, co wiem, jest uproszczona.
    • kis-moho Re: LWW Obywatelstwo 02.07.11, 21:56
      Z tym, ze wikipedia (jesli mozna jej wierzyc), mowi, ze:

Przy wtórnym nabywaniu obywatelstwa część państw wymaga zrzeczenia się poprzedniego obywatelstwa, ale niektóre dopuszczają podwójne obywatelstwo.

W Polsce istnieje również możliwość nabycia obywatelstwa przez cudzoziemca, pozostającego co najmniej 3 lata w związku małżeńskim zawartym z osobą posiadającą obywatelstwo polskie, po spełnieniu dodatkowych warunków dotyczących zamieszkiwania na terytorium RP na podstawie odpowiedniego zezwolenia lub prawa stałego pobytu. Obywatelstwo polskie cudzoziemiec nabywa po złożeniu odpowiedniego oświadczenia przed właściwym organem oraz wydaniu decyzji o przyjęciu oświadczenia przez ten organ (art. 10, ust. 1). Przyjęcie oświadczenia może być uzależnione od złożenia dowodu utraty lub zwolnienia z obywatelstwa obcego (art. 10, ust. 3).
    • maith Re: LWW Obywatelstwo 02.07.11, 23:04
      Pytanie jest zbyt ogólne, bo to zależy od przepisów konkretnego kraju.
      Jedne państwa wymagają zrzeczenia się innych obywatelstw, inne nie.
      Państw Unii trochę jest.
      Zatem trzeba sprawdzić, jak sytuacja wygląda w tym konkretnym, którego obywatelstwo zamierzasz przyjąć.

Jeżeli "oni" nie wymagają zrzeczenia się obywatelstwa, to Polska Ci go sama nie odbierze.
      Działa tu bowiem art. 34.2 Konstytucji (na marginesie bardzo go lubię)
      "Obywatel polski nie może utracić obywatelstwa, chyba że sam się go zrzeknie".
    • ciociazlarada To zależy tylko i wyłącznie od kraju 02.07.11, 23:04
      i musisz dowiadywać się na miejscu, we Francji. Są kraje, które wymagają zrzeczenia się swojego dotychczasowego obywatelstwa przy przyjęciu ichniejszego. Warto rozważyć wszystkie za i przeciw. Pracuję z kilkoma osobami spoza UE (Amerykanie), którzy mieszkają w Unii już od ponad 20 lat, zachowali swoje obywatelstwo i radzą sobie bardzo dobrze.

Na pewno odpada jeżdżenie w te i wewte do Polski po paszporty, dowody, etc. Z drugiej strony, w niektórych dość agresywnie nacjonalizujących nowych obywateli krajach możesz mieć problemy z dziećmi - np. nadaniem polskiego imienia czy mówieniem po polsku do dziecka w domu. Co jest dość zrozumiałe, obywatelstwo to nie tylko prawa, ale i obowiązki.
      Ja osobiście obywatelstwa polskiego pozbywać się nie mam zamiaru.
    • pierwszalitera Re: LWW Obywatelstwo 03.07.11, 01:01
      Prawo niemieckie wymaga zwykle zrzeknięcia się poprzedniego obywatelstwa, ale istnieją wyjątki. Jednym z takich wyjątków jest właśnie sytuacja, gdy chodzi o obywatela innego państwa Uni Europejskiej i w kraju pochodzenia obywatela postępuje się w podobnych przypadkach tak samo, znaczy podwójne obywatelstwo jest tam też możliwe. Ja sama posiadam podwójne obywatelstwo, polskiego się nie zrzekłam, nigdy tego ode mnie nie wymagano, od wielu lat posiadam jednak niemieckie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka