Dodaj do ulubionych

Turystycznie-Wałbrzych i okolice

01.09.11, 11:48
No więc wreszcie wybieramy się z Małżem na zasłużony urlop (tak,tak ,letni). Padło na okolice Wałbrzycha,bo w razie kiepskiej pogody też będzie co robić. Jesteśmy górołaziki z aspiracjami na Koronę Gór Polski. Są przymiarki do noclegu w Jedlinie Zdroju, a w programie: Waligóra, Wielka Sowa, Kolorowe Jeziorka, może zamek Książ i któryś z obiektów podziemnych, może i Krzeszów albo Ślęża. Sprawa do obmyślenia dokładniejszego.
W Karpaczu, Kowarach i na Śnieżce już byliśmy.
Jedziemy na 8 dni.
No i teraz sprawa zasadnicza: co warto zobaczyć,którędy pójść,żeby było ciekawie, gdzie i co zjeść, żeby było bez komplikacji,a w miarę tanio i smacznie.
Obserwuj wątek
    • kis-moho Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 12:13
      To moje ukochane okolice! Na pewno warto tam pojechac :o)
      Jezeli lubicie takie rzeczy, podziemne sztolnie robia wielkie wrazenie. Sa w kilku miejscach (m.in. w Walimiu), z tego co pamietam, w jednej czesci miala byc otwarta nowa trasa do zwiedzania lodzia (to bylo pare lat temu). Najlepiej wygooglac (kompleks Riese), tam beda opisane wszystkie trasy.
      Wielka Sowe zdecydowanie polecam, szczegolnie poza weekendami, bo bywa calkiem tloczno. Ksiaz tez zdecydowanie warto zobaczyc. Jezeli lubicie stare zamki, zajrzyjcie na Zamek Grodno w Zagorzu Slaskim. I jeszcze:
      - kaplica czaszek w Czermnej (Kudowa Zdroj)
      - Kosciol Pokoju w Swidnicy
      - Gory Stolowe
      W ogole to tam jest wszedzie pieknie! Jak mi sie jeszcze cos przypomni, dopisze.
      Co do noclegu - my mieszkalismy w gospodarstwie agroturystycznym w uroczej malej wsi Michalkowa. Gdybys byla zainteresowana szczegolami, daj znac.
      • beniutka_bo Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 12:19
        a to poproszę szczegóły:)
        Czermna była, Stołowe także, ale dzięki.
        Ogólnie K.Kłodzką już pooglądaliśmy i nieco zdeptaliśmy, choć tak trochę po łebkach.
        • kis-moho Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 13:10
          > a to poproszę szczegóły:)

To jest domek w miejscowosci Michalkowa kolo Jugowic i Zagorza Slaskiego. To bardzo urocza wioska polozona w dwoch odnogach waskiej doliny. W zwiazku z tym wszystkie domy stoja wzdluz drogi, ale (przynajmniej te pare lat temu, kiedy tam bylismy), prawie nikt tam nie jezdzi. Czesc domow (w tym ten, o ktorym pisze) stoi nad strumieniem. I jeszcze jedna rzecz - to jest waska dolina, w zwiazku z tym jezeli byscie szli na spacer, to w ktoras strone trzeba isc pod gore :o) W miejscowosci jest jeden sklep (taki ze wszystkim i niczym) i jedna knajpka, w ktorej chyba jednak nigdy nie bylismy, bo zwykle jedlismy po drodze. Zdecydowanie trzeba tam pojechac samochodem, bez niego trudno sie bedzie poruszac po okolicy.
          Domek drewniany, wlasciciel bardzo sympatyczny i dosc towarzyski, ale nie nachalny. Wynajmuje bodajze dwa pokoje. Standard agroturystyczny, bardzo przyjemnie i indywidualnie, ale piec gwiazdek to oczywiscie nie jest. Lazienka jest jedna dla wszystkich gosci. Goscie moga tez bez ograniczen korzystac z kuchni. Jest tez bardzo przyjemny ogrod, my zwykle jedlismy sniadania pod drzewem nad strumieniem. Zwykle bylismy jedynymi goscmi, raz nam sie trafilo, ze byla z nami jedna para - nie wchodzilismy sobie w droge, ale pamietam, ze starali sie nas nawrocic na jakas diete oparta na cebulach, i bylo to nieco irytujace. No ale to wiadomo, jak to w agroturystyce, zalezy na kogo sie trafi. Wlasciciel jest zdecydowanie przesympatyczny.
          Tu masz namiary:
          www.noclegi-relax.com/?id=m_miasto&id_woj=10&miasto=Micha%B3kowa
          wlasciciel nazywa sie Edward Jewstrat. Innych agroturystyk z tej strony nie kojarze (ale tez moga byc bardzo w porzadku, wies jest ogolnie cicha i spokojna), poza Zielonym Jarem, ktory jest chyba nieco wiekszy i ma wiecej pokoi.
          • kis-moho Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 13:14
            > Domek drewniany

W sensie wylozony drewnem, domek jest normalny, z jednym pietrem itp. Zebys nie myslala, ze jakas chatynka :o)
            • kis-moho Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 13:38
              Dlaczego nie mozna edytowac wlasnych postow...? Znalazlam jeszcze jedna strone, tam jest nieco wiecej szczegolow + inne mozliwosc noclegu w okolicy:
              www.tajemniczytrojkat.pl/index.php?strona=5
              Domek, o ktorym wczesniej pisalam to Strumyczek, faktycznie sa to dwa pokoje, w sumie max. 6 osob.
          • borysa Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 14:51
            > poza Zielonym Jarem, ktory jest chyba nieco wiekszy i ma wiecej pokoi

Parę lat temu na różnych forach było głośno o tym ośrodku :
            gorysowiezielonyjar.blox.pl/html
            Może teraz juz się zmieniło na lepsze ?

W zeszłym roku nocowałam ( jedną noc tylko ) w Zagórzu Śl., we Fregacie, bardzo byłam zadowolona, spokój, ładne otoczenie, i to śniadanie nad wodą obok przedwojennej zapory !
            www.fregata.org/
            Dzięki za wątek, chętnie wrócę w te okolice !
            • kis-moho Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 15:01
              > > poza Zielonym Jarem, ktory jest chyba nieco wiekszy i ma wiecej pokoi
              >
              > Parę lat temu na różnych forach było głośno o tym ośrodku :
              > gorysowiezielonyjar.blox.pl/html
              > Może teraz juz się zmieniło na lepsze ?

Nie mam pojecia, Zielony Jar kojarze tylko ze spacerow, nigdy tam nie nocowalam...
            • kis-moho Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 15:15
              Śniadanie podajemy w godz. 10:00-12:00

Ta Fregata to zdecydowanie jest miejsce dla mnie :o)
              • beniutka_bo Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 21:16
                o 10 rano to jak dla mnie na wyjeździe jest już pora na pierwsze widoki,a nie na śniadaniowanie :D
                • kis-moho Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 02.09.11, 00:24
                  > o 10 rano to jak dla mnie na wyjeździe jest już pora na pierwsze widoki,a nie n
                  > a śniadaniowanie :D

Jak jade na "wyprawe" to jak najbardziej. Jak jade z programem "lenistwo", to najbardziej irytuja mnie sniadania, na ktore musze wstac przed 10. 10-12 to wtedy moj ideal :o)
    • pinupgirl_dg Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 01.09.11, 15:59
      Ja ze swojej strony polecam jeszcze Góry Izerskie. Byłam tam tylko dwa razy, ale jestem zakochana w tym miejscu, czy zimą, czy latem, są cudowne. To łatwe góry, mało popularne, więc jest cicho i spokojnie. Nocowałam raz w Szklarskiej Porębie (świetna jest trasa kolejowa do tej miejscowości :) ), raz w Świeradowie, ale nie podam dokładnego adresu bo nie pamiętam, raz w schronisku na Stogu Izerskim, polecam też naleśniki na Chatce Górzystów.
      • beniutka_bo Izery 01.09.11, 21:17
        Racja, świetne są, szczególnie,jak chce sie odpocząć od karkonoskich tłumów. Pustawo, a z czerwonego szlaku w stronę Wysokiej Kopy piękne widoki na Karkonosze.
      • an.i.ka Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 02.09.11, 18:50
        Szklarska Poręba + Świeradów Zdrój (Góry Izerskie, kolej gondolowa?)
    • anulla1974 Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 02.09.11, 12:07
      Można przenocować z drugiej strony Wałbrzycha w Sokołowsku - bliżej Waligóry, Andrzejówki i granicy. Jak lubicie chodzić to są jeszcze ruiny zamku Radosno między Sokołowskiem a Andrzejówką.
      • beniutka_bo Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 03.09.11, 19:35
        dobrze wiedzieć,dzięki :D
    • anulla1974 Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 02.09.11, 12:09
      I warto wybrać się na Wielką Sowę na wieżę widokową :)
      I do Szczawna Zdroju.
      -
    • kis-moho Re: Turystycznie-Wałbrzych i okolice 06.09.11, 09:30
      Moze sie przyda?
      podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,10233159,Polska_na_weekend__Dolny_Slask___zamki__palace_i_tajemnice.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka