Dodaj do ulubionych

Co do słuchania?

16.09.11, 12:08
Cierpię na zdecydowany niedobór fajnej muzyki i mam nadzieję, że skoro dla Was Lobbystki nie ma nic niemożliwego, to mi pomożecie.

Od zawsze słucham w zasadzie tylko polskiej muzyki, na początku dlatego, że słabo jeszcze znałam angielski, a sama muzyka bez zrozumiałych słów zupełnie mnie nie kręciła. Tylko, że mam wrażenie, że „mój” segment muzyki przeżywa jakby kryzys - coraz mniej jest nowych płyt, a jeśli już są, to zazwyczaj tylko jedna piosenka (promowana jako singiel) naprawdę mi się podoba.
Oczywiście mogę słuchać starych przebojów, wszelkich best of, ale moje uszko łaknie jednak czegoś nowego.
Zaczęłam się zastanawiać, czy nie przerzucić się na anglojęzyczny rynek, bo jednak przez lata mój angielski nieco się poprawił ;-) ale jakoś nie mogę nic dla siebie znaleźć - w gruncie rzeczy brakuje mi muzycznego odpowiednika biblionetki, bo YouTube nie jest w stanie polecić mi nic sensownego.

Jeśli chodzi o polską muzykę, to w tej chwili najlepiej słucha mi się Happysad, Strachów na Lachy, T.Love / Muńka, więc nawet nie wiem, do jakiego podgatunku powinnam się przyporządkować. Dawno temu słuchałam Manaamu, Edyty Lipnickiej, lubiłam Kaczmarskiego.
Zdecydowanie nie leży mi współczesna Kayah (duety z Bregowicem mogłam słuchać godzinami), współczesny Myslovitz, Kapela ze Wsi Warszawa i inne tego typu klimaty.

Co spoza polskiego podwórka ma szansę mi się spodobać ?
Obserwuj wątek
    • maith Re: Co do słuchania? 16.09.11, 13:37
      magdalaena1977 napisała:

> Od zawsze słucham w zasadzie tylko polskiej muzyki, na początku dlatego, że sła
      > bo jeszcze znałam angielski, a sama muzyka bez zrozumiałych słów zupełnie mnie
      > nie kręciła.

Hehe, a wiesz ile osób podłamało się dopiero, jak zrozumiało słowa swoich ulubionych anglojęzycznych piosenek? ;)

Kaczmarski?
      To może spodoba Ci się czeski bard- Jaromir Nohavica?
      www.youtube.com/watch?v=NauMtaecOXk
      www.youtube.com/watch?v=H0XciX1cXIY
      Albo rosyjski? Jurij Szewczuk?
      www.youtube.com/watch?v=M1ST5YQINzg
      Tam nadal jest się w co angażować, stąd np. moim zdaniem najbardziej wstrząsająca piosenka, jaką znam Nie strzelaj
      To i tak łagodny teledysk, znam taki z prawdziwymi zdjęciami.

A w zupełnie innym stylu, a nóż widelec spodoba Ci się np. Regina Spector?
    • ciociazlarada Re: Co do słuchania? 16.09.11, 13:53
      Też lubię Strachy Na Lachy:)

Polecam tego pana: www.youtube.com/watch?v=8I2hzMCiNH4 może Ci się spodobać, słowa w języku language są bardzo wyraźnie:) Ten utwór pochodzi z płyty: "A Larum", do dostania za grosze.

Albo to: www.youtube.com/user/mumfordandsons?blend=1&ob=4#p/u/17/x6rYPHmSzcE (ładne i wyraźne słowa:))

Dobieram na podstawie Strachów, bo i Strachy, i Piżama mają teksty raczej poetyckie i na poziomie.
    • joana.mz Re: Co do słuchania? 16.09.11, 14:10
      lubię muzykę w podobnych klimatach

wprawdzie na nowościach się nie znam, ale z takich nie całkiem starych to może podejdzie Ci:
      -Placebo
      -Empire of the sun
      -Franz Ferdinand
    • izas55 Arcade Fire 16.09.11, 17:31
      www.youtube.com/watch?v=ZO7ZWfvCjBE
    • izas55 Re: Co do słuchania? 16.09.11, 17:37
      The Shins
      www.youtube.com/watch?v=OHTSxw6zN1E
      Albo może wspomniane juz Franz Ferdinand
      www.youtube.com/watch?v=25sBhhOR4lw&feature=related
      Albo Editors
      www.youtube.com/watch?v=KpH697da4KQ&feature=related
    • miss-alchemist Komety 16.09.11, 19:43
      www.youtube.com/watch?v=CosB9TVnoEM
      Może nieco inne klimaty, niż wymienione, ale wcale nie tak dalekie ;)
    • amoureuse Lao Che 16.09.11, 21:35
      Trochę podobne klimaty do tego, co podałaś, powinno Ci się spodobać :)
      • magdalaena1977 Re: Lao Che 16.09.11, 22:01
        amoureuse napisała:

> Re: Lao Che
        > Trochę podobne klimaty do tego, co podałaś, powinno Ci się spodobać :)

Znam Lao Che, pierwsze płyty (zwłaszcza Powstanie Warszawskie) były genialne, te ostatnie są jakby zbyt eksperymentalne.

Jeśli chodzi o polską muzykę, to mam wrażenie, że przegryzłam się na wylot ;-)
        • filipek135 Re: Lao Che 21.09.11, 10:03
          Może Pablopavo i Ludziki? Nosowska wydaje nową płytę. Co to znaczy: "przegryzłam się na wylot"? Czy to boli? Pozdrawiam.
    • turzyca Re: Co do słuchania? 16.09.11, 21:50
      A na naszym podworku - znasz "Akurat"?
      • magdalaena1977 Re: Co do słuchania? 16.09.11, 22:00
        Znam "Akurat". Znam "Stan Miłości i Zaufania", znam "Zabili mi Żółwia", pierwsze dwa polecam fankom Happysadu.
    • smallfemme Re: Co do słuchania? 17.09.11, 11:27
      W okolicach happysadu - Muzyka Końca Lata :) Uwielbiam: www.youtube.com/watch?v=IR_pxiqEN3A
      A oprócz tego, dla mnie jeden z najpiękniejszych polskich męskich głosów - Piotr Lisiecki :) Wylansowany przez Mam talent, ale ma swój kanał yt sprzed tych czasów: www.youtube.com/user/lissmusic tylko trzeba pamiętać, żeby ustawić jakość odtwarzania na 480p wszędzie gdzie się da, domyślne w większości 360p ma zbyt dużą kompresję dźwięku. Ostatnio wydał płytę, nie zdążyłam jeszcze kupić, ale jak się skończą wakacje zrobię to jak najszybciej :)
      Po polsku uwielbiam też Janusza Radka, ostatnio szczególnie to wykonanie: www.youtube.com/watch?v=vfnyJwi1AL4 Ale warto posłuchać innych, Radek występował też jako kobieta-wamp w Królowej nocy czy śpiewał o amancinie wiejskim Zdzichu: www.youtube.com/watch?v=QzVs87s8NwY :) Ogromny talent, ogromny dystans do tego co się śpiewa i nic z komerchy :)
    • temprana Re: Co do słuchania? 17.09.11, 14:51
      Nie umiem pomóc z konkretnymi zespołami, ale chciałam podlinkować stronę, o której chyba nikt jeszcze tu nie wspomniał: Last.fm. Nie znam bardziej użytecznego narzędzia, które podsuwałoby - po podaniu mu nazwy pasującego nam wykonawcy - innych do niego podobnych. Znalazłam w ten sposób mnóstwo (także dość niszowej) muzyki, do której inaczej prawie na pewno bym nie dotarła.
      • po.rzeczka Re: Co do słuchania? 17.09.11, 16:35
        Super pomysł. A czy tam trzeba się zarejestrowac, żeby korzystac z takiego wyszukiwania?
        • temprana Re: Co do słuchania? 18.09.11, 01:37
          Nie. Rejestracja jest potrzebna, gdy chce się mieć konto użytkownika: po ściągnięciu oprogramowania zbierane są informacje o tym, czego się słucha i na tej podstawie last.fm sugeruje osoby o podobnych gustach, co jeszcze może ułatwić wyszukiwanie informacji o interesującej nas muzyce. Ale rejestracja nie jest konieczna, by tylko szukać podobnej muzyki: tu wystarczy wejść na stronę wykonawcy i tam od razu wyświetlone będą inne polecanki.
    • magdalaena1977 Re: Co do słuchania? 17.09.11, 15:50
      Dziewczyny - strasznie Wam dziękuję za propozycje. Właśnie je sobie stopniowo przesłuchuję :-)
      • black_halo Re: Co do słuchania? 18.09.11, 22:04
        No wiec ja slucham wylacznie heavy metalu i Placebo ;D

Z zespolow ktore moglabym Ci polecic istnieje np: Sortilege Tu jest moja ulubiona piosenka po francusku ;D Ale zespol nie istnieje juz dawno i wydal tylko dwa albumy ale i tak nic mi nie poprawia humoru jak ta piosenka.

Fajne sa starsze albumy Scorpionsow ;D Moze polubilays takze Doro (i Warlock). Poszukaj troche w sieci. Osobiscie moj ulubiony zespol to jest W.A.S.P i maja tez duzo pieknych ballad jak np. Hold on to my heart, Evermore itd.
        • anna-pia Re: Co do słuchania? 18.09.11, 23:30
          Może źle cię zrozumiałam, ale czy chciałaś zasugerować, że te zespoły grają heavy metal??? Przyznam, że już się ucieszyłam, że Francuzi są w stanie zagrać coś fajnego, posłuchałam trochę tego Sortilège, a tu klops, scorpionsowe klimaty...
          • black_halo Re: Co do słuchania? 21.09.11, 20:39
            Nie chcialam tego zasugerowac. Chcialam wylacznie podrzucic Magdalenie pare lzejszych zespolow, ktore moga wpasc w ucho kazdemu.

Zreszta wg. metal archives Sortilege zalicza sie do Heavy Metalu. Ale Scorpions podobno tez ;D Heavy metal ma duzo podgatunkow ;D
            • black_halo offtop 21.09.11, 20:41
              Lista francuskich zespolow

Moze Cie cos zainteresuje, pozniej zapytam swojego faceta, ktora fotograficznie zapamietuje kto, skad, gdzie kiedy i jaki album wydal i co moglby polecic bo on w temacie ciezkich brzmien jest duzo lepiej zorientowany niz ja.
              • anna-pia dzięki 21.09.11, 23:26
                posłucham, może coś mi podejdzie - chociaż metal po francusku zawsze niezmiernie mnie śmieszył
            • anna-pia Re: Co do słuchania? 21.09.11, 23:25
              black_halo napisała:

> Zreszta wg. metal
              > archives
              Sortilege zalicza sie do Heavy Metalu. Ale Scorpions podobno tez
              > ;D Heavy metal ma duzo podgatunkow ;D

Wszak Scor[pions to taakie ciężkie brzmienie :DDD
    • smallfemme Re: Co do słuchania? 21.09.11, 02:02
      Przypomniało mi się: Ciemna strona pomidora. Wprawdzie nagrali tylko kilka piosenek, a potem zespół się rozpadł, ale uważam, że warto je przesłuchać.
      Poza tym happysad wydaje właśnie nową płytę i wszystkich gości, który na niej zaśpiewali uważam za całkiem interesujących :)
      A spoza polskiego podwórka uwielbiam jeszcze Leningrad :)
      • smallfemme Re: Co do słuchania? 21.09.11, 02:45
        Robię przegląd ostatnio słychanych utworów i muszę dorzucić:
        - soundtrack z Juno, np. www.youtube.com/watch?v=20PQBtyfNZY
        - Leonard Cohen, ostatnio to: www.youtube.com/watch?v=yTDKO0k8QrM
        - chłopcy mają fajne teledyski, muzyka da się znieść: www.youtube.com/watch?v=7ABNEjPxWEg
        - piękne wykonanie Czesława: www.youtube.com/watch?v=Vds-ZG7eaWc
        - pełne uroku piosenki przedwojenne, jak ta: www.youtube.com/watch?v=tUUe_nQxqWE i te które youtube podpowiada :)
        - KULT! www.youtube.com/watch?v=um3a_kstBZ4 :)
        - piosenka o domu www.youtube.com/watch?v=XdC2IRoMq8k i cała płyta - ja się nie zakochałam, chłop słuchał bez przerwy :)
        - Plain White T's to raczej popularny przeciętny zespół, ale niektóre piosenki zachwycają. Mnie ta: www.youtube.com/watch?v=h_m-BjrxmgI
        - Sunrise Avenue. Lecą w radiu ale uwielbiam! www.youtube.com/watch?v=OUyfQLd3bCs

Mam nadzieję, że coś Cię zainteresuje :)
    • tfu.tfu stare ale jare 21.09.11, 12:50
      Ultravox/Midge Ure
      z nowszych bardzo lubię Owl City :-)
    • ja_joanna Re: Co do słuchania? 21.09.11, 13:24
      Do słuchania muzyki i odkrywania super się nadaje grooveshark.com/
      Nawet nie trzeba się rejestrować.

Kilka inspiracji muzycznych (nie wiem, czy akurat w Twoim guście, ale może komuś się spodoba):
      – Dikanda – w klimatach raczej folkowych, ale bardzo poprawia humor, w szczególności: grooveshark.com/#/s/Winko/2Tx5Ah?src=5
      – Mice parade – trochę magicznie – grooveshark.com/#/search?q=Mice+parade
      – Rodrigo & Gabriela – dwie gitary, ale jak! – grooveshark.com/#/s/Diablo+Rojo/3Jwidc?src=5
      – múm – jeszcze raz magicznie – grooveshark.com/#/search?q=m%C3%BAm
      – Happy Pills – lekka muza na jesienne wieczory :) – grooveshark.com/#/artist/Happy+Pills/18313
      • smallfemme Grooveshark 21.09.11, 15:34
        Ja_joanna - nie masz nigdy problemów z dodawaniem piosenek? Bo nie wiem czy to wina łącza/parametrów komputera/przeglądarki, ale robiłam kilka podejść do słuchania i za każdym razem irytowało mnie, że przy próbie dodania piosenki do playlisty strona odmawia współpracy...
        • ja_joanna Re: Grooveshark 21.09.11, 21:02
          Szczerze mówiąc używałam strony jak dotąd do słuchania pojedynczych utworów, ale jeszcze nigdy nie stwierdziłam żadnego problemu, wszystko śmiga.
      • kasiamat00 Re: Co do słuchania? 21.09.11, 23:13
        Rodrigo & Gabriela - tak, ale IMHO zacząć od Hanumana albo Tamacun. Tamacun: www.youtube.com/watch?v=l-qgum7hFXk
    • morela888 Re: Co do słuchania? 03.10.11, 18:32
      Piszesz w czasie przeszłym o roli pełnej znajomości tekstu. Czy jednak jest to aktualne? Jeśli nie to stare francuskie piosenki są przeurocze (mi się kojarzą z piosenkami śpiewanymi dziecku na dobranoc ;-):
      www.youtube.com/watch?v=dcVcwwo8QFE
      W przeciwnym razie oczywiście odpadają.
      Można coś "spokojniejszego" wybrać spośród utworów A Perfect Circle, ale nie będzie tego dużo niestety:
      www.youtube.com/watch?v=CWRDZwV8jGE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka